”Șoc demografic”. Mai puțini cu un milion, la fiecare 10 ani

oameni-populatie

Populația României se reduce cu aproximativ un milion de locuitori la fiecare 10 ani.  Declinul populației va fi foarte accentuat în zona populației active în anii următori, a declarat economistul Ionuț Dumitru, potrivit HotNews.ro.

Doar câteva țări europene vor înregistra creșteri de populație, potrivit statisticilor. România se află la polul opus.

România pierde în jur de un milion de locuitori la fiecare 10 ani, susține economistul Ionuț Dumitru.

România se va confrunta cu cel mai puternic declin demografic.

„Partea mai proastă este că acest declin foarte accentuat din anii următori va avea loc în zona populației active.

E un șoc foarte puternic acesta al ieșirii la pensie a decrețeilor care ies din zona asta de 15-64 de ani și vedem că în perioada respectivă sunt proiectate scăderi consistente de populație activă”, a declarat economistul.

”Șoc demografic, pe care o să-l vedem în jurul anului 2030”

”Ne-am uitat un pic sau m-am uitat un pic și pe partea de structură, pe vârste, pe câteva detalii și am colorat acolo generațiile de decreței.

Vedem la ultimele trei recensăminte pe care le-am avut (2002, 2011, 2021) cum stăm”, a adăugat Ionuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal.

 „Vedem că deja la 2021 o parte din ei se apropie de de vârsta de pensionare, iar la 2031 deja sunt cohorte destul de mari de oameni care ies la pensie și vedem că din spate, vin mult mai puțini și ies la pensie tot tot mai mulți.

Încet-încet ei vor îngroșa rândul celor retrași din activitate. Vedem deja la orizontul anului 2031-2041, cum cei de peste 65 de ani vor îngroșa rândurile și vor necesita partea de sprijin, de asistență socială.

Problema este că din spate, încă o dată spun, vin din ce în ce mai puțini oameni”, a conchis Ionuț Dumitru, citat de HotNews.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

25 de Comentarii

 1. Propun să se uite susnumitul și la cohortele paraziților cu pensii speciale cei din a căror cauză in principal România se depopulează.Este?

 2. ..ei domnule …nici nu ai crede daca ti as spune ca unii chiar isi freaca mainile ..cand ciresc statistica,,,nu s Mafalda daaa..cand te gandesti ca suntem in tzentru ioropei..cuuu un teritoriu reprezentat de zone echilibrate si mai aales ..productive..Cand peste zeci, sute de ani …se v a pune problema relocarilor…ma intreb ce idiom uri se votmai vorbi in acrasta zona..unde a fosst …romanimea .. Si as a matter of fact de vreo doua luni am reluat lectirile de autori remaarcabili …si tot nu am gasit o pronuntare ferma in explicarea numelor de ROMAN SI ROMANIA…daca cineva are ceva cert ….cand si cum si mai ales cine ..s romanii..ca de un trib , de o unitate jenetica nu poate fi vorba..

 3. @@ ELENA DOAMNA..nu s intru totul de accord cu dvs ..cred ca ar merje mai degraba: mai needucati, mai prost crescuti..daaa prosti nu s sigur ca ..putem spune..

 4. …vor necesita asistenta sociala?…de unde ai scos-o pe-asta?…oamenii au muncit, statul trebuie sa le restituie banii pe care i-a incasat…resursele naturale pe care inca le mai are tara sunt evaluate la 1400 milarde euro…Constitutia spune ca ele apartin poporului…daca le pui la treaba, poti sa inzecesti aceasta suma…dar apare intrebarea obsesiva: cum de numarul votantilor este, la acest moment aproape egal cu al romanilor traitori pretutindeni pe glob?…vreti natalitate?…dati case tinerilor casatoriti!…nu aveti bani?…nu ma intereseaza, va platim sa faceti bani!…totusi, de ce nu aveti bani?…am facut niste socoteli, din 90 incoace, cu cifrele voastre, nu cu ale mele…din 90 pana acum…unu, total bani de investitii, doar pe infrastructura mare, rezulta un pret de aproape 70 mil euro/km autostrada…dar nici macar nu avem o autostrada cap coada…cu imprumuturi rostogolite, cu mocaciune de te miri unde, cu miciunile de pib-uri, lipsesc in jur de 780 miliarde euro…stiti cumva unde sunt acesti bani?…nu va mai faceti probleme, se moare pe capete, mai ales tineret…jumate dintre decretei sun plecati afara, nu se mai intorc…din cei ramasi, pana in 2041 se curata 60% usor!…ati avut grija sa se intample asta…

 5. E drumul normal al romanilor. Peste nu foarte multi ani, acest teritoriu va fi gospodarit de niste oameni seriosi, buni gospodari, care vor fi preocupati cum sa-l foloseasca eficient in interesul lor, nicidecum cum sa-l puna la dispozitia strainilor, cum fac romanii.

 6. Nu e nici o problema. aducem indieni, africani, nepalezi sa va inlocuiasca. voi mergeti la razboi sa grabim procesu. sau macar faceti doua trei vaccinuri

 7. In schimb numaru angajatilor la stat si al specialilor e in crestere. pe cand o sa avem si parlament cu maxim 100 persoane? doar cate un consilier per partid la primarii, redusi si prin consiliile de administratie, inutilii de prin birouri…

  Alta anomalie e ca pretu terenurilor si apartamentelor e in crester. oamenii sunt inghesuiti in din ce in ce mai putine orase sa li se para ca is multi cand defapt 30 de judete is goale.

 8. La cel mult 10 ani dar se pleacă din România pe banda rulanta din cauza condițiilor de viață, a stresului permanent, a nemotivatiei și distrugerea speranței de viață, a umilinței permanent de la bugetarii de lux din politica românească, la asta se adaugă lipitorile și numiții politic în funcții, la denigrare și ură viscerala intre cetățeni! Stresul e la cote alarmante de câțiva ani buni încât, cetățenii se îmbolnăvesc peste noapte și ori merg direct in spital, ori direct la cimitir! Numai în 2020-2021 au părăsit acest pământ peste 60-70 mii cetățeni ai României! Cât despre repopularea altor țări, multe vor cetățeni serioși și muncitori, aceste categorii le găsesc prin Romania și chiar li s-a deschis granițele la munca(Elveția) dar daca se țin de infracțiuni, retur și interzis ani buni în Elveția, ceea ce e perfect. Au deschis linii de zbor spre America, credeți că nu vor merge sa lucreze? Cum doamne iarta-ma, daca au ajuns cetățeni în China și Japonia, în India și Bangladesh din cauza politicii și politicienilor din Romania, cum sa nu plece daca in tara sunt muritori de foame?

 9. Planului Kalergi, dacă i se mai taie din fustă cîte-o palmă cu astfel de sperietori, i se vede și aia ce-ncepe cu p și se termină cu lă și pistolul.

 10. Și ce-i cu asta? Ursulina are grijă.Dacă întrebi umerașele din politică românească o să constați că sunt complet lipsiți de răspundere și toți vor arăta spre Bruxelles.Asa o fac de fiecare dată când pun de un tun, sprijiniți, firește, de aceeași Ursulină.Asa au făcut-o cu Pfizer, așa când au copt-o cu Roșia și tot pe străini o vor băga cu fumăriciul după ce-l vor”negocia” vezi Doamne, din „interes național” o „victorie” de-ți pleznește capul, după ce vor aruncă miliardul pe parcul electric de troace luxoase ale palavramentului, droaște ce vor trece în proprietate privată după înlocuirea bateriilor pe banii fraierilor, că să aterizeze în garajul”cui trebuie” după o”licitație” câștigata de intermediari.Dupa care vor fi încărcate la stații cu preț „subvenționat” că să”încurajeze populația” să-și ia electrică prin bancă la sfântu-așteaptă în numele”înverzirii”.În rest, are și India și Sri Lanka dar și Austria destui înlocuitori obișnuiți cu sărăcia de acasă, bucuroși de un leu în plus.Cât despre români, la armată cu ei, „să apere patria de ruși” pe prima linie în Ucraina în locul ucrainienilor care au reușit s-o-ntindă în Italia cu mangla și privesc războiul pe monitor, frecându-si palmele la gândul „afacerilor” viitoare, de după război.

 11. Nu.i bai, se vor inmulti oltenii in toata Valahia iar Moldova se va uni cu Basarabia si v.a hi unica care v.a avea POPULATIE de relocat in special Bucuresti ,Covasna si Harghita cat si pe granita Vestica toti cu rachiu ,topoare sabii si pari in rucsaci.Ardelenii sa bage in viteza cu Ildico,cu Ca ungurii cam le Lasa neterminate Nici ei nu stau bine cu demografia.Dragi moldoveni tara are nevoie de voi,stramosul Stefan trebuie onarat cum se cuvine,cat mai multe sotii si fii,hai puneti madularul la treaba,Ca la voi e baza!😁

 12. Si ce daca?!
  Auzim asta an de an, dar in scriptele oficiale suntem tot atatia cati eram in 1989, ba chiar mai multi cu Drept de vot!
  1.02.2024: „Comunicat de presă privind numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 ianuarie 2024.
  Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) aduce la cunoștința opiniei publice că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 ianuarie 2024 este de 18.944.583.”
  Inseamna cetateni cu drept de vot, adica cu varsta peste 18 ani!
  Adaugam inca vreo 3 Milioane de copii cu varsta SUB 18 ani si suntem mai multi ca-n vremea lui Ceausescu!

  „Alegeri 1990.
  Alegerile prezidențiale din România s-au desfășurat pe 20 mai 1990, dată cunoscută sub denumirea de Duminica Orbului. Numărul total de 17.200.722 alegători inscrisi pe listele de vot”.

  „Alegeri prezidențiale în România, 2004.
  Numar total alegători: 18.449.344.”

  „Alegeri prezidentiale 2014.
  Numar total alegatori inscrisi pe liste: 18284066.”

  „Alegeri prezidentiale 2019.
  Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.217.156 de cetățeni.”

  Unde scade populatia?!!!
  Ca in scriptele AEP a crescut!
  Ca sa avem un Parlament(465 membri) aproape cat SUA(are 535 membri!) care are o poppulatie de peste 330 Milioane de locuitori!

  In legislatura 2012-2016:
  „Parlamentul Romaniei a avut 588 de membri, in legislatura 2012-2016, o crestere considerabila, de la cei 471 de parlamentari cati au primit mandate in anul 2008. Astfel, Camera Deputatilor a avut 412 membri, in timp ce Senatul numara 176 de politicieni.”!

 13. Io aș zâce să nu dramatizăm! Românii pujază ghiine, cum ar spuni Preșidintele… Românciele-s buni di prasâl’ ei dac’ nu puot or’ îs plicaț’ di-acas sună un pretin… Probliema-i cu aieștia nghici că li puti țar’na Patriei șâ să visază toț’ șparanghiliști or’ capșunari chefi…

 14. Majoritatea sub o anumita varsta se uita sa cam plece, sau inca iau in calcul. Populatia nu scade, nu mai este in tara, sau nu va mai fi.

 15. Parafrazând pe Lucian Blaga:
  Ajuns-am cu lacrimi să fim robi prin lume,
  Mergând prostește spre soare-apune.
  Sau după Psalmul 136.
  La râul Bruxellului , acolo am șezut și am plâns, când ne-am adus aminte de Țara noastră.
  În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat fluierele noastre.
  Acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: „Cântați-ne nouă din cântările voastre!”
  Cum să cântăm cântarea Domnului într-un ținut străin?

 16. În 20 de ani, țara asta va fi plină de țigani! Mulțumim clasei politice pentru ce a făcut neamului românesc! Suntem gata!

 17. Pentru cei care conduc Capitalismul occidental e bine , e in grafic .
  unul dintre Principiile de baza ale acestui sistem ticalos politic este : Cererea / Oferta , care trebuie sa functioneze si in plan demografic.
  In max 20 ani , cum romanii dorm pe ei , lipsa de curaj si demnitate , frica si likelismul fiind omniprezente , Romania va avea max 10 000 000 locuitori .

 18. In tari din jur Bulgaria, Moldova demografia este si mai jale de atat.

 19. Serios? Doar un milion? Dar vom avea 20 de .milioane de votanti! Morții sa trăiască!

 20. Romania tara frumoasa,pacat ca e locuita.Ultimul sa nu uite sa stinga lumina.

 21. Ne văităm când toți românii știu adevărul. Din cauza regimului FSN și a partidelor componente peste 5 milioane de români , tineri și mai puțin tineri , dar toți curajoși și doritori de o muncă plătită mai bine au părăsit patria lor . Motivul este cunoscut de toți și anume ca să poata asigura familiilor lor o viață decentă pe care regimul nu poate să o asigure acestora comparativ cu nivelul de viață din Lumea libera.

 22. Vadim a spus-o clar, atunci… Spunea că este un PLAN,că l-a citit,că are DOCUMENTUL privind depopularea României.
  Nu a fost crezut. Deci nu era nebun…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.