Situație critică în energie? Regenerabilii trag un semnal de alarmă

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) avertizează asupra crizei din piața de echilibrare, unde prețurile exorbitante din 2024 creează o povară financiară insuportabilă pentru producătorii de energie din surse regenerabile (ESRE), în special pentru cei mici, și afectează Sistemul Energetic Național (SEN). Prețurile din piața de echilibrare au înregistrat creșteri alarmante, depășind în mod repetat pragul de 7.000 lei/MWh în primele luni ale anului și atingând valori record de 187.614 lei/MWh pe 17 octombrie, comparativ cu media de 381 lei/MWh în Piața pentru Ziua Următoare (PZU).

Piața de echilibrare a energiei este o componentă a pieței de energie electrică, care are rolul de a menține echilibrul între cererea și oferta de energie în timp real. Într-o rețea electrică, producția de energie trebuie să fie constant egală cu consumul pentru a menține stabilitatea frecvenței (în Europa, aceasta este de 50 Hz). Orice dezechilibru poate afecta stabilitatea rețelei și poate duce la întreruperi de energie.

Impactul exploziei de prețuri asupra sectorului regenerabil

Această creștere a prețurilor de echilibrare riscă să scoată din zona de profitabilitate orice contract de achiziție de energie. PATRES subliniază că producătorii de ESRE, vulnerabili prin volatilitatea lor, se confruntă cu costuri de echilibrare atât de mari încât veniturile lunare abia acoperă aceste cheltuieli. Producătorii mai mari sunt, de asemenea, afectați, fiind nevoiți să își limiteze producția voluntar pentru a evita pierderile. „Asistăm la o piață de echilibrare care este, de fapt, o formă fără fond”, afirmă Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, acuzând lipsa unei structuri funcționale și corecte a pieței.

Lipsa de transparență și concentrarea pieței

Un alt aspect îngrijorător pentru PATRES este lipsa de transparență în formarea prețurilor și concentrarea pieței într-un singur actor majoritar. Viorel Lefter, Președintele PATRES, subliniază că piața de echilibrare ar trebui să fie competitivă, dar „gradul ridicat de concentrare împiedică funcționarea corectă a mecanismului de echilibrare, iar statul deține controlul majoritar.” Autoritățile, acuzate de pasivitate, amână cuplarea piețelor de echilibrare și continuă să ignore creșterile inexplicabile de prețuri.

Anomalii recurente și lipsa de reacție a autorităților

În septembrie, Transelectrica a justificat un preț de 102.000 lei/MWh ca fiind o „eroare tehnică”, dar situația s-a repetat în octombrie, cu o valoare aproape dublă, fără explicații clare. PATRES critică aceste explicații și solicită Consiliului Concurenței o investigație pentru a verifica ofertele și formarea prețurilor, suspectând că piața de echilibrare este, de fapt, nefuncțională. Aceste valori extreme creează îndoieli cu privire la integritatea pieței și riscă să destabilizeze întreaga industrie energetică românească.

Propunerile PATRES pentru corectarea pieței

Pentru a asigura o funcționare corectă a pieței de echilibrare, PATRES a propus o serie de măsuri, printre care:

– Recunoașterea integrală a costurilor de dezechilibrare în calculul plafonării și compensării producătorilor și furnizorilor;
– Implementarea modelului „pay as bid” pentru stabilirea prețurilor, în loc de „pay as cleared”;
– Stabilirea unui preț maxim temporar pentru piața de echilibrare, pentru a proteja producătorii vulnerabili;
– Creșterea transparenței prin publicarea regulată a prețurilor de echilibrare și a ofertelor definitive;
– Accelerarea tranziției la contorizarea inteligentă și stimularea ofertelor cu preț dinamic.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 4996 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Explozie de preturi la energia regenerabila, pai aia nu este gratis, dupa cum bate Soarele si bate vantul ? Toti electricienii cu lampa de control faza de la „Energia Inteligenta” declara asta peste tot, de parca vine de la Bunul Inexistent !

  2. Păi bre,. China a construit deja reactorul de fuziune nucleară, sursă inepuizabilă de energie,. Japonezul a creat ”hidrogen cell” interschimbabile care sunt din regenerabile și la fel inepuizabile, la costuri din ce in ce mai mici,. Europa cu cloșca la cîrmă ce puii mei a produs ?? Război și pagube.

  3. „creșteri alarmante, depășind în mod repetat pragul de 7.000 lei/MWh”

    deja e ca la Cernobil in ’86,
    BUBUIE BAH!!!!!!!!!!

    (cpm AUTORUL BANUIE CEVA, „MASA CRITICA”
    -e massa critica NEGATIVA,
    urmeaza colapsul total ca la gaura neagra)

  4. @altfel decat spune: „Noi revenim la lampa cu gaz si teracota pe lemne !”

    gaz/petrol lampant
    sa nu inteleaga astia ca te dai cu russu…..

    „-Germania nu vrea petrol si gaze din Russia,
    cu ce se vor incalzi la iarna,
    cu soba cu lemne?
    -in Russia avem si lemne!” -Putin se tine de bancuri….

  5. Putem sa nu mai platim taxa verde care e obligatorie? Nu de alta dar este alarmant ca nu faceti nimic cu banii astia

  6. Eroare tehnica, logica, a bunului simt si a ce mai vreti voi este sa nu se deschida termocentralele pe carbune care ar putea rezolva toate aceste probleme induse in sistemul energetic national de modalitatea intermitenta de producere a curentului electric de instalatiile solare si eoliene.

  7. Cine a impus trecerea la ‘ energia verde ‘ de la eoliene si panouri solare ? Au inchis termocentralele iar constructia de hidrocentralele a fosty inlocuita cu baraje pentru pescuit.
    Investitiile in eoline sunt cele mai dezavantajoase ( recuperare investitii in 25-30 ani ). Platim o ‘taxa verde ‘ unor firme care nu au nici o obligatie fata de cei care ii subventioneaza! Se va ajunge ca in Germania cretinului de Scholz unde se incearca plata energiei in functie aleatorie de nori si de vant!
    Aici e mana ANRE ( o alta agentie inutila), o caracatita care elaboreaza ‘reglementari’ impotriva poporului roman.

  8. ahahahah… luati cu „regenerabile” fraierilor, Germanica a ajuns la vreo 40% din „regenerabile” si pretul per kWh e mai mare decat acu 10-20 ani cand ardeau carbune

  9. Speculanții nu pot sa echilibreze sistemul ?!! Electrosoc iar PNL este in delir , dar mâine gramul de lapte de mama va ajunge 190 000 lei . Bravo și la mai mare , sunteți geniali și foarte bogați .

  10. noi platim electricitatea la suprapret, ei au auvut ajutor/fonduri euopene si acum se plang ca nu devin miliardari peste noapte ramanandu-le un profit mic…

  11. Dacă vrei să auzi o pasăre cântând, nu cumpăra o cușcă, ci plantează un copac.
    Dacă căldura te deranjează – plantează un copac.
    Dacă vă plac fructele – plantați un copac.
    Și dacă îți place viața – plantează mulți copaci.
    Un fag vechi de 100 de ani „produce” 1.200 de litri de oxigen pe oră.
    Această cantitate de oxigen poate fi „produsă” doar prin plantarea a aproximativ 2.700 de copaci tineri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.