Simpozion Vasile Colossi, la Săcărâmb

Cu vreo 3 ani în urmă, istoricul Dorin Petresc a descoperit prin arhive un alt, nou, membru al Școlii Ardelene — pe lângă Micu Klein, Gh. Șincai, Petru Maior, Budai-Deleanu.

Se numește Vasile Colossi, fost preot și protopop greco catolic de la Săcărâmb. (Paranteză. Cam până pe la 1900, se pare că localitatea asta era cu mult mai importantă decât Deva noastră, ea fiind un soi de Eldorado european: aur, aur aur!… Și firește veneau acolo căutători de noroc din toată Europa; din motive neclare mie, pe la 1900 totul s-a stins însă...). Preotul fusese uitat demult, ba, chiar, biserica a fost demolată de timp (?). Dl. Dorin Petresc fierbând de energie a făcut demersuri oficiale și mormântul lui Vasle Colosi a fost deschis, găsindu-se doar osemintele.

Am primit, spre surprinderea mea un text al istoricului, cu descrierea vagă a rămășițelor, însoțită însă de rugămintea de a-i face un portret.

Am rămas… interzis ! Stimulat se pare de nu știu ce intuiție m-am tot gândit…, și mi-am adus aminte că Tudor Vladimirescu (1821!) nu a lăsat nici o urmă de chip, și totuși azi poza lui figurează în toate manualele. În fapt, imaginea a fost inventată de Theodor Aman, pictorul nostru clasic. Respectând bineînțeles proporțiile, mi-am zis în final: ce ar fi să încerc și eu?!!!

Și m-am apucat de lucru (complet confuz).

M-am tot necăjit peste doi ani de zile și, ieșind ceva cât de cât mulțumitor, am trimis portretul dlui Dorin Petresc. Care a fost încântat. Templierii Domniei sale, de asemenea.

Pe scurt: sâmbătă 8 august, la ora 10, va avea loc la Săcărâmb Simpozionul Vasile Colossi, în prezența multor mărimi, printre care Episcopul Alexandru Mesian al Lugojului (eparhie din care face parte –, inclusiv Mărtineștiul meu natal), toți protopopii eparhiei, preoți, templieri, desigur oficialități.

Pe ruinele bisericii, acoperite provizoriu (până la rezidire) cu o prelata mare, chiar la locul fostului altar se va afla o masă ocazională unde va fi oficiată Sf. Liturghie. Deocamdată acolo se află instalată o cruce, iar lânga ea va fi prezent portretul făcut cu greu (plus un răboj cu date despre autor si isprăvile lui – cumva ca iî Sala Cavalerilor de la Castelul hunedorean — care aflu că-i deschis turiștilor, parca în ciuda pandemiei).

Vor fi desigur cuvântări…

Dar dl. Dorin Petresc mi-a cerut și mie un text pe care va voi să-l citească acolo. Ce puteam face decât să încropesc ceva?!

L-am scris și i l-am  trimis deja.

Iată ce a ieșit !

EXCELENȚELE VOASTRE,

asigurându-vă de respectul meu profund – ca dascăl-pictor sau pictor-dascăl ce mă aflu –,

Vă solicit favoarea de a-mi asculta o măruntă alocuțiune.

Am aflat undeva în prozele minunatului nostru Ardelean Liviu Rebreanu, următorul text (scurt!) :

„Istoria noastră de umilinți și imputări ne-a înmuiat firea (…). La noi invaziile au fost evenimente obișnuite. Oamenii au fost nevoiți să se dea când cu turcii, când cu grecii, când cu rușii… Azi era unul mai tare, mâine celălalt. (…) Istoria formează popoarele după chipul și asemănarea ei. Ce să facem dacă istoria ne-a fost vitregă ?…”.

Un alt excelent ardelean, ivit și suit spre înălțimi din Lancrăm, Lucian Blaga a scris o carte memorabilă: „Ființa istorică”. Ce este aceasta?

Adevărul este că suntem un neam vechi, străvechi : într-o peșteră din munții Bihorului, la Coliboaia, s-au găsit, nu demult, picturi rupestre vechi de cca 30.000 de ani ! Să ne amintim și de Tărtăria, și de altele…Conștiința

Dar aflați la răscrucea imperiilor și având noi mult aur și bogații multe am fost hărțuiți mereu de nemotenii felurite, veacuri după veacuri.

Norocul nostru providențial ne-au fost câțiva Cutezători – poate nu destui –, care au înfruntat năvălitorii, furii…

Printre ei se numără eroii mult-vrednici ai Școlii Ardelene – din tagma lor făcând parte și binecuvântatul Vasile Colossi. Iar, mai aproape de zilele noastre, cei 7 Fericiți episcopi martiri canonizați anul trecut de Sfântul Părinte Papa Francisc.

Ei, prin suferință și moarte, ne-au reîmprospătat conștiința neamului, Demnitatea, Speranța și Credința în Marele Dumnezeu.

Fie ca șirul lor să nu aibă liman !

La final, vă cer îngăduința de a mă afla cu sufletul aici – în această clipă de cinstire a trecutului.

Suntem un neam vechi, străvechi. Istoria noastră nu piere, ea dăinuie undeva sus, în veșnicie.

Liviu Lăzărescu, pictor și dascăl

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Pe monument e trecut Colosi,cum e in buletin ,cu un S sau cu doi?
    De fapt il chema Vasile Coloși,dar astia suntem,inmultim literele..mergem pe ß???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.