Start pentru energia eoliană offshore în România

Ministerul Energiei lansat un apel public pentru exprimarea interesului privind realizarea unui studiu amplu de identificare și delimitare perimetrelor din Marea Neagră care ar putea fi concesionate pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore. Demersul marchează începutul aplicării Legii nr. 121/2024 privind energia eoliană offshore și deschide nouă etapă în strategia națională de tranziție energetică.

Potrivit comunicatului oficial, studiul urmărește să evalueze potențialul eolian al Mării Negre și să analizeze factori esențiali precum caracteristicile geotehnice ale zonei marine, impactul asupra mediului și biodiversității, conexiunile posibile cu Sistemul Energetic Național, dar și compatibilitatea cu alte activități maritime – inclusiv navigația, pescuitul, extracțiile și securitatea națională.

Apelul se adresează companiilor, consorțiilor și instituțiilor de cercetare interesate, iar termenul limită pentru transmiterea expresiilor de interes este 10 iunie 2025. Informațiile pot fi transmise la adresa offshorewind@energie.gov.roiar detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul ministerului: energie.gov.ro/offshore-wind.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarat că Marea Neagră reprezintă resursă energetică strategică, insuficient valorificată până acum. Potrivit acestuia, investițiile în energia eoliană offshore, alături de proiectul Neptun Deep pentru gaze naturale, sunt piese cheie în consolidarea securității energetice naționale și regionale.

România poate deveni un lider regional în producerea de energie curată în Marea Neagră. Studiul lansat astăzi este un prim pas esențial pentru construi arhitectură energetică modernă și rezilientă”, precizat ministrul.

Studiul este realizat cu sprijinul Băncii Mondiale și al Comisiei Europene, prin instrumentul de sprijin tehnic (TSI) coordonat de Secretariatul General REFORM. Conform estimărilor prezentate de Banca Mondială, potențialul teoretic de energie eoliană offshore al României se ridică la 76 GW.

Obiectivul pe termen mediu este ca România să atingă capacitate instalată de cel puțin GW în eolian offshore până în anul 2035, în conformitate cu angajamentele asumate la nivelul Uniunii Europene.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5219 Articole
Author

6 Comentarii

  1. problema e cum vor parcela marea neagra ca sa o privatizeze si sa inchirieze locul la cei care fac eoliene!

  2. O sa termine si viata marina de la vibratiile de joasa frecventa. Sa va asteptati la multi delfini esuati pe plaje.

    • Așa-i @ Nicule.Cu atâta”grijă față de natură” n-o să mai rămână nimic pe-acolo, dar nu-i interesează cu adevărat.Pustiul e acoperit de apă ș îi nu se vede.

  3. Pt fiecare 4 slujbe făcute în Spania de moriști și oglingi s-au pierdut 9 slujbe în altă parte. Studiu spaniol cu multe alte adevăruri dureroase despre recuperabile, inclusiv creșterea prețului la curent și subvențiile mari: Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources, Gabriel Calzada Álvarez PhD.
    PS Dacă dau atîtea subevenții de bună seamă o parte din ele ajung și-n media să stea de-o parte, să nu le-arate bubele sau să rujeze scroafa.

  4. CE MIZERIE! CINE VREA SĂ SE DUCĂ LA MARE CA SĂ VADĂ EOLIENE!? DUPĂ CE CĂ SE MAI DUC FOARTE PUȚINI PE LITORALUL NOSTRU GUVERNUL VREA SĂ-I PIARDĂ ȘI P-ĂIA!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.