Statul cheltuie mai mult după aplicarea ”reformei bugetare”

bani-moneda-romania-inflatie

Guvernul a declarat război risipei bugetare dar cheltuie mai mult iar o dovadă în acest sens îl reprezintă cheltuielile cu bunurile și serviciile. Acestea ar fi trebuit să se situeze în acest an la 74,6 miliarde de lei conform planificării bugetare, adică mai mult cu 5% decât în 2022. În primele trei trimestre, s-au cheltuit 54 miliarde de lei, adică o medie de 6 miliarde de lei. A urmat ”cea mai ambițioasă reformă bugetară”, conform premierului Marcel Ciolacu. Și au urmat creșterile de cheltuieli.

”Ei bine, în octombrie cheltuielile au sărit cu 6,7 miliarde de lei. Ritmul lor de creștere până acum este de 12%, mai mult decât dublu față de cât a fost bugetat. Ce să mai comentăm… că au bugetat complet aiurea? Că au deraiat de la buget? Că la limbariță nu-i întrece nimeni, dar în practică fac tot ce știu? Se pare că România va încheia anul cu cel mai mare deficit bugetar din Europa. S-a întors PSD la guvernare, s-a întors și România fix unde o lăsase PSD în 2019: pe locul 1 în UE la deficit bugetar”, a comentat economistul Bogdan Glăvan.

Execuția bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 62,81 miliarde de lei, respectiv 3,97% din PIB față de deficitul de 47,12 miliarde de lei, respectiv 3,34% din PIB aferent primelor zece luni ale anului 2022, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Statul cheltuie mai mult si nu da subventie bogatilor din presa care preseaza. Va asteapta inca 5 ani de viata grea, cea mai grea din cei 55 de ani de activitate si 80 de ani de viata. Asta e.

  2. Statul nu mai reprezinta România. Mafia ii statul .De ce ne amagim .

  3. Statul trebuie desfiintat si securistii ucisi Da inca mai exista si sunt foarte revizionisti si negationisti!

  4. Cine-i Statul, fiecare bolovan cu cativa neuroni ar trebui sa-si puna intrebarea asta si sa cute sa raspunda cu caputul lui ! Nu sa se intrebe pe internet, ci al cu caputul lui sa-si raspunda !

  5. Guvernul cheltuie mai mult cu bunurile si serviciile. Se refera cumva la serviciile alea la care ma gandesc eu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.