Statele Unite au lovit cinci rachete în Yemen

Forţele americane au anunţat că au efectuat atacuri aeriene împotriva a cinci rachete în Yemen duminică, la o zi după un val de raiduri aeriene americane-britanice în ţară ca răspuns la atacurile rebelilor houthi în Marea Roşie, notează AFP.

Armata americană „a efectuat o lovitură în situaţie de legitimă apărare” împotriva unei „rachete de croazieră de atac terestru a rebelilor houthi”, apoi contra „patru rachete de croazieră antinavă, toate pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie”, a informat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) pe reţelele sociale.

Washingtonul „a identificat rachetele în zone din Yemen controlate de houthi şi a stabilit că acestea reprezintă o ameninţare iminentă pentru bastimentele marinei americane şi pentru navele comerciale din regiune”, a adăugat CENTCOM.

Sâmbătă, Washingtonul şi Londra au efectuat raiduri aeriene împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran – a treia lor acţiune militară comună ca răspuns la atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.

Houthi au început să atace traficul maritim din Marea Roşie în noiembrie, susţinând că vizează nave având legătură cu Israelul „în solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul este în război cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Forţele americane şi britanice au răspuns cu raiduri împotriva houthi, care ulterior au desemnat şi interesele americane şi britanice drept ţinte legitime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

 1. Pe când o lovitură și la casa albă?…Asa pour les fleurs de cucu!…

 2. Agenția NEXTA zice că erau grșdinițe , spitale , școli . Iar acei Houthi sunt rebeli deoarece n-au fost la MAIDAN cu m-me Nuland . Măcar și după alegerile câștigate în Yemen , nu înainte de alegeri ca ”Servitorul poporului . Deci e ”irelevant oricum, sau credeți că Lumnița Odobestia sau Cacamburac sau Maiprostcaelnimeni n-a auzit până acum de Sanna Napolact cu Samuela fără Houthi ? Problema e că deși sunt minoritari , numai 70% , nu controlează singurul port al țării ADEN , care e stăpânit de democrații englezi de secole , acum prin interpuși . Ei , și ? PARCĂ NOI CONTROLĂM CONSTANȚA și cu toate astea ”culoarul pt. cerialele ucrainiene e OK.

 3. Pe cand o lovitura si pe kremlin? … Asa pour le fleurs de varona.

 4. Consilierul pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, Sullivan, a acordat un interviu pentru NBC.

  Conține afirmații în mod tradițional contradictorii, și anume:

  „Atacurile pe care le-am lansat vineri nu sunt sfârșitul, sunt doar începutul și vom lua măsuri în continuare”.

  În același timp, loviturile americane, se pare, nu sunt incitare, ci prevenirea războiului:

  „Statele Unite nu caută un război mai mare în Orientul Mijlociu”.

  Și apoi a adăugat separat:

  „Nu suntem de acord cu afirmația că ceea ce se întâmplă în Marea Roșie are legătură cu războiul din Gaza”.

  În același timp, Statele Unite consideră că războiul israelian din Gaza nu a provocat atacurile Houthis din mișcarea Ansar Allah, deși yemeniții înșiși au afirmat în mod repetat că atacurile lor asupra navelor din Marea Roșie nu sunt altceva decât un „răspuns la agresiunea israeliană împotriva poporului Palestinei”.

 5. P. S. : Culoar pt. ceriale( HIDROCARBURI) pt. lumea a treia ( noua AFRICĂ colonială la propriu și la figurat , IOROPA) au stăpânii anglo-americani prin zona respectivă . Se cheamă Bab al-Mandab ( dați ”translate ) . Ăștia *traficau abanos din AFRICA , cum de fapt făceau și englezii și-l vindeau la ”prețul pieții cum de fapt făceau și americanii. Obicei urât, mitocănesc, adaptat apoi de cowboy-i care numai ei au voie să ”dea din pistoale fiind Poliția în persoană!

 6. „Rebeli” PERNICIOȘI care au susținerea a 80% din populație.
  Da’ n-au susținerea Nulandei !
  BăXinescu știe de ce, măRog…😜
  (● RăuPorKKaK-trolaK UrKaK-RăuPorKKaK ●)

 7. „NO ,SPUNE TU LEANȚĂ-AȘTIA INGLEZII ȘI AMERCĂII AU -VĂZUT -RACHETELE HUȚILOR ÎN PĂMÂNT ASCUNSE DA ALIAȚII LOR IUDEI-NU O VĂZUT NICI BOLDOZĂRELE CARE ATACAU GARDURILE ȘI PARAPANTIȘTII DIN 7 OCTOMBRE ORI NOVEMBRE-NO CĂ AM UN LIPISUS-!!- NO TU MARE-ASTA-I TREABA CĂRTURARILOR CARE SE OCUPĂ CU VEDEREA ÎN LOCURI ASCUNSE-DA IO AM CETIT ÎN GAZETĂ CĂ ĂȘTIA CARE-O STRÂCAT RACHETURILE FĂRĂ SĂ LE VADĂ CU OCHII AR FI ATÂTA DE DATORI–TOT UN AMERICAN Ș-ON MELION- DE UNDE O AVUT BANI SĂ PLĂTEASCĂ CHELTUIELILE CU TĂRĂȘENIA ASTA? -NO DĂ-I FRASULUI ,HAI ÎN CASĂ SĂ NE BEM -NESSUL- LUAT PE DATORIE DE LA PETREA! -EEE,LAS CĂ LI PLĂTI TU CÂND ȚI S-A DUCE GHEORGHE DE-ACASĂ!

 8. DE unde stiu americanii ca alea nu-s DECOY (adica rachete MACHETA, momeala) ?
  YEMENITII au zeci de statii de rachete false care se plimba mobil dpar pentru a distrage atentia
  si are si „rachete” stationate vizibile din SATELIT care-s doar la momeala …deoarce-s din lemn
  par reale si de langa ele se trage cu rachete reale insa sunt un marea majoritatea rachete momeala !

  STIU pentru ca am nascocit eu insumim un ALGORITHM de inselare prin DECOYS … mobilitatea tintelor si efectiv trageri statistice cu rachete reale din statii de rachete false !

  USA isi cam iroseste munitia …si asta se vede prin faptul ca yamenitii nu cedeaza si au in continuare munitie !
  MDA !
  „TACTICA fara STRATEGIE e doar zgomotul dinaintea bataliei” spunea SUN TZU !
  Rusii la fel … au un algorithm MATEMATIC-IONFORMATIC-FIZIC cum sa atace statiile de rachete … calculat la minut ierarhie de arme (drone, rachete ieftine , hypersonica ) …
  saturatia e un factor important … pe principiul antic … cantitatea e prin ea insasi o CALITATE !

  QUO VADIS USA ! (cum puteti dovedi ca „rachetele” yemenite nu erau de … lemn de nuc ? 😀 )
  PS: Yemenitii au invatat inc ei 10 ani de lupta cu sauditii, superiori lor …sa-si ascunda si protejeze armele !
  altfel pierdeau de mult in fata banilor si rmatei superior dotate saudite ! Cu USA se doar joaca acum ! 🙁

  IQ=?
  😉

 9. Cei slabi ii bat pe cei puernici
  doar prin inselatorie , lovituri sub centura
  si ne-tinandu-se de regulile razboiului impuse de cei tari !

  Dimpotiva ca slab trebui sa -ti faci tu regulile tale , pe care sa le si calci la nevoie ale razboiului
  mai ales ca azi … in modernitatea democrata …cei tari sunt MORALICETSE „legati la mani” in timp ce tu ca gherilla
  poti fi absurd imoral ! 😀 (vezi criminalii arabi la 7 octombrie … ce le-a fost MORAL permis lor nu le e permis mai tarilor evrei 🙂 si … harapuu stiau asta …si internationa GENOCIDAR se vede impotriva ISRAELULUI 🙁 asta !
  😀 !
  LUME A e simplu unui GENIU capabil sa schimbe perspectiva ! 😐 MEDIOCRII-s prinsimin STATUS-QUO para-rational-dogmatic ! 😛

  @mishteaux … USA face propaganda ! Realitatea se va vedea mai tarziu … prin faptul daca yemenitii mai au sau nu amrme si vointa de lupta ! (REMEBER VIETNAM, REMEMBER AFGHANISTAN , REMEMBER … UKRAINA 😀 )
  RAZBOIUL MODERN e 70% inselaciune strategica ! Tot ce-i vizibil la yemenit ca rachete si arme sau „miscari de trupe” e 70% MOMEALA si DECOYS … putini spioni americani la sol printre fanaticii aia yemeniti, azi! 😀
  IQ=?

 10. Yemenitii au fost invatati de iranieni si s-au sapat timp de 10 ani tuneluri adanc in munti. Acolo isi tin rachetele si soldatii. De aceea bombardamentele amerlocilor sunt neputincioase. In ceeace priveste Iranul, amerlocii in cele din urma vor deschide un front acolo. Trump a declarat public cu subiect si predicat ca 11. 09.2001 a fost opera Deep State-lui. Democratii isi dau seama ca e groasa daca vine Trump si ei mizeaza pe un razboi. Vine razboiul, se suspenda alegerile. Crezand ca razboiul ii va salva.

 11. „gelu spune:
  05 FEB. 2024 LA 17:02”

  Uiti ceva … 🙁 vezi gelule daca nu esti atent la zisele PROPHETULUI 🙁 ?
  ___________
  UITI ca BIDEN nu poate decalara razboi, fara sa aiba IN PREALABIL
  acordul CONGRESS-ului dominat REPUBLICAN 😉
  si
  te asigur ca ELECTORAL o pace in 2024 le e mai valabila electoral-republicnilor
  decat un razboi (fie el cu IRANUL) care sa creasca COLATWRAL
  sansele la PRESEDENTIE … DEMOCATE !

  (fi mai atent pe viitor si „da prophetului ce-i al prophetului , omului ce-i al omului!” 😐 )

  SHALOM ! -> „cere-ti scuze de la „narcisit” 🙁 😀 !”

  IQ=?
  😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.