Spania renunță la „viza de aur” pentru străini

Spania va renunţa la programul aşa-numitor ‘vize de aur’ ce le acordă drept de rezidenţă străinilor care fac investiţii de cel puţin 500.000 de euro pe piaţa imobiliară din ţară, le-a declarat luni prim-ministrul Pedro Sanchez reporterilor.

Desfiinţarea programului va ajuta la a face accesul la locuinţe convenabile ‘un drept în loc de o afacere speculativă’, a declarat Sanchez.
Programul le permite cetăţenilor din afara Uniunii Europene care investesc cel puţin 500.000 de euro – fără a contracta un credit ipotecar – pe piaţa imobiliară spaniolă să obţină un permis special de a locui şi munci în ţară timp de 3 ani.

„Astăzi, 94 din 100 de astfel de vize sunt legate de o investiţie imobiliară (…) în oraşele mari care se confruntă cu o piaţă foarte tensionată şi unde este aproape imposibil de găsit o locuinţă decentă pentru cei care deja trăiesc, muncesc şi îşi plătesc taxele aici”, a spus Sanchez.

În şedinţa sa de marţi, guvernul va lansa un proces de eliminare a acestui program, după ce a studiat un raport prezentat de Ministerul pentru Locuinţe.

Ţara vecină Portugalia şi-a modificat recent programul propriu de ‘vize de aur’, din care a exclus investiţiile imobiliare pentru a răspunde crizei în acest domeniu. Străinii care vor să îşi asigure drept de rezidenţă îşi pot plasa totuşi banii în fonduri de investiţii.

Comisia Europeană a cerut de multă vreme să se pună capăt tuturor acestor programe, invocând riscuri de securitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

 1. Probabil ca tot mai buni sunt arabetzii aia care trec Mediterana cate 500 pe o barca……[Rumburak]

 2. Spania a recunoscut
  ca Regina Isabella la 1492 a dat un Edict
  si vor sa correcteze:
  -au dat o lista cu 500 de nume(!!!!)
  care primesc automat cetatenia Castiliei,Aragononului si Restului
  pe motiv de „reparare istorica”

  de fapt Regina a dat 2 Edicte in aceeasi luna,
  unu lu Cristobal Collonistu
  sa se duca sa caute o tzara de pripas,
  acolo in Vest.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.