
Conferința ‘1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane’, organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
În cadrul conferinței, președintele AOSR, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, a afirmat că Sinodul de la Niceea reprezintă un model de cooperare între administrație (Împăratul Constantin cel Mare) și credințele oamenilor în scopul clarificării ideilor și toleranței reciproce, un exemplu de unitate în diversitate, ca element al unei construcții durabile bazate pe consens și asumare colectivă.
‘Formularea Crezului de la Niceea a reprezentat o chemare la discernământ și un imbold pentru o responsabilitate activă în contextul contemporaneității fiecărei epoci. Pentru lumea de astăzi, confruntată cu crize suprapuse, credința trebuie abordată cu discernământ și înțelepciune. Evenimentul de astăzi a arătat că Biserica și știința sunt complementare atunci când au același obiectiv comun, căutarea adevărului. Provocările contemporane – de la inteligență artificială la etică globală – obligă la convergență și toleranță’, a subliniat Doina Banciu, potrivit unui comunicat al AOSR, transmis joi AGERPRES.
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice din România, Bogdan Ciucă, a vorbit despre valoarea științifică și culturală a Conferinței, despre importanța regulilor și principiilor morale și spirituale și despre nevoia de modele în lumea de azi.
Au luat, de asemenea, cuvântul: pr. dr. Daniel Bulai, vicar episcopal, care a transmis mesajul arhiepiscopului mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, și conf. univ. dr. Sorin Bădrăgan, de la Institutul Teologic Baptist din București.
Președintele de Onoare al AOSR, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, a evidențiat faptul că un obiectiv comun al lumii de azi ar trebui să fie reunificarea bisericilor creștine în spiritul Conciliului de la Niceea, în timp ce conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean, de la Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București, a declarat că demnitatea umană trebuie să fie cea mai importantă valoare în toate sistemele.
În cadrul Sesiunii plenare, dedicată prelegerilor științifice, arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolitul Nifon, a evidențiat modul în care ideile de la Niceea se regăsesc în contemporaneitate, cu accent pe rolul dialogului și al comunicării, rolul misionar al bisericii și rolul unificator al ideilor și conceptelor.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, reprezentantul BOR la manifestare, a transmis un mesaj din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și a vorbit despre ‘Niceea și Cezareea Palestinei, cetăți ale credinței în căutarea Adevărului Veșnic’.
Au prezentat comunicări decanul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea București, ca și invitații străini – prof. univ. dr. Otniel Bunaciu, prof. univ. dr. Paul Stuart Fidees, Universitatea din Oxford, prof. univ. dr. Paruș Parușev, Universitatea Liberă din Amsterdam – care au arătat influența Sinodului de la Niceea asupra cultului baptist.
De asemenea, au conferențiat: deputata Verginia Vedinaș – ‘Repere constituționale actuale ale libertății credințelor religioase’; decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea ‘Valahia’ din Târgoviște, prof. univ. Dr. Ștefan Florea, – ‘Crezul de la Niceea și impactul său teologic’; prof. univ. dr. Narcis Zărnescu, secretar științific al Secției Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR – ‘Despre Concordia Discors și teologia imperială’; asist. univ. dr. Valentin Minoiu, ASE București – ‘Simbolul credinței (Crezul) – 1700 de ani ai legământului de iubire între om și Dumnezeu’.
Un moment special în cadrul Sesiunii Plenare l-a constituit intervenția fiicei astronautului american James Irwin, Joy Irwin Schatkleff, care a amintit că tatăl său a participat la explorarea selenară din 1971, cu prilejul căreia au fost duse pe Lună o biblie și o serie de drapele naționale, printre care și cel al României, care, ulterior, a fost făcut cadou țării noastre.
În cadrul evenimentului, moderat de prof. univ. dr. Mihai Bădescu, președintele Secției de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, a fost deschisă expoziția ‘Biblia în decursul timpului’, organizată de Muzeul Bibliei din Timișoara, sub coordonarea pastorului Ionel Tuțac, care prezintă o diversitate de Biblii, românești și străine, în diverse ediții, unele de o valoare deosebită, și alte lucrări și publicații religioase.
Organizată de AOSR, conferința ‘1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane’ s-a desfășurat în cadrul Programului Știință-Cultură-Diplomație pentru România / ROmanian Program Science – Culture – Diplomacy (RO-SCUD), inițiat și organizat de AOSR.
Tot românul e născut chibiț! Se pricepe la toate, ce mai!? Religia, filosofia, etc, sunt la degetul mic!
cei mai mari nenorociti s-au adunat acolo…hai siktir!
Oficializarea apostaziei .
Crestinismul incepand cu secolul al III-lea deja numai avea nimic in comun cu crestinismul din primul secol instituit de apostoli
Genocid. Ridicarea imperiului roman catolic prin varsare de sange. „Se vor folosi de NUmele Meu sa va faca rau!”. Isus NU este reprezentat de o cruce. Ci de DRAGOSTE!
una din primle pietre puse la baza constructiei instrainarii de esenta umana… prin metode perfide, cineva care cunostea mai ales viitorul, a pus la cale cel mai monstruos atac impotriva sufletului. astazi, chestia aia numita ministrul educatiei, continua si desavirseste opera….