Special cotidianul.ro Băsescu va zbura rapid cu noul Romanian Air Force One

Noul Romanian Air Force One, un Boeing 757, îl va costa pe contribuabilul român aproximativ 27 de milioane de dolari americani, conform unui document oficial obţinut de cotidianul .ro cu ajutorul unor surse din Administraţia Prezidenţială. Conform aceluiaşi document, la această sumă se mai adaugă încă 10 milioane de USD pentru o rezervă a aeronavei prezidenţiale, mediu-curierul BAE – RJ 100. Conform documentelor citate, avioanele sunt prevăzute să fie aduse în România până la sfârşitul lunii august a acestui an, chiar dacă o decizie oficială în acest sens nu a fost anunţată public.Documentele oficiale obţinute de cotidianul.ro atestă că intrarea în serviciul aeronautic prezidenţial a celor două aeronave care ar putea costa între 33,5 şi 37 de milioande dolari SUA – intrare care nu a fost anunţată ca fiind aprobată în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării – va fi una în sistem Dry Lease In, un fel de închiriere.

Noul Boeing 757 seria 200 (conform documentelor amintite) este prevăzut să înlocuiască bătrânul Boenig 707-3k1c construit în 1974 (înmatriculat cu indicativul YR-ABB / Carpaţi) şi cumpărat de Nicolae Ceauşescu, sângerosul dictator comunist executat în decembrie 1989.

Astfel, deşi nu este un avion de serie nouă, Boeingul 757 va deveni noul Air Force One al României. BAe – RJ 100, realizat de BAE Systems,  un avion care nu se mai fabrică în serie, va deveni rezerva Romanian Air Force One.

Ministrul apărării naţionale, generalul (r) Gabriel Oprea, a dezvăluit, indirect, achiţiile de noi avioane oficiale, la o zi după tragedia de la Smolensk. Într-o declaraţie pentru Gândul, liderul noului partid politic pro-prezidenţial dădea asigurări că este ”adeptul repunerii în discuţie în cadrul CSAT a achiziţionării unei astfel de aeronave prezidenţiale”.

Aeronavele oficiale destinate înalţilor demnitari ai statului român sunt operate de compania de aviaţie ROMAVIA, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale.

Necesitatea achiziţionării unui nou avion oficial destinat în special preşedintelui României a fost prezentată în urmă cu trei ani, într-o şedinţă CSAT. Dotările noului Air Force One românesc au fost dezvăluite atunci, în exclusvitate, de Cotidianul.

Codul folosit de serviciile de securitate româneşti pentru avionul Boeing 707-3k1c pus la dispoziţia preşedintelui României este „Fulgul”.

Air Force One este titulatura pe care o poartă apartul de zbor care îl are la bord pe preşedintele Statelor Unite ale Americii. În marea majoritate a cazurilor, statutul de AFO îl deţine un Boeing 747 (Jumbo Jet).

Plecând de la această titulatură, noua aeronavă prezidenţială a Republicii Franceze a fost denumită “Carla One”, o ironie la adresa Carlei Bruni-SarkozyPrima-Doamnă a Franţei,  soţia liderului de la Élysée,   Nicolas Sarkozy.

Codul folosit de serviciile de securitate româneşti pentru avionul Boeing 707-3k1c pus la dispoziţia preşedintelui României este „Fulgul”.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.