„Sindromul Havana”: O investigație care duce spre GRU

Kremlinul a dezminţit luni că serviciile secrete ruse ar avea vreun rol în aşa-numitul „sindrom Havana”, o serie de afecţiuni bizare suferite de diplomaţi şi spioni americani în lume şi pe care nici Statele Unite nu au reuşit să le elucideze.

Reacţia Moscovei survine după ce un website rus anti-Kremlin stabilit în Letonia, The Insider, a susţinut că a efectuat împreună cu alte media o investigaţie conform căreia membri ai unei unităţi din cadrul serviciului militar rus de informaţii GRU s-au aflat în zonele unde au survenit acele simptome în rândul diplomaţilor şi spionilor americani, iar membri de rang înalt ai acelei unităţi au primit medalii şi promovări pentru activitatea lor în dezvoltarea unor „arme acustice non-letale”.

„Aceasta nu este deloc o temă nouă; de mulţi ani, tema aşa-numitului „Sindrom Havana” a fost exagerată în presă, şi de la bun început a fost însoţită de acuzaţii împotriva părţii ruse”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

„Dar nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată orice probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Printre simptomele din aşa-numitul „sindrom Havana” au fost observate începând din anul 2016 migrene, greaţă, pierderi de memorie, ameţeli sau halucinaţii auditive. Mai întâi au fost afectaţi membri din personalul ambasadei SUA în Cuba şi familiile acestora, iar ulterior fenomenul a fost observat şi la alte misiuni diplomatice americane.

Statele Unite nu au reuşit să elucideze cauza acestora, dar serviciile secrete americane au concluzionat anul trecut că este „foarte improbabil” ca vreun adversar extern să le fi provocat, estimând drept cauză mai probabilă a respectivelor simptome unele afecţiuni preexistene sau factori de mediu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. ba sa stiti ca si eu am migrene, greata ,tulburari de memorie LA CAP ,si sunt mahmur mai multe zile !
  dupa ce beau mai ales !

 2. S-a mai practicat si La NOI, Romanii, in 21 si 22 Decembrie 1989,

  NU se stie de catre CINE dintre „Agenturili” …
  Ca NU numai Rusii au facut Mizeriile CRIMINALE de ATUNCI …

  UNuu’ s-a LUAT de UN Tanc, Frantuz „AFLAT” intamplator pe UNDE NU TREBUIA …
  TANCuu’, DE!

  TANC …
  NU a stiut Carte.

  SE practica INCA pePrin Spitale, de OriCE GEN …

 3. N-are cum sa fie rusii ! Rusii e prosti ! E barbari , e inapoiati , e primitivi ,…. !

 4. Este cunoscuta deja tehnologia in cauza. Denumirea sindromul Havana e o porcarie prosteasca.
  Toate statele au aceasta tehnologie si o folosesc inclusiv pe proprii cetateni. Inclusiv in Romania.
  Totul e ca la carte. Nu lasa urme. Tinteste milimetric inclusiv la suprafata pielii, subcutanat, organe interne, poate provoca dureri de cap pe diferite intensitati, sparge vase de sange pe orice zona, poate lovi in creier in anumite zone specifice oriunde.si totul cu precizie milimetrica.
  Inclusiv in Romania se face asa ceva pe oameni, dar multi habar nu au. Mai sunt unii care stiu.
  Poate fi folosita lejer pentru anihilarea obiectivului tinta, totul este in functie de intensitatea practicata la lovirea cu undele specifice. Experimente naziste pe oameni. Are si Politia si Sriul. S-a folosit si la 10 august pe cei din piata si pe toti aia indezirabili.
  Sua se plange prosteste ca de fapt ei fac MK Ultra pe oameni de zeci de ani si acum tehnologia e superavansata, fata de fazele initiale ale programelor.
  Monitorizarea si lovirea poate sa fie oriunde se afla subiectul tinta. Nu are unde sa se ascunda. Undele trec prin orice zid de orice structura.
  Si state din UE fac asa ceva desi este interzis total. Germania spre exemplu, dar si altii.
  Cand vin astia sa ceara mandat de supraveghere ei introduc si aceasta tehnologie desi pe ea niciodata nu se poate da aprobare pentru ca este total distructiva si calca orice lege de pe Terra. DEW Direcred Energy Weapons, dar sunt multe, foarte multe, ELF Electromagnetic Low Frequencies Weapons etc.
  Acum dictatura din democratie e cea mai agresiva forma de control asupra oamenilor. Asta e.Traim asa. Macar sa stim si sa nu ne mai lasam prostiti.

 5. S-a mai practicat si La NOI, Romanii, in 21 si 22 Decembrie 1989,
  NU se stie de catre CINE dintre „Agenturili” …
  Ca NU numai Rusii au facut Mizeriile CRIMINALE de ATUNCI …
  UNuu’ s-a LUAT de UN Tanc, Frantuz „AFLAT” intamplator pe UNDE NU TREBUIA …
  TANCuu’, DE!
  TANC …
  NU a stiut Carte.
  SE practica INCA pe Prin Spitale, de OriCE GEN, pe Scara MARE …
  SE PRACTICA si IN CASA “TINTEI”, din Proximitatea Apartamentului.

 6. Si Gh.Gheorghiu Dej s-a plans de asta in anii ’60, cand a si murit, tot provocat de rusii. Cred ca rusii au dreptate, vecinatatea lor dauneaza grav sanatatii !

 7. Abia ce am scris cat de rai sunt rușii ca se și pregătesc să nege ca ar fi așa. Ei au supus pe alții la microunde. Nu se poate altfel.

 8. Kremlinul își va anunța poziția cu privire la legitimitatea lui Vladimir Zelenski după 20 mai, a declarat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov.

  În Ucraina, alegerile prezidențiale trebuiau să aibă loc pe 31 martie, dar au fost anulate din cauza legii marțiale și a mobilizării generale. Pe 21 mai expiră mandatul actualului șef al țării, Vladimir Zelensky. Însuși președintele Ucrainei a declarat că alegerile acum „nu sunt momentul potrivit”.

  „În luna mai, va veni într-adevăr momentul când puterile actualului președinte vor expira. Vom analiza situația pentru a ne declara poziția”, a spus Peskov.

  Guvernatorul regiunii Herson, Vladimir Saldo, a declarat anterior că Zelensky, refuzând să organizeze alegeri, a devenit un dictator militar pentru Ucraina. În opinia sa, actualul președinte va fi ilegitim chiar și în conformitate cu propriile legi ale Ucrainei și nu a primit un mandat de încredere de la alegători.

 9. Altă născoceală după ce alea vechi cu Putin n-au ţinut.Toate aceste informaţii false născocite de nişte indivizi de care n-a auzit nimeni de ei, au rolul să isterizeze cetăţenii creduli.

 10. Dar sindromul Cairo? Sau Bagdad? Sau Tripoli? Sau Kabul? Asa e la razboi fartatilor.

 11. „…serviciile secrete americane au concluzionat anul trecut că este „foarte improbabil” ca vreun adversar extern să le fi provocat, estimînd drept cauză mai probabilă a respectivelor simptome” ALCOOLISMUL, foarte pregnant la corpul diplomatik șî poolitruk a’ Marelui Lickurici.
  Singură Rromînika a scăpat, pînă acu’, fiindcă la post la Bukale a fost trimisă o damă care-l țîne dîn-scurt șî pi bărbat’-s’u, di niși câni șuolduoviniesc nu-l lasî sî-ș’ ie, d’-apăi amantă di ghenă……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.