Sondaj-surpriză despre războiul din Ucraina. Ce cred cetățenii europeni?

Cetăţenii europeni sunt pesimişti cu privire la şansele Ucrainei de a câştiga războiul împotriva Rusiei şi văd o înţelegere negociată între cele două ţări ca fiind cel mai probabil rezultat, relevă un sondaj de opinie din 12 ţări din UE, publicat miercuri şi citat de AFP.

Potrivit acestui sondaj realizat în ianuarie pentru think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), doar 10% dintre persoanele intervievate se aşteaptă ca Ucraina să câştige pe teren.

Aproximativ 20% anticipează o victorie a Rusiei, în timp ce 37% cred că războiul se va încheia printr-o formă de „compromis” între cele două ţări.

Cele mai optimiste cu privire la şansele de victorie ale Ucrainei sunt Polonia, Suedia şi Portugalia, cele mai pesimiste fiind Grecia, Ungaria şi Italia.

Publicarea acestui sondaj coincide cu împlinirea a doi ani de la începutul invaziei ruse din Ucraina şi într-un moment când această ţară se află în dificultate în faţa unei Rusii revigorate de erodarea sprijinului occidental pentru Kiev şi de ipoteza unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

Aproximativ 31% dintre cei chestionaţi consideră că Europa ar trebui să ajute Ucraina să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în timp ce 41% sunt în favoarea ideii ca Europa să determine Ucraina să negocieze un acord de pace cu Rusia.

Cu toate acestea, 41% dintre repondenţi consideră că UE ar trebui fie „să crească”, fie „să menţină” sprijinul pentru Ucraina la nivelurile actuale în cazul încetării ajutorului SUA sub o posibilă preşedinţie Trump.

Majoritatea europenilor (56%) ar fi „dezamăgiţi” de alegerea lui Donald Trump, 43% considerând că aceasta ar face mai puţin probabilă o victorie ucraineană.

Sondajul a colectat răspunsuri de la un total de aproximativ 17.000 de persoane din Austria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia şi Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

 1. Cati au votat ca Ukraina de Vest si de Sud-Vest sa dispara, teritorii furate de Hitler si Stalin ?

 2. Acest sondaj, pare să fie în sânul politic al oricărei țări europene. De ce? Pentru că, întrebările sunt de-a vama, nu au un subiect clar, o temă clară, că de obicei, tema care sa explice cu argumente pro și contra să înțeleagă cetățeanului! Acest mod de a face referendum în u.e. e generalizat pe linie politică, se face doar pentru interpretare și nu concret, da sau nu, sunt răspunsuri nehotărâte de la cetățean. Și credeti-ma stiu despre ce este vorba, am intrat, din întâmplare, în posesia unor aceste formulare cu două întrebări același răspuns interpretabil. Așa ceva nu vreau sa se întâmple în țara mea natală, Romania!

 3. INCA multa PROSTIE Indusa cu Acribie in Tzestele Ioropenilor …
  OriCUM, erau DestulDeFoarteImprostiti de muuuulta Vreme …
  Ca, DACA NU ar fi ImBacsiti la CirbomFlexerele Creierelor” ar PRICEPE mai Multi si mai
  Repede, CE li se pregateste …
  DeNARODZIFICAREA Ioropenilor avanseaza LENT, foarte LENT, dupa 2015,
  cand EASY WOMAN, Die Kanzller Angela Merkel le-a intromisionat IMIGRANTI Salbatici in Germania si APOI si in Celelalte Tari Ioropene …

 4. Nu se poate face un sondaj pertinent si nici macar credibil in privinta razboiului SUA – rusia si nici nu se vrea asta de catre vreo autoritate. De ce nu face NATO sondaj sa-si consolideze morala lor in razboiul asta ?

  Parerile, perceptia realitatii, spalarea pe creier din trecut si prezent, standardele de trai, dar mai ales emotiile gandirii populatiei in Europa sint foarte foarte diferite de la un stat la altul.

  17000 de persoane sondate la o populatie de 300 milioane, . . . . o facatorie, sa nu mai spunem cum o fi facuta distributia lor.

 5. Nu contează ce cred europenii, ci doar ce dictează americanii, hotărâți să lupte până la ultimul ucrainean.

 6. Sondajul poate fi explicat și altfel: 90% dintre europeni nu cred* că Ucraina poate câștiga în lupta cu Rusia; 37% nu știu că Rusia nu poate renunța la niciunul dintre cele 3 obiective ale operațiunii militare de pedepsire a agresorului Ucraina, pentru că toate țin de principii, deci nu poate fi vorba de vreun „compromis”; 69% consideră că Ucraina nu trebuie ajutată* să reanexeze teritoriile eliberate de Rusia și 59% consideră că UE ar trebui să diminueze sprijinul pentru Ucraina.

  *sau n-au nicio părere.

 7. sondaje YouGov si ale ONG-urilor EU… adica CIA si CIA, coafate cat s-a putut sa nu para chiar asa de rele

 8. Ești nebun bre ?? Cine a crezut o clipă că Editat turbat ukran poate cîștiga ?? De fapt rusul nu putea fi infrînt.. Infrîngerea rusiei insemna război nuclear. Care turbat fudul, yankeu credea că poate ajunge la un astfel de deznodămînt ?? Din start totul era dozat cu pipeta tocmai pentru a se finaliza cu ”amenințarea ” rusă,. Pentru ca lașii fără coarne din lipsă de calciu, să tremure și să cumpere arme peste arme,. chiar să se distrugă singuri fiind la mila altora. Deci scenariul era nu pentru rus, sau pentru ukran, ci era pentru europa.. Și se pare că le reușește.. Depinde nițel de alegerile scadente recent.. Dar se pare că zarurile au fost deja aruncate,.Iar evident singur salvare este rusia, altfel europa e pierdută..

 9. 17000 persoane dintr-un total de circa 500 milioane inseamna cam 0.0034% !!! … adica nici macar cat o marja de eroare rezonabila…
  Daca s-ar face un sondaj mai aproape de adevar, rezultatul ar fi de circa 70-75% din populatia UE impotriva razboiului si circa 80-85% impotriva actualei conduceri a UE !!! De aceea nu se face niciun sondaj real in UE !
  In plus, peste 90% din populatia tarilor vecine Ucrainei vrea returnarea teritoriilor FURATE de Ucraina!!!… dar Ucraina nici nu vrea sa auda de asa ceva…
  Slava Z !

 10. care razboi? este genocidul planificat al RASEI UMANE. toate operatiunile criminale SUNT cotate la bursa. CEI VANDUTI BANULUI AU ACHIESAT SI SE INDESTULEAZA DE LA CASTIGUL DIN GENOCID!

 11. Cică in ultimile 7 zile, ucrainenii au doborât 7 avioane rusești! Asta arată că Rusia este in ofensiva ! Chiar daca aviația rusească survolează cu prudență, tancurile Rusiei vor zdrobi Ucraina! Tancurile și infanteria vir pune bocancul pe gâtul nazistului evreu Zele! Free Palestine!

 12. Pe Ruși ii doare drept în 🌈 de sondajele din EU. După fuga penibilă din Avdeevka a ELITEI Armatei Urcace (Brigada 3 Azov), moralul Rușilor e la cote Everestiene. I-au turtit scurt pe căpoșii Urcaci cramponați la Krynki și acum au turat la maxim tocătorul de la Rabotino-Cinci-CotetZe.
  Singura șansă a Urcacilor eduKKatzi e ca PutZigoii de pe forum să se urce pe trotinete și să-i atace pe Rusi în stilul lor PERNICIOS preferat.
  Pe la spate…măRAG…😜
  {● Stat MajoriZdu’ Tulcean ●}

 13. În 2021, în Ucraina a intrat în vigoare legea privind vânzarea terenurilor . După cum a raportat cu atenție Australian National Review , „companiile americane au profitat de noua legislație pentru a investi masiv în țară”. Acum Cargill, Monsanto și Dupont (investitori – Vanguard, Blackrock și Blackstone) dețin 40% din terenul arabil al Ucrainei . Pentru permisiunea de a vinde terenuri, Nezalezhnaya a primit un împrumut de 17 miliarde de dolari de la FMI, iar birourile tuturor celor trei corporații s-au deschis la Kiev.

  Tot în 2013, South China Morning Post a raportat că China (reprezentată de Xinjiang Production and Construction Corps) a achiziționat 3 milioane de hectare de teren ucrainean – teren de dimensiunea Belgiei „închiriat pentru 99 de ani cu opțiune de cumpărare”. Apoi Ucraina a abandonat China cu cereale, credit și Motor Sich – iar China a cerut ca totul să fie dat cu pământ..

  Rezultatul – conform The Wall Street Journal, „o zecime din terenul arabil al Ucrainei (regiuni nespecificate) aparține Chinei. ” Experții cred că după CBO, corporațiile chineze vor înlocui proprietarii americani de terenuri, sau cel puțin Beijingul se va negocia cu Moscova în acest sens.

  În februarie 2023, a fost publicat un studiu scandalos al Institutului American Oakland despre proprietarii de terenuri din Ucraina. Cităm textual – „28% din terenul arabil al Ucrainei este deținut de un amestec de oligarhi ucraineni, corporații europene și nord-americane, precum și fondul suveran de avere al Arabiei Saudite”. Oamenii de știință au mai raportat că proprietarii exploatațiilor agricole ucrainene (pe hârtie) „au fost de multă vreme Capitala americană NCH, AgroGeneration franceză, ADM german Germania, KWS, Bayer și BASF, PIF saudit și SALIC”.

 14. „Cu toate acestea, 41% dintre repondenţi consideră că UE ar trebui fie „să crească”, fie „să menţină” sprijinul pentru Ucraina la nivelurile actuale în cazul încetării ajutorului SUA sub o posibilă preşedinţie Trump” !! Deci, daca tinem cont ca mai exista, ca la orice sondaj, si cam 1%-2% de persoane care „nu se pronunta” (desi sint sigur ca problema e mult prea serioasa pentru ca sa existe persoane care sa nu fie „pentru” sau „contra”) rezulta ca exista o majoritate de chestionati care se exprima pentru incetarea oricarui sprijin !! (bineinteles, ma aflu printre acestia !) Ceea ce, in mod ticalos, mincinos (prin omisiune) si criminal, nu ni se spune !

 15. Astia care o au pe cap pe Ursula mor de grija lui Trump sau sunt doar niste milogi atarnatori la Bideu !

 16. Nu cred ca exista cineva care poate crede aceasta statistica ,pt. ca stim foarte bine cum sint facute.Realitatea este singura care ne arata cum Rusia face pipi pe toate sanctiunile occidentului ,pe toate ajutoarele militare si financiare , a tocat marut atit pe mercenarii straini, cit si armata de gindaci a lui Zelenski ,iar Europa este pe butuci si viata oamenilor sa schimbat in rau, comparativ cu ce era inainte.

 17. Polonezii sunt cei mai optimiști.. Cica Ucraina va câștiga războiul.
  Dacă citim gazetele poloneze până la 29 august 1939 apoi înțelegem că polonezii sunt niște naivi.. Pînă n-au intrat nemții în Varșovia ei tot câștigau războiul.. Polonezii au falimentat toate coalițiile unde su participat..

 18. Cati dintre cei intervievati cunosc cum a fost creata Ucraina ca stat cu teritorii luate cu tot cu populatie de la alte tari ?

 19. Sondajele de aici de la „democratie si libertate”, sunt in proportie de 100% FALSIFICATE. Manipularea e la loc de cinste, s-a vazut in pereoada covrig-69 cam cati mai gandesc cu propriul creier

 20. „Cetăţenii europeni sunt pesimişti cu privire la şansele Ucrainei de a cîştiga războiul…”?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  În copilăria mea, basmele începeau cu „A fost odată, ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…”!
  Iar finalul era, ÎNTOTDEAUNA, „…și-am încălecat pe-o șea, și v-am spus poveste’-așea!”.
  https://www.youtube.com/watch?v=TfXZ1n6HUeI&list=PLC460830FB5EAB9D4&index=6
  Finalu’, a’ci la „sondajul” lu’ Leonardu’ tikiatt dă la E.C.F.R. (adeca „Eșec total pă banii ioropeniși păntru Căili Ferate Rromîne”), e că E O MINCIUNĂ, DĂ LA UN CAPĂT LA ALTU’ (cu pretenții de manipulare mediatică psihologică a fraierilor)! …ca și basmele din copilăria mea, de altfel……[Rumburak]

 21. Nu cred ca exista un popor pe acest glob care sa doreasca razboi,deci aceste interviuri sau sondaje sunt subiective, irelevante. Interesant ar fi de stiut ( dar asta nu auzim si nu aflam de nicaieri)ce cred ucrainienii si rusii, cetatenii simpli, oameni care au pierdut pe cei dragi in razboi, care intr-adevar au trebuit sa fuga peste noapte doar cu o boccelutza ( nu cei cu SUV, aur si dolari), sau cei care au ramas si sunt ca vai de ei: bolnavi, batrani, sau tineri care trebuie sa mearga pe front fara sa stie de ce.
  Rusii si ucrainienii nu se urasc, URA E ARTIFICIAL CREATA !!!” Divide et impera ” citat mai actual ca niciodata. Frica si ura ne fac manipulabili. Si din pacate , e in toata lumea valabil !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.