Sondaj: Ce le-a trecut prin cap românilor odată cu războiul

Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanșarea războiului din Ucraina, din 24 februarie.

Astfel, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declanșarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alți 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă țară sunt: dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38%), siguranța personală și a familiei (24%), dorința de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoștințe (27%) și distanța față de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum: Germania (21%), Franța (14%), Marea Britanie (14%). Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

Apropierea de zona războiului i-a făcut pe români să empatizeze cu refugiații ucraineni

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiați ucraineni în România, 73% dintre respondenți au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei și pentru familiile lor să fie nevoiți să își părăsească propria țară în caz de război și să ceară statut de refugiați într-o țară vecină.

Din punctul de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă, 31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

Șase din 10 români au luat în calcul posibilitatea emigrării și înainte de declanșarea războiului

Așa cum declară participanții la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de apariția pericolului militar. 14% au spus că au făcut deja primii pași în direcția mutării din România, alți 14% au început să învețe limba țării unde intenționează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu își doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

35% ar căuta de lucru în același domeniu pentru a-și folosi experiența profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuși să se reprofileze, doar să se poată muta. 14% ar încerca să își păstreze jobul și să lucreze din țara respectivă, datorită muncii remote, iar alți 7%, chiar și relocați, și-ar căuta un job remote în țara de destinație.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunități de muncă și condițiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate și înainte de declanșarea războiului în Ucraina, dar tendința a fost accentuată după ridicarea restricțiilor de circulație. Sondajul ne arată că tot mai mulți români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opțiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piața locurilor de muncă și chiar să aplice la joburi din țara care îi interesează. În prezent, peste 9% din volumul total de anunțuri de pe BestJobs sunt pentru poziții în străinătate, iar țările cu cea mai mare deschidere către candidații români corespund cu țările vizate de aceștia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franța, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eșantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. BLM, asta schimba viata ! 50 de milioane de neasigurati pe sanatate, lacomia ca singur motor al profitului, nimic altceva n-are vreun rost in viata. Lacomia sa faci banii necesari sa-i pariezi ! Mai nou, pentru asta merita sa si mori, un fel de ruleta ruseasca. Nimic real, totul digital, virtual si imaginar.

  2. Ăsta a fost motivul principal, înlocuirea populației românești cu popoarele migratoare din est!!..va dati seama ca peste 10 ani cei care vor rămâne aici vor trebui să învețe limba lui belinski?..
    Oare de credeti ca se face recensamntul?…Să știe clar guvernul mondial câți emigranți trebuie sa vina în românia…
    Dacă acum sunt vreo 4 milioane de romani în afară țării, atunci la 14 milioane cati mai sunt în țară 60% din cei care vor să plece,locul lor îl vor lua ukrainienii!!..adica 8 milioane!!..deja acum dunt peste 1 milion de racheții in țară in 3 luni!!!..

  3. IO vreau sa raman in tara pentru a apara cu arma in mana vilele lui Johannis, terenurile Alinutei Gorghiu-Isar, masinile lui Tiriac, silicoanele Biancai Dragusanu si oile lui Nea Gigi!

  4. Presupunând că ce scrieți voi mai sus nu e feikale news, apoi ce vreți să ziceți, e că și după atâta timp avut pentru deșteptare, 1 din 2 români, continuă să fie prost.
    De fapt, n-ar fi de mirare, la ce specimene am întâlnit și-n țară, și-n afară.
    Așa că așa e, dragi 1 din 2 români, să știți că în occident toți câinii umblă cu covrigi în coadă; dar mai ales, nu uitați: când vă duceți la pomul lăudat, să aveți mă, un sac mare la voi.

  5. „Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că România ar trebui să achiziţioneze submarine, avioane F-16, drone de luptă şi corvete multifuncţionale pentru că Marea Neagră s-a aglomerat şi este plină de ”rechini”. Și este important ”să ai lucrul tău”. Primul submarin va fi folosit la Vama Veche, unde periscopul de mare putere va fi capabil să bată până pe plaja cu nudiști. Cei care doresc să urmeze cursuri de șofer de submarin sunt rugați să trimită CV cu recomandare pe adresa: vasile.dincu@mapn.ro.” – Adrian Onciu

  6. Nu va mai luati dupa „sondajele” facute sa sadeasca neincrederea si pesimismul privind iubirea de patrie a romanilor si puzderia de caini cu colaci in coada din afara granitelor.Uite, de exemplu cei din HARCOV nu au de gand sa emigreze.

  7. Vorbesti tampenii. Toti refugiatii ucraineni cer permise temporare, nu depun cereri de azil. Se dau permise temporare si de ordinul orelor , deoarece oamenii pleaca mai departe. Nu vor sa ramana in paduchelnita noastra de tara, cu specula coloasala care ne ingroapa, cu jecmaneala vesnic crescatoare si cu salariile mizerabile de la noi.
    La noi nu vor sa ramana nici macar cei mai paduchiosi arabi.
    SUNTEM DOAR TARA DE TRANZIT.

  8. Ce manipulare crasa! De ce? Pentru ca tocmai in tarile in care se spune ca se vor refugia sau reloca, sunt la paralela cu razboiul si complicitate crasa cu rusica. Credeti ca nu vor fi trimisi inapoi in tara sau pe frontul romanesc, relocatii? Vom trai si vom vedea.

  9. Sondajele de la noi sunt făcute de proști pentru presa de propaganda. Te uiti la scorul PNL si al lui werner

  10. Probabili vor să plece sunt cei care la un test ar intra la categoria nefuncționali. Nu cred acum cu binefacerii robotizării și digitizării să poată da de lucru Occidentul de atâția sparangheliști, căpșunari și îngrijitori de batrâni. Și cu mațochismul Occidentului față de Rusia pe energie va trebui să muncești din greu ca să poți să ai cele 18 grade Celsius în dormitor, la iarnă cum cere UE și să faci baie cu o apă călâie din când în când.,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.