Sfaturi de la un medic! Ce facem dacă ne prinde cutremurul în pat

Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o serie de recomandări în contextul cutremurului din Turcia, precizând că, pentru a avea o reală eficienţă, noţiunile de prim ajutor în caz de calamitate trebuie să fie cunoscute de fiecare persoană precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

„Repetitio est mater studiorum. Aşadar, pentru a avea o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii. Este nevoie de introducerea unor ore de educaţie pentru sănătate care să ne permită să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi, cât şi pentru a-i salva pe alţii în caz de cutremur sau alte catastrofe”, a declarat pentru Agerpres dr. Tudor Ciuhodaru.

Acesta a explicat că, în cazul în care în timpul producerii unui cutremur ne aflăm într-o clădire, trebuie să rămânem acolo şi să ne protejăm cât mai bine.

„Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite (‘duck, cover and hold’) sunt simple şi asigură protecţia individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat. Pentru protecţie este preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele. Vă puteţi adăposti lângă diverse obiecte solide, care vă pot proteja lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbuşire”, a arătat Ciuhodaru.

Medicul recomandă ca în timpul cutremurului să stăm cât mai departe de ferestre.

„Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari: între două paturi, două maşini, între două rânduri de birouri, ce delimitează aşa-zisul triunghi al supravieţuirii, sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi. Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând trebuie să închideţi aragazul şi îndepărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela. Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

El explică totodată şi ce nu trebuie făcut în caz de cutremur.

„Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieşirea este dificil de găsit, iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii”, spune acesta.

În cazul în care vă aflaţi pe stradă atunci când se produce un cutremur, adaugă dr. Tudor Ciuhodaru, trebuie să căutaţi spaţii cât mai largi şi să vă asiguraţi protecţia individuală.

„Nu staţionaţi lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle. Sub nicio formă nu vă adăpostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune”, sfătuieşte medicul ieşean.

Dacă mişcările telurice se produc atunci când sunteţi în maşină, opriţi vehiculul la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii. De asemenea, trebuie să evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune – sunt alte recomandări ale acestuia.

Pentru situaţiile în care vă aflaţi în locuri publice aglomerate – teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe – nu alergaţi către ieşire. „Îmbulzeala poate produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând”, afirmă dr. Tudor Ciuhodaru.

Acesta recomandă ca în casă şi în maşină să fie pregătită o trusă de supravieţuire, în care să avem apă, alimente uşoare şi compacte – bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi -, medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

Şi nu în ultimul rând, susţine acesta, în cazul unui cutremur nu trebuie suprasolicitate reţelele de telefonie.

„S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un SMS ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

19 Comentarii

  1. zi doamne fereste si atit idiotule
    tot ei erau cu sfaturi in 2020 despre ce spun specialistii spanioli
    numai cretini analfabeti

  2. Daca te numesti Timofte, atunci e bine sa iei liftul, dupa care sa te intorci, tot cu liftul, sa iei si bietul copil.

  3. Pe noi daca cutremurul ne cuprinde in pat, noi trebuie sa punem amanta deasupra de noi si sa inchidem pleoapele pana ni se inchid ochii, dupa care trebuie sa asteptam fortele de ordine si salvare, dar fara aparate foto.

  4. Asta am facut din totdeauna, doar ca imediat ajungeam sub tocul usii pentru ca, exista imbinarea intre peretii verticali si plaseul de deasupra care obligatoriu sunt bine imbinate si rezista, intre placa de acoperis care imbina peretii verticali, exista 3-5 cm de sarma groasa pentru legatura dintre tavan si pereti, ca rezistenta la dansuri pamantene! Eu am pus spuma in acel perimetru sa nu intre frigul in casa. La munca era mai greu pentru ca ieseam in curte in graba mare.

  5. Nu are cum sa ma prinde curtemurul in pat pe mine care eu dorm duar numai in picioare intre oitele mele scunpe.

  6. Cutremurul daca ma prinde in patul din afara brutariei, eu intai il dau de pe mine jos pe Capitanul meu si ma pun eu peste el sa il protejez ca ca el nu mai gasesc.

  7. Dar ce te faci daca in momentul acela ne mai ocupam si cu altceva cu jumatatea personala sau nepersonala? Atunci cutremurul nici nu se va simti si uite-asa ne vom putea pierde viata. Ce-i drept, intr-un mod placut…….[Rumburak]

  8. Tudor Ciuhodaru e singurul medic din Romania?Nu mai scapam de uratul asta,una doua hidosenia e pe sticla si zici ca e Geoana la reanimare, atat de de pocit
    O fi el PSD ist dar in ma-sa e ‘specialist in toxicologie”
    Nu iese Arafat,nu iese Rafila iese uratenia Iasului….

  9. Ce facem dacă ne prinde cutremurul în pat? Daca suntem calare pe vatrai si cu dânsa`ntrânsa, ne continuam treaba pana se termina cutremurul. Daca mai putem…

  10. Cel mai sigur loc este sa te bagi sub pat si sa lasi nevasta in pat, ca sa atenueze socul cand cade plafonul. Cu ocazia asta scapi si de procesul de divort si partaj.

  11. Cihodaru este angajatul de baza seara de seara!
    Cum sa te uiti la a3,rtv,cand in fiecare seara sunt aceiasi oameni ” specialisti” in covid,vaccin razboi,cutremur,pensii,etc

  12. Jagardeaua asta de doctor ,mai ales ca este bagat in politica pina peste cap,ar fi trebuit sa faca ceva pt. siguranta populatiei care locuesc in cladiri cu bulina rosie, sau in alte cladiri cu risc mare pt. a cadea la un cutremur.De sfaturi sintem, satui doctore ! Toti politicienii in cazul unui dezastru asa cum este acum in Turcia ,veti raspunde pt.tot ce nu a-ti facut in parcursul multor ani, ca sa protejati populatia din Romania.Inafara de a promite ca faceti ,nu ati facut nimic !

  13. Sper sa nu va supărați, dar niciun comentariu nu se compara cu cel al superinteligentlui … Rumburak !

  14. nenea asta cica medic specialist in dopuri de pluta ha! este dus. sfaturi? dah nene nu uita: duck and cover! la cutremurul din 77 ne-am asezat in cadrul usii de bloc :)))) tata, care avusese casa si fusese evacuat comunisti, a trait cu amintirea casei cu peretii din caramida construita in cruce, sub grinzile carora, intr-adevar ai fi putut fi ferit o perioada sa nu iei ceva direct pe capatana. daca prostia ar durea….apoi mai gandesti…cu cat te „aperi” cu atat exista riscul de a ramane blocat sub daramaturi. adica sa crapi in chinuri groaznice daca nu esti gasit la timp. uneori cred ca trebuie doar sa accepti ca esti OM. si esti nascut ca sa crapi, after all. se spune ca atat timp cat misiunea matalik p-aici nu este incheiata, nu dispari.

  15. Ciuhodaru nu a fost chiar rau, dar tinand cont de experienta cu „doctorii” in pandemie, prefer sa beau ceai de coada soricelului decat sa mai primesc sfaturi de la ei. S-a vazut ca toti sunt in mana guvernului si a multinationalelor criminale din big-pharma.

  16. Daca ne prinde cutremurul in pat sunam la 112 si cerem ajutor sa vina cineva sa ne dea jos din pat ! Sau sa ne localizeze !

  17. Pe vorbaretul asta l-au trimis la Bxl, sa nu mai auda lumea de el. Pana si o femeie renunta, el NU !
    Ce facem cand ne prinde cutremurul in pat ? Ne intoarcem pe partea cealalta sau continuam ce faceam (NU TE OPRI !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.