Societatea românească, departe de formarea clasei de mijloc

Unu din nouă angajaţi români, adică 540.000 de persoane, câştigă salarii de cel puţin 1.000 de euro net pe lună, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

În urmă cu cinci ani, mai puţin de 100.000 de angajaţi câştigau echivalentul a 1.000 de euro pe lună.

O familie din România cu venituri lu­nare de 2.000 de euro net pe lună are un confort fi­nan­ciar care îi per­mite achi­zi­ţia unei case de 100.000 de euro (cu o rată de 400 de euro/ lună timp de 30 de ani), un Duster SL Avan­taj de 18.000 de euro (cu o ra­tă de 290 de euro/ lună pe 5 ani şi avans de 25%) şi o va­can­ţă în Grecia de două săptă­mâni (un cuplu plus un copil) cu un cost total de 2.000- 2.500 de euro. Cu toate acestea, suntem încă departe de formarea aşa-numitei „clase de mijloc“, spun experţii.

„Chiar dacă numărul salariaţilor mai bine plătiţi a crescut, nu cred că cei care câş­tigă peste 1.000 de euro net se în­ca­drează în „middle class“, pen­tru că tre­buie să jude­căm struc­tu­ra so­cială a so­cie­tăţii ro­mâneşti prin ra­portare la me­dia eu­ro­peană, nu ne putem izola când există liber­ta­tea circulaţiei forţei de mun­că. Din punctul meu de ve­de­re, aşa-zisa clasă de mijloc ar începe de la un ni­vel al veni­tu­rilor de 2.000 de euro în sus per mem­bru de familie“, a explicat profesorul Dumi­tru Miron de la Academia de Studii Economice.

Cei mai mulţi dintre angajaţii cu salarii de peste 1.000 de euro net lucrează în ad­ministraţie publică (39% din totalul celor 540.000 de salariaţi), servicii IT (27%), bănci (12%) şi producţia de energie electrică şi termică (10%).

În mai 2017, doar în patru sectoare – ser­vicii IT, extracţia petrolului brut, fabricarea produselor de cocserie şi transporturi aeriene – angajaţii câştigau peste 1.000 de euro net pe lună, iar numărul cumulat al acestora era de 96.400 de persoane.

„Tabloul la nivel social trebuie privit în ansamblu. E bine că a crescut numărul celor privilegiaţi, care câştigă peste 1.000 de euro pe lună, dar dacă ne uităm la ultimii 30 de ani progresul este incredibil de mic“, a explicat Adrian Lupulescu, expert în management şi resurse umane.

Salariul mediu net pe economie a ajuns în luna mai a acestui an la valoarea de 3.492 de lei net (713 euro), în creştere cu 9,8% faţă de luna mai a anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

10 Comentarii

  1. Romania nu trebuie sa aiba o clasa de mijloc ci doar oameni saraci si sa intre in incapacitate de plata. Dupa o lovitura ca asta toti vor fi de acord sa ne balcanizam. Huuaa Romania!

  2. Românica e în plin feudalism cu pensii speciale! Funcţiile se moştenesc, nu se merită! În românica există 2 clase: specialii şi sclavii.

  3. …Iar din acesti 540.000, vreo 300.000 sunt sunt de fapt straini care numai pentru binele Romaniei nu iau respectivele salarii grase! Inca vreo 100.000 de securisti si aparatcici, politruci si lingai profesionisti, si gata clasa de mijloc…

  4. Ați înțeles, sărăciilor? Vorba lui Brâncuși, „v-am lăsat săraci și proști, v-am găsit și mai săraci și mai proști”. Meritați. Marș!

  5. Clase de mijloc este formata din functionarime, magistrati, militieni, securisti, salariatii din companiile de stat si din cele de utilitati (peste un anumit nivel) , corporatisti de le nivel mediu in sus (IT, banci, etc.).Domeniul privat cu capital romanesc nu poate oferi salarii mari, deoarece nu activeaza in domenii de monopol.Evident, in conditiile astea, tinerii care nu se pot angaja la stat sau la companii monopoliste , pleaca in strainatate la munci , in general, necalificate.Sunt sigur ca va veni si timpul austeritatii, dar nu se vor taia pensiile speciale, ci vor creste impozitele si se vor plafona pensiile fraierilor care au contribuit..

  6. Nu exista interesul ptr formarea unei clase de mijloc in Romania. O clasa de mijloc presupune posibilitatea ca acele persoane isi pot permite deschiderea unei afaceri proprii, ceea ce nu este deloc pe placul guvernantilor aserviti mafiei iohanni$$to-securiste.
    Mafia doreste prostime din belsug, usor de manipulat. O clasa de mijloc nu mai poate fi manipulata atat de facil.

  7. a fost o oarecare clasa de mijloc pana prin 2008 cand a incepus asasinatul Romaniei, romanilor si a animalelor lor, odata cu epoca lui petrov. sa traiti „bine” maaai-haaai !! roata asta a universului, draga de ea, te loveste in ce ai mai scump pe lume…. iar petrov deja o simte. altfel nu ar avea de ce sa iasa „la ordin” si sa latre ca prostu’ la luna…ca lup nu este. este „decat” un sclav prost care a luptat impotriva romanilor si a Romaniei.

  8. Clasa de mijloc se face in timp prin mediu de afaceri corect, impozite graduale pe venit, fara pensii speciale, cele de serviciu la o limita decenta. Apoi prin legi bune, nu pe interese si mafiote. Orice afacere serioasa scutita de impozite in primii 5 ani.Reducere impozitarii pe forta de munca si angajarea celor prste r5-50 de ani si a celor cu ajutoare sociale nejustificate.

  9. A existat vreoodata aceasta clasa de mijloc? Cand a existat clasa? Dupa anul 2.000 a existat peste toata Romania doar mentinutii in saracie, ca putand fi manipulati prin minciuni la alegeri dupa care, dezamagiti total, si, clasa medie care au un nivel de trai mult peste asteptarile oricarui cetatean obisnuit care traieste in Romania! Se vede ckar din tot ce dau publicitatii INS-ul ca doar venituri medii de la 5.500 lei in credstere conteaza, restul nu mai conteaza! Societatea de mijloc trebuie sa fie cu acest nivel de venituri, societatea bunastarii si bucuriei peste 10.000 lei si mentinutii in saracie, intre 2.000-2.500 lei, si ei au dreptul sa traiasca, sa existe! Dar sa nu uitam, preturile expoldeaza cu cateva luni inainte de cresterea acestor venituri minime si nu mai conteaza cresterea venitului!

  10. Atata vreme cat ai partide PSD, Haur care sant ancorate in anii ’50 ai secolului trecut.
    Sa infieram cu manie proletara tovarasi.
    Astia si acum se bat cu progresul. Acum 70 de ani se bateau cu „chiaburii” acum se bat cu antreprenorii. Cum isi permit astia sa nu fie saraci, sa nu putem noi sa-i controlam.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.