Sondaj INSCOP. Direcţia României şi viaţa actuală a românilor

Peste 70% dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Un procent similar crede că lucrurile în lume se îndreaptă într-o direcţie greşită, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Întrebaţi cum îşi văd viaţa din prezent în comparaţie cu acum 5 ani, 36.9% dintre respondenţi au spus că este ”mai bună” (faţă de 29.3% în 2022), în timp ce 60.4% spun că este ”mai grea” (faţă de 68.9% în 2022). Nu ştiu sau nu răspund 2.6% din cei intervievaţi (faţă de 1.8% în 2022).

”Comparativ cu sondajul INSCOP din 2022, ponderea românilor care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut uşor, în timp ce părerile cu privire la direcţia înspre care se îndreaptă lumea sunt constante. De asemenea, şi evaluarea calităţii vieţii din prezent comparativ cu situaţia din urmă cu 5 ani relevă o creştere a percepţiilor favorabile, comparativ cu măsurătoarea din 2022. Pe de altă parte, strict raportat la datele pe 2024, ponderea celor care cred că viaţa este mai grea acum decât în urmă cu 5 ani este semnificativ mai mare decât a celor care cred că viaţa este mai bună. În ceea ce priveşte aşteptările faţă de viitor, nu se observă diferenţe semnificative faţă de măsurătoarea INSCOP din 2022, ponderile celor care că peste 5 ani viaţa va fi mai bună decât în prezent fiind relativ egală cu ponderea celor care cred că viaţa peste 5 ani va fi mai grea”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

 1. Sondaj sau paralelă între sondajele vechi cu ceva adăugiri actuale în rotunjire?! Am văzut un minim fragment din emisiune aseară la A3 , m-a iritat la maximum, din grai se simțeau minciunile individului de la sondaje! Nu avea argumente convingătoare și folosea vocea înaltă și sacadato-impunatoare că asta e realitatea, e realitatea lui nu cea crunta din teren.

 2. 70% considera ca mergem spre mai rau dar cam 45% voteaza FSN.
  Ori am luat-o razna, ori sondajele mint!
  Suntem ca nevasta ce s-a obisnuit cu bataia…

 3. Director RO este spre prapastie ,nici o sansa pentru Europa ,Rusia este economia nr 1 in Europa ,asta spune totul

 4. Adica „sondajul” ne spune ca romanii o duc mai bine in 2024 decat in 2022. Traiasca Ciuca si Ciolacu nu-i asa? Toate sondjele sunt aranjate sa favorizeze puterea nu mai cred demult vrajelile lor.

 5. Sondaj ca si inexistent,realitatea e cu totul alta decat reflecta sondajele

 6. Care s idioții aia care mai votează în Romania după PANDEMENTA🤣🤣🤣🤣.aaa aia vaccinați,nu cred erau doar speriați sa nu moara!🤣🤣🤣

 7. @Cam: Așa gândeam și eu, dar ai fost mai rapid. 70 la sută cred că mergem într-o direcție greșită, dar 45 la sută ar vota colhozul PSD-PNL. Care dintre „sondori” sunt proști și ticăloși deopotrivă?

 8. La preturile energiei de la noi, moldovenii n-or sa mai aprinda deloc lumina. La fel si cu gazul, se incalzesc cu paie..

 9. M-ai convins, ma mut in URSS. Economia nr 1 a UE!!!
  Imi cumpar si Lada, autoturismul nr.1!!!

 10. Mocane, nu te duce mintea deloc. Are grija tata Putin de rusii lui din Moldova iar pe langa ei o duc bine si moldovenii cu Maia cu tot. Daca ar fi stat la ‘pomana’ securistilor lui Imre, erau disparuti de mult.

 11. „Peste 70% dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită”.-Asta este rezultatul TUTUROR sondajelor din ultimii 34 de ani. Totusi, ROMANII SUNT CEI CARE IMPING CARUTA IN DIRECTIA GRESITA, SI TOT EI PUN BIRJARII PE CAPRA. Romanii si-au facut-o cu mana lor, luandu-se orbeste dupa niste politruci propagandisti.

 12. Voua va va merge rau tot timpul, indiferent cine conduce, n-aveti studii, n-aveti meserii importante, n-aveti salarii sau pensii bune. De 34 de ani aud aceeasi placa. Noi aia 10%, cu studii, cu meserii, specialii, o ducem foarte bine, salarii si pensii de la 3.000 euro net lunar in sus. Si peste 100 de ani sondajul v-a arata la fel. Voi visati epoca de aur, cand erati toti egali in saracie si asta va dadea satisfactie.

 13. Sondajele sunt făcute de niste instituții care sunt reprezentate de unii ca Pieleanu „specialiști” si prezentate de niște „specialiști” precum Gâdea …iar credibilitatea in presă liberă si democrată este fix câta credibilitate are werner la această oră ….

 14. @tomlin: Dacă îmi amintesc bine, Constituția Romaniei prevede obligația Statului roman de a asigura un nivel de trai decent pentru toti locuitorii. Un exemplu dureros și elocvent: mama mea, după ce a absolvit Facultatea de filologie a Universității București cu media 10 (zece), a lucrat în învațamant, iar acum are o pensie de mizerie. Ce ar trebui să facă, după opinia dvs., să se recalifice la 74 ani, sau să-și deschidă vreun SRL??? În altă ordine de idei, o oarecare frustrare sau infatuare (nu-mi dau bine seama) răzbate din postarea dvs. și nu înțeleg care este motivul. Dacă dvs. vă considerați atat de bine pregătit și caștigați peste 3000 Euro/lunar, nu văd de ce nu le recunoașteți altora dreptul să aibă opinii sau abordări diferite?!

 15. Evident directzia e greshita. Directzia corecta este UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de nord, Pocutzia, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Directzia corecta e lupta cu dushmanii U-Krainieni care au ucis deja Romani Bucovineni shi ne-opritzi vor ucide totzi Romanii. Lupta e singura solutzie de a opri calaii nazishtii pushing de CIA la Kiev.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.