Și grefierii amenință cu proteste. Motivul!

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunţat marţi că se va alătura protestelor declanşate de celelalte categorii de salariaţi din sistemul bugetar şi susţine că grefierii au „capacitatea necesară” de a bloca sistemul judiciar.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul SNGJ DICASTERIAL, sindicaliştii critică postarea prim-ministrului Nicolae Ciucă pe Facebook în legătură cu creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti.

„O reacţie fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista şi chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar. Potrivit Constituţiei, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) ‘una din cele trei puteri ale Statului Român’. Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum şi celor ce urmează a se iniţia de celelalte categorii de salariaţi nemulţumiţi de măsurile aparent populiste şi antisociale asumate de actuala guvernare”, declară sindicatul grefierilor.

Aceştia ameninţă că „foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanenţă la arestări, indiferent că vorbim despre infracţiuni uşoare, tâlhării sau chiar crime”.

„Să vedem, atunci, cum prim-ministrul României va invoca, din nou, importanţa muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”, mai spun sindicaliştii.

Sindicatul precizează că, din evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a fost de 1.724 grefieri la finele anului 2021 şi 1.667 la finele anului 2022.

În context, spune sindicatul, are loc o scădere naturală, prin deces de la an la an, a numărului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv cu 57 persoane în anul 2022 faţă de anul 2021 şi cu 59 persoane faţă de anul 2020, iar creşterea vârstei de pensionare „va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă!”.

„Speranţa de viaţă a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală”, se mai arată în comunicatul DICASTERIAL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii,
  Voi, grefieri ai foamei, sus!
  Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,
  Să-nceapă al lumii vechi apus!
  Sfîrşiţi odată cu trecutul negru,
  Sculaţi, popor de grefieri
  Azi nu sînteţi nimic în lume,
  Luptaţi ca totul a fost ieri.

 2. Grefierii..cine or mai fi si astia. Luati toti care protesteaza (grefieri) si sa i seceram cu mitraliera. Si ca sa nu consumam multe gloante, ii asezam unul dupa altul cu judecatorii. Ce nevoie avem de legi, articole complicate, avocati, termene, cand dezideratul este sa scapam de infractori si de interlopi. Astia sunt deja dovediti. Mai avem nevoie de procese? Arestati si executati. Dupa ce scapam de ciuma asta, revenim la legi, angajam alti grefieri…ca nu sunt de neilocuit. Auzi greva grefierilor..Ca trebuie sa munceasca pana la termen. Ce tupeu. Trageti in ei si in familiile lor. Daca se potolesc, trageti numai in ei.

 3. Secretarele ăstea ce mai vor? Ele uită că sunt cele mai ușor de înlocuit?

 4. Frumoasa poezie despre grefieri? Dar despre securici si lacheii lor- cu pensii nesimtite ( deja in plata! ), ai compus vre-un psalm? PS pe vremea lu nea nicu chelnerii erau raul cel mare, acum e grefierii? Asa e ordinu pe unitate?

 5. Speranta de viata a grefierilor este mica pentru ca mananca mult si gras !

 6. am auzit ca s-au inventat niste mijloace electronice de inregistrare…

 7. Puțină lume știa că și acest segment beneficiază de pensii speciale în aceleași condiții ca magistrații cu excepTia că acestora li se impune 25 de ani de activitate și vărsta de 60 de ani la pensionare. In topic : aici este inclus personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea.

 8. Si noi suntem gata ptr greva, altfel:
  Vai de voi, vai de voi
  Inecati-va-n gunoi
  Si de n-o fi cu pacat
  Va vom umble de … editat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.