Sorin Grindeanu, grațierea și „respectul pentru cetățean”

Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara la Antena 3 că, deocamdată, nu îi este „foarte clar” ce soluţie va adopta Ministerul Justiţiei pe tema graţierii.

„Eu i-am cerut ministrului Justiţiei (soluţii – n.r.), având în vedere o propunere pe care a făcut-o ministerul Justiţiei în urmă cu 10 zile, care e în dezbatere publică, care poate fi îmbunătăţită. Modalitatea în care vor fi adoptate, că vor fi prin OUG, că vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, că va fi asumarea răspunderii, toate aceste modalităţi sunt legale”, a spus Grindeanu.

El a invocat recomandările CEDO pentru România, precizând că nu doar graţierea poate rezolva problema, ci este nevoie ca ea să fie însoţită şi de alte măsuri, ceea ce Guvernul are în vedere.

„Toate aceste măsuri, ca şi întreg, ar rezolva problema pe care o avem la CEDO, dar şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm. Ca să fiu cât se poate de clar, aştept de la Ministerul Justiţiei, ca premier, pentru că până în acest moment nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei – e foarte multă democraţie – să vină cu cea mai bună soluţie”, a spus el.

Întrebat despre critici privind absenţa din programul de guvernare al PSD a problemei graţierii, Grindeanu a spus că acest lucru este prevăzut în programul Executivului.

„Există în programul de guvernare: am spus în Parlament că îmi doresc să trăiesc într-o ţară normală, unde să existe un sistem judiciar normal, unde să se aplice legea, iar cetăţeanul când merge în faţa judecătorului să ştie că merge nu doar, aşa, într-o poziţie de inferioritate cu cel care îl acuză, ci într-o balanţă puternică”, a spus Grindeanu.

El a mai spus că problema graţierii se mai află şi la un alt capitol al programului de guvernare, fiind completat de moderatorul emisiunii că se referă la „respectul faţă de cetăţean”, moment în care Sorin Grindeanu a confirmat.

Chestionat în legătură cu protestele din stradă, Sorin Grindeanu a răspuns: „Eu am făcut o declarație legată de protestele de săptămâna trecută și am spus că respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atât timp cât faci lucrurile acestea în mod pașnic și cât nu deranjezi pe alții, pentru că dacă se depășește această limită, intrăm într-o cu totul altă zonă. (…) E dreptul cetățenilor să facă acest lucru, le respect această opinie. Ba mai mult decât atât, am văzut și am urmărit cu atenție în această perioadă opiniile care au reieșit din aceste mitinguri, multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni, ca să nu spun altceva. De ce? Pentru că a contat sursa sau modul în care au fost prezentate”.

„Eu cred în libertatea de expresie, dar această libertate de expresie (…) cred că trebuie să fie însoțită de bun-simț. Nu cred (…) foarte mult în jigniri. (…) De o perioadă de timp, și nu neapărat în ultimele luni, parcă în România argumentul tonalității e mai important decât argumentul în sine. (…) Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în agresivitatea cuvântului. Toate lucrurile acestea, dacă ți le prezinți corect, argumentat și fără o tonalitate (…) ridicată, pare în România că ești moale. Nu mi se pare că argumentele însoțite de agresivitate — agresivitate verbală, nu vorbesc de altceva — sunt cele care trebuie să primeze. (…) De multe ori, această hiperbolizare a binelui și fanatismul în a crede că ceea ce gândești tu e corect s-ar putea să ducă la rău”, a mai declarat Grindeanu.

Referindu-se la prezența președintelui Klaus Iohannis la protestele din stradă de săptămâna trecută, premierul a spus că a fost „o surpriză neplăcută”.

„Pentru mine, a fost o surpriză neplăcută prezența președintelui în stradă săptămâna trecută. Eu am încercat, și nu cred că mă poate acuza nimeni, am încercat în această perioadă să am o relație instituțională corectă cu Administrația Prezidențială. Ba chiar, poate de multe ori, am lăsat de la mine anumite lucruri, tocmai pentru a avea dialog”, a spus Grindeanu la Antena 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.