Statistică neagră: Câți nevăzători sunt în România

În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii, se arată într-un mesaj transmis luni de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Nevăzătorilor.

„Anual, la 15 octombrie, este celebrată Ziua Internaţională a Nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb, care este sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere. În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii. Odată cu ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, România şi-a asumat un proces de reformă care trebuie să schimbe fundamental modul în care este abordată persoana cu dizabilităţi. Este un proces dificil, care cu siguranţă este departe de a se fi încheiat, însă ne dorim o societate incluzivă şi suntem în permanenţă preocupaţi de identificarea soluţiilor care pot veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi”, se arată în mesajul citat

Conform ministrului, în 2018, Guvernul a majorat de două ori valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilităţi, la 1 ianuarie şi 1 iulie, iar, în mod specific, pentru persoanele nevăzătoare, în noua Lege a pensiilor a fost redus stagiul de cotizare faţă de cel stabilit de lege pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

„Suntem conştienţi de faptul că încă sunt multe lucruri de făcut pentru a uşura viaţa persoanelor nevăzătoare din România, dar vă asigurăm că suntem preocupaţi în permanenţă să identificăm noi soluţii care să vină în sprijinul dumneavoastră”, a adăugat Vasilescu.

Foto: Descopera.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. ai omis parlamantarii, ministrii , etc.. care nu aud şi nu văd……

  2. Este o minciuna sfruntata ca in noua lege a pensiei a fost redus stagiul de cotizare fata de cel stabilit de lege. In vechea lege nevazatorii puteau iesi la pensie dupa o treime din stagiul complet de cotizare, adica 11 ani si 8 luni pentru barbati, iar aceasta perioada era considerata si stagiu complet de cotizare, pe cand noua lege a pensie permite nevazatorilor sa iasa la pensie tot dupa 11 ani si 8 luni, doar ca pensia nevazatorilor va fi mai mica cu mai mult de 50%, fiindca stagiul de cotizare in functie de care se calculeaza punctul de referinta pentru absolut toti pensionarii este de 25 de ani, nu de 11 ani si 8 luni cum era inainte pentru nevazatori.
    Ultima modificare a noii legi a pensiei a admis intr-adevar un spor de 25% pentru pensia nevazatorilor in comparatie cu prima varianta a aceleiasi legi, deci nici macar un spor de 50% cat primesc cei care au muncit in grupa intai, asta da, doar ca in comparatie cu legea anterioara pentru nevazatori va fi mult mai rau, in sensul ca nevazatorii vor primi o pensie mult mai mica.
    Este de asemenea o minciuna si ca nicio pensie nu va scadea in urma aplicarii acestei legi. Pensiile nu vor scadea imediat dupa intrarea in vigoare a legii, dar ulterior, odata cu cresterea anuala a punctului de referinta si deci cresterea pensiei pentru toti ceilalti pensionari, nevazatorii nu vor mai beneficia de nicio crestere a pensiei, fiindca pensia calculata in baza acestei legi va fi pentru mult timp mai mica decat pensia in plata. Asa ca vor lua aceeasi pensie multa vreme… poate pana la sfarsitul vietii pentru unii dintre ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.