Slovacia strânge şurubul după tentativa de asasinat

În urma tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico în luna mai, o lege controversată care restrânge libertatea de întrunire a intrat în vigoare luni în Slovacia.

Pachetul de măsuri, cunoscuta sub numele de „Lex Attentat”, a fost adoptat la sfârşitul lunii iunie ca răspuns la atacul cu armă de foc asupra lui Fico.

Legea interzice adunările publice pe o rază de 50 de metri de sediul guvernului, palatul prezidenţial, parlament şi tribunale.

Manifestaţiile împotriva politicienilor în faţa reşedinţelor lor sunt, de asemenea, interzise. Adunările pot fi, de asemenea, interzise dacă pun în pericol ordinea publică.

Membri ai opoziţiei au avertizat că legea este un pas către un „stat poliţienesc”.

Pachetul de măsuri prevede şi că liderii partidelor reprezentate în parlament au dreptul la protecţie personală.

Conform legii, şi procurorului general, precum şi preşedintelui Curţii Constituţionale li se va asigura protecţie sporită.

Premierii care s-au aflat mai mult de 10 ani în funcţie vor avea dreptul la pensie pe viaţă. Până acum, acest lucru se aplică doar în cazul lui Fico.

Prim-ministrul Robert Fico s-a aflat în stare critică şi a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale după ce a fost împuşcat cu mai multe gloanţe în ziua de 15 mai în timp ce se îndrepta spre a saluta un grup de susţinători, după o şedinţă de guvern ţinută în oraşul Handlova, din centrul ţării.

Atacatorul, un bărbat în vârsta de 71 de ani, şi-a justificat atacul spunând că urăşte guvernul condus de Fico.

Robert Fico şi-a reluat de atunci îndatoririle oficiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.