Sindicatele din Sănătate, divizate: „Un fel de alba-neagra”

Reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) anunţă că vor continua acţiunile de protest, urmând ca pe 11 martie să organizeze un miting, deoarece nu consideră suficientă propunerea Guvernului de majorare cu 20% a salariilor de bază a angajaţilor din sistemul de sănătate pentru 2024.

Precizările au fost făcute de Viorel Rotilă, negociator-şef cu reprezentanţii Guvernului din partea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

„Venim de la o negociere purtată cu Guvernul, împreună cu cealaltă federaţie reprezentativă, pe tema creşterilor salariale. Prima concluzie, deşi Guvernul a anunţat o creştere a anvelopei salariale pe anul 2024, care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%, constatăm că ceea ce a anunţat public Guvernul iniţial nu mai este adevărat. Creşterea totală pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%. Cu alte cuvinte suntem la un fel de joc de alba-neagră, o ofertă făcută publică pe site-ul Guvernului nu mai este valabilă „, a declarat Viorel Rotilă.

Rugat să explice mai clar ce a dorit să transmită când a vorbit de o creştere cu 13,9 % a veniturilor salariale, Rotilă a precizat că Guvernul propune o creştere a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024 şi nu a veniturilor salariale.

„Pe site-ul Guvernului şi în declaraţia comunicatorului de presă găsiţi declaraţia următoare: pe anul 2024 anvelopa salarială, sau totalul cheltuielilor salariale din Sănătate, va creşte cu 20 %. La negocieri, Guvernul s-a prezentat cu o creştere, numai a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024, care înseamnă în materie de venituri salariale o creştere de 13,9%. vă spun asta, în medie. Pe modelul actual, pe oferta lor, ce au prezentat astăzi, creşterea veniturilor medii ale angajaţilor din Sănătate, totală, incluzând cei 5% care s-au dat la începutul acestui an va fi de 13,9%. Deci, e mai curând o prezentare de natură politică, deşi public au anunţat că va fi 20% din anvelopa salarială, care înseamnă o creştere, în medie, cu 20% a veniturilor salariale „, a declarat Rotilă.

Acesta a subliniat că o creştere a salariilor de bază cu 20% este insuficientă.

„Noi spunem aşa: creşterea cu 20% a salariilor de bază este insuficientă, ea fiind mai mică şi decât oferta publică, anunţul public al Guvernului, probabil, menit să inducă în eroare angajaţii din Sănătate, că va fi creştere cu 20% a veniturilor totale salariale, că asta înseamnă creşterea anvelopei salariale cu 20%. E un joc de termeni menit să facă lumea să nu înţeleagă „, a afirmat Rotilă.

În concluzie, el a punctat că, la ora actuală, nu s-a ajuns la un acord cu Guvernul.

„Am încercat să găsim mai multe mecanisme de finanţare a creşterilor salariale şi am avut o discuţie şi pe câteva din revendicările adiţionale. La ora actuală nu avem un acord cu Guvernul. Ne continuăm programul de proteste care include şi pregătirea pentru greva generală. Întâi parcurgem programul de proteste care include toate avertizările prealabile, care include câteva rânduri de pichetări. Pe data de 11 martie e programat un miting în Piaţa Victoriei, după care se ia decizia privind greva generală în funcţie de numărul de angajaţi din Sănătate care au semnat pentru grevă „, a declarat Rotilă.

Acesta a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie.

„Nu putem vorbi în numele lor, deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide”, a declarat Rotilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Ăștia (din sistemul de sănătate publică) au mentalitatea unor asistați sociali. Nu știu cum nu le este rusine fată de bieții pensionari, ba se pretează și la micile atenții oferite de aceștia pentru a le capta interesul nesatuilor! După ce ca au unele din cele mai mari salarii din România, li s-a oferit o creștere cu 20% nu le ajunge. Sunt indivizi care duc lunar acasă mii de euro… Mai bine ar desființa sistemul de sănătate publica, oricum, ca muritor de rând tot la sistemul privat ajungi sa te tratezi deoarece “pentru luna in curs nu mai sunt fonduri!”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.