Sfînta Maria, mătușa mea

În fiecare an, de ziua ei, aprind cîte o lumînare. A fost sora cea mai mică a mamei și cea care mi-a deschis ochii spre multe lucruri de neînțeles de pe lumea aceasta. Alături de ea m-am împrietenit cu pădurea, după ce am trăit cele mai cumplite spaime de sălbăticiuni, alături de ea am am făcut de noaptea la mistreți, cu ea am văzut prima dată lupul și tot ea mi-a spus că oamenii se sărută și se iubesc după ce am surprins-o cum își căuta gura cu un fecior din sat cu care, mai tîrziu, avea să se mărite și la care, pentru prima dată în viață, îndemnat de mama, i-am strigat cîteva urări.
Și tot de la ea am deprins cultul florilor din grădină.
-Hai să vedem de pene și de albine, zicea ea, și coboram în grădinuța din fața casei de la Curpeni, aflată sub pridvorul pe care se înșiruiau mușcatele și coșnițele de nuiele cu albine. De acolo se auzea valea și, cînd rupeam frunzele galbene de la subsiori, mai auzeam vești care scăpau din discuțiile celor aflați în mers pe drumul de la Bulbuc către Băcăinți. Susurul apei și măcănitul roților de căruță se amplificau ca într-o cutie de rezonanță. Cel mai frumos era cînd se strigau și vorbeau peste vale și cînd vocile se rostogoleau ca niște bile goale și muzicale împreună cu parfumul cireșilor, al nucilor și al nalbei înflorite diafan, plutind în aerul rece și mătăsos al dimineții.

Curățam florile de frunze uscate, le udam și ne întorceam întotdeauna cu cîte un buchet pe care îl puneam într-un borcan așezat pe masa din ” casa dinainte”, o odaie pregătită întotdeauna pentru oaspeți. Și care oaspeți nu veneau mai niciodată. În anii în care am stat la bunica și eram în grija Mariei n-a venit nimeni, deși încăperea era întotdeauna pregătită la marele fix, ca nu cumva să ne facem de rușine dacă ne caută cineva venit de departe.

Maria a fost pentru mine o soră mai mare, o prietenă și mai apoi ”mătușa noastră” care a luat inundațiile în piept și și-a mutat casa din zona inundabilă a Mureșului într-o margine mai ridicată a Șibotului. Maria Ceferista a fost vreme de cîteva decenii și frizerița comunei, dar și cantonierul de serviciu la o coșmelie de cărămidă ridicată pe marginea celei mai circulate linii de cale ferată din Transilvania. Cînd se auzea trenul, ieșea în fața cantonului, se îndrepa din umeri și scotea pieptul în față, într-o milităroasă poziție de drepți, cu un steguleț alb ridicat în dreptul umărului.
De cîteva ori cînd am căutat-o la cantonul ei și Maria mi-a zis:
-Dragul meu, noi suntem a doua armată a țării!

Era un semn de mîndrie că ea, frizerița satului și fata veselă de pe valea Cerului Băcăinți, salută rapidul de Viena și acceleratele de Cluj și de București.
Întorcea capul și întîmpina cu ochii ei mari de mură coaptă pe oricine o striga cu ”tu, Mărie!” și de cîte ori se auzea numele ei îmi era limpede că Maria poate răspunde de oriunde, din pod, din grajd, de peste vale, de la vie sau de prin vecini.

Maria, așa scundacă și oacheșă, era frumoasă și unică. Pe toată valea Cerului Băcăinți și a Curpenilor nu mai era alta și se mîndrea că este singura cu numele acesta, fără să știe că secolele Europei fuseseră pline de regine, prințese si împărătese care mai de care mai Maria, de la Maria de Mangop la Maria Alexandrovna a Rusiei, de la Maria Cristina de Austria la Maria Ana a Portugaliei și la Regina Maria a României.

Ea nu știa decît de Sfînta Maria și de Maria Magdalena pe care le considera diferite, dar se mîndrea cu amîndouă și se purta de parcă ar fi fost singura Maria de pe lume, cea care putea face din fiecare zi o sărbătoare și pentru lucrurile mărunte.

Maria și-a luat bărbat, și-a făcut casă, și-a purtat copiii și a ținut rostul casei bătrînești de pe coastă și cînd gospodăria cea veche și moara nu mai existau. Vedea de grădină, de fîn și de poame și se întorcea la Curpeni ca o condamnată la memorie.

Cînd s-a prăpădit, Maria era deja ”mătușa Maria” și cînd am atins-o de despărțire mi s-a părut că-i turnată din ceară fină și că curînd o voi revedea în picioare, cu spatele lipit de altarul bisericii din Șibot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 47

74 de Comentarii

  1. Pe vremea bunicilor mei, prima nascuta era botezata Maria si primul nascut, Ion.
    Asa se face ca si mama mea s-a numit Maria.
    Este un nume frumos si pana acum, toate Măriile pe care le-am cunoscut in viata sau aici pe forum au avut si au stropul acela de noblete.

  2. Sora lui tata era o Marie!! Ii spuneam „moșica”, probabil a asistat la nasterea mea, alaturi de moasa satului! Am tratat-o ca pe o mama, pina s-a dus de linga noi! Dl Nistorescu ma induioseaza cu descrierea satului si a oamenilor! O face intrun stil, i-as spune chiar sadovian!! Un omagiu Mariilor in viata si celor ce nu mai sunt!

  3. Dl Nistorescu sa faca ca Ion Creanga, sa adune toate scrierile, reportajele, si sa scrie o carte. Piate chiar si romane. Are talent.

  4. Imi permiteti o gluma? De ce nu a fost mumificata sau impaiata? pentru eternitate cum se vor cocalarii din politica la nivel global inclusiv din Romania?

  5. Când, în ziua de azi, copiii sunt îndemnați sa se rupă de familie și de rădăcini, acest pios omagiu adus unei ființe dragi este cu totul neobișnuit. E drept ca și talentul d-lui C. Nistorescu de a reda chipuri și locuri e cu totul neobișnuit.

  6. Mi-e dor de mama mea Maria … Mi-e dor de matusile si Mariile copilariei si tineretii mele. Mi-e dor de o poveste din vremuri vechi susurata ,precum cea spusa de Cornel Nistorescu.Noi nu mai stim a simti si a ne aduce aminte. De clipe fugare ,care ne-au infrumusetat o parte a vietii.Daca fericirea ar dura mai mult de o clipa nu am putea sa rezistam. Multumesc Cornele . Mai incinta-ne cu astfel de povestiri.

  7. Iubirile lor:

    Ș-am zis verde sălcioară
    Mărie si Mărioară
    Ia un par de mă omoară.
    Parul sa fie de plop
    Să nu mă omori de tot
    Mărie si Mărioară
    De trii zâle zac in boală
    Și nu-mi zâce nimeni scoală
    Dar de-i zâce dumneata
    M-ar mai trage inima
    Dar de-i zâce dumneata
    M-ar mai trage inima.

    Maria Tanase

  8. Duios!!! Am avut o bunica, mama tati, a murit in ’45 cand tata a avut 13 ani. De la fratzii lui am multe verishoare cu numele de Maria. Acea buna, am auzit de la mama mamei mele ca era harnica, osoasa si inalta iar eu seaman cu ea la „mutra”. Citindu-va domnule ziarist,imi zboara sufletul shi voi aprinde acum doua lumanari in amintirea celor „duse” shi a celor care mai sunt. Nu sunt bisericoasa.

  9. Bunica mea Maria mi-a făcut copilăria atât de frumoasă și adolescenta și începutul tinereții de student, ca nu am vorbe sa descriu. A crescut 3 copiii, singura(bunicul nefiind de-a face casă cu el), prin război, foamete, comunism, și 6 nepoți. Ne canta seara, după ce ascultam „Noapte bună, copiii” a Silviei Chicos, pe întuneric cântece vechi populare din tinerețea ei și ne povestea întâmplări ale copilăriei ei. Doamne, apoi când o vedeam doar în vacanțe, era dorul atât de mare, ca boleam de-a dreptul. Am a multumi și celorlalte femei ale neamului meu:strabunica Anca și mama Elena. Dumnezeu să le odihnească! Trei femei ce odihnesc într-un mormânt sfânt pt mine.

  10. Exemple de oameni vii care ne arată că banii, averile nemăsurate, mândria, gloria şi victoriile de etapa sau de moment, nu ne pot strica pe toți: Maria şi nepotul ei, Cornel Nistorescu.

  11. Și bunica le zicea la flori pene. Am văzut că în satele din masivul Șureanu oamenii au aceleași regionalisme ca cei din nordul județului Alba. Maur, a guri, vramniță, cohe, casa din față, etc.

  12. De ce nu vă întoarceți unde vă snt rădăcinile. Aveți destui bani să vă ridicați o casă așa cum ați avut din lemn, lipită cu pământ, cu tîrnaț pe trei laturi, cu frigurie, acoperiș cu paie sau draniță/șindrilă, cu cuptor. Poate o baie dar nu vă faceți wc-u în casă, casa este sălașul omului cît trăiește pe pămînt. În casă nu te caci. În casă intrăm, din pricini uitate, fără căciulă sau clop pe cap.
    Ce avem de cîștigat ca oameni trăind în mizerai numită oraș? De ce credem că cei ce conduc lumea, ce ne-au făcut să ne mutăm din bătătura noastră ba cu amenințări, ba cu momeli, ba cu păcăleli, înghesuindu-ne în blocuri sau în viloaie, și unele și altele făcute și urîte și fără cap, ne vor binele?

  13. multi avem in familie o mama, matusa care poarta numele de Maria, unele sunt alte ne privesc din lumea ingerilor…Lumina si armonie pt ele oriunde ar fi!

  14. Frumos. Dumnezeu sa le binecuvânteze pe toate Mariile și pe dumneavoastră. Trist este ca tot mai puține familii pun copiilor nume de Maria, Ion, Vasile, Gheorghe, etc.

  15. Toate sărbătorile sînt păgîne! (paganus în latină înseamnă neorășean, neoldat, adică locuitor al satului sau cum ar trebui să se zică oameni)
    Biserica, de nevoie, și le-a-nsușit schimbîndu-le numele și, cu trecerea timpului, menirea.
    Calendrul popular nu este nici calendarul administrativ nici cel bisericesc.
    Prin schibarea calendarului multe dintre sărbători nu mai au rost. De pildă la Sântămărie, 15 august, se duc struguri la biserică (nu sînt copți), se schimbă clopul cu căciula (a trecut Sântămărie te-ai căcat în pălărie), nu se mai doarme pe prispă, nu se mai scaldă în apa rîurilor și lacurilor (dar este încă cald), încep lucrările de toamnă ale ogorului (prea devreme). Toate acestea și altele ar avea rost peste 14 zile. Că trebuia schimbat calendarul administrativ, iulian cu cel gregorian, nu se discută dar l-au legat de cel calendarul cu urmări nefaste, dar, se pare, voite, pentru cultura noastră multimilenară.

  16. Reîntoarcerea la originea vlaha a bisericii giulgiului Fecioarei Maria, pentru necunoscători…
    Biserica Mormântului Sfântei Fecioare Maria, cunoscută, de asemenea, ca Mormântul Maicii Domnului (în ebraică קבר מרים), este un mormânt creștin din Valea Chedronului – la poalele Muntelui Măslinilor, în Ierusalim.
    O relatare istorică cunoscută sub numele de Historia Euthymiaca (scrisă probabil de monahul și istoricul bizantin Chiril de Schitopolis în secolul al V-lea) menționează că împăratul Marcian și soția sa, Pulcheria, au solicitat moaștele Fecioarei Maria de la Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului, în timp ce acesta participa la Sinodul Ecumenic de la Calcedon (451). Potrivit relatării, Iuvenalie a răspuns că, în a treia zi după înmormântarea ei, s-a descoperit că mormântul Mariei era gol, fiind găsit acolo doar giulgiul ei, care era păstrat în biserica din Grădina Ghetsimani. În anul 452 giulgiul a fost trimis la Constantinopol, unde a fost păstrat în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Panagia Blacherniotissa).
    Dupa compararea documentelor istorice apărute în Imperiul Roman de Răsărit, în special a scrierilor lui Genesios și a Lexiconului Suidas a demonstrat o origine romano-bizantină a cuvintelor „vlah” și „Blachernae”. Conform acestei opinii, cuvântul „Blachernae” a apărut prima dată în Imperiul Roman de Răsărit în sec. al VI-lea și se referea la un cartier în care locuia o mică colonie de vlahi veniți din Scithia Minor (Dobrogea de astăzi). Suburbia Vlaherne este pomenită și în scrierile lui Teofan Mărturisitorul în legătură cu revolta lui Flavius Vitalianus împotriva împăratului Anastasius din anul 513.

  17. Avem multe Marii în jurul nostru. Și fiecare este unică. Fiecare este o picătură a acestei minuni care se cheamă viață.
    Fiecare ne cuprinde în povestea ei, de la început, până în amintire.
    Un gând frumos pentru fiecare picătură de viață numită Maria.
    Un gând pios pentru fiecare amintire numită Maria.
    Respect, maestre Nistorescu!

  18. Avem multe Marii în jurul nostru. Și fiecare este unică. Fiecare este o picătură a acestei minuni care se cheamă viață.
    Fiecare ne cuprinde în povestea ei, de la început, până în amintire.
    Un gând frumos pentru fiecare picătură de viață numită Maria.
    Un gând pios pentru fiecare amintire numită Maria.
    Respect, maestre Nistorescu.

  19. @ Calin 10:19
    Am făcut asta acum un an.
    E mult mai ușor decât pare !

  20. Rugăciune

    Crăiasă alegându-te
    Îngenunchem rugându-te,
    Înalță-ne, ne mântuie
    Din valul ce ne bântuie:
    Fii scut de întărire
    Și zid de mântuire,
    Privirea-ți adorată
    Asupră-ne coboară,
    O, maică prea curată,
    Și pururea fecioară,
    Marie!

    Noi, ce din mila sfântului
    Umbră facem pământului,
    Rugămu-ne-ndurărilor,
    Luceafărului mărilor;
    Ascultă-a noastre plângeri,
    Regină peste îngeri,
    Din neguri te arată,
    Lumină dulce clară,
    O, maică prea curată
    Și pururea fecioară,
    Marie!
    (Mihai Eminescu)

  21. Nascatoare de Dumnezeu, Fecioară! Bucura-te! Domnul este cu tine! Slavita ești între Femei. Binecuvântata esti între Femei, binecuvântat este rodul pântecelui Tău, adică Mântuitorul sufletelor Noastre! Am fost pe Muntele Privighetorii unde într-o coliba de piatra, Apostolul Ioan a avut grijă de Fecioara Maria. Un nume i-am spus fetei! Maria și atât! Cum? Doar Maria mi-a răspuns mirat domnul de la Starea Civila din Drumul Sării! Maria și „atât” domnule! E necesar și suficient pentru mine….La Mulți ani Mariilor și Marianilor! Arhanghelul Gabriel a Considerat-o pe Fecioara Maria peste Heruvimi și peste Serafimi! Perfect adevărat! Slavita in veci fie Fecioara Maria. Domnule Nistorescu! Excepțional editorial, excepțională redacție, minunat Om sunteți! Slăvită în veci Fecioara Maria!

  22. Teodosie spagoveanu a fost alungat de la gargara lui anuala de sf.Maria. In sfarsit romanii s-au desteptat. Cum poate fi un cretin ca Teodosie atat de impostor,sa invoce divinitatea fiind un infractor? Asa si cu politrucii. Ce inseamna sa te civilizezi,nu mai pui botul la ritualuri inventate. BOR a confiscat si sarbatorile.

  23. doru popescu Tataie, viitorul este ratiunea omului. Nu trecutul. Ce ar fi sa-ti faci un bordei in pamant si sa te intorci la origini,sa renunti la net, la tot ce este modern. Asa vei trai si tu mai fericit. Atata incrancenare ce ai fata de prezent. Si mai spala-te pe ochi sa vezi in ce secol suntem. Vesnica prostire a ta si al altora cu nationalism-crestinism si alte bazacobii. Vrei sa te izolezi, nu ai decat. Pa .

  24. costica, costica, fa lampa mai mica, costica, costica…
    costi, ce sa faci lampa mai mica, a ta e stinsa de tot!
    Ai fobie pentru istorie? Nu ti-a placut profesoara de istorie?
    Tu ai citit vreun comentariu scris de doru popescu?
    Pentru tine, nationalismul, nu mai spun de crestinism, intra la bazaconii?
    costica, tu te recunosti ca facand parte din natia romana?
    Am vazut la David Popvici ca are culorile drapelului pe casca.
    Am vazut ca Simona Halep a corectat o gafa, subliniind ca este romanca.
    costica, pe tine te-a pus cucul in cuib strain?

  25. Costi! Nationalism-Crestinism? Profesorul Ioan Lascar de la Spitalul Floreasca e Creștin! Academicianul Leon Danaila care a operat pe Cortex 44 500 de oameni e Creștin Ortodox. Doctorul Pesamosca, Doctorul Copiilor, Doctorul Îngerilor a murit sărac și a fost Creștin Ortodox! Academicianul Ovidiu Bojor este Creștin ortodox! Costi! Nu știu ce studii ai si cu ce nota ai terminat! Dar știu că „dincolo” ti-ai terminat viața! Ai defecat, ai mictionat pe propriul Suflet! Fiecare pasăre pre limba ei piere! Mișto gândire, Mișto smecher.. Alții nu știu cum să își salveze sufletul și Alții nu știu cum să si-l piardă! Mișto colivă, nasol moment…Fără cuvinte…

  26. Intr-un bordei … iarna este cald iar vara este racoare. Asta era „ratiunea” geto-dacilor.
    In Germania și EUropa de azi … iarna va fi foarte frig și vara va fi foarte cald. Asta este „avantajul” si „rațiunea” POLITICA cea moderna !!! Asta este doar ÎNCRÂNCENAREA a celor ce se cred, cu trufie/prostie doar „MODERNI” … A „VIITORILOR” mâncători de lăcuste si alte „insecte” … sau de ciuperci otrăvitoare atomic …
    Pe vremea geto-dacilor grâul creștea ca porumbul de înalt (cf.Alexandru) si se cresteau animale încă din neolitic (cf. tabletelor de la Tartaria). Acestea erau societățile cele „bio”. Și nu cele contrafăcute din vremurile noastre …
    A iti CINSTI pe cei STRABUNI inseamna DRAGOSTE fata de PARINTII cei SPIRITUALI ai TARII noastre ROMANIA ! Si nu înseamnă, nicidecum, ca refuzăm prezentul (cel STUPID) in care TRAIM astazi !
    Pa .

  27. PS. Cine nu are PARINTI SPIRITUALI pe care sa-i CINSTEASCĂ inseamna ca nu are nici neam și nici tara ! Si ca TRAIESTE DEGEABA (ca dezradacinat) pe acest PAMANT !

  28. Poveste pentru „costi”, pui de cuc:

    Văzând Domnul stricăciunea oamenilor, I-a părut rău că a creat omul, așa că a decis să distrugă tot ce a creat până atunci. Dumnezeu a văzut că Noe este om bun și cinstit așa că s-a gândit să-l salveze pe el și pe familia lui, mai exact nevasta și fiii săi Sem, Ham și Iafet, împreună cu nevestele acestora. Domnul a poruncit lui Noe să ia din fiecare animal câte o pereche, din păsări câte șapte perechi și să-i ducă pe arcă, ca să fie din nou animale pe pământ și după potop.

    440 de zile au trecut până când apele s-au retras și munții au devenit vizibili. Noe a lăsat prima oară liber un corb, dar nu a găsit pământ uscat. După ce au trecut șapte zile, Noe a lăsat liber un porumbel care s-a întors cu o ramură. După alte șapte zile iar a lăsat liber un porumbel, care nu s-a mai întors. După un an și 10 zile de la începerea potopului, la porunca divină, Noe împreună cu toți cei care se aflau în arcă au ieșit afară.

    După potop, Domnul i-a promis lui Noe că niciodată nu va mai șterge omenirea de pe pământ cu apă, și a creat primul curcubeu pe cer.

  29. Marie și Mărioara ia un par de mă omoară/ Parul sa fie de plop sa nu mă omori de tot! Adicătelea mai lasă-mă să mai trăiesc și să mă muntuiesc! Acesta-i spiritul crestin-ortodox al poporul român băștinaș pe care Johannis nu-l intelege, nici tineretul bovin diasporean! Sănătate la toți cu numele de Maria plus derivate!

  30. doru popescu Sunt povesti. Ce au facut parintii spirituali? Nu ai nevoie de nimeni pentru a fi spiritual,ci iti trebuie propria constiinta, meditatie daca vrei si o stapanire de sine a emotiilor. Sa nu mai credeti in povesti facatoare de minuni. Dar tu de fapt manipulezi grosolan, mizand pe emotia colectiva a naivilor enoriasi.

  31. costi, ce iaste istoria? Istoria iaste… care va sa zica… sa spuna doru popescu!

    „Nu, Domnu’ nostru nu ne-a învăţat niciodată din pricină că se temea de cei mari. Îi era drag să ne înveţe şi parcă eram copiii lui, asta am simţit-o totdeauna, cît am fost sub privegherea lui. Se supăra rar şi nu spunea decît două vorbe. Asta-i era mînia cea mai mare: „Măi domnule”… Domnu’ nu s-a dus nicăieri; a rămas acolo pe pămîntul nostru şi în pămîntul nostru l-au şi îngropat. I-am văzut mormîntul. O cruce de stejar, înnegrită de ploi; deasupra, un brad care fîşîie la cea mai uşoară suflare de vînt. Flori sălbatice pe pămîntul negru. Pe cruce o tăbliţă: Aici odihneşte robul lui Dumnezeu, Neculai Trandafir…” şi celelalte cuvinte nu se mai cunosc; le-au şters ninsorile şi ploile. Nici şcoala unde m-a învăţat el nu mai este. Acum băieţii învaţă într-un alt loc, într-o clădire nouă, naltă şi frumoasă. Eu nu m-am dus însă să o văd pe aceea; eu m-am dus să văd locul gol unde a fost o odaie scundă, în care ne era cald vara şi frig iarna.

    În locul acela odată a trăit un om”.

    Prof. Dumitru NECHIFOR

  32. @cotidianul e 0, Mai deșteptule, ție nu-ți trebuie viața în comunitate! Marș în pădure! Și fiarele sunt mai înțelepte decât tine, un biet zălud fără cap și coadă, un rebut al naturii.

  33. Propria Conștiința? Propria Meditație? De mici am avut o Mama, apoi Invățător, apoi Profesori! După aceea soț/soție, copii… Nu am văzut pe nimeni ca să reușească în viață fără ajutor Divin! Nimeni nimeni, nimeni. Ca ajutoare Îngerul păzitor, etc, etc…Vorba unuia instruit citez: omul fără religie, fără Dumnezeu este ca un om legat la ochi într-o intersecție nesemaforizata, lovit din toate părțile și apoi mort! E cumplit ca să umbli ” bezmetic” prin viață de unul singur! Nu te pricepi la Religie mai bine taci, nu te pricepi la condus nu conduce, nu știi Medicină nu opera…

  34. iote ba la astia invadarea afganistanului si razboiu de 20 de ani se numeste „munca”.

    https://www.berlingske.dk/kommentarer/vi-vil-helst-glemme-at-vi-forspildte-20-aars-arbejde-i-afghanistan-men

    la rusi, casi protejaza poporul rus de pe territoriu rus, impotriva nazistilor capitalisti, ce au furat puterea pan lovitura de stat 2014, si commit genocide deatunci, aia se numeste invazie si razboi illegal.

    https://www.berlingske.dk/kommentarer/vi-vil-helst-glemme-at-vi-forspildte-20-aars-arbejde-i-afghanistan-men

    ardevar focu de tatari blestemati, de ilfov si teleorman. Nu scapati niciunu ba, nu va uita nimeni.

  35. Părinți spirituali in gândirea creştin-ortodoxă sunt naşii de botez şi cei de cununie. Primii sunt aleşi de regulă de părinții pruncului iar ceilalți de tânărul cuplu hotărât să-şi asume crucea unei vieți de familie. Ambele tipuri de naşi, pe lângă părinții trupeşti, la fel ca şi aceştia au un rol de susținători, protectori şi povățuitori. Se spune sau se crede că rolul lor ar fi chiar mai mare decât al părinților trupeşti pentrcă sunt aleşi, copilul la naştere neavând posibilitatea de a-şi alege părinții. La cununie situația este diferită. Aici intervine rolul conştiinței şi rațiunii libere. Alegi binele sau răul in mod conştient ori inconştient? Multe cupluri se despart din varii motive sau pentrucă propriile alegeri au fost nepotrivite. Altele, poate pentrucă părinții de ambele categorii nu şi-au ideplinit rolul la cel mai inalt nivel posibil iar exemplele pot continua. Despre inaintaşi insă, se gândeşte şi pe cât posibil, se vorbeşte altfel. Toți au un rol similar părinților spirituali pentrucă, deşi facem alegeri, nu suntem obligați la una anume. Am putea spune că toți pot fi buni sau răi, ca şi noi. Greșit! Toți inaintaşii trecuți dincolo, in gândirea crestin-ortodoxă devin buni. Cine păstrează o altă părere, aceasta este mai intâi despre el. Este datoria fiecăruia de a căta binele chiar şi in răul făcut de alții cu atât mai mult atunci când ei nu mai sunt printre noi spre a-l indrepta ori obliga pe altcineva a-l urma ca exemplu.”De morți numai de bine”. Aici intervine iertarea adevarată. Aici incepe Conştiiţa adevărată, Rațiunea Inaltă. Ele nu constau in capacitatea de a lega cuvintele in fraze şi frazele in idei. Chiar dacă şi aceasta este bună, nu este īntotdeauna şi cea mai bună. Deci, de multe ori, nici exemplu de urmat.

  36. Prin postarea de ieri cu Balcicul , o fină anticipativă aducere în discuție a Sărbătorii de astăzi a Sfintei Maria , o sărbătoare creștină ce prilejuiește românilor ocazia să aducă mulțumiri Sfintei Născătoare de Dumnezeu, să se roage pentru morții ce poartă acest nume sfânt, dar și urări de bine și sănătate celor care poartă acest frumos și evocator (pre)nume, Cornel Nistorescu și-a dovedit din nou admirabile calități narative , dar și dragostea și respectul nu numai de cei dragi din familia lui și locurile natale pe care-i poartă-n suflet și amintiri, dar și de Neam și Țară !
    Pe lângă aprecieri și revărsări emoționante de amintiri asemănătoare, articolul a reușit să stârnească și „cuibul de viespi” al celor fără de Țară, care s-au grăbit să-și facă cunoscute mizeriile ce zac în ei, ranchiuna și ura față de „tot ce-i românesc și nu piere ” când vor, sau speră asemenea nenorociți bătuți de soartă !
    Specimene ce n-au puterea de a se bucura de ce-i frumos, de a se putea minuna de ce-i dumnezeeiesc și sfânt, sau de a înțelege de ce trăiesc și ei pe-acest Pământ !

  37. Bravo ție, Profesore Dănăiă!
    44. 500 operații pe cortex? În câte vieți? Fără pauză,adică o operație pe zi, înseamnă 120 de ani a 365 de zile fără somn, cu bisturiul în mână non stop. Profesorul merită mai mult respect decât Batjocura personajului Charlie care trimite postarea idioată. Poate ar trebui ca domnul (sau doamna Charlie ) să fie operat(a) pe cortex chiar de profesorul amintit. Și să spere că după 44.500 operații pe cortex, să nu adoarmă tocmai la domnia sa.

  38. Dragă dle Nistorescu! Ce este apa? Răspunde Tică din Baragan! Un element banal(?) format din doi atomi de Hidrogen și un atom de Oxigen! H-O-H. De fapt este un V cu unghiul de 109 virgulă 28 de grade și distanta dintre atomul de Oxigen și cel de Hidrogen este de 250 de Nanometri! Este un element Amfoter adică este Acida în mediul Bazic și Bazica în mediul Acid! Ce este fascinant, ce este fascinant la apă? Își schimbă structura dacă este „închinată” ,adică
    dacă se face semnul crucii deasupra unui recipient conținând banala apă! Cât de binefăcătoare, cât de binefăcătoare este apă cu semnul crucii! Oamenii după operații grele se refac mult mai repede dacă sunt credincioși! Cât te costă ca să îți faci somnul Crucii și să ridici mâinile la cer cerând ajutor Divin? Cât te costa? 2 calorii ca la Tic-Tac? Avem Dumnezeirea în noi și noi ne batem joc de dansa? Izomeri optici dextrogiri, levogiri…Îți faci semnul crucii, inchini Materia și Materia se transformă…Si Dumnezeu nu există? Vai de cei, de fapt Vai de Sufletul celor care iau în Desert pe Fecioara Maria, pe Iisus..Nu este treabă mea ca să judec sau ca să fac „prozelitism religios”. Inchei cu cuvintele arhanghelului Gabriel! Slăvită în veci Fecioara Maria! Domnul este cu tine!

  39. Deceneu, de ce din doi tineri frumosi care-si unesc vietile promitandu-si iubire in sanatate si in slabiciune, ajung fie el, fie ea niste teroristi unul pentru celalalt exact cand slabiciunile ar trebui sa-i uneasca?
    De ce se ajunge la vorbe grele, la blesteme, la violenta verbala sau chiar fizica?
    Cum se explica faptul ca un inger, se tranforma cu timpul in monstru si iubirea frumoasa de la inceput, se sparge in cioburi?
    Educatia primita in familie, genele mostenite sau lipsa unor parinti spirituali autentici?

  40. Cum ce-au făcut PĂRINȚII noștri SPIRITUALI ?
    Au FAURIT, timp de peste 10.000 de ani, SPIRITUALITATE noastra cea STRAVECHE de tip NATIONALA ROMANEASCA ! SPIRITUALITATEA cea MAJORITARA, CONTINUA dar și SEDENTARA de pe aceste TARAMURI !
    A FAURIT dpv ISTORIC si GEOGRAFIC un TARAM care se INTINDEA de la Rin la Don, de la Muntii Padurea Neagra (Cezar) la Don (Herodot), de la Carpații Padurosi la Balcani (vezi articolul despre Nesebăr), de la Marea Adriatică la nordul Marii Negre. Taram pe care s-a inventat PRIMA SCRIERE din lume acum 7500 de ani (Vinta/Tartaria). Taram pe care SE VORBESTE limba ROMANEASCA (PIE pre-LATINA de tip SATEM) de peste 5000 de ani. Taram pe care s-au inventat alfabeturile si scrierile geto-dacice, gotice, slavone si ROMANESTI. Taram pe care s-a inventat o religie MONOTEISTA (a lui Zamolxe), acum 2500 de ani, inainte de cele semitice. Taram pe care acum 2000 de ani au propovăduit apostolii Domnului, si care a adoptat RELIGIA oficiala de rit BIZANTIN, la anul 325 AD, de la Constantin DACUL. Popor geto-dacic de la care s-au REVENDICAT si popoarele vikinge, germanice, hispanice (gotii, vizigotii, burgunzii) si anglo-saxone (normanzi, englezi, danezi, olandezi, norvegieni). Si nu sunt povesti! Sunt DOAR date arheologice, genetice si documentare REALE despre un POPOR care a EXISTAT și EXISTA si care este MAJORITAR dpv SPIRITUAL pe acest TARAM al ROMANIEI !
    POPOR pe care NOI, ROMANII de pe acest TARAM, îl IUBIM in mod ETERN si SACRU si ne FALIM cu EL!
    Iar restul lumii sunt doar „niste altii” pentru noi.

  41. Tuturor celor cu numele Maria, dar în special fetiței lui Tică, singura pe care știu chiar de la el că poartă acest frumos nume, multă sănătate, fericire și bucurii alături de cei dragi !
    Aceleași urări de bine tuturor celor din Republica „Cotidianul” , celor care o conduc, celor care petrec în ea timp cu folos sufletului fără a pune la inimă răutățile veneticilor de tot felul și binențeles Nașului , odată cu binecunoscuta de noi creștinii și tot mai necesara :
    „Sfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește pre noi ” !

  42. Cum ce-au făcut PĂRINȚII noștri SPIRITUALI ?
    Au FAURIT, timp de peste 10.000 de ani, SPIRITUALITATE noastra cea STRAVECHE de tip NATIONALA ROMANEASCA ! SPIRITUALITATEA cea MAJORITARA, CONTINUA dar și SEDENTARA de pe aceste TARAMURI !
    AU FAURIT dpv ISTORIC si GEOGRAFIC un TARAM care se INTINDEA de la Rin la Don, de la Muntii Padurea Neagra (Cezar) la Don (Herodot), de la Carpații Padurosi la Balcani (vezi articolul despre Nesebăr), de la Marea Adriatică la nordul Marii Negre. Taram pe care s-a inventat PRIMA SCRIERE din lume acum 7500 de ani (Vinta/Tartaria). Taram pe care SE VORBESTE limba ROMANEASCA (PIE pre-LATINA de tip SATEM) de peste 5000 de ani. Taram pe care s-au inventat alfabeturile si scrierile geto-dacice, gotice, slavone si ROMANESTI. Taram pe care s-a inventat o religie MONOTEISTA (a lui Zamolxe), acum 2500 de ani, inainte de cele semitice. Taram pe care acum 2000 de ani au propovăduit apostolii Domnului, si care a adoptat RELIGIA oficiala de rit BIZANTIN, la anul 325 AD, de la Constantin DACUL. Popor geto-dacic de la care s-au REVENDICAT si popoarele vikinge, germanice, hispanice (gotii, vizigotii, burgunzii) si anglo-saxone (normanzi, englezi, danezi, olandezi, norvegieni). Si nu sunt povesti! Sunt DOAR date arheologice, genetice si documentare REALE despre un POPOR care a EXISTAT și EXISTA si care este MAJORITAR dpv SPIRITUAL pe acest TARAM al ROMANIEI !
    POPOR pe care NOI, ROMANII de pe acest TARAM, îl IUBIM in mod ETERN si SACRU si ne FALIM cu EL!
    Iar restul lumii sunt doar „niste altii” pentru noi.

  43. PS. ROMANII se FALESC cu taramul lor, cel stravechi ROMANESC ! Si cu SPIRITUALITATEA lor, cea ROMANEASCA !
    Altii … neromani, antiromani, STRAINESTI … este treaba lor ce vor !!!

  44. Eu CRED in POPORUL cel ROMANESC !
    Eu CRED IN RELIGIA de rit BIZANTIN de pe TARAMUL meu, cel ROMANESC ! Și serbez și NASTEREA Maicii Domnului (8 septembrie) si cinstesc si ADORMIREA Maicii Domnului (15 august).
    Deoarece, așa SIMT eu, ca un crestin-ortodox ROMAN din ROMÂNIA, botezat in Craiova !
    Si NIMENI, absolut NIMENI, din aceasta LUME si lume, nu îmi poate schimba VREREA MEA, ca ROMAN din ROMANIA !!!

  45. Eu CRED in POPORUL cel ROMANESC !
    Eu CRED IN RELIGIA de rit BIZANTIN de pe TARAMUL meu, cel ROMANESC ! Și serbez și NASTEREA Maicii Domnului (8 septembrie) si cinstesc si ADORMIREA Maicii Domnului (15 august).
    Deoarece, așa SIMT eu, ca un crestin-ortodox ROMAN din ROMÂNIA, botezat in Craiova, ROMANIA !
    Si NIMENI, absolut NIMENI, din aceasta lume, nu îmi poate schimba VREREA MEA, ca ROMAN din ROMANIA !!!

  46. Cu cinstire,recunostiinta si inchinaciune femeilor tutelare din viata noastra, maicilor,sfintelor calauzitoare pe tarimul vietii si in cer, Sfinei Maria!

  47. Religia trebuie sa ramana in biserica, nu pusa pe frunte cum face D.Popescu sau altii care se cred crestini fara sa fi studiat nimic din crestinatate .Spune unu ca de 10.000 de ani nu stiu ce spiritualitate. Cum poti bate campii asa cu nonsalanta? Te-ai intrebat ca nu cumva dacii vostri liberi sa fi fost invadatori pe aceste meleaguri. Chiar,ce ar fi sa studiati ce bastinasi au fost aici inainte de daci. Apoi sa spui ca acum 10.000 de anierau oameni spirituali? Ha ha ha ha ha,cand de fapt noul testament mincinos plaseaza omenirea acum cu putin peste 6.000 de ani. Iar crestinismul are cu putin peste 2.000 de ani. Va place sa va mintiti. Cand vwezi popi ca teodosie sau ca patriarhul daniel,crestini cum sunt cei de la aur sau psd iti vine greata sa crezi ca acest popor chiar este cresin. Poate crestini au fost cei din interbelic care prin biserica s-au ferit de comunism,s-au refugiat in crestinism sa suporte mai usor trauma bolsevismului. Ba unii preoti au murit in inchisori sau au fost folositi la munci silnice si umiliti de unii care acum se dau crestini.Nu realizati ca un popor de oi fara cultura este folosit de politicieni si bor-fasi?Credinta este intima tovarasi, nu va mai umflati in pene degeaba. Credinta indeamna la bunatate ,nu? La intelepciune ,decenta,iubire si ajutor fata de aproapele. Ori voi ati ucide in numele asa zisei voastre credinta fata de care Dumnezeu? In cat l-ati impartit ?

  48. Mulțumesc pentru gentilețe, Radu. Iar ție, Doamnă Ileana
    aceeași inimă aleasă, comentarii pline de Substanță și soare, in pace și înțelegere pentru cei neînțeleși de pe forum.

  49. Sarbatoarea „Sfanta Marie” ortodoxa e ponegrita de ragaliile ruginite lixoaseo-mincinoase din politica romaneasca in fiecare an la Constanta. Ma mir ca nu au ajuns si PeSeDe in zona! Poate ca aveau nevoie de ziua libera de la stat…degeaba pe continuitate, sau, poate ca isi mai fac un plan cu oribilitati pentru tot ce inseamna Romania si romani. Apropo de acest matetial, e inca un text foarte bun de tiparit intro carte pe numele C. Nistorescu, editura…, titlul „Amintiri ale Vietii de Neuitat”. De ce nu trimiteti la tipar toate aceste materiale in carti de buzunar cu 20-25 pagini sa le scoateti la vanzare?

  50. Oricum, GETO-DACII SUNT STRAMOSII noștri. La 1137, Ana Comneana vorbea de DACI, chiar de cinci ori. La anul 1054, la Marea Schisma, DACII au devenit DECI crestini-ortodocsi.
    Dacii, ca populatie PIE, au venit pe la anii 3000 BC. Epoca in care, datorita schimbărilor climatice, agricultura neolitica a scăzut ca importanță. Neoliticii se ocupan insa si de creșterea animalelor si cu prelucrarea aurului (cultura Vinta/Tartaria/5500 BC si Cucuteni/4000 BC).
    Acesti proto-daci, veniți la 3000 BC, erau păstori, călăreți si meșteșugari in prelucrarea metalelor. Deci s-au ocupat si de prelucrarea aurului. Vorbim de civilizatia geto-dacica de peste 5000 de ani. Nu exista urme arheologice de ciocnire a populatiilor neolitice cu cele geto-dacice.
    Pe santierul autostrăzii de la Oradea, in urma săpăturilor arheologice, recent a fost pusa în evidenta continuitatea viețuirii, in aceeași zona, pe patru nivele: neolitica (5000 BC), geto-dacica (3000 BC-100AD), cucerire romana și epoca daco-romaneasca (pana pe la anul 1000 AD), plus una medievala. Fara urme de acțiuni violente. Deci, geto-dacii, daco-romanii si românii nu am fost si nu suntem un neam violent pe acest taram ROMANESC. Si religia noastra, crestin -ortodoxă, este o religie contra violenței . Am fost si suntem doar violenti contra neamurilor migratoare și calatoare care doresc sa ne cucereasca, sa ne ocupe si sa ne jefuiasca.

  51. Domnule Cornel N. pentru ca zugravesti atat de minunat timpurile trecute trebuie sa pomenesti pe undeva in scrierile dv „intamplarile” de mai/iunie cand trenul cu muncitori de la Cugir era oprit de la semnalul de alarma dupa halta Balomirul de Cîmp pentru ca bietii oameni obositi si flamanzi sa se ospateze cu delicioasele cirese de la marginea liniei ferate, despre partidele de 66 si „filcău” de pe trenul navetistilor, despre Paul Chinezul si crucea de la Campul Pîinii, despre, despre…

  52. Foarte frumos, pe fiica mea o cheamă Ana Maria, sora mea cea mai mare se numea Maria, și acum aud vocea tatălui meu când o striga, mi-ati răscolit atat de duios amintirile, mulțumesc.

  53. PS. Dacă nu îți place poporul nostru, geto-dacic, daco-romanesc si românesc, religia noasta crestin-ortodoxa, cultura și spiritualitatea noastra straveche, atunci de ce mai salasluiesti pe la noi ? Poți pleca oriunde în lume, ca să îți cauți un alt popor și o alta țară care sa-ti convină ! Dupa ’89, ai tot dreptul la libera circulație.
    Dupa 10.000 de ani de vietuire continua si sedentara, este cam greu (imposibil) sa schimbi mentalitatea si spiritualitatea cea romaneasca! Ăștia suntem noi. Ăla esti tu.

  54. PS. Religia este o problemă personala. Orice om își poate serba, la biserică si/sau acasă, onomastica si ziua sa de nume. Și nimeni nu poate interzice aceste sarbatoriri.
    Nici comuniștii nu interziceau aceste sarbatoriri religioase sau profane. De ce sunteți asa de ABSURZI in STUPIZENIA voastră !!!

  55. Nu exista urme arheologice de ciocnire a populatiilor neolitice cu cele geto-dacice. Doar de conviețuire si de asimilare treptată intre aceste doua tipuri de populații.

  56. doru popescu Au plecat deja 6 milioane si vor mai pleca. Sa va lase pe voi patriotii si habotnicii. Dar apropo, Daca este intima de ce naiba ti-o etalezi aici. Stii macar ce inseamna ” in intimitate”? Ca doar poporul roman nu e format numai din troli ca tine ba loaza bolsevica. Pentru tara asta s-au jertfit si evrei si muslmani si catolici chiar si protestanti. Si rromi ,sasi, secui,tatari,lipoveni,secui. Nu ai batut tu primul par pe hotarele tarii mai om ingust la minte. Nu-mi place atitudinea voastra de marlani stramosesti. Patriotismul-national ceausist este moartea natiei. Ortodoxia rusa va omoara baaaa.

  57. Dumnezeu s-o ierte!
    Si tuturor ce poarta numele Maicii Domnului sanatate si ajutor in toate cele de trebuinta!

  58. (I) BA DA ! NOI cei STRAVECHI pe acest TARAM am BATUT primii PARI pe HOTARELE acestei tarii:
    Primii PARI pe acest TARAM l-au BATUT civilizatiile cele neolitice (8000 BC/Portile de Fier, 5500-3000 BC de ani/Cucuteni).
    Urmatorii PARI pe acest TARAM l-a BATUT civilizatia cea GETO-DACICA (3000 BC – 1000 AD). Burebista si Decebal au FIXAT, DEFINITIV in ISTORIE, hotarele cele SPIRITUALE (ca istorie, limba, cultura, religie, traditii stravechi) ale TARII noastre de ASTAZI/ROMANIA !!!
    Urmatoarii PARI pe acest TARAM l-au BATUT civilizatiile cele daco-romanesti si romanesti (1000 AD si pana azi) MAJORITARE pe acest TARAM si intre aceste FRONTIERE !!!
    INSA in cursul ISTORIEI noastre cele stravechi, MULTE neamuri MIGRATOARE si CALATOARE ne-au calcat TARAMUL nostru (peste 35 de neamuri) in decurs de 2500 de ani de atestari documentare: „si evrei si musulmani si catolici chiar si protestanti, Si rromi ,sasi, secui, tatari, lipoveni, secui”. Ce-au vrut INSA aceste popoare migratoare si calatoare, desartice si desertice ???
    Unii dintre ei s-au jertfit cu adevarat, oare ??? Multe, foarte MULTE, dintre neamurile mentionate de tine s-au „jertfit cica” DOAR pentru CUCERIREA, OCUPAREA si JEFUIREA taramurilor noastre in ISTORIE: khazari (turcici mozaicati), otomani, tatari, rusi si sovietici, ruteni si cazaci (estici), catolici si protestanti (vestici), unguri, sasi, secui, austrieci (austro-ungari), germanici (uzurpatori de tara si tron PAMENTEAN) …

  59. (II) NU NE place atitudinea voastra de marlani MIGRATORI si CALATORI … VENITI, pe aceste TARAMURI stravechi ROMANESTI, doar in SCOP de CUCERIRE, OCUPARE, JEFUIRE si PARVENIRE pe taramurile NOASTRE si din bogatiile NOASTRE (terane si subterane) !
    V-AM CHEMAT noi sa NAVALITI, in scop de JAF, pe TARAMURILE noastre cele STRAMOSESTI ???
    NU CREDEM … noi TOTI cei MAJORITARI pe acest TARAM, noi ROMANII ! Mirosul de BOGATII si DORINTA de PARVENIRE v-au adus DOAR pe acest TARAM !!!
    Daca tot a-ti NAVALIT, respectati cel putin TARA, POPORUL si SPIRITUALITATEA cea straveche ROMANEASCA !
    ASTA va CEREM doar !

  60. Deşi puțin mai târziu, cu umila mea pricepere, voi incerca să ofer un răspuns la intrebarea de mai sus. Cel mai elocvent exemplu de invățare a modului de deosebire a binelui de râu il avem la parabola izgonirii lui Adam din Rai. In termeni simpli si la indemâna oricui, ce vrea să spună aceasta? Cum se comportă orice Adam lângă o Evă şi orice Evă lângă un Adam? Oare nu se ințelege că este vorba despre bârbat şi femeie in goliciunea lor ” la inceputurile lor” ? . Prin râvnirea fructului oprit, vrea să spună că pornirile trupeşti, dinspre ambele părți merg intotdeauna inaintea rațiunii iar aceasta nu are forța sau puterea de a se mai impotrivi şi decide in deplină cunoştință de cauză asupra tuturor consecințelor. Fără o pregătire şi o antrenare anterioară, foarte solide şi temeinice, de regulă, rațiunea cedează dar cum şi de unde se dobândesc aceste deprinderi? Din cunoaşterea şi aplicarea celor zece porunci şi a multor altor invățături sau rânduieli bisericeşti prin care, „dulceața fructului interzis ” este diminuată treptat până la inlăturare totală sau aproape totală căci instinctele rămân oricum numai că astfel, ratiunea dobandeste un control mai bun asupra lor şi a pornirilor trupeşti de orice fel.

  61. Cu cât educația aceasta incepe mai devreme, cu atât sansele de reuşită sunt mai mari. Dacă cinva incearcă acest gen de educație la douăzeci, treizeci de ani, nu există aproape nici o şansă ca rațiunea să invingă instinctul. Trupul işi va cere şi isi va primi drepturile, indiferent de efecte sau consecințe, de cele mai multe ori, in schimbul dobândirii unor plăceri. In acest fel, mintea se perverteşte, se corupe căzând instatantaneu de la rolul şi funcția ei de conducător suprem al trupului. In același mod se intâmplă cu multe alte tipuri de plâceri şi porniri trupeşti ce scapă de sub controlul permanent al unei rațiuni integre, după care fiecare face cam ce vrea şi cum vrea considerând că aşa este rațional, logic şi corect. Ca să corectezi o astel de minte ar fi necesară o muncă enormă iar rezultatele nu pot fi dinainte garantate. Mai putem aduce ca exemplu fumatul sau jocurile de noroc. De cele mai multe ori, este nevoie şi de o bună indrumare făcută de un duhovnic, dacă desigur il ai, căruia ii marturiseşti toate gândurile şi faptele, in cel mai sincer mod posibil iar dacă nu, te educă societatea, anturajul sau te autoeduci singur cu metodele modernismului şi fiecare ajunge exact acolo unde este, lipsit de posibilitățile reale de a face corectiile de rigoare. Apoi ne intreabăm de ce toate merg pe dos. O societate fără Dumnezeu este o societare aflată sub controlul pornirilor instinctuale şi nu a unei rațiuni corect formate ce are Rațiunea Absolută ca prim şi unic reper, De aici incepe orice decădere.

  62. BA DA ! NOI cei STRAVECHI pe acest TARAM am BATUT primii PARI pe HOTARELE acestei tarii:
    Primii PARI pe acest TARAM i-au BATUT civilizatiile cele neolitice de pe acest TARAM (8000 BC/Portile de Fier, 7500-5000 BC/Vinta/Tartaria, 5500-3000 BC de ani/Cucuteni).
    Urmatorii PARI pe acest TARAM i-au BATUT civilizatia cea GETO-DACICA (3000 BC – 1000 AD). Burebista si Decebal au FIXAT, DEFINITIV in ISTORIE, hotarele cele SPIRITUALE (ca istorie, limba, cultura, religie, traditii stravechi) ale TARII noastre de ASTAZI/ROMANIA !!!
    Iar urmatoarii PARI pe acest TARAM i-au BATUT civilizatiile cele daco-romanesti si romanesti (1000 AD si pana astazi) MAJORITARE pe acest TARAM si intre aceste FRONTIERE !!!
    ASTA si ASA sa STII !!! Invata ISTORIA cea STRAVECHE si REALA (atestata arheologic si documentar) a acestor TARAMURI ale ROMANILOR cei MAJORITARI !!!

  63. „Daca este intima de ce naiba ti-o etalezi aici ?” DEOARECE este UN ARTICOL foarte FRUMOS despre NUMELE de MARIA si vechimea sa in istorie precum si in religia cea romaneasca (crestin-ortodoxa de rit Bizantin). Si deoarece cunosc multe persoane, dragi mie, care poarta acest nume …
    Si nu este un articol POLITIC despre „loazele bolsevice” cele strainesti !
    Si apropos … la un articol asa de frumos, senin si absolut inofensiv dpv religios … nu vorbesti despre „naiba” cel necurat. Nu te-au invatat si „educat” INCA parintii, rudele si neamurile tale, ca nu este deloc frumos ca sa injuri ???Si pentru a putea posta la ziarul „cotidianul” trebuie sa fii, in primul rand, un om EDUCAT, STILAT si INVATAT !!!

  64. Daca tot ati NAVALIT, respectati cel putin TARA, POPORUL si SPIRITUALITATEA cea straveche ROMANEASCA !
    ASTA va CEREM doar !

  65. Deceneu, multumesc pentru raspuns, gandim la fel, se pare ca nu am trait degeaba.
    Este o problema atat de complexa!
    Educatie in familie pentru familie dar…

  66. Nu indrăznesc să fac predicții insă un gând nedesluşit imi spune că sunteți Doamna Core. Poate da, poate nu, oricum, şi eu vă mulțumesc!

  67. @doru popescu 15 august 10.58.
    Fecioara Măria ca si Iisus Cbriztos e fff posibil sa nu fi existat ca personaje istorice reale.Asta nu face credinta mai putin demna de respect.Mai putin de folos mi se oare toata strofocarea celor care au stat cateva secole sa inventeze si implementeze povesti cu cruci, giulgii , braie, morminte goale(care nu înseamnă NIMIC concret), icoane care plang, etc, etc. Credimta e buna, transcendentul există, dar creștinismul e un „digest” pt publicul tinta de acum 2000 de ani.Cum sunt si id!otii utili pt (neo) marxisti.Putem respecta NECUNOSCUTUL neinghitind povestile unor „băieți deștepți ” de ieri/azi.Si ne putem respecta sramosii care au fost crestini pt ca asta s a implementat aici.Si stramosii altora, gen ai amerindienilor Navajo sunt de respectat, ei slavind pe Manitou.RESPECT dl redactor sef.Ce SCRIITOR sunteti!!

  68. Despre MITOLOGIA zeitatile amerindienilor Navajo … in 2009 am participat la o Conferinta in Santa Fe …
    Asdzą́ą́ Nádleehé (Navajo pronunciation: [àstsɑ̃́ː nátˡèːhé]) (also spelled Ahsonnutli, Estsanatlehi, and Etsanatlehi in older sources), meaning „the woman who changes”, is one of the creation spirits of the Navajo.
    She create the sky and the earth !!! [Surprinzator sau nu, ESTE CHIAR aceeasi fraza ca in Geneza 1.1 (VT). Transcedentul uman o fi de vina ??? NU! Doar CUNOASTEREA cea UMANA, care se exprima odinioara prin MITURI, iar astazi prin STIINTA .]
    According to the Navajos, she created the Navajo people by taking old skin from her body.
    In English sources she is usually named Changing Woman. Her parents were Long Life Boy and Happiness Girl, who „represent the means by which all life passes through time.” !!! [O SPIRITUALITATE culturala, a PARINTILOR, FOARTE OPTIMISTA !!!]
    Changing Woman is celebrated in the Blessing Way, a Navajo prayer ceremony that brings fortune and long life . [O SPIRITUALITATE culturala FOARTE OPTIMISTA !!!]
    Postarea mea de pe 15 augut 10:58, despre Biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Panagia Blacherniotissa) se referea doar la originea geto-dacica (vlaha) a numelui bisericii, din documentele istorice apărute în Imperiul Roman de Răsărit. In special a scrierilor lui Genesios și a Lexiconului Suidas care au demonstrat o origine romano-bizantină a cuvintelor „vlah” și „Blachernae”.

  69. Despre MITOLOGIA si zeitatile amerindienilor Navajo … in 2009 am participat la o Conferinta in Santa Fe …
    Asdzą́ą́ Nádleehé (Navajo pronunciation: [àstsɑ̃́ː nátˡèːhé]) (also spelled Ahsonnutli, Estsanatlehi, and Etsanatlehi in older sources), meaning „the woman who changes”, is one of the creation spirits of the Navajo.
    She create the sky and the earth !!! [Surprinzator sau nu, ESTE CHIAR aceeasi fraza ca in Geneza 1.1 (VT). Transcedentul uman o fi de vina ??? NU! Doar CUNOASTEREA cea UMANA, care se exprima odinioara prin MITURI, iar astazi prin STIINTA .]
    According to the Navajos, she created the Navajo people by taking old skin from her body.
    In English sources she is usually named Changing Woman. Her parents were Long Life Boy and Happiness Girl, who „represent the means by which all life passes through time.” !!! [O SPIRITUALITATE culturala, a PARINTILOR, FOARTE OPTIMISTA !!!]
    Changing Woman is celebrated in the Blessing Way, a Navajo prayer ceremony that brings fortune and long life . [O SPIRITUALITATE culturala FOARTE OPTIMISTA !!!]
    Postarea mea de pe 15 augut 10:58, despre Biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Panagia Blacherniotissa) se referea doar la originea geto-dacica (vlaha) a numelui bisericii, din documentele istorice apărute în Imperiul Roman de Răsărit. In special a scrierilor lui Genesios și a Lexiconului Suidas care au demonstrat o origine romano-bizantină a cuvintelor „vlah” și „Blachernae”.

  70. Excepțional, memorabil, impresionant text.Marele reporter al nostru este Cornel Nistorescu. E dumnealui și mare prozator dar în acest gen in care a strălucit Geo Bogza si Brunea Fox, are locul întâi asigurat.

  71. Maria este un prenume feminin des întâlnit în România. Semnificația numelui nu a fost stabilită cu certitudine, dar la origine poate fi un nume egiptean, probabil „mry” (îndrăgită) sau „mr” (dragoste, stăpână, doamnă respectabilă sau doamnă îndrăgită) și înseamnă „copil dorit” sau „aleasă, iubită de Dumnezeu”. A fost un nume cunoscut în Europa chiar și înaintea răspândirii creștinismului.
    In feeria despre numele de Maria a autorului articolului, se putea insa sa nu bage capul si un calator (vorbind despre vulpea cea suprarealista) ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.