Situație alarmantă semnalată de stomatologi

Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind ‘normale’ de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat al Colegiului.

România are nevoie de ‘o schimbare profundă în prevenirea și tratarea bolilor gingivale’, mai precizează Colegiul Medicilor Stomatologi.

‘În contextul Zilei Internaționale a Sănătății Gingivale, marcată în data 12 mai, Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) atrage atenția asupra situației alarmante privind sănătatea gingivală a populației din România, subliniind necesitatea unor măsuri urgente de educație, prevenție și tratament accesibil’, se arată în comunicatul CMSR.

Potrivit studiului național de sănătate orală realizat de CMSR în 2024:
– peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale;
– mai puțin de 1 din 5 români declară că merge la control stomatologic de rutină cel puțin o dată pe an;
– sângerările gingivale – un simptom comun și ignorat – sunt percepute ca fiind ‘normale’ de aproape o treime dintre respondenți.

‘Datele confirmă o realitate cunoscută de practicieni, dar prea puțin înțeleasă la nivelul întregii societăți: sănătatea orală este profund neglijată. Boala parodontală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, iar netratată, poate duce la pierderea dinților și la afectarea sănătății generale,’ afirmă președintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.

Colegiul Medicilor Stomatologi susține integrarea sănătății orale în programele publice de educație pentru sănătate, începând din școală; îmbunătățirea accesului la servicii stomatologice preventive prin finanțare publică; dezvoltarea listei de manopere finanțate prin bugetul CNAS, precum și a costului per manoperă.

Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR, subliniază că sănătatea gingivală este ‘un indicator al sănătății generale’, iar studiile științifice arată că bolile gingivale netratate nu afectează doar cavitatea orală, ci pot contribui la declanșarea sau agravarea unor afecțiuni generale grave, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii cronice și complicațiile în sarcină.

‘Inflamațiile gingivale pot acționa ca un focar de infecție cronică, afectând întregul organism prin diseminarea bacteriilor și a mediatoarelor inflamatorii. De aceea, sănătatea gingivală nu trebuie privită drept o problemă estetică, ci un indicator critic al stării generale de sănătate, iar diagnosticarea și tratamentul precoce devin esențiale’, precizează dr. Mariana Cărămidă.

Ziua Internațională a Sănătății Gingivale este marcată anual pe 12 mai la inițiativa Federației Internaționale de Parodontologie (EFP), cu scopul de a promova importanța diagnosticării timpurii și a tratării bolilor parodontale.

Recomanda

7 Comentarii

  1. CE zisăi IO de Cariile Cenzorilor și PUTOAREA care este din Cauza ASTA din GURILE lor …
    Se ofticară și TĂIARĂ … …
    Erau Acolo SFATURI pentru GuGuStiucks să se CUREȚE pe Dinți cu Soluți Concentrată de SARE de BUCĂTĂRIE.
    Ieftin și EFICACE.

  2. TREABA este prea ”GROASĂ” de Înghițit chiar Și pentru StomatOLOGI.
    STATUL trebuie să acorde SubVenșii pe FELIE și săle MaiTaieDânNeRușinare.
    Cum o fi, cum NU o fi, de la DANTURĂ „curg și izvorăsc” Grămezi de Belele MEDICALE GRELE.
    Io crezCăZMECKERS Nărozi PUȘI de AFARĂ pePiste NOI o ac Spcial ca să aibă de Cine „SE RÂDE”, Stirbii …
    De parcă sunt „ȘTIRBII”sunt Vinovași de MIZREIA Ingrozitoare în care se bălăcesc DISPERAȚI. Ca Urmare a NĂRODness a Zmeckers de mai Sus.

  3. Bă, iar statistici? Statisticile conțin numere, în viata sunt cetățenii că număr, ba ați matematicieni hambar.nisti ca mucosul aiurit de la capitală. Sa înțelegem că, încasați din bugetul statului român pe baza de statistici și procente, care nu au legătură cu numărul real al cetățenilor!

  4. Ne radiaza la greu. Am 2 prieteni cu glioblastom de la „gigital” la ureche sau castile alea uairlesssss – o minune de cancerete, nu alta! Mancare otravita, apa otravita, frica non-stop, taxare la suprataxare si la alta taxare, gigitalizare, iradiere in masa, folosirea de tehnologii experimentale si otravuri pulverizate din avioane. Majoritatea tinerilor este oarba si surda. Pe bune. Continuati!

  5. Pai mai stomat ologilor , de unde atitia bani pentru tratare ? Cind o plomba ajunge la voi si la 4-700 de lei ?

  6. Daca ma duc la carciuma vad pretul in meniu
    Daca ma duc la stomatolog,iau pastile pentru stres si apoi fac imprumut la banca!
    Adevarul este ca preturile tratamentelor stomatologice sunt prea mari si le stiu doar medicii respectivi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.