Sistemul de creditare pentru deţinuţi, testat în zece penitenciare

Sistemul de creditare pentru persoanele private de libertate a început să fie testat în zece penitenciare începând cu data de 1 august, informează un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) remis, miercuri, Agerpres.

Cele zece unităţi pilot în care este implementat Sistemul de creditare sunt: Penitenciarul Arad, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Bistriţa, Penitenciarul Bucureşti-Jilava, Penitenciarul Timişoara, Penitenciarul Târgşor, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti şi Centrul de Reeducare Găeşti.

„Acest sistem de creditare va fi derulat pe o perioadă de 6 luni şi vizează cuantificarea participării persoanelor private de libertate la activităţi şi programe de educaţie, asistenţă psihologică şi socială, la munca efectuată în regim de prestări servicii, activităţi cu caracter gospodăresc, activităţi desfăşurate în regie proprie, în caz de calamitate şi pe bază de voluntariat, precum şi în situaţii de risc”, precizează comunicatul.

Potrivit ANP, din momentul implementării şi până în prezent a fost observată o creştere a numărului de persoane private de libertate care solicită să participe la activităţile derulate pentru reintegrare socială. În acelaşi timp, persoanele private de libertate au oferit un feedback pozitiv, implicându-se activ în programe şi apreciind faptul că sistemul de creditare este unul just, care promovează egalitatea de şanse pe parcursul traseului execuţional.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2011 va începe evaluarea persoanelor private de libertate, în funcţie de numărul de credite acumulate conform fiecărei activităţi desfăşurate. Acordarea recompenselor este realizată respectând cadrul legal de reglementări, însă acumularea creditelor reprezintă o condiţie necesară pentru formularea propunerii de recompensare. Persoanele private de libertate vor putea beneficia de recompense precum ridicarea sancţiunii disciplinare aplicate anterior, încredinţarea unei responsabilităţi, acordarea de premii, suplimentarea dreptului la pachet sau a dreptului la vizită şi acordarea unei zile permisiune de ieşire din penitenciar, pentru persoana privată de libertate care a fost recompensată anterior de minimum 3 ori”, se mai arată în comunicat.

Prin implementarea acestui sistem de creditare, ANP se urmăreşte asigurarea unui sistem unitar, obiectiv, previzibil, care responsabilizează persoanele private de libertate, conturarea unui sistem obiectiv, echitabil şi transparent, care să condiţioneze comportamentul persoanelor private de libertate, în sens dezirabil social, prin utilizarea creditelor corespunzătoare în acordarea recompenselor şi stimularea participării persoanelor private de libertate la programe şi activităţi derulate pe perioada executării pedepsei şi dezvoltarea motivaţiei acestora pentru adoptarea unui comportament prosocial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.