Șoigu, motivul pentru care Ucraina ar fi atacat barajul. Ce cred și americanii

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a acuzat marţi Ucraina că a aruncat în aer uriaşul baraj Kahovka, parte a unui plan de redesfăşurare a unităţilor din apropierea regiunii Herson pentru operaţiuni împotriva forţelor ruseşti, transmite Reuters.

O declaraţie a Ministerului rus al Apărării semnată de Şoigu arată că ruperea barajului şi inundaţiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace în apropiere de Herson, permiţând în acelaşi timp Ucrainei „să transfere unităţi şi echipamente de pe frontul din Herson în zona de operaţiuni ofensive”.

Şoigu nu a furnizat dovezi care să susţină afirmaţia.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marţi.

Totodată, Serghei Şoigu a precizat marţi că forţele ruse au zădărnicit primele trei zile ale unei contraofensive ucrainene în bătălii care s-au soldat cu peste 3.700 de morţi sau răniţi în rândul soldaţilor ucraineni.

Ministrul rus al apărării a făcut această afirmaţie într-o declaraţie neobişnuit de detaliată în care a raportat presupusele pierderi suferite de ambele părţi, notează Reuters. Ucraina a menţinut o ambiguitate deliberată cu privire la contraofensiva sa mult aşteptată, dacă este în curs de desfăşurare, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile de pe câmpul de luptă.

„În ultimele trei zile, regimul ucrainean a lansat o ofensivă promisă de mult timp în diferite sectoare ale frontului, a spus Şoigu.

„Încercările de ofensivă au fost zădărnicite, inamicul a fost oprit”, a adăugat el. „Inamicul nu şi-a atins obiectivele, dar a suferit pierderi semnificative şi incomparabile”, a continuat oficialul de la Moscova.

El a indicat că Ucraina a pierdut 3.715 oameni în trei zile, precum şi 52 de tancuri şi 207 vehicule blindate. Rusia a pierdut 71 de soldaţi şi 210 au fost răniţi în aceeaşi perioadă în lupte. Rusia a pierdut 15 tancuri şi nouă vehicule blindate, a precizat Şoigu.

Moscova a declarat luni că Ucraina şi-a început contraofensiva mult aşteptată, încercând să străpungă frontul rusesc în sudul regiunii Doneţk.

Luni, Ucraina a atacat în şapte puncte de-a lungul frontului, dar cu pierderi semnificative de peste 1.600 de oameni, a declarat Şoigu.

Ucraina a respins declaraţiile ruseşti ca fiind minciuni, dar nu a oferit detalii despre atacuri sau despre rezultatul acestora.

Casa Albă a transmis marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaş în sudul Ucrainei, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat că este clar că distrugerea barajului de pe fluviul Nipru, care separă forţele ruse şi ucrainene în sudul Ucrainei, s-ar putea să fi provocat „mulţi morţi” şi evacuarea a mii de ucraineni.

Kirby le-a spus jurnaliştilor că daunele ar putea avea un impact devastator asupra securităţii energetice a Ucrainei.

„Am văzut rapoarte potrivit cărora Rusia este responsabilă de explozia barajului”, a spus el. „Facem tot posibilul să evaluăm aceste rapoarte şi lucrăm cu ucrainenii pentru a aduna mai multe informaţii, dar nu putem spune într-un mod concludent ce s-a întâmplat”, a mai adăugat Kirby.

Kirby a declarat că este prea devreme pentru a discuta despre orice potenţial impact asupra contraofensivei ucrainene planificate de mult timp.

El a menţionat că forţele ruse au ocupat ilegal barajul şi l-au controlat în momentul exploziei, dar a precizat că oficialii americani nu au stabilit dacă a fost un act intenţionat.

Întrebat dacă distrugerea barajului ar constitui o crimă de război, Kirby a spus că dreptul internaţional interzice distrugerea infrastructurilor civile.

El a declarat că oficialii americani vor continua să colaboreze cu partenerii umanitari de la faţa locului pentru a oferi ajutor celor afectaţi.

Guvernul american dispune de informaţii care înclină spre a atribui Rusiei responsabilitatea pentru distrugerea unui baraj masiv în sudul Ucrainei, a relatat NBC News, citând doi oficiali americani şi un oficial occidental, potrivit Reuters.

 

Poziția ONU

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este „o nouă consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina”, a declarat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP.

„Organizaţia Naţiunilor Unite nu are acces la informaţii independente cu privire la circumstanţele care au dus la distrugerea centralei hidroelectrice de la barajul Kahovka. Dar un lucru este clar: aceasta este o nouă consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina”, a declarat el presei.

„Tragedia de astăzi este un nou exemplu al preţului teribil al războiului pentru populaţie. Ecluzele suferinţei se revarsă de mai bine de un an. Aceasta trebuie să se oprească”, a insistat Antonio Guterres.

„Atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile esenţiale trebuie să înceteze”, a adăugat Guterres, care încă de la începutul invaziei a condamnat încălcarea de către Rusia a Cartei Naţiunilor Unite.

„Am văzut cu toţii imaginile tragice ale acestei catastrofe umanitare, economice şi ecologice monumentale”, a spus şeful ONU, referindu-se de asemenea la „riscurile sporite pentru centrala nucleara Zaporojie”.

„Naţiunile Unite şi partenerii lor se grăbesc să ofere sprijin în coordonare cu guvernul ucrainean, în special cu apă potabilă şi tablete de purificare a apei”, a precizat secretarul general.

Anterior, Biroul ONU pentru drepturile omului a solicitat declanşarea unei anchete privind atacul asupra barajului de la Nova Kahovka şi identificarea celor responsabili de acest incident, cu efecte devastatoare pentru populaţia civilă, potrivit EFE.

Într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, biroul a deplâns explozia de noaptea trecută la un baraj din regiunea Herson (sud), ocupată parţial de Rusia, ceea ce a provocat deja inundaţii grave în bazinul fluviului Nipru.

„Inundaţii mari afectează deja grav mulţi civili şi drepturile lor la locuinţe, sănătate, mijloace de trai, un mediu sănătos şi acces la apă curată”, a precizat biroul în tweet-ul său.

Toate acestea agravează şi mai mult suferinţa populaţiei în mijlocul invaziei ruse în Ucraina, adaugă organismul ONU cu sediul la Geneva.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

38 de Comentarii

 1. Vă rog citiți cuvântarea actorului din 22 octombrie 2022.!…
  Citiți și va cruciți când boul afirmă deschis că singura solutie pentru a opri invazia rusă e dimamitarra barajului…
  Se pare ca visul i s-a împlinit…dacă contraofensivă reușea nu s-ar fi stins dr baraj…așa că a ramas varianta 2…
  Așa e cand îți fac planuri de război americanii si englezii…ăștia distrug totul că doar nu sunt în țara lor…

 2. Indiferent cine a spart barajul. Pe acolo o sa fie mai putin razboi. Cine sta pana la brau in apa.

 3. Asta e sfarsitul ukrainei. Acum se scufunda si la propriu si la figurat.

 4. Deci le-au dat-o bine azovistilor, cu tot cu ghinararii de peste garda…

 5. Deci le-au dat-o bine azovistilor, cu tot cu ghinararii de peste garla…

 6. Ca la conductele gaz spre Germania: Logistica USA, Comandoul ucrainean și toată media și politicienii Putin, Rusia, Putin, Rusia, dezastru umanitar, dezastru ecologic, genocid, biocid. Defoliantele revărsate de SUA peste pădurile din Vietnam cum se vor fi numit? că efectele nu s-au încheiat.

 7. Vor sa salveze aparențele,ucigașii și violatorii de copii.Bietul Soigu, nu-și dă seama da grotesca situatie a rușilor.Chiar daca nu ei au distrus marele baraj,nu mai contează,ei sunt considerați vinovați,orice ar face.Chiar,daca printr-o minune , rușii ar devenii simpatici și morali la parametri de excelență,tot merită să le fie atribuite cele mai grosolane fapte și crimele cele mai oribile.Acuzati,întotdeauna,pentru relele planetei,condamnați și izolați.Cu ,sau fără motiv.Mai ales fără motiv.

 8. ONU de la interdictia de-a studia „armele chimice” ne-gasite dupa invazia americana LA SONDELE DE PETROL 😛 a le Irak-ului si
  strania interdictie RECENTA 😮 de-a analiza explodarea NORDSTREAM-urilor , de teama ca dau de yankei ca faptasi 😮
  a devenit o organizatie foarte deloc-impartiala si stapanita „parca” de interese PUR americane !
  un fel de ONU = ONG 🙁 ! Trist si elemtar imperial decadent ! 🙁
  De de n-a incercat ONU sa pedepesesca pe nazistii dintre soldati sadisti, americani la … ABU GHRAIB ? E cumva partinitor USA-ei ?

 9. Shoigu: avanseaza cea mai simpla ipoteza. E precaut. Explozia, în mod cert pusa la cale de regimul de la Kiev, complice si la distrugerea Nord Stream, având mai multe scopuri, si toate, deocamdata, atinse : 1. Crimeea fara apa potabila (regimul de la Kiev mai distrusese magistralele de aprovizionare a peninsulei si-acuma câtiva ani, asa ca povestea nu-i … insolubila…). 2. centrala de la Zaporoje fara apa potabila, lucru infinit mai grav, dat fiind PERICOLUL NUCLEAR NU NUMAI ÎN ZONA, ci si-n EUROPA (UrSSulei von der Leyen si Charles Michel, complici ai catastrofei împotriva continentului) 3. Dat fiind ca ofensiva militara ucraineana e compromisa de atacul terorist al propriului regim, cred ca primul ei scop, de fapt, era de-a aduce la neant cercetarile penale privind uriasele deturnari de fonduri europene si americane de catre regimul de la Kiev si complicii (UrSSula si Charles Michel, autori). Banii primiti de regimul la de la Kiev ar fi trebuit sa plateasca 700 000 de oameni (fiindca atâtia se lauda Jale-nski a fi mobilizat) si cu ei regimul ar fi trebuit sa mai cumpere si arme si echipamente de sute de milioane de $. Ori, ei demult se evaporasera. Ba-n vilele lui Jale-nski, ba-n labirinturile nocturne ale regimului – de la Hunter, prostituate, trafic de copii si de organe si droguri -, la Jale-ski, Arestovici, Klitcho si restul „contingentului”. Si pentru ca regimul sa-si disimuleze delapidarile astronomice, înca un baraj distrus, dupa Nord Stream si acelasi baraj distruse-n trecut, ce sa mai conteze! Cine sa ceara socoteala? mai ales ca ban public, în care se poate cu veselie da iama! ps ma-ntreb cine si când a pariat în Bursa pe-o distrugere iminenta si cu rezultate catastrofale-n Ucraina…? asta fiind „mizilicul”, cireasa de pe tort … Soros? Jale-nski? madam Jale-nski? Arestovici? Klitcho? un cersetor care, dupa-ncasarea rezultatelor, sa fie gasit mort? Charles Michel? UrSSula? Lungescu Ioana?

 10. …dap, deja s-a pus batista pe tambal cu barajul, pe la teveuri…probabil ca asteptam niste filmari care ne arata ce au facut ucranii…sa vedem ce iaht mai inventeaza astia, ce pasapoarte false de romanasi verzi aruncatori in aer de conducte, baraje…

 11. „Soigu nu a prezentat dovezi”…. Buna asta ,dar urkacii care erau stapini pe baraj ce „dovezi „au adus ? Adica : „Hotul striga ,uite hotii „? Atentie : „Cind Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva ,ii ia mai intii mintile”! Nu-i asa @ misteaux? Si ONU unde-si are sediul ? Papusarii de dincolo de balta minuiesc papusile. de ce nu au vrut relocarea acum ceva timp la Geneva ? In Elvetia stat neutru ?Ca doar acolo a fost primul sediu de facto la UN si ulterior ONU?

 12. @un kopeicar20:48, dus cu pluta,trebuie să fii complet lipsit de conștiință să minți că ucrainenii au distrus barajul. Dar așa sunt rușii, nu au conștiință.

 13. „…aceasta este o nouă consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina”, a declarat secretarul general al O.N.U., Antonio Guterres…
  NU, bre! …acesta e UN ACT DELIBERAT DECIS LA Washington și la Kiev, de tikiații pe care-i protejezi, că așa ai ordin de la stăpînu’ tău, $$oroș! Javră!
  Așa că mai bine rămîneai la:
  „Organizaţia Naţiunilor Unite nu are acces la informaţii independente cu privire la circumstanţele care au dus la distrugerea centralei hidroelectrice de la barajul Kahovka”……[Rumburak]

 14. @ Ileana Rollanson -Era de așteptat sa faca, rușii,o porcarie ca asta. Inca de la început nu au avut nicio retinere sa traga in vreo centrala sau sa o foloseasca ca loc de depozitare munitii si tancuri. E cunoscut ca ei stiu sa se retraga doar dupa ce distrug totul in cale si o centrala nucleară nu e o excepție,sau un baraj.Intelegi doamna bătrână potcovita cu toate relele de pe pământ?Important este să știi să îmbătrânești frumos.Altfel,apelativul hoașcă va fi auzit zilnic.Am nevoie de o femeie pentru curățenie.La casa in Timișoara.Cu greu te-as angaja!

 15. Reiau. ONU nu are dovezi, dar face declarații politice.
  Ps. Contraofensiva a fost inecata. Poate o găsesc soldații rusi decedata în aval. Ii rugam sa pună un parastas și sa dea un pomelnic de 40 de zile. Doamne pentru cine face România atat de multe sacrificii la ordinele Licuriciului! Stai și te crucești. Adevarati fii ai Satanei. Dacă nu chiar Satana în carne și oase.
  Sincer, ii folosește Rusie lipsa barajului? Cine exploatează centrala nucleara? Alimentarea cu apa a Crimeii nu are de suferit? E clar. Numai cei rău intenționat nu doresc sa vadă. ONU, SUA, OLF, etc.

 16. Faptul că americanii studiau în laboratoare biologice din Ucraina efectele gripei aviare asupra omului,omului din Europa de Est mai ales,nu a interesat pe nimeni. Barajul este crimă de război. ONU a mințit în legătură cu armele chimice din Irak,a putut ancheta lejer minciunile lui Bush dar nu are domle autoritatea să ancheteze Nord Stream și laboratoarele biologice ale lui hunter, Pentagon și cia

 17. Qui prodest? Cui foloseste acest act terorist? Principalul efect este privarea Crimeei de apa potabila. Asa descoperim si kriminalul nazist. Ukronazistii o vor lua pe coaja pentru asta. Dar vor apara fantasma Mejdina pana la unul, spre satisfactia amerlocilor proteguitori.

 18. …au aparut iar clonele ucranilor…ca si cei din urma, nu-si asuma faptele, spusele…cea mai simpla analiza arata beneficiarul de fapt al acestui act…dupa incercarile esuate de contraofensiva, singura scuza de a nu continua-moarte sigura-este aceasta…curinule, fii barbata, semneaza-te, nu mai fura nick-uri…

 19. Tot nu pricepeti mare brinza . Va tot zic de vreun an . Va fi creat un teren de separare intre Ucraina si Rusia (deja Prigojin aduce asta in discutie si spune cum chiar rusii vor lovi nuclear Rusia la Belgorod , pe masura ce cetatenii fug , nelocuit si nelocuibil ce va sta sub spectrul loviturilor nucleare multi ani de acum inainte .O suta de ani nici rusii nici ucrainienii nu vor mai putea locui usa in usa .

 20. „Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marţi”.
  Ce argumente au Occidentalii?
  Niciunul! Este absolut ilogic ce sustin occdetalii!.

 21. Din cele 52 de tancuri distruse 8 erau „temutii” leoparzi jermani si 2 Atx pe roti frantuzesti! Blindajul leoparzilor este de tot editatul si cum au afirmat militarii rusi ard urat si degaja multe noxe, Greta si Analena sunt suparate! Contraofensiva va fi sfarsitul lui nazi Zelea si editatii lui!

 22. Ce interes ar avea rusii sa distruga barajul asta, care alimenta cu apa potabila Crimeia.Inafara de asta barajul si centrala nucleara erau inca de anul trecut in zona ocupata de ei.Iar incepem cu ipoteze din astea caraghioase in care rusii sint acuzati ca isi distrug singuri zonele ocupate si cauta sa-si omoare soldatii ? Cine mai poate crede in aceste minciuni aruncate de occidentali la fel cum au procedat si in alte tari ca sa gaseasca un motiv sa intre peste ei.Cam asa incearca sa procedeze si acum cu toate aceste acte de terorism pe care la pun in seama rusilor.

 23. Orice inginer hidrolog, pina si tataie Iliescu de 30 de ani la pensie, dupa o simulare sumara de 10 minute (pe calculator aceasta s-ar putea face si mai repede) v-ar spune ca principala zona afectata de ruperea barajului ar fi cea ocupata de rusi, pe malul sting al Niprului, mult mai jos decit cel pe care se afla Kerson (sub ocupatie ucraineana) ! Si atunci, daca asta se stia de dinainte, cine sa fie atit de nebun sa arunce in aer un baraj stiind ca acolo unde se afla el insusi apa va urca si cu 2-3 metri in citeva zile ?!

 24. Poți fi mai …GINGASH in exprimare și nu doar cu gura mare ! Ce nu,me fain (de baltă puturoasă ) ti-ai ales ! Oare nu puteai găsi unul mai … mișto decât mocirla in care persiști fără de gen ! Geniule ! Și ia-ți dreaku’ o uKrana să-ți facă curat la … căput !! Și nu mai insista , tot globul știe că rușii sunt masochiști și își distrug conducte, poduri, baraje , Kremlinul chiar … Da’ o să-i bata de-i zvântă pe ” inocenții” care își vor pune cenușa ( radioactivă) in cap !!! Aleluia !

 25. Al cui serviciu secret a fost primul de-a anuntat USA, cumva conform „LEAK”-ului PENTAGON-ului ?
  Acel de aceeasi nationalitate cu pasaportul falsificat 😉 al marinaurului de pe ANDROMEDA 😛 !

 26. AM niste drumuri si ceva de rezolvat poate …poate va mai scri ceva FOARTE INTERESANT (eventual o EXPLICATI in 27 iulie !)
  Si pe urma OUT !
  EXPERIMENTUL „COTIDIANUL s-a incheiat = Nu mai auziti de mine ! Am sa fac mai departe ce e de facut insa tacut din umbra ! 😐
  TOATE cele bune !
  🙂

 27. Eu cred ca Zelenski a bombardat barajul. Asa cum bombardaze centrale nucleare de la Zaporijia. Zelenski si nazistii lui sint niste mincinosi patologici. De exemplu, zic ca au murit 50.000 de ucrainieni, pe cind, fiul lui Robert Kennedy, fratele presedintei Kennedy asigura ca au murit 350.000 de soldati ucrainieni si 40.000 de civili ucrainieni.

 28. disperarea este ceea ce a cuprins ucraina…zelensky are noroc cu ucrainienii ca sint prosti…el zice sari …iar ei se executa…

 29. 1.Daca cititi printre randuri declaratiile Accidentului colectiv, va prindeti.(Adica monitorizam cu awacs, sateliti’ comando uri la sol si NU STIM???)2.Argumente logice au adus cei cu mintea la ei. Emoționale , de hateri anti rusi, ceilalti/ celelalte.

 30. Aruncatea in aer a barajului face parte din contraofensiva se pare.Si e singura operațiune de succes.

 31. @misteaux: nasc si 1$r@el oameni! Shalom! ” sa nu te superi ca s a terminat, sa te bucuri ca s a intamplat” .Multumim.

 32. De Soigu rade si Prigojin ,ce sa mai vorbim,hal de comandanti militari!Stalin ii impusca de mult pe toti,in frunte cu lasul Putin
  Rusii si-au inecat proprii soldati sa pastreze secretul dinamitarii barajului, hal de comandanti militari iresponsabili

 33. Baraj aruncat in aer de frica unui atac al ucrainenilor.

 34. @mishteuaux/Sa speram ca vom scapa de bubuiala aia mare ce va sa vina. Acest razboi se va termina cu apasarea Butonului Rosu. Toate cel bune la tot familionul tau.

 35. Ne-a plictisit de cand rusnacii cei hoti striga hotii,asta stiu asta fac,pentru ca oricum sunt mii de putinisti care ii cred,sa nu,dar le conteaza rusnacilor ca aia,ca niste ppagali ce sunt ei,preiau tampeniile rusnacilor putinisti si incearca sa incarce mintea altora mai saraci cu duhul.Numai ca sunt alte milioane de oameni care nu cred ei nici macar un rusnac mort.Iar in cazul de fatza daca Bolovanu Shoigu zice ca ucranii isi distrug barajul lor din tzara lor,provocand un dezastru ecologic si social in populatia lor,cu scopul minor de a isi schimba asezarea unor trupe,de ce nu l-ar fi aruncat in aer mai degraba rusnacii invadatori care,in primul rand,distrug o tzara vecina si populatia ei,cu nepasare,ca niste teroristi ticalosi ce sunt,si in al doilea rand,ca EI,RUSNACII DISPERATI,SA ISI MUTE TRUPE IN ALTE LOCURI PE UNDE AU SFECLIT-O DEJA CA PIERZATORI PW FRONT.Dar rusnacii nu stiu ca apele se scurg,pamantul se usuca repede,iar peste raul ala ramas mai ingust le va veni INVAZIA CRIMEEI SI A RUSIEI,CAT ESTE EA DE MARE, PEDEAPSA DE CARE STIU SI EI,TOTI RUSNACII LUI PUTINA,CA ESTE O PEDEAPSA DE CARE NU MAI AU SCAPARE.PENTRU CA DEJA AU SARIT CALUL INTRAND ACUM IN CONFLICT DIRECT CU RESTUL EUROPEI SI CU RESTUL LUMII,PE CARE DEJA AU SUPARAT-O EXCESIV,IAR RUSNACII NICIODATA NU AU CUM SA INVINGA RESTUL LUMII.PENTRU CA TOTUL SE PLATESTE DE CEI CARE AU DISTRUS SI S-AU DISTRAT PE SEAMA ALTORA.

 36. Cineva spunea :Prietenii buni sant bijuterii rare ale vietii…dificil de gasit si imposibil de inlocuit

 37. Eu cred ca este o incercare disperata a mascariciului de a angrena in conflict NATO, oficial, ca neoficial NATO este angrenat din plin inca din 24 februarie 2022. Am mai fost astfel de incercari, aduceti-va aminte de racheta cazuta pe teritoriul Poloniei, tara membra a NATO, cind mascariciul a tipat ca din gura de sarpe sa se activeze punctul 5 al NATO deoarece rusii au tras racheta asupra Poloniei. Ulterior s-a dovedit ca de fapt racheta era ucraineana, trasa de armata ucraineana, si au scaldat-o cum ca antiaeriana ucraineana a tras racheta asupra unei rachete rusesti ( sanchi !) si ca din greseala ar fi deviat in Polonia.. Mascariciul isi permite orice deoarece el isi stie spatele acoperit se senil ( deocamdata ), care ii pompeaza bani si armament in nestire, ca doar nu da de la averea lui tac-su, pentru ca, probabil, este santajat de mascarici cu documentele privind coruptia lui si a fiului sau in Ucraina, precum si activitatea laboratoarelor finantate de USA…Vizionati acest video, este o analiza pertinenta a ceea ce se intimpla in Ucraina…..More Tanks & Ukrainians Training in the US | Judge Napolitano & Scott Ritter…https://www.youtube.com/watch?v=o9RFsNTthm0

 38. Nu e prea clar cine a distrus barajul. Și rușii, și ucrainienii aveau motive să o facă și să nu o facă. Dar în zonă, cum am mai precizat și altădată, nu luptă doar trupele oficiale ruse și ucrainiene. De partea Ucrainei luptă și diviziile ruse formate acolo, voluntari străini, precum și probabil trupe ucrainiene independente, neafiliate de fapt Kievului. Aceștia pot lansa acțiuni locale independente, și fără a avea acceptul armatei oficiale ucrainiene. Și mai poate fi și o lovitură ratată, vreo rachetă prost țintită ,care a lovit barajul din greșeală.
  La rândul lor, rușii au și trupe Wagner și ceceni, care pot lua decizii militare de capul lor, dacă se simt în pericol. Ca să nu mai vorbim despre milițiile locale proruse, care s-au mai distins și altădată, mai ales cînd au doborît avionul olandez civil! Deci, nimeni nu știe de fapt cine luptă, în Ucraina, nici Zelensky, nici Putin!
  Însă cea mai credibila variantă, dacă nu a fost un atac cu rachetă, rămîne cea rusească. Rușii puteau foarte bine sa inunde zona pentru a respinge o ofensivă ucraineană, chiar dacă populația rusofona are de suferit. Li se rupe în paișpe militarilor ruși de civili! În plus, e greu de crezut că, dacă digul a fost dinamitat, cum se spune, ucrainienii ar fi putut să se apropie de un asemenea obiectiv militar important fără să fie depistați! Dar rușii o puteau face fără grijă!
  Și se pare că au și făcut-o!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.