Sondaj în Rusia: Câți dintre alegători îl mai vor pe Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea obţine 82% din voturi la alegeri, relevă luni un centru de sondare a opiniei publice loial Kremlinului.

Ruşii urmează să se prezinte la urne pentru alegeri prezidenţiale care se vor încheia duminică, Putin candidând pentru încă un mandat de şase ani.

Alegerea sa este văzută ca sigură, în absenţa unui contracandidat serios, dar autorităţile fac tot posibilul să prezinte sondajul ca fiind convingător.

Trei candidaţi rivali, care fie îl susţin deschis pe Putin, fie urmează linia Kremlinului, sunt văzuţi ca fără şanse, cu între 5% şi 6% din intenţiile de vot fiecare, conform sondajului efectuat în rândul alegătorilor eligibili de către Centrul pentru analiza opiniei publice (VCIOM) din Rusia.

Comisia Electorală Centrală nu a autorizat niciun candidat de opoziţie să se prezinte la alegerile care sunt programate de vineri până duminică.

Sondajele de opinie din Rusia sunt un instrument-cheie pentru guvern de a evalua eficacitatea propagandei Kremlinului, de exemplu în media de stat, notează DPA.

Televiziunea de stat, controlată de Kremlin şi urmărită în principal de ruşi în vârstă în zone rurale, îl prezintă pe Putin ca neavând alternativă.

Putin, care deţine puterea de aproape un sfert de secol şi care a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei în 2022, susţine că alegerile sunt un vot pentru „viitorul Rusiei”.

El încadrează războiul din Ucraina ca pe o luptă împotriva hegemoniei occidentale, având rezonanţă în rândul multor ruşi.

Dacă Putin primeşte mai mult de 80% din voturi, ar fi cel mai bun rezultat al său la alegeri prezidenţiale şi ar putea fi interpretat ca un indiciu al încrederii în puterea guvernamentală.

La alegerile din 2018, el a obţinut 76,7% din voturi, cu o prezenţă la urne de 67,5%.

Numărul de alegători eligibili în Rusia stabilit de comisia electorală este de 112 milioane. Încă două milioane de ruşi trăiesc în străinătate.

Echipa ce a lucrat pentru disidentul Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare luna trecută, a îndemnat la un vot de protest duminică. Ea i-a chemat pe oponenţii lui Putin să se prezinte la secţiile de votare exact la prânz pentru a arăta că sunt împotriva preşedintelui rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

29 de Comentarii

 1. da cine dracu crede in sondajele lor?numai putleristii cred

 2. Cum sa votezi un mort ? Cu cat a murit mai mult la Occidentali, cu atat a luat mai multe voturi, ajungand acum la 82% + 100 de voturi de la navalnicul bautor de metilic in stop cardiac ! Buni rau toti acei generali pensionari in retragere de la americani.

 3. Nu mira pe nimeni aceste cifre ,atita timp cit Putin este apreciat si iubit de majoritatea poporului rus.Occidentalii fac tot felul de speculatii ca poporul nu l-ar iubii pe Putin ,dar asta exista doar in mintea lor, care viseaza mereu cai verzi pe pereti.

 4. Voi vreti sa fie americanii la Moscova ? Eventual peste tot, va place uniforma, shalopeta !

 5. daca as face un loc al increderii… alegerile din FR probabil sunt pe primele locuri, pe ultimele locuri ar fi sa mananc sushi de pe strada in India… si undeva mai jos alegerile din rromania, SUA, Pakistan, Moldova, Berlin, si alte „democratii”

 6. minciuni putleriste, trăiești într-o bula amerloca! Iti vine sa crezi sau nu, dar rusii chiar au încredere în președintele lor, V. V. PUTIN!

 7. Doar o treime dintre americani (37%) cred că președintele Joe Biden este respectat printre liderii mondiali, The Hill citează rezultatele unui sondaj Gallup din februarie.

  Această cifră nu s-a schimbat față de anul trecut, dar este semnificativ mai mică decât în ​​2021 (58%) și 2022 (40%). În același timp, 58% dintre respondenți spun că liderul SUA nu este respectat, iar 5% nu au nicio opinie în această problemă.

  Sondajul a constatat că doar 42% dintre americani cred că alte țări tratează America cu amabilitate. Aceasta este cea mai mică cifră din februarie 2017.

  În primii trei ani de președinție a lui Biden, acesta a rămas în jur de 48-49%, la fel și numărul americanilor mulțumiți de poziția țării pe scena mondială (37%). Cele mai recente cifre, totuși, au scăzut această cifră la 33%, deoarece unii democrați sunt nemulțumiți de sprijinul guvernamental pentru Israel și operațiunile acestuia în Fâșia Gaza.

 8. Stiam ca ultimul sondaj e 85%.De ce tăiati si de ce vi se pare incredibil ca cel mai inteligent presdinte de pe planeta pentru felul cum a apărat Rusia de invazia NATO,a ridicat- o desi toti cei care au sanctionat- o au căzut in nas.

 9. Putin este rus. Putin candidează că președinte în Rusia. Poporul rus își iubește tara. Rușii sunt patrioți. Cate ar mai fi de spus aici.

 10. E ca la noi. Sondajele nu pot fi crezute, un singur partid comasat si o singura politica, pro UE si pro Nato Doamne fereste alta opinie. Daca nu esti cu comasatu’ sau USR esti evident extremist nationalist. Doar ca la rusi dictatorul apare in fata isi asuma raspunderea la noi nu stii de fapt cine conduce cu adevarat. Iohannis e la colonie local dar Ursula e marioneta, Joe nu poate conduce nici macar o scara de bloc , o fi Soros ala batran sau al tanar sau Rotshield ala tanar sau cine??

 11. „i-l mai vor ” ! Hmm- v-au invatat licuricii cum sa umblati la nuante. Cam acelasi numar de Rusi i-l vor. Rusii nu sunt spalati la creier ca „Atlanticii”.
  In plus, sondajele arata ca 85 % vor si Odesa si 75 % Kievul, Desfiintarea statului artificial Ucranian este o mare necesitate pentru pacea si stabilitatea Europei de Rasarit.

 12. Să spună merci daca se vir prezenta la alegeri 42% din cetățenii din teritoriul rus, oricum nu va anunța decât peste 50% prezenta la vot. Și martie și aprilie sunt luni chinuitoare pe sănătate pentru puțin, mai urat vor fi in iunie și iulie când aproape că inebuneste și cere ceva nou in zona militară pentru invadare, asta nu înseamnă că intră în practica nuclearele ruse. Oricum, partenerul din umbra=medicii personali, se chinuie să îl mențină în formă și viata, asta e ordinul.

 13. De unde se vede ca prostia muscaleasca este in continuare tare pe pozitii.
  La un popor de ,,Davai ceas”, nici nu se poate un conducator mai potrivit decat acesta cu ,,Davai Ucraina”. Mentalitate muscaleasca pura, de la vladica la opinca……[Rumburak]

 14. Astea cu numerologia sunt fâsâite ca și cei ce jonglează cu această pseudostiintă! “Marea” noastră numeroloagă, Carmen Gargara, cea care ne amenință de câț’va ani cu iminenta moarte a lu’ Putin, îi face la buzunare de bani pe amiricani, cei n-ai fraieri și creduli cetățeni ai planetei. Aici in România, madama ar fi murit de foame! Pe bună dreptate…

 15. Faptul că Murika e o epavă esuată a ideii de democrație și transpare tot mai pregnant fața hâdă a mlaștinii ce deservește cleptocrația bancară pe pielea a milioane de oameni nenorociți de ea, nu face patologia psihiatrică rusă, lungă de un secol cu milioane de morți în spate, mai potabilă așa că terminați cu aia de „ba pe-a mă-tii” care dă abort la logica și va arată capacitatea.Asta a putinelului e despre cine întrebi.Exista o pătura a nevricoșilor, „generația furioasă” care nu concepe țara fără țar și ticăloșia că normalitate.Așa e și-n China, și-n România și-n toate satrapiile orientale unde funcționeaza”sindromul femeii bătute” pe imbecilii dresați că liderul e infailibil și face”ce trebuie” adică omoară”dușmanii patriei”.Sunt imbecilii de serviciu, idioții utili,vb lui Lenin.Daca mai adaugi puștimea exaltată și fără minte, obții procentul în Rusia, că și-n Europa și peste tot.

 16. Ca de obicei avem de a face cu un titlu manipulator. Dacă zici „Câți dintre alegători îl mai vor pe Putin” te duce gândul că rușii nici nu vor să mai audă de Putin, în realitate aceștia vor vota într-o majoritate imensă cu V.V. Putin. Un titlu corect ar fi fost, „ Alegătorii ruși îl mai vor, încă o dată, pe Putin ”. Curat murdar, coane Fănică, ar spune careva de pe la noi.

 17. la trolii antirusesti, ce disperare si depresii pe ei, care sunt ținuți pe cartelă la popota din pădure…
  Si cand te gandesti ca au fost dotati si ei cu creier ca toti oamenii, dar ura si prostia i-au desfigurat.

 18. titlul ales de autor ar putea sugera si faptul ca rusii ar dori un lider mai autoritar, un fel de Stalin sau maresalul Juhov, care nu s-au jucat cu adversarul. Putin e impaciuitor pt. ca e inteligent si intrevede urmarile neghiobiilor ricane si ale slugilor iuropiene, desi fraierilor le da impresia ca e nehotarat, chiar slab.
  Asa ca titlul ar putea fi interpretat,

 19. Mai pune și Rusia, China și încă câteva, nea berbecu’ și te cred. Politica sucks dintotdeauna, umple lumea de kkar.Vb lui Murphy, „ce începe bine se termină prost iar ce începe prost, se termină-n dezastru.

 20. @Paulian Ionescu,ideea e a mea:Nu mira pe nimeni aceste cifre ,atita timp cit Putin este apreciat si iubit de majoritatea poporului rus.Occidentalii fac tot felul de speculatii ca poporul nu l-ar iubii pe Putin ,dar asta exista doar in mintea lor, care viseaza mereu cai verzi pe pereti.

 21. @GHIA,mai rău ca ieri te afunzi in rahat.De ce e manipulator titlu? Într-o dictatura feroce crezi că oamenii îl iubesc pe tiran la procentele oficiale?Chiar nu ai un pic de bun simt?Sunt sigur că votezi cu două mâini ,specimene dizgrațioase, cum e Soso.Asta-mi spune multe despre tine.

 22. In Rusia el este ales 100% dar problema este ca la un sondaj facut de britaincul MP George Halowey in Nord America peste 25 % din populatia lar vota tot pe Putin ,,asa ca lasati vrajeala le cu propaganda drogatilor si homalailor

 23. Noi ne mândrim cu ce avem..cu oile și plăvanii..slugi la comandă..Și încă mai găsim de cuviință să-l criticam pe Orban..
  Rușii au alt trecut istoric unde căpetenia de trib era ales pe viață..Se ducea numai cu picioarele înainte…Așa lii mintalitatea..In sistemul așa-zis „democratic” conducătorii sunt numiti prin alegeri democratice pe câțiva ani că apoi sa vina altul să fure și ei…La hegemoni acum, daca ar avea posibilitatea,se vor ucide unul pe altul .. Corupție totală..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.