Statul le plăteşte unor bugetari vizele pentru SUA

Guvernul a luat decizia de a suporta costul vizelor de turism şi călătorie de afaceri în Statele Unite pentru o anumită categorie de angajaţi din sistemul public, respectiv pentru cei din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică, urmărind, între altele, şi accelerarea obiectivului de atingere a unei rate de refuz de sub 3% din partea SUA ca o condiţie obligatorie pentru intrării României în programul Visa Waiver, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

El a fost întrebat dacă măsura potrivit căreia anumite categorii profesionale beneficiază de anumite facilităţi în ceea ce priveşte viza pentru deplasarea în Statele Unite este una discriminatorie.

„Daţi-mi voie să contextualizez. (…) Este o decizie a Guvernului de a suporta costul vizelor B1, B2, respectiv de turism şi călătorie de afaceri în Statele Unite, pentru o anumită categorie de angajaţi din sistemul public şi, mai precis, din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică. Această decizie vine ca urmare a unui context pe care cred că îl ştim cu toţii, ca deziderat de politică externă, să spunem, românii sunt familiarizaţi cu eforturile României şi cu succesul pe care îl dorim total de a fi acceptaţi în Spaţiul Schengen. Dar, de asemenea, mai sunt doi piloni, şi anume Visa Waiver pentru călătoriile în Statele Unite şi, per ansamblu, un criteriu care ar consolida poziţia României din punct de vedere economic pe tot globul – ar fi accederea OCDE. Ei bine, în ceea ce priveşte aceste vize pe care le-aţi menţionat, s-a făcut apel la această disponibilitate, pentru că din acest strat de funcţionari publici şi de angajaţi în sistemul bugetar există şi foarte multe deplasări în Statele Unite, pe baza parteneriatului pe care îl avem şi al contactelor pe care le avem”, a declarat Mihai Constantin.

Ca un argument în plus, el a adăugat că un criteriu pentru acordarea vizei Statelor Unite este stabilirea, dovedirea unor legături sociale şi economice cu ţara de origine.

„Această categorie de angajaţi din sistemul bugetar, şi mai precis din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică, aceşti angajaţi pot dovedi foarte uşor şi foarte concret şi foarte solid, din punct de vedere al punctajului consular, pe care îl cer americanii, aceste legături, ceea ce sporeşte şansele de acordare a vizei B1/B2 despre care vorbeam”, a declarat Constantin.

În context, el a reluat apelul guvernanţilor către românii care au avut viză B1/B2 pentru SUA să meargă să şi-o reînnoiască, pentru că, de asemenea, şansele lor de a primi viza reînnoită – sunt, de asemenea, crescute.

„Care este interesul nostru, al tuturor, în acest context? Ei bine, trebuie să ţintim un criteriu tehnic pe care Statele Unite îl impun tuturor statelor, tuturor ţărilor invitate să adere la Visa Waiver, şi anume o rată de refuz a vizelor de sub 3%. Or, având un volum de cereri cu şanse mari de succes pe criteriile tehnice consulare americane în sistemul consular american, în perioada următoare, creşte automat şansa României de a îndeplini acest criteriu şi de a fi invitată în programul Visa Waiver”, a explicat Constantin.

El a reamintit că „şi alte state din regiune” au apelat la un mecanism similar şi au aderat între timp la programul Visa Waiver.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai explicat că statul român suportă cheltuielile privind obţinerea vizei pentru SUA doar pentru angajaţii statului enumeraţi, nu şi pentru familiile acestora.

„Din câte ştiu, nu, pentru familii nu se decontează viza, însă având în vedere criteriul de care am spus – dovedirea relaţiilor sociale şi economice cu ţara de origine care ridică punctajul şi şansa de a primi acea viză, membrii de familie se califică şi în sensul că o vor avea o rată mare de probabilitate să primească viza, dar ea nu este decontată de către statul român. Statul român decontează doar vizele angajaţilor direcţi, nu ai familiilor acestora”, a mai afirmat Constantin.

În completare, pe acelaşi subiect, Guvernul a informat că prevederea a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 8 februarie anul acesta şi se regăseşte în HG nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit informării, prin această măsură s-a avut în vedere consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA.

„În vederea consolidării Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condiţiile legii, pentru orice tip de viză SUA, pe orice tip de paşaport, pe bază de documente justificative, fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni”, a mai informat Executivul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

17 Comentarii

 1. Siguranta Nationala este Klaus Iohannis pana când se intalneste cu Putin la Nato ! Dincolo de Gard !

 2. pai daca ii trimit in enteres de serviciu cin sa plateasca viza?C nu se duce de placere

 3. plateste din urma pentru magistrati 3,5 miliarde de euro. Este adevarat??????

 4. Bieții EPOLEȚI SPECIALI, mureau de foame dacă nu le plătea poopoolimea viZele !
  Ajungeau în 🌈ul gol, săracii ! măR🤮g

 5. Baga seu in carne grasa cretinii! Tot bugetarilor de lux le asigura facilități mințind cu nesimțire și nerușinare că e obligația pentru continuarea vizei waiver. Sa nu credeți că am mințit sau bat câmpii, deja se pregătesc procentele pentru finalul alegerilor din Romania pentru pozițiile pe continuitate pentru aceeași gloata de escroci de la guvernare, pe motiv că așa cere u.e. pentru a ramane scarbele de dreapta in conducerea u.e., sa nu se schimbe nimic în favoarea cetățenilor! Totul pe continuitate că asta vor golanii din politica românească. Întreb doar, daca totul se conduce de la u.e.:
  – De ce se mai fac alegeri în Romania?
  – De ce mai exista guvern și parlament in Romania?
  Doar pentru executări de ordin strainez, îmbolnăvit plus furaciuni, escrocherii și înșelătorii din bugetul statului român?

 6. Asta ne ia de papagali. Viza yankeilor e o chestiune pur politica functie de interesele si vantul care bate pe Potomac iar smenul cu pragul de 3% e pentru gugustiuci. Daca maine Unchiu’ are interes sa ridice vizele pentru colonie, maine le ridica. Acum, ca sunt unii care au placerea de a se caciuli pe la clanta ambasadei, e strict treaba lor personala.

 7. Si daca nu suntem de acord cu acesti putsai instalati in pensiile romanilor cu si fara diplome care trag din greu pentru ca nu datoram nici-o obedienta fata de ei nici in scris, nici altcumva?

 8. Oare Romania nu mai cunoaste rusine?
  Oare autoritatile sunt scapate din frau total sa aiba nerusinarea sa conceapa o mascarada gen ti-am bagat mana in buzunar si ti-am luat pensia ca sa ma plimb pe banii tai sub nasul tau?

  Credeti ca scapati cu astfel de cordeli si smenarii?

 9. Nu e nevoie de comunisti in America. Sa ramana la ei acasa precum Putin!

 10. Adica militistii si securistii cu grade mari si cu salarii uriase vor fi beneficiarii acestor noi pomeni rusinoase pe care le face Ciolacu. Dupa Johanis vor fi si astia turistii de lux ai natiunii. Nu-si inchipuie nimeni ca vor plati drumul unui tablagiu din Vama Oashului plecat acolo in concediu sa bata parchet cu neamurile.

 11. Cum poți minții cu atâta nerușinare este greu de înțeles, spre a acoperi nesimțirea și îmbuibarea fără margini. După ce au salarii enorme mărite de două ori pe an la rectificările bugetare, urmate de pensii speciale la vârsta de 45 de ani, gratuități la medicamente și la tratamente medicale și de recuperare, concedii decontate petrecute în locații cu circuit închis în România și locații pentru îmbogăți în străinătate, vezi “general” SRI Coldea, acum li se va deconta și viza pentru USA. Asta este sigur tot o măsură de scăderea deficitului unui buget sleit de noua nomenclatură cu beneficii la cub față de fosta nomenclatură comunistă. Am ajuns o țară bananieră (eminamente agrară) militarizată , pe model America Latină traseu cunoscut în țările unde licuriciul este protectorul care face jocurile găsește inepuizabile cozi de topor pentru conducere țării.

 12. Cei din sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică au voie sa faca afaceri?

 13. „pentru că din acest strat”
  „STRATUL”:
  -administraţia publică centrală,
  -domeniile apărării
  -ordinii public
  -siguranţei naţionale
  -justiţiei
  -afacerilor externe,

  „fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni”
  ADICA GRATUIT,VRAC,la gramada pentru „strat” in a lua vizele B1/B2 !
  Mihai Constantin sa-ti fie rusine tie si guvernului TAU ORDINAR care comite
  asemenea discriminari de clasa,functii -revoltatoare-,asemenea ilegaliati!
  NUmai un stat putred,putregait condus de putregaiul vostru
  executiv,inventeaza acest atac,frauda la BANUL PUBLIC!
  Jos coruptilor si infractorilor penali care va autogenerati din sursa
  publica a Romaniei, denumita „parteneriatul strategic”!
  SI din orice alta sursa PUBLICA FINANCIARA SI ECONOMICA,Sleind Poporul Roman!
  JOS GUVERNUL CAPUSA CORUPT ,PSD-PNL!

 14. Cine-i Statul ??? Si din ce traieste el ??? Ce munceste ca sa asigure traiul atator paraziti ???

 15. Semnal catre Curtea de Conturi a Romaniei: cum sa suporti de la bugetul de stat taxa de viza turistica, chiar daca nu se face deplasarea. HG incalca legea finantelor (cheltuiielile se pot face numai pentru actiuni care au legatura cu activitatea institutiei). Ciolacu se facu stapan pe bugetul de stat?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.