Slovacia se luptă cu UE pentru desființarea ”DNA-ului”

Imediat după ce a fost învestit, guvernul Robert Fico a decis nu numai să-l demită pe procurorul special al Slovaciei, ci să desființeze Parchetul Special, organul omolog DNA-ului din România. Măsurile au fost anunțate de Fico din timpul campaniei electorale.

Primul pas a fost modificarea Codului Penal, pentru a permite preluarea dosarelor Parchetului Special de către Parchetul General și pentru ca procurorii regionali să poată prelua, într-o manieră mai descentralizată, sarcinile pe care le aveau până acum așa-zișii procurori speciali. În tot acest demers premierul Fico a avut sprijinul parlamentarilor din coaliție, adică al Partidului Vocea – Social Democrația (condus de Peter Pellegrini, fost vicepreședinte al partidului Direcția – Social Democrația, care ulterior și-a format propriul partid, ceva mai deschis la colaborarea cu UE) și al Partidului Național Slovac.

Schimbările ce ar urma în Slovacia vor afecta și activitatea Biroului Procurorului Public European, condus de Laura Kovesi, pentru că procurorii de la Bruxelles ar trebui să lucreze în Slovacia nu cu ”procurorii speciali”, ci cu Parchetul General. ”Pe baza analizelor preliminare, suntem îngrijorați că unele dintre amendamentele propuse la Codul Penal din Slovacia nu vor mai asigura că fraudarea bugetului UE va fi pedepsită eficient, proporțional și într-un mod care să descurajeze asemenea infracațiuni în Slovacia”, arată un purtător de cuvânt.

Următorul pas ar fi desființarea Parchetului Special, pe 15 ianuarie. Imediat opoziția din Slovacia a trimis o scrisoare la Comisia Europeană în care arată că demersul noului guvern este ”un atac fără precedent împotriva statului de drept din Slovacia, pentru că aceste modificări masive și rapide au fost făcute fără o dezbatere în rândul experților”. Liderul Partidului Slovacia Progresistă, care o susține pe președinta ONG-istă Zuzana Caputova, s-a deplasat la Bruxelles. ”Singurul motiv este răzbunarea și asigurarea impunității pentru oamenii apropiați de partidul aflat acum la guvernare”, a spus Michal Simecka. Opoziția din Slovacia atrage atenția că actualul procuror general, Maros Zilinka, cel care ar prelua dosarele actualului Parchet Special, ”are prerogative de a anula orice investigație și a făcut acest lucru în trecut în privința unor politicieni, inclusiv Robert Kalinak (actual ministru al Apărării) și Robert Fico (actualul premier)”.

Presa europeană critică decizia premierului Fico de a desființa Parchetul Special și observă că UE nu a scăpat de oile negre în ce privește respectarea statului de drept, chiar și după încetarea guvernării eurosceptice din Polonia și venirea la putere a lui Donald Tusk.

Mai puțin se relatează însă despre Parchetul Special din Slovacia și despre actualul său șef, Daniel Lipšic, aflat la finalul primilor doi ani dintr-un mandat de șapte ani. El a fost numit în funcție de fostul premier Igor Matovic, liderul unui partid populist care a ajuns la putere pe o platformă anticorupție și care a pierdut puterea din cauza transformării justiției în spectacol mediatic. Apoi, Daniel Lipšic, șeful procurorilor anticorupție din Slovacia, nu este magistrat, este politician cu state vechi și implicat în mai toate marile jocuri politice din ultimele două decenii. Nu în ultimul rând, Daniel Lipšic este chiar cel care a înființat Parchetul Special, în 2004, la intrarea Slovaciei în UE, atunci când era ministru al Justiției. Competențele manageriale ale lui Lipšic nu sunt contestate, dar juristul de 50 de ani, cu burse Fulbright, diplome și masterate la Columbia University și la Harvard, devenit ministru al Justiției la doar 30 de ani, este acuzat de părtinire și chiar de încălcarea drepturilor omului. Se prea poate că același politician care a creat parchetul anticorupție din Slovacia poate să fie și cel care îl îngroapă.

Decanul Facultății de Drept a Universității Comenius spune că Slovacia și parchetul anticorupție sunt acum într-un alt context față de cel din urmă cu 20 de ani, când aveau de-a face cu mafia. El consideră că această instituție și-a jucat rolul și că sarcinile ei pot fi preluate acum de procurorii regionali. ”Recomandarea mea pentru desființarea parchetului anticorupție se bazează pe faptul că asemenea organe sunt rare în țările UE, este o instituție relativ mică și care poate fi influențată politic relativ ușor”. El a respins ideea că procurorii slovaci ar fi depășiți la nivel profesional de dosarele instrumentate de colegii lor „speciali”.

”Parchetul Special nu poate fi reparat. Lipšic a lăsat în urmă zeci de procurori cu chipul și asemănarea sa”, care îi vor continua metodele, chiar dacă vor lucra acum la Parchetul General sau la Curțile de Apel. ”Răul numit Lipšic trebuie să dispară și lucram pentru asta în mod consistent. Acest organ care a violat drepturile omului, trebuie adus sub controlul Parchetului General, iar asta trebuia făcut demult”, a spus premierul Fico, care a justificat astfel procedura de urgență în care se lucrează pentru desființarea parchetului anticorupție. Actualul ministru al Justiției, din partea partidului lui Fico, subliniază că parchetul special suferă de erori sistemice. ”Eroarea sistemică se întâmplă când un oficial din fruntea unei instituții contaminează întreaga instituție, care tinde să ia decizii în favoarea superiorilor, pentru a-i satisface”.

”Schimbările nu vizează și nu vor viza o singură persoană. Politicianul Daniel Lipšic nu ar fi trebuit să devină procuror special. Statul de drept nu se poate baza pe existența unei instituții extraordinare și cu siguranță nu se poate baza pe ocuparea unei funcții de către o anumită persoană”, arată partidul Vocea – Social Democrația, al doilea partid din coaliția condusă de Fico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

17 Comentarii

 1. Hey, troty! Băgați-o pe aia cu #rezist, corupția e in floare, urmașii comunismului și alte aberații ce vă trec prin cap după ce trageți pe nas…

 2. „LEMĂ”= DNA,PARCHET SPECIAL,LULULȚA,LIPSTICH===INSTRUMENT POLITIC-CU DEVIZA- VIN ALEGERILE -LA BULĂU CU ADVERSARII!

 3. USA pierde UE
  incep sa se vada semne de segregare si sectant-izare fata de religia „deomocrata” yankeie !
  E DE RAU !
  = Vien sustinut de „cei din umbra” (dossarul PANAMA 😉 ar spune multe acum in caderea dollarului deja arhi-fiatizat … MDA ! Azi nu mai pot fi folosite solutiilem post-VIETNAM si OIL EMBARGO OPEC+ ce-a dus la PETRO-DOLLAR …dimpotriva … USA in tampenia ei incredibil-vizibila-n razboiulPROXY … uciderea UE si prin NORDSTREAM de facto o sinuciderea … gandita nastrushnik de BLINKEN (!!! – se stiu toate asa zisele pre-secrete discutii pe thema NORDSTREAM … sau voi nu credeti ca MISHTEUX „ochii pe butelie” are acces direct la DUMNEZEU ? Cum putea prophetii straniu para-statistic(!) atatea nazdravenii care nici gresit daramite la modul mishteaux supra-perfect … expuse aici !

  MARE ATENTIE -> „NINGE PE FED!” … macxar de data asta romanshii mei 🙁 ❤️ … nu va puneti OALE in acelasi COSH !
  Stunte cam pe nicaieri IN LUME … si MISHTEUAX nu vca poate, subteran ❤️ tine la nesfarsit partea !
  Pregatiti-va pentru vecinatate directa cu Russsia … prin oblastul ODESSSA !

  Am vazut planurile si arata rau ! daca politic ceva nu se schimba-n RO ! -> NU MAI VOTATI USR ! V-as da un ORDIN sa n.o faceti
  dar … va las sa va faceti cu mana voastra ce va doriti !
  americanii si-au facuto desi PRE-instiintati la fel !
  De aceea DIN UMBRA si GENIAL „anost” misc lumea ca ARHIMEDES pentru ca MARELE BLOND sa aiba ocazi sa-i de-a post-bidenist foc !
  Stiu ce fac … 😐 … TRUMP e necesar desi va fi prapaaaaad in mult marti ale VEST-ului cu el !
  multi pe cai mari acum in UE vor cadea cu „BANCEHRII” -famiglii dinastice …odata cu ei
  spune PROPHETUL 🙂 MISHTEAUX … misto !

 4. Chiar si tantalaii de la MOSSAD radeau de pre-predictiile lui …straniu-nastrusnice privind POGROAMELE
  desi deja bazusera ca „OMUL” nu are cum gresii …siguranta realizarii predictiilor deja adeverite … etc
  Si n-au nici un A.I. care sa-i calculeze real, IQ-ul prophetic !

  TRUMP= POTUS ! 🙁 … 😐

  PANA o sa credeti ca geniile … arata genial … o s-o mushkati TRISST a la POLL-ul electoral-BIDENIST dupa
  exact „7 octombrie” … 😉 🙁 🙁 🙁 !
  STITI ce-mi place ? … Imi place faptul ca fitzuika COTIDIANUL e atat de anosta incat
  predictiile mele NU POT inluenta prin pre-cunostere viitorl ! Pentru a face asta ar trebui citite de mai multi
  inainte de-a se intampla ! 😀 Vechiu paradoc al PROPHETIILOR EXACTE 😉 … „puteau fi negate daca se credea si actiona impotiva lor ” ? 😛 😛 😛

  Ce va prevesteam despre NULANDIERI si … „Mi-e frica de … POGROAME ?” …”Zidul ierihonului” 😀 😀 😀
  IQ=?
  😉

  PS: … unde-i baba (NULAND) cu colacii din Kiew, acum la ante-prezisul MAIDAN 3 ? („valijoara”, sub masa lui Adolf Z.)

  SUPRAVIETUESTE CLOWNUL … incetarii BALCIULUI … in „27 decembrie” ? (stiu ! dar sunt curios cati mai pot sti ! :|)

  AUD ?

 5. S-au pricopsit si slovacii cu vreo scarba cum a a fost Kukuveaua Vopsita de la noi si s-au lamurit ca DNA-ul lor nu are nicio tangentza cu Justitia si coruptia, dar este un instrumemnt politic de represiune in mainile puterii.
  Barem astia s-au desteptat intr-un tarziu, noi dormim in continuare cum canta si imnul nostru……[Rumburak]

 6. Dacă Fico reușește să desființeze DNA-ul, următoarea pe listă este Bulgaria. România și dacă dispare de pe hartă și tot va avea DNA!

 7. La noi oricum au „lucrat” (si inca mai lucreaza) la comanda,aserviti politic!!Gunoiul Petrov i-a folosit impotriva adversarilor politici,mai ales impotrica celor care nu-l lasau sa fure sau care-i puneau bete-n roate parasutei Leana !

 8. Foarte corect! Trebuie sa existe o singura justitie, nu inca una paralela, care sa fie asmitita impotriva adversarilor politici.

 9. DNA-urile ai fost înființate la ordinul Stăpânilor globalişti pentru a distruge capitaliştii autohtoni din colonii astfel încât ei să poată prelua abuz8v avuțiile națiunilor colonizate.
  Bravo Slovacia! Bravo Fico!

 10. Comisia Europeană și Ambasada SUA la Bratislava au cerut Slovaciei să nu se grăbească să modifice codul său penal și să nu dezmetureze procuratura de elită fără o analiză atentă.

  Robert Fico l-a sfătuit imediat pe ambasadorul american să se abțină de la astfel de declarații și a declarat că ambasada americană a intervenit și de această dată în afacerile interne ale Slovaciei.

 11. Ce-i acela Parchet Special, unul care sa ocoleasca Parchetul General ? Cine sa fie beneficiarul exceptiei ? O alta forma feminina a imperativului TREBUIE !

 12. Slovacii s-au prins cine comanda instrumentul politic numit DNA si au votat ca atare pentru libertatea lor. Romanii au vrut „la puscarie” si au votat Basau=Petrov pana cand tara a fost luata complet de banditi. Azi nu se mai poate face mare lucru se voteaza ca la sectorul 1 si iese ce vrea sistemul.

 13. …a rămas fără fustă în Slovakia.
  pOpouzițîia $$oroșizdă: „…un atac fără precedent împotriva statului de drept din Slovacia, pentru că aceste modificări masive și rapide au fost făcute fără o dezbatere în rândul experților”?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Yezpierții ‘lii $$oroșijdi ar fi trebuit să dezbată inițial APARIȚIA acelui non-sens!
  Pentru că sunt sigur că și în Slovakia acel „Parchet Special” omolog cu DeNeAua ‘lii este la fel de ne-Constituțional!
  DeNeAua, în Rro’ a fost înființată ca P.N.A. (Parchet Național Anti-Corupție) – nu contează cum se numesc, au slujit acelorași scopuri mîrșave ale C.I.A., peste tot pe unde Komiziya Ioropenisă slugă a C.I.A. a reușit să le impună în statele foste comuniste, ca condiție pentru aderarea lor la U.E.! – PRIN ÎNCĂLCAREA Constituției (Adriana Născase prim-menestrelă și-a închipuit că astfel se pune-bine la Bruksăl, da’ javrele de la Bruksăl l-au ‘tut la prima ocazie, cu acel „Parchet” ce NU TREBUIA SĂ EXISTE, pentru că dublează sarcinie organismelor judiciare deja existente constituțional!). Și a fost folosită de C.I.A. pentru eliminarea din societate a oamenilor politici incomozi pooliticii Marelui Lickurici. Același scenariu murdar amerloc ca în cazul campaniei „Mani pulite” din Italia anilor ’80! DESFIINȚAȚI D.N.A.!
  Acum……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.