Stare de urgență în mai multe regiuni din Italia

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociațiile agricole spun că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.

„O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică”, a declarat organismul de irigații ANBI, conform Reuters.

Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

„Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs”, a declarat ANBI: „Debitul s-a înjumătățit în două săptămâni, scăzând la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă”, adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.

Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut, de asemenea, vertiginos. Râul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătățit.

Regiunea Lazio, centrată pe Roma, a declarat starea de urgență în această săptămână, impunând restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.

Un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană a declarat joi că săptămânile de vreme caldă au crescut temperatura la suprafața Mediteranei cu aproximativ 4C peste media din perioada 1985-2005.

„Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu exactitate cu clima actuală este din ce în ce mai importantă, deoarece schimbările încep să aibă un impact concret asupra vieții de zi cu zi”, a declarat Gianmaria Sannino, șeful ENEA Climate Modelling.

Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, cu temperaturi care se așteaptă să fie cu 10-12C peste normal săptămâna viitoare, cu vârfuri de până la 44C în insulele Sardinia și Sicilia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Mulțumiți din inimă uniunii europene că ați vrut sancțiuni împotriva rusiei!!!..italia are 10 centrale de desalinizare făcute pentru jumătatea de sud a ei si sicilia!!..Oare cu ce funcționează aceste centrale?.

  2. Gargara in forma pura !”Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă” deci „daca nu ploua cu apa,ploua cu bani?”:)))hai sa ne aflam in centrul atentiei”astia iar nu ploua, Iohannis e de vina”
    Simt ca nu mai rezist! Secetă în Italia: În trei zile, Lacul Maggiore a scăzut cu un metru ,de la nivelul, care era la 193,89 metri pe 17 iunie, a ajuns acum la 192,83 de metri. Î

  3. Asta e inceputul. In urmatori ani in sudul Spaniei temperatura o sa ajunga la 45- 50 de grade. In Elvetia nu o sa ramina niciun glacial. Mult mai rau. Riurile Indiei si Chinei se hranesc din apele glacialelor din Nepal si Tibet. Cind o sa dispara, vreo 3.000 miliarde de persoane o sa ramina fara agricultura si fara mincare. Atunci adio cu noua putere: China si India de asemenea adio. Indienii o sa se bage in China si Chinezi o sa se bage in Rusia, in mase de zeci de milioane. Norocul meu ca pina atunci eu nu o sa mai traiesc sa ved haosul. Intre timp facem razboi.

  4. @Armand :fericirea noastra e ca tu ai sa fii de mult oale si ulcele!Ce ti-e scris in frunte ti-e pus!Mai ai frati acasa?

  5. Daca nu na insel, a plouat putin zilele astea, in perioada cand nemturia a fost inundata si parte din helvetica plouata si furtunata bine. Inca ceva, apa din milano si roma nu este potabila=nu poate fi bauta inainte de fierbere si filtrare, trebuiau sa mearga la primarii cu bidoane, ca de obicei, sa isi ia apa potabila pentru baut. Nu e bascalie, apa din aceste doua zone este la fel cu cea din egipt! Doar xa in egipt nu iti pune la dispozitie primaria apa de baut gratuit, trebuie sa iti cumperi din comert apa pentru baut daxa nu ai robinet cu filtru dublu eficient.

  6. @ Armand 18:53
    Bagă-te si tu, dar ai grijă la variola maimuței…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.