Situație incredibilă în două orașe din Italia

Oraşele Verona şi Pisa vor restricţiona consumul de apă curentă din cauza celei mai grave secete înregistrate în ultimele decenii în Italia, o decizie anunţată cu puţin timp înaintea unui set de măsuri federale ce ar putea fi adoptate începând de luni, transmite DPA.

În Verona, un oraş din nordul Italiei, apa de la robinet poate fi utilizată doar „în scopuri domestice şi pentru curăţenia şi igiena personală”, au anunţat autorităţile locale, sâmbătă.

Între orele 06:00 şi 21:00, rezidenţii nu au voie să îşi ude grădinile, parcelele de teren şi terenurile de sport, să îşi spele maşinile sau să îşi umple piscinele. În afara orelor menţionate, localnicii au fost rugaţi să se abţină voluntar de la folosirea apei de la robinet pentru aceste scopuri.

Măsurile vor rămâne în vigoare până pe 31 august şi prevăd amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele care încalcă aceste dispoziţii.

În oraşul Pisa din regiunea Toscana, reglementări similare vor intra în vigoare începând din 11 iulie, urmând să restricţioneze folosirea apei potabile pentru activităţi gospodăreşti.

Italia se confruntă de ceva vreme cu temperaturi de vară deosebit de ridicate şi cu precipitaţii foarte reduse. Fluviul Po – cel mai lung din această ţară – a secat în anumite zone şi înregistrează cele mai scăzute niveluri ale sale din ultimii 70 de ani.

Comunităţile locale, mai ales cele din nordul Italiei, raţionalizează deja apa potabilă de câteva săptămâni, în timp ce oraşe precum Milano au oprit funcţionarea fântânilor de mari dimensiuni.

Mai multe regiuni italiene au cerut autorităţilor de la Roma să declare stare de urgenţă pentru a permite acordarea unor ajutoare financiare suplimentare şi implementarea unor măsuri de apărare civilă.

Prim-ministrul Mario Draghi a anunţat că anumite reglementări ar putea fi anunţate chiar luni, când Guvernul pe care îl conduce va analiza un plan de urgenţă ce vizează regiunile care au fost cel mai grav afectate de secetă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Oare cum au reușit italienii acum 70 de ani cînd a fost seceta la fel de mare să decarbonizeze Italia? Dovadă că au decarbonizat-o este faptul că așa mare secetă n-a mai fost de’atunci, au oprit schimbările climatice sau încălzirea globală.
    Rog responsabilii din gv rom să se informeze la fața locului din arhive și de la cei ce-au trecut prin acele vremuri tragice dar mărețe în același timp.

  2. Actiunea este veche, ca au mai avut liber la apa pentru bucatarie, spalat rufe total, se intampla! Apa potabila o cara de la primarie cu bidoanele, in ultima perioada au cumparat apa cat pentru 50 ani, apa de la chiuveta nu este potabila in toata italia.

  3. Păi ce, la noi e voie? În copilăria mea, cu mulți ani în urmă, se obișnuia să se ude grădină blocului cu un furtun conectat la robinet și scos pe fereastră. Tot așa se spălau mașinile în parcare, se spălau covoare in fața blocului…Asta era acum 50 de ani, in zilele noastre se mai întâmplă așa pe undeva? Nu cred.

  4. si in Romania tovarasi si in Romania. din moment ce NU mai avem nimic, dar se pare ca suntem „fericiti”, ce conteaza RATIONALIZAREA TUTUROR RESURSELOR precum si rationalizarea produselor de baza. bine v-ati intors in viitor. pas-cu-pas. este clar ca nu mai avem, cu cine. cicase 2 milioane de romani au emigrat definitiv in brazilia si chile (probabil cei cu conturi offshore care au praduit masiv Tara de 32 de ani, iar acum nu mai au ce sa suga). in Romania raman cei care sunt tintuiti locului, din diverse motive, si batranii. vom deveni carne de tun pentru stapanii care vor lua Romania pe model ucraina. dormiti liSHtiniti.

  5. În România nu vor fi probleme ,romanul face economie la apă, în primul rând el nu se spală decat o dată pe lună!!..spălatul rufelor e o utopie!!..mai mult de jumătate au closete în fundul curții!!..cât de mâncare nici vorbă, shaorma e la putere!!..De băut nici atât, au frică să nu ruginească..!!

  6. Romanii construiau apeducte ! Astia nu pot sa foreze niste puturi ?

  7. Păi,..deșertul african se mută mai la nord,.Vizibil seacă lacuri RÂURI,.dispare vegetația și nu ai apă nici la cisternă.. Ce zici bobitoc putoare, mai sunt de tăiat arbori, sau chiar de ”cosmetizat”,?? Mai poți să nu replantezi păduri, vegetație, pe oricare locșor poșibil ?? Incă tot nu realizezi de cum trebuie să-ți creezi microclima ?/ Mai degrabă stai și te rogi fals cu borfașii auriți care au distrus parcuri pentru a-și face catedrale ??

  8. Ce se întâmplă în Italia este pedeapsa divină pentru răutatea, prostia și lăcomia oamenilor în frunte cu conducătorii lor, o conducere nemernica și antiumană prin legile și măsurile pe care le-a luat în ultimii 2 ani. Din păcate, pentru culpa acestor conducători nevrednici suferă întregul popor, deși și ei au partea lor de vină că s-au conformat și s-au încolonat acceptând și înghițind nemestecate acele legi injuste. Cazul Italiei trebuie să fie o lecție pentru toți, deopotrivă pentru conducători și popor ca să își asume rolul lor cu responsabilitate căci altfel e vai și amar de toți.

  9. Deci in alte zone fluviul Po continua sa curga, in timp ce in anumite zone a secat? Abia astept sa vad asta si pe raul nostru din apropiere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.