Spectacolul TNB „Lecţia”, de două ori premiat la Small Scene Theater Festival din Rijeka

Spectacolul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, în regia lui Horaţiu Mălăele, prezentat în Croaţia, în ajunul închiderii Small Scene Theater Festival din Rijeka, a fost răsplătit cu două premii, unul acordat de juriul festivalului, celălalt de public.

La această a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului de Cameră desfăşurat la Rijeka, juriul a decis acordarea Premiului Veljko Maričić pentru cea mai bună interpretare masculină lui Horaţiu Mălăele, profesorul din “Lecţia” (ex-aequo cu Nebojša GlogovacJugoslav Drama Theater din Belgrad).

Horaţiu Mălăele, distins cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină

Spectacolul Lecţia al TNB s-a bucurat de o largă audienţă, fiind răsplătit şi cu Premiul Dalibor Foretić, acordat de publicul festivalului.

Tematica acestei ediţii, „Teatrul şi timpurile moderne: între splendoare şi disperare”, a reunit spectacole alese să spună, prin mijloace teatrale, că astăzi, “întreaga noastră existenţă, spiritualitatea şi supravieţuirea evenimentelor culturale, sunt adesea puse sub semnul întrebării”, aşa cum declara Bojan Munjin, selecţionerul festivalului. Spectacolele alese au prezentat un tablou amplu şi neliniştitor despre climatul actual, ”de insatisfacţie, alienare digitală şi zgârcenie economică, în care, rasa umană riscă să contacteze noi nevroze globale, care au început deja să apară din toate părţile, în timp ce glorioasa noastră civilizaţie de astăzi este, paradoxal, împărţită între splendoare şi disperare”.

Horaţiu Mălăele şi Aylin Cadîr în Lecţia

În timp ce ”Lecţia”, spectacolul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, a vorbit despre manipulare şi control, ”Alexandra Zec” – Teatrul HKD din Rijeka, un alt favorit al festivalului, a spus o poveste contemporană despre război, violenţă şi natura distructivă a rasei umane. Multe alte teme de interes au fost pe scena festivalului: aroganţa oamenilor moderni care trăiesc pentru a cheltui şi a se distra, uitând de responsabilităţi în ”Burgeoisie”, piesa Teatrului de Balustradă din Praga, criză, iubire şi disperare în ”Kazimir şi Karolina”, piesa ”Atelier 212” din Belgrad, iraţionalitatea umană şi gândirea limitată, în ”The Broken Jug”, adus de Jugoslav DrammaTheater, poveşti despre demoni moderni, în ”A short story on the Antichrist”, al Bitef Theater din Belgrade, iar ”Hedda Gabler”, al Teatrului Naţional din Maribor, Slovenia, a evocat, percutant, erosul distrugerii.

Lecţia, un spectacol despre manipulare şi control

Potrivit organizatorilor, fiecare dintre aceste spectacole a reprezentat o explorare estetică a posibilităţilor scenei, a răspunsului audienţei, a importanţei subiectelor abordate şi a teatrului însuşi”.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.