
Obiceiul urărilor cu sorcova s-au integrat în sărbătorile de Anul Nou și păstrează esența gândurilor de sănătate, putere și vigoare.
Este printre cele mai cunoscute obiceiuri legate de venirea Anului Nou, iar versurile sunt învățate de toți copiii.
Florile de pe Sorcovă reprezintă renașterea și începutul unui nou ciclu al vieții, Sorcova are rădăcini vechi prin care sunt transmise simbolic urări tradiționale.
Copiii merg cu Sorcova pe 1 ianuarie, de dimineață, imediat după trecerea în noul an.
Urările de Sorcova sunt un mod prin care oamenii își exprimă dorința de sănătate și belșug pentru întreaga familie, conform Creștinortodox.ro.
Sorcova este însoțită de mai multe superstiții, care variază de la o regiune la alta.
Copiii ating ușor oamenii cu Sorcova, în timp ce recită aceste versuri.
„Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir.
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata;
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!”
P.S. Nu stiu ce ati avut de Anul Nou program, la noi insa cand le-am vazut in furou si cizme, comuta repede ca-s duse toate! De cand cu netul, nu mai e Revelion ca lumea sa poti sa razi, sa mananci pe indelete aperitive pregatite de mama, sa stai pana tarziu la tv. Mai ca vezi pe Georgescu imbaindu-se 🤣 si iesind pe cal alb din apa. Se sterge calul cu prosopul. Lui Calin ii trebuie sa arunce din pletele ude pe spate precum Fabio. 🤣 Lumea toata a ajuns un spectacol cu multi actori.
Dar a ramas penelul si poti scrie satira.
Trebuie spus ca Plugusorul si Sorcova sunt traditii precrestine, legate de innoirea anului, neavand nici o legatura cu ciclul religios al Craciunului.
In vechime se colinda cu o mladita inmugurita de mar. Ea se punea in apa in noaptea Sfantului Andrei si pana in ziua de Sfantul Vasile, era inflorita. Asa ne explicam si de ce in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar.
Plugusorul este un obicei general, practicat de romani cu prilejul Anului Nou.
Obiceiul pare legat de inceputul primaverii, cand se sarbatorea, mai demult, Anul Nou. Odata cu stabilirea datei acestuia la 1 ianuarie, se presupune ca a migrat si obiceiul.
La Multi Ani L.V.!
Sanatate tie si familiei, bucurie, un an bogat cu de toate si rezultate!