Speranțe pentru bolnavi – Tumoră gigant, extirpată cu succes

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi au operat cu succes o femeie care avea o formaţiune tumorală gigant de 20 de centimetri dezvoltată pe vertebre.

Femeia, în vârstă de 54 de ani, din județul Tulcea, a venit la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu”, din cauza unor dureri insuportabile de spate şi a unor dificultăţi de mişcare.

În timpul investigaţiilor medicale s-a constatat că femeia avea o tumoră de proporţii impresionante, de 20 de centimetri, care îi punea în pericol atât mobilitatea cât şi viaţa.

Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, şi coordonatorul echipei de medici care a efectuat intervenţia, a declarat că tumora s-a dezvoltat pe 10 vertebre şi ameninţa viaţa femeii, o făcea să sufere de dureri insuportabile, afectându-i capacitatea de a merge.

„Am fost uimiţi de dimensiunea impresionantă a tumorii, dar am acceptat provocarea. Este o pacientă care, în urma investigaţiilor efectuate, i s-a pus diagnostic de tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ 10 corpi vertebrali şi care ne-a pus în faţă dificultăţi reale în ceea ce priveşte modul în care să gestionăm acest caz. Pentru că, pe lângă dificultăţile şi provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea şi problema stabilităţii coloanei cervicale. Coloana cervicală fiind o regiune vertebrală extrem de mobilă, la nivelul căreia orice intervenţie chirurgicală trebuie urmată de o stabilizare a vertebrelor respective”, a explicat dr Lucian Eva.

Operaţia a durat cinci ore, iar echipa medicală a reuşit să elimine cu succes tumora, dar şi să restaureze funcţiile motorii ale pacientei.

„Am fost nevoiţi să facem o rezecţie a ceea ce se numeşte arc posterior pe şapte nivele, adică şapte vertebre cervicale, ceea ce făcea ca pacienta să fie predispusă, postoperator, la apariţia unor deformaţii. Atunci decizia a fost să facem în acelaşi timp rezecţia tumorii, dar şi fixarea coloanei. Echipa a fost una multidisciplinară, pentru că avem o echipă specializată în chirurgie spinală care a realizat fixarea, după ce o altă echipă a rezecat tumora respectivă în totalitate. Surpriza a fost că tumora era benignă, ceea ce se numeşte un neurinom, dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă. S-a făcut o rezecţie totală a acestei tumori, astfel încât chirurgia în aceste situaţii este considerată curabilă, adică pacienta este vindecată”, a explicat dr. Lucian Eva.

Pacienta se află acum în procesul de recuperare şi primeşte îngrijiri atente pentru a se vindeca complet după intervenţia chirurgicală. Ea va fi urmărită periodic la diferite intervale de timp, pentru a evalua o posibilă recidivă tumorală, dar şi pentru evaluarea stabilităţii coloanei cervicale.


 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.