Soluția UE pentru Ucraina: „Cu sau fără Orban”

Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia Budapestei, care blochează un ajutor important pentru Kiev, a declarat marţi premierul polonez Donald Tusk, cu două zile înainte de un summit european, relatează AFP.

„Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără (premierul ungar Viktor) Orban, pentru a sprijini Ucraina, dar ar fi de preferat, şi ne-am simţi cu toţii mai bine atunci, ca unitatea Europei să se păstreze în acest proces”, a declarat Donald Tusk pentru jurnalişti.

„Viktor Orban a rămas singur pe câmpul de luptă. El este singurul politician (european) care este anti-ucrainean într-un mod atât de deschis”, a mai spus şeful guvernului polonez.

Ungaria a blocat în decembrie plata unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pe următorii patru ani. Negocierile sunt în desfăşurare pentru găsirea unui compromis la Bruxelles, unde joi este planificat un summit extraordinar în acest sens.

Ungaria cere ca decizia de a oferi fonduri Ucrainei să poată face obiectul unei revizuiri ulterioare, însă alte ţări doresc cu orice preţ să evite să ofere Budapestei astfel de oportunităţi de a-şi folosi dreptul de veto. Astfel, rezultatul summit-ului de joi pare unul foarte incert.

Potrivit Financial Times, UE ar fi pregătit un document prin care le cere liderilor celor 26 de ţări să ameninţe public că vor priva Ungaria de toate fondurile care i se cuvin dacă la summitul de joi nu se va găsi o soluţie, pentru a pune astfel presiune asupra Budapestei, „destabilizându-i moneda” şi determinând prăbuşirea încrederii investitorilor.

Orban şi-a reiterat marţi refuzul de a acorda ajutor Ucrainei pe o perioadă de patru ani, considerând că, dincolo de conflict, Ucraina reprezintă „o problemă gravă pentru Europa, independent de război”, a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului Le Point.

Pe de altă parte, premierul polonez a afirmat marţi că se va întâlni a doua zi cu omologul său slovac, Robert Fico.

„Premierul Fico a transmis, de asemenea, câteva mesaje sceptice cu privire la sprijinul pentru Ucraina, însă în cadrul Consiliului European şi-a arătat solidaritatea”, a declarat Donald Tusk.

„Este în interesul Slovaciei să nu fie în afara jocului, politic şi moral, aşa cum este Viktor Orban cu retorica lui pro-Putin, şi nu numai cu retorica lui, ci şi cu blocarea ajutorului şi asistenţei pentru Ucraina”, a mai subliniat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

24 de Comentarii

 1. „Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără”

  Neomarxismul are solutii, de ce sa finm uniti, cand putem sa nu !

 2. Daca Ungaria, o insula de uscat cu ifose de mare putere, poate bloca UE, inseamna ca UE degeaba exista.

 3. Astora de la UE nici prin gand nu le trece sa retraga NATO…Ei se fac ca uita cauza Conflictului din Ucraina care este expansiunea NATO spre Moscova….Pentruca lumea sa uite esentialul, politrucii UE pedaleaza pe Propaganda pentru prosti…care consta in .. Ce rau e Putin si ce solidari in scopuri ticaloase trebuie sa fim noi… Au dreptate, doar prin Solidaritate ticaloasa se poate extinde Imperiul NATO….dar Putin ar trebui sa fie bun ca Eltan, nu rau ca Stalin…doar asa ar merge uns Expansiunea NATO…Mari hahalere politice sunt liderii UE!!!

  .

 4. A ajuns măscăriciul ăsta să dea lecții?…cât au furat aia la votare bă boule?…

 5. Daca trece peste Ungaria atunci ue isi calca in picioare toate principiile .
  NU POATE TRECE PESTE UNGARIA.Asa cum nu sa putut trece peste Austria in cazul schenghen.
  Toti sunteti chiar cretini?

 6. Deci parerea Ungariei nu conteaza ci doar obligatia ei sa plateasca.
  @Anonim, esti cu toate tiglele pe casa? De cand pana cand o terta tara sa te bage in obligatia de-a da banii TAI altora?
  Ungaria dupa cate stiu eu nu este impotriva ca tarile care vor sa dea cat vor ele Ucrainei. Ungaria este doar impotriva ca ALTII sa decida cati bani sa ia Ungaria de la gura cetatenilor sai ca sa dea ucranilor.

 7. Orban e floarea care anunță primăvara europenă.Agricultorii sunt la portile Parisului si aruncă la gunoi steagurile UE.Dictatorii se pregătesc de război impotriva propriilor cetățeni.Minciunile vândute de presa coruptă are picioare scurte.Imperiul se prăbușeste sub propria greutate.

 8. @Sattan666: dar are principii u.e.😯?! Nu am aflat încă😉.

 9. Dă-le tu, nene Tusk. Dar pe polonezi i-ai întrebat cam ce părere au? Ai vreun mandat de la poporul polonez ca să fii aşa de susținător?
  Asta e interesant cu trădătorii ăştia: nici prin gând nu le trece că ar trebui în primul rând să țină seama de părerea propriilor cetățeni şi de interesul național, şi abia apoi să vadă dacă-şi pot sluji şi stăpânii de la Washington.
  Am ajuns fix ca în feudalism, când domnitorul local răspundea doar ordinelor suveranului străin (împărat, sultan, ce o fi fost) care stabilea birul, iar suferințele propriului popor nu-l interesau nicidecum. Aşa a ajuns democrația occidentală în secolul XXI!

 10. V.ORBAN ,singurul politician demn si vertical din UE care lupta numai pentru poporul sau !
  De ce vsa dam bani haholilor nazisti ,ca sa-i terorizeze pe etnicii din teritoriile ocupate ilegal ???
  Ukropia nazista este in UE ,sau ue este sub dominatie amerloca si tre sa se execute cum vor criminalii lumii ?
  Dak ar fi mai multi ca ORBAN n-ar mai face yankeii ce vor in Europa !
  Orban este pro UNGARIA ,nu pro PUTIN ,asa cum chelaie slugoii amerloci !
  Iata ce inseamna sa-ti curga prin vene sangele demnitatii al marelui ATILLA !

 11. Trebuie mult tembelism sa crezi ca Orban e de capul lui Gica (,) contra! Sunt multi alti lideri in UE care au inteles ca banii dati circarului sunt bani aruncati pe fereastra. Orban doar joaca asa cum canta altii care nu au curaj sa joace!

 12. Eu zic sa le dam, dublu, sa dispara mai repede, ca toate bombele si rachetele cumparate de ei tot pe teritoriul Ukrainei explodeaza, nu in alta parte. Iar teritoriile nebombardate sa se imparta la vecini, proprietarii adevarati. Nu v-ati saturat sa traiti din furaciunile URSS ? Poate intra Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania peste voi !

 13. Ai dreptate! „Trebuie mult tembelism sa crezi ca Orban e de capul lui” Orban a consultat populatia Ungariei si rezultatul a fost un NU categoric, un milion si jumate pentru a blocarea finantarii Ucrainei dupa planul UE.

 14. Ucraina e un sac fara fund, iar liderii europeni sunt niste slugi.

 15. Bine-ar fi ca și fermierii, transportatorii, cadrele medicale și profesorii din Europa să gândească la fel ca Donald Tusk. Adică să fie uniți. Se declanșează greva în România sau în Franța, să se declanșeze imediat în toată Europa. Când e vorba de interesele așazisei elite tip Davos, atunci unitatea este foarte bună. Când e interesul maselor, atunci masele trebuiesc izolate și blocate ca nu cumva să se întindă răzmerița și să fie elita nevoită să-și pună pamperșii. Atunci sunt buni polițiștii și jandarmii care în lipsa lor de inteligență nu-și dau seama că se sabotează pe ei înșiși.

 16. Lui @Anonim : daca Ungaria este o insula de uscat cu ifose de mare putere, ce reprezintă România în opinia ta ?
  Tot în opinia ta, ar fi normal ca toate țările sa fie egale între ele ?

 17. Ha, ha! Faceț’ pă vitejii da’ sunteț’ mânjiț’ kăukău pân’ dupe urechi… Vai mama voastră!

 18. Am un respect fata de Orban.Sa spun ca il iubesc e putin . Ca il ador e pe inima mea.

 19. Cind am ajuns in 1986 in sua ,parte din discursul politic era despre responsabilitates fiscala….printre altele…in ue la fel era cind Romania devenea membru..in 1986 Soros era mic.mic.mic…astazi e mare cit tot ue…orban intelege ASTA…spre deosebire de risul europei…

 20. Solutia e una singura. Oficialii europeni care vor sa ajute Ucraina sa doneze din banii lor personali nu din banii nostrii. Eu nu vrea sa ajut Ucraina din banii mei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.