Sfârșitul comunismului în Spania?

(foto: Yolanda Díaz, liderul coaliției comuniste. A treia din stânga)

Pe 23 iulie, spaniolii vor merge la vot pentru a participa la alegeri generale care, după toate probabilitățile, vor însemna sfârșitul actualului guvern format între socialiști și comuniști în Spania.

În 2018, liderul socialist, Pedro Sánchez, a câștigat alegerile generale, dar lipsit de majoritatea absolută în Parlament, a fost nevoit să-și găsească aliați.

Toată lumea se aștepta, deci, ca el să se alăture partidelor centrului democratic care, istoric, au fost aliații socialismului; dar, în schimb, s-a alăturat comuniștilor din partidul „Putem”, ceea ce i-a determinat pe mulți să-l acuze că este „trădător” al idealurilor socialismului.

Socialiștii spanioli s-au aliat cu comuniștii o singură dată, în timpul războiului civil care a început în 1936, când au apărat republica împotriva răscoalei dictatorului Franco. Dar erau alte vremuri și republica trebuia salvată cu orice preț.

La scurt timp după ce s-a alăturat „Podemos”, Pedro Sánchez a făcut o altă greșeală politică, poate mai gravă, prin includerea partidelor pro-independență din Catalonia și Țara Bascilor în coaliția sa. Două formațiuni care vor să spargă Spania și să devină independente.

Sunt o minoritate, dar nu au încetat să-l șantajeze pe Sánchez, în acești patru ani, pentru a-l face să cedeze puteri în actualul sistem de regiuni autonome care există în Spania. Datorită lui Sánchez, cele două regiuni trăiesc practic într-o stare de independență, deși se menține Constituția care o interzice.

Actualul guvern a fost descris de mulți spanioli drept un „guvern Frankenstein”, deoarece Spania este singura țară europeană în care domnește comunismul, iar Pedro Sánchez este considerat un nou „Nosferatu”, vampirul care a semănat teroarea și ciuma în celebrul film al lui Friedrich Wilhelm. Murnau, asemanator in 1931.

Cum este posibil ca odată ce Uniunea Sovietică a dispărut în decembrie 1991, iar crimele sale cunoscute, comunismul să fi renascut în Spania în 2018?

Desigur, comuniștii spanioli, grupați într-o coaliție numită „Sumar”, prezidată de avocata Yolanda Díaz, spun că reprezintă un marxism-leninism „nouă înfățișare” care nu are nimic de-a face cu vremurile lui Stalin georgian.

Dar lupul va rămâne lup chiar dacă se îmbracă în miel. Comunismul spaniol este o ciudățenie nedemocratică într-o Europă liberală și unită în Uniunea Europeană. Prognozele diverselor sondaje consideră că guvernul „Frankenstein” va dispărea la urne pe 23, iar Spania va fi din nou guvernată de dreapta, condusă de președintele partidului popular, Alberto Núñez Feijoo.

Dacă acest politician de dreapta nu va obține o majoritate în Parlament, așa cum i s-a întâmplat lui Pedro Sánchez în urmă cu patru ani, va fi și el obligat să formeze o coaliție. Singura posibilitate este să se alăture partidului de extremă dreapta „Vox”, condus de Santiago Abascal, și care este o copie a partidelor Marine Le Pen, în Franța, și Giorgia Meloni, în Italia.

Chiar dacă așa este, Feijoo speră că majoritatea lui va fi mult mai mare decât cea a lui Sánchez în 2018 și că sprijinul extremei drepte va fi marginal și, dacă va intra în noul guvern, va fi în posturi de secundă. importanţă.

Important, pentru majoritatea spaniolilor este să dispară coșmarul comunismului, cel puțin în următorii patru ani cât durează legislatura.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

26 de Comentarii

 1. Ce sa spun, sunt emoționat până la lacrimi. Au naționalizat „mijloacele de producție”? S-a colectivizat agricultura? Sau poate s-o fi instaurat dictatura proletariatului?

 2. Comunismul nu moare, se deghizeaza si se transforma prin mutate si specializare si reprofilare in manipularea ‘noul anilor in care traim’. Cumva e altceva in Romania sau in orice tara fosta comunista?

 3. pentru mine comunismul a fost cea mai buna societate nimic nu o egaleaza. Am fost 4 frati doua surori si doi baieti, copii de necalificati tata carator de span intr-o intreprindere, mama curatatoare de piei de la mortaciuni la abator si noi toti 4 am terminat o facultate trecind prin tooate treptele scolare pe baza de examene de admitere > Comunismul ne-a pus la toti 4 o singura conditie SA INVATAM ca restul a venit de la sine. Nu am avut nicio opreliste nimeni nu ne-a ingradit absolut nimica, nu am avut deaface nici parinti nici noi cu securitatea si milita nu am avut nici o treaba cu niciun organ al statului. Am invatat am iesit ingineri economist, farmacist toti patru am avut servicii bune, am primit casa . Deci comunismul nu mi-a facut niciun rau dimpotriva de aceia pentru mine a fost cea mai dreapta si mai buna socitate. Am avut noroc ca m-am nascut in acea perioada ca daca ne nasteam acum in conditia sociala de atunci a parintilor mei acum poate eram la sparanghel, sau hamal prin UE.Casa care am primito de la serviciu am vindut-o cu foarte multi euro. Asta mi-a facut mie comunismul

 4. Autorul ne spune: „Comunismul spaniol este o ciudățenie nedemocratică într-o Europă liberală și unită în Uniunea Europeană.”
  Nu prea am înțeles ce au făcut comuniştii ăştia anacronici din Spania: au naționalizat mijloacele de producție, l-au exilat pe rege, au confiscat pământurile şi utilajele fermierilor şi le-au trecut în proprietatea statului, i-au întemnițat pe industriaşi, au alungat corporațiile, i-au persecutat pe pederaşti? Care a fost treaba de e aşa de încântat autorul că au scăpat de „comunism” în Spania?
  Evident că spaniolii, ca şi alți europeni, îşi dau seama de cacealmaua numită UE şi încep să se orienteze către partide naționaliste mai radicale, unele cu atitudini uşor xenofobe, fasciste etc! Vom vedea ce iese…

 5. Spaniolii sa-i pupe moastele generalului Franco! Fara el si fara nationalistii spanioli, azi vorbeau ruseste si veneau ei la noi sa culeaga capsune. Intrebati-l si pe Petrica ” shpaniolu` ” ce-a facut tatili al lui in Spania.

 6. Comunismul nu moare pentru ca lumea are nevoie de comunism…Comunismul si liberalismul exista de cand exista Lumea. Nu se poate fara ele !!! Toate partidele liberale practica populisme mai mult sau mai putin comuniste cand au nevoie de voturi la Alegeri. Pe vremea lui Franco cu partid de extrema dreapta chiriasii aveau drepturi pe care nici comunistii nu le – au acordat chiriasilor, proprietarul nu – i mai putea evacua din casa lui nici cu Politia.

 7. Politrucul de dreapta din Articol bate campii…Spania traieste pe spinarea Comunistilor chinezi si a capsunarilor mizeri din
  Est. Spania e o Dictatura sub umbrela Americana care a arestat liderii Cataluniei pentru ca au facut un Referendum corect de separare de Spania. Socialistul Sanchez a facut alianta cu partidele cataluneze pentru ca Socialismul este partid
  democratic…Daca in Spania vine un Guvern de Dreapta atunci Catalonia face alt Referendum de separare de Spania.

 8. Incepe shi in Spaniua alt „razboi murdar” shi asta platit de CIA ca cele deja organizate tot de CIA in Argentina, Bolivia, Mexic, etc. folosindu-se shi in Spania fascishtii localnici platitzi de CIA shi executantzi ai ordinelor CIA. Sancez foarte probabil va fi aruncat din avion fara parashuta dupa ce va fi anesteziat, dovada de umanism a CIA.

 9. Au făcut destul rău. Legea schimbării de sex, scoaterea lui Franco din mausoleu deși a ferit Spania de stalinism. Comunismul trăiește însă bine mersi prin ideologia progresista care e la putere in SUA și mare parte din Europa.

 10. Pe la sfarsitul anilor ’90 am avut un coleg, Boris, evreu rus, altfel bun meserias, care spunea ca idea de comunism nu a pierit si va aparea intr-un viitor mai viguroasa ca oricand. Oare sa aiba dreptate?

 11. @parere…

  -comunismu e ala cu „revolutia continua”
  ne-a bagat in RAZBOI CONTINUU!!!!!!!!!

  nimeni nu vede PCC,
  Partidul Comunist Chinez,
  marea amenintzare!
  (cu matzu plin de porcarii-ceaushistii venisera cu „salam cu soia” si nechezol
  si ochii-n chinezarii
  e si greu)

 12. Nu am nicio simpatia pentru politicii care controleaza partidul PSOE, nu pentru ca e un partid comunist, asta e total fals si absurd, PSOE nu are niciun par de comunist. Nu- mi place dirigenta PSOE, intre alte motive pentru ca ea a facut aberatia de a-l pune pe Borrell ca seful diplomatiei UE. Borrell e un tip cu limitari intelectuale si culturale asa de mari, incit (data fiind situatia actuala de razboi) devine extrem de periculos ca o persoana cu atitea limitari sa defina diplomatia UE. Pe de alta parte, romanii care traiesc in Spania nu ar trebui de loc sa se bucure de triunful partidului VOX/PP, deoarece e vorba de un partid plin de racisti, xenofobi si deliranti. VOX si PP sint partide extremiste, fanatice fundamentaliste catolice. De fapt, ei constituie ramura civila a sectei catolice ultra reactionara, chemata Opus Dei, care nu are nicio trasatura buna.

 13. un „guvern Frankenstein”

  Premier este Abby Normal ?

 14. Doamna Părere, ok, comunismul(resetat, binînțeles) nu moare, capitalismul matale este însă pe năsălie.
  Slava China!

 15. ” Important, pentru majoritatea spaniolilor este să dispară coșmarul comunismului,”

  1.important e sa dispara prima virgula
  2.imbecilii aia iberici nu pot recunoaste comunismul
  nici daca-i muta in Gulag,
  voteaza ca la pacanele,
  nu sint singurii.

 16. In primul rind Spania nu va dispare in veci franchismul.Toata mass-media spaniola îi trage cu democratia pentru a masca franchismul,iar „La Vanguardia” unde scrie Lopez Manuel Ostos,nu face exceptie.Asa cum securismul nostru ceausist a ajuns la Bruxelles la fel si la ei franchismul.Partidele politice spaniole,la fel ca cele romanesti,au o capacitate teribila de a disimula adevarul social-politic.Pedro Sanchez este seful PSOE (socialist) insa el cere acum votul progresist (neo-marxist),creind impresia falsa ca in Spania progresismul Ursulei von der Leyne triumfa.PP spaniol este in opozitie,dar la Bruxelles face politica neo-marxista.Votantul spaniol nu vede asemanarea,el crede ca votind PP,voteaza schimbarea.Daca la noi „patriotul nationale” e cu halba la greu,la ei e cu liniuța.Tot la greu,greu detot.

 17. Autorul cred ca este un demn urmas al lui Franco si dreptei radical! Sa vorbesti de comunism in Spania e ca si cum ai vorbi de capitalism in Korea de nord! Multa carte strica…

 18. Nicu Constantin: desi numele dvs este si al comediantului, nu spuneti snoave!! Din multe puncte de vedere, comunismul, hulit azi de niste submediocri, a dat sanse copiilor de la tara sau din saracimea oraselor! Bine, vor spune altii, dar copii de burghezi au fost oropsiti! Da, dar pina la un punct, adica prin 1963-64, cind s-a incetat cu paradigma de dusmani ai poporului( eliberarea detinutilor politici). Astia de azi acuza de comunism orice, desi au trecut 34 de ani de atunci, doar ca arma politica de demolare a adversarului! Asa si cu autorul acestul articol, descendent si iubitor de falaga franchista!!

 19. Hartia de turnesol ii scoate din nou la iveala pe de mentii care ignora REALITATEA HOLOCAUSTURILOR TUTUROR POPOARELOR comise de IDEOLOGIA GENOCIDULUI marxistoid/bolsevicoida…Forumul colcaie de rollasonate cu justificarea ASASINARII A ZECI DE MILIOANE DE RUSI SI ALTE POPOARE DIN RUSIA TZARISTA pentru „electrificare” si justinieni dez axon nati care LEGITIMEAZA ASASINAREA A SUTE DE MII DE ROMANI si distrugerea viitorului a milioane de fii de ASASINATI prin transformarea unor fii de TZOPARLANI in ROBOTI cu diverse „facultati”!? Si se vede si azi ce monstrii au fost clonati…Autorul nu cunoaste ca spaniol istoria Spaniei, instaurarea „republicii” fiind O LOVITURA DE STAT COMINTERNISTA CRIMINALA si INSURECTIA, nu „rascoala”, UCRAINEANULUI ILEGAL BOLSEVIC Franco
  a fost o repetare la sapirograf a „razboiului civil din Rusia” din 1918!!! O copie fidela mergand pana la folosirea ACELORASI ACTORI, Garda lui Lenin careia i s-a inscenat „lichidarea” in procesele spectacol din URSS din anii 1930 pt a fi disponibilizati
  in Spania!!! Pana si DURATA de TREI ANI a fost aceeasi… ROBOTZILOR bolsevici, intrebati-l pe Pedro Romanovici-Pauker feciorul Generalului Walter, organizatorul GENOCIDELOR din Spania…

 20. Exemple de cit de „comunist” , este Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, adica, PSOE, Partido Obrero Socialista Español. Dictator Franco a stabilit multe intreprinderi Statale, atit industriale cit si de servici. Ele functionau relativ bine. Dupa ce a murit Franco, aia din ” comunistul” PSOE au privatizat, adica, daruit, toate intreprinderi statale ale lui Franco. Le au daruit la banchieri, la nobili si la burgesi bogati, spanioli si straini.
  Alt exempmplu. ” Comunisti” din PSOE ii iubesc atita pe banchieri ca au acordat cu astia ceva unic in Europa si in lume. In toate parti, daca cumpar o casa cu un imprumut bancar si dupa acea nu o poti plati, banca ramine cu casa ta, o vinde si datoria ta e numai diferenta de bani. In Spania, din cauza lui PSOE, nu, banca se apropie, ramine, cu casa si o vinde, dar tu ramii cu toata datoria, adica, trebuie sa platesti datoria intreaga, banca nu- ti deconteaza niciun cent din bani care a primit prin vinzarea casei tale. De aia Borrell, pus acolo de PSOE, e asa de periculos, nici el nici PSOE stiu ce e aia: Morala. Dar adunatura VOX/PP e si mai rea.

 21. Spaniolul pseudoistoric habar nu are cine l-a adus pe Franco cu avionul din Insulele Canare in Spania/Marocul spaniol!!! E vorba de
  un ILEGAL Comintern din Anglia venit personal cu avionul pentru a-l prelua din Canare si a-l transfera in Marocul spaniol unde era
  asteptat de TRUPE LOIALE in fruntea carora s-a pus!!! ILEGALUL Franco NU A COMIS o „rascoala”, cum MISTIFICA pseudoistoricul, ci un PUCI MILITAR organizat de GRU si Sectia militara a Comintern sub bagheta lui Trotzky si Andre Marty/Generalul Walter!!!

 22. Partidul „Podemos” (putem), infiintat cu larga contributie a lui Soros, este echivalentul USR din Romania.
  PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol) adica PSD-ul spaniol, s-a aliat cu USR-oizii astia si acum plateste pretul.

 23. Două formațiuni care vor să spargă Spania și să devină independente.!CHIAR SĂ SPARGĂ SPANIA ? DA DACĂ LE PLACE SĂ FIE SPARȚI DE CE NU-I LĂSAȚI ÎN TREABALOR! ORI INTERVENIȚI CU TRUPE NATO!
  DA TARE MAI ERA GRU-UL PRIN 1936! IA CĂUTAȚI DE PARTEA CUI AU LUPTAT ATUNCI NEMȚII ȘI ITALIENII ȘI DE PARTEA CUI BRIGĂZILE INTERNAȚIONALE/ AȘA CĂ SĂ-I DĂM PACE LUI STALIN CĂ O AVUT DESTULE DE FĂCUT „ÎN VREMEA ACEEA”!

 24. Primul comunist din lume a aparut acum 2023 de ani. Cand a fost de ales, poporul evreu l-a ales pe nazaritean sa fie crucificat pe ideea ca, dupa un hot (Barabas) mai ramane ceva. Dupa 2023 de ani s-a dovedit ca poporul are dreptate oricand. Comunismul are un avantaj pentru unii: traiesc linistiti fara sa faca-ceva ! Vezi cazul Charlie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.