Unicul din Transilvania

Spitalul pentru cai

Cai și ponei care au suferit fracturi, care sunt bolnavi de epilepsie sau afecțiuni respiratorii sunt tratați la singurul „spital de cai“ din Transilvania. Acesta funcționează în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, transmite corespondentul Mediafax.

Coordonatorul Clinicii de Ecvine din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, profesorul universitar Iancu Morar, a declarat că aici sunt aduși „pacienți“ din întreaga țară, de la Craiova, Tulcea, Timișoara sau București.

„Suntem singurul «spital de cai» din Transilvania, dar acoperim o parte mult mai diversă de pacienți decât toate celelalte centre. Avem pacienți – cai, ponei – din toată țara, aduși din Craiova, Tulcea, Timișoara sau București. Preluăm și tratăm cazuri pe care medicii veterinari din teren nu au posibilitatea să le rezolve. Avem cazuri chirurgicale, de la șchiopături la fracturi sau traumatisme, apoi laminită, colici, adică dureri abdominale, rabdomioliză, boli ale tractului respirator, boli cronice respiratorii și afecțiuni neurologice, distocii, adică iepe care nu pot făta. Avem personal calificat pe interne, chirurgie, reproducție și oferim asistență 24 de ore din 24. Sunt patru interni doctoranzi care fac gărzi pe rând, asistați de trei studenți voluntari pe zi. Dispunem de 6 boxe individuale pentru cai, iar anul trecut au fost internați și tratați în ambulatoriu 190 de pacienți“, a spus Morar.

Eforturi pentru viețile animalelor

Caii Eston și Marc sunt pacienți cronici aflați în clinică de 10 luni, respectiv 9 luni, ambii internați cu fracturi la un picior și aflați în proces de recuperare, care este unul de durată. „Eston a fost operat, i-am pus plăcuțe, șuruburi, iar acum poartă ghips până se consolidează zona fracturată și va putea călca pe picior. Va mai rămâne internat“, a subliniat Iancu Morar.

În cadrul „spitalului de cai“ a fost tratat un ponei de talie mică cu malformație congenitală, Hanna, care avea un picior întors și căruia nimeni nu i-a dat o șansă. Acesta a fost operat, iar acum își folosește piciorul și aleargă prin curte, trăind în condiții decente, fără durere.

Un alt caz cu patologie multiplă a fost tot al unui ponei, cu o tumoare peniană, iar la evaluare s-a descoperit că avea un testicul în burtă. Medicii veterinari clujeni au intervenit chirurgical, iar în urma operațiilor i s-au oferit câțiva ani de viață.

Clinica de Ecvine are de câteva zile un pacient nou, Freya, o mânză adusă pe lume de Iancu Morar, în urma unei operații de cezariană, după ce iapa nu a mai putut fi salvată din cauza unor complicații.

„Am ales salvarea mânzului, de comun acord cu proprietarul. Freya a trebuit resuscitată, după care a fost hrănită cu biberonul, iar acum primește lapte din găleată. În momentul în care starea sa o va permite, iar proprietarul își ia angajamentul că o hrănește corespunzător, o putem trimite acasă. Dar asta peste două săptămâni, până se întremează“, a explicat coordonatorul Clinicii de Ecvine.

Rezidențiatul veterinar

Internarea pe zi în instituție costă 50 de lei sau 30 de lei pentru proprietarii care asigură furaje pentru caii internați, la care se adaugă manopera, medicația, intervențiile chirurgicale, cea mai scumpă notă de plată ridicându-se la 24.000 de lei. Totuși, prețurile sunt de 20%-25% față de cele care se practică în unități similare din Europa de Vest.

Alexandra Mureșan, membră a echipei Clinicii de Ecvine, asistent universitar la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, a declarat la rândul său că scopul fiecărei intervenții care se face este ca pacientul să nu simtă durerea. „La sfârșitul anului trecut a fost tratată la noi o iapă adusă pentru că șchiopăta, dar a fost diagnosticată cu epilepsie, în acest caz realizându-se în premieră națională prima electro encefalogramă (EEG) la cai. Pentru că avem acest sistem de supraveghere de 24 de ore din 24 am observat că avea crize de epilepsie. A avut și o problemă cardiacă, a urmat un tratament și a fost externată cu starea de sănătate ameliorată“, a spus aceasta.

Alexandra Mureșan este în ultimul an de rezidențiat pe Medicina Internă a Calului la Universitatea din Viena, deoarece în România nu există o astfel de posibilitate. „Rezidențiatul veterinar este similar celui din medicina umană, având două variante, la zi, cu o durată de 3 – 4 ani, sau alternativ, care durează minim 6 ani, care este și cazul meu. Eu trebuie să strâng în această perioadă 600 de cazuri, văzute și consultate de mine și verificate de un specialist european de la Viena și de un co-tutore olandez. Este obligatorie formarea în străinătate pentru cineva care vrea să își facă un rezidențiat. La Viena merg să îmi fac stagiile pe diverse specializări, iar la USAMV văd cam toate cazurile care intră“, a explicat Mureșan.

Vasile Măgrădean

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

1 Comentariu

  1. E interesant modul nostru de a alege: cativa cai sunt ingrijiti de luni de zile. In timpul asta, sute sau mii de vite sunt sacrificate ca sa ne umflam matu’. Sau porci, care se spune ca-s cu mult mai inteligenti decat caii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.