„Singura bijuterie purtată de Maria Tănase până la moarte”

„Singura bijuterie purtată de Maria Tănase până la moarte”, un inel din aur, cu safir este scoasă la licitație. La Galeriile Artmark va avea loc o licitație de Bijuterii și Accesorii de Colecție, intitulată „De la Chronos la Hermes”, iar vedeta evenimentului este inelul cu safir și diamante care a aparținut Mariei Tănase, potrivit unui comunicat al organizatorilor. Conform acestora, este vorba despre un cadou primit de la Constantin Brâncuși, o bijuterie ce provine din colecția familiei. Inelul este realizat din aur roșu de 10K și argint, este decorat cu un safir oval de cca. 3,50 ct., anturat de zece diamante rose-cut (de cca. 0,80 ct). Bijuteria are în licitație un preț de pornire de 1.000 de euro și este însoțită de o mărturie testamentară a moștenitorului.

„În dimineața zilei de 2 mai, Maria sosește acasă pe strada Popa Nan nr. 32, foarte obosită și dărâmată de boală. Este transportată la spitalul Bernat Andrei. Vestea îmbolnăvirii Mariei se răspândește în toată țara. Fiind foarte bună prietenă cu marele Constantin Brâncuși, într-o relație de amiciție, primește în dar de la acesta un inel cu 10 diamante veritabile și un safir albastru, lăsat cu jurământ, să-l poarte pe deget (fiind singura bijuterie) purtată până la moarte. (…) Maria a lăsat cu limbă de moarte ca toate bijuteriile și o parte din bunurile personale, precum și inelul de pe deget, să-mi fie lăsate mie ca strănepot, care-i adoram cântecul și îl fredonam încă din copilărie. Printre aceste lucruri valoroase și cu tentă istorică, mi-a lăsat și un testament olograf, o statuetă din lemn primită tot de la Constantin Brâncuși, o tabacheră cu numele ei gravat, un încălțător de pantofi special și multe alte bijuterii și pietre prețioase. Am scris și o carte, așa cum îmi cerea în testament”, povestește Dumitru Cercel, strănepotul artistei.
Tot din „colecția Maria Tănase” provin și alte obiecte: o pereche de brățări fixe inscripționate cu numele artistei, o pudrieră aurită, cu monograma sa, și un încălțător din bronz aurit – toate acestea fiind însoțite de documente ce le dovedesc autenticitatea.
27 iunie  este pentru Artmark prima zi cu două licitații. Înainte de Licitația „De la Chronos la Hermes” (programată cu începere de la ora 19.00, atât la Palatul Cesianu-Racoviță din București, cât și online, pe platforma Artmark Live), în prima parte a zilei are loc o altă licitație, de data aceasta un eveniment caritabil – „EURO 2024″, cu începere de la ora 12.00, pe artmark.ro.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. @De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii: diferenta dintre Maria Tanase si Greta Garbo e ca prima, fata de-a doua, avea voce. Si-nca de aur. @Carul cu prosti: subscriu.

  2. Buna ziua!Va plăcut povestea?Greu de crezut(fara dovezi:fotografii)caM.Tanase a purtat un inel de f.prosta calitate(diamante mici,pline de carbune și un safir sintetic(il gasesti in toate Tg de vechituri)Asteptam cu”nerabdare” următoarea “capodopera” pentru care ati fost pregatiti in poveste:așa ziza “statuie de lemn”daruita deC.Brancusi,bineinteles tot fără dovezi

  3. Maria Lataretu (magnifica !) sau Babasha ? Iar Maria Tanase (alta voce Dumnezeiasca !), poate sa-mi spuna cineva, privind chipul din articol, cu ce era mai putin frumoasa decit Greta Garbo, de exemplu ? Ma rog, lipsesc tatuajele care azi dau „feminitatea” …

  4. Privighetorii romanesti a fost in voce, azi in lanturi de aur si ghiuluri de cocalari.
    Dar atunci il aveam cate un Titulescu si azi, nu ii mai enumar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.