Și-au numărat delegații. Trump şi Biden, candidaţi pentru Casa Albă

Preşedintele democrat al SUA Joe Biden şi fostul preşedinte republican Donald Trump vor deveni marţi seară din punct de vedere matematic candidaţi ai partidelor lor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în urma alegerilor primare care se vor desfăşura în mai multe state ale SUA, relatează agenţia EFE.

Partidul Republican va avea alegeri primare în Georgia, Mississipi, Hawai şi Washington, patru state care împreună însumează 161 de delegaţi.

Trump, care după alegerile primare desfăşurate până în prezent a obţinut 1.078 de delegaţi, mai are nevoie doar de 137 din aceşti 161 pentru a atinge pragul de 1.215 delegaţi ce-l va face să fie considerat de facto candidatul Partidului Republican. După ce ultima sa contracandidată în partid, Nikki Haley, s-a retras din cursă, Trump nu ar trebui să aibă probleme în obţinerea numărului de delegaţi de care mai are nevoie.

În tabăra democrată votează statele Georgia, Mississipi şi Washington, care aleg 235 de delegaţi, din care Biden, care a obţinut până la ora actuală 1.872, mai are nevoie doar de 96 pentru a-şi asigura candidatura. Pe lângă aceste trei state, democraţii au avut deja marţi alegeri primare în Insulele Mariane de Nord din Pacific, unde Biden a câştigat toţi cei şase delegaţi.

Preşedintele democrat s-a confruntat în statele Míchigan şi Minnesota cu un vot de contestare ca urmare a sprijinului său faţă de Israel în Fâşia Gaza, situaţie ce s-ar putea repeta în statul Washington, dar fără a-i ameninţa şansele în aceste alegeri primare.

Astfel, atât Biden cât şi Trump vor fi încheiat pe cale rapidă procesul alegerilor primare, cu aproape trei luni înainte ca acestea să se termine pe 4 iunie.

Deşi amândoi vor fi începând de marţi din punct de vedere matematic candidaţi pentru Casa Albă, vor trebui totuşi să aştepte până la convenţiile partidelor pentru a fi proclamaţi oficial candidaţi.

Convenţia Naţională Republicană se va desfăşura în perioada 15-18 iulie la Miwaukee (Wisconsin), în timp ce Convenţia Naţională Democrată va fi la Chicago (Illinois) în perioada 19-22 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Donald MAGAputina- SUA=Haiti
    Biden-SUA=supraputere
    Eta diferenta,gaspadin Putin!

  2. Volens/nolens, amandoi sunt caduci : dara ala din stanga parc’ar avea ochii’nfundati in … INTUNERIC !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.