Statul palestinian, la votul Consiliului de Securitate a ONU

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al organizaţiei, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi diplomaţi.

Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul, deoarece acesta ar însemna recunoaşterea efectivă a statului palestinian.

Votul celor 15 membri ai Consiliului este programat la ora locală 15 (19.00 GMT). Obiectul este un proiect de rezoluţie prin care se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU „să fie admis Statul Palestina ca membru al Naţiunilor Unite”, arată sursele Reuters.

Pentru adoptarea rezoluţiei este nevoie de cel puţin nouă voturi, în condiţiile în care nu îşi exercită dreptul de veto niciunul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China. Diplomaţii afirmă că americanii ar putea fi nevoiţi să recurgă la veto, deoarece textul ar putea întruni până la 13 voturi.

Algeria, membră nepermanentă a Consiliului, care a propus rezoluţia, a cerut ca votul să aibă loc joi după-masa, odată cu reuniunea forului de conducere al ONU privind Orientul Mijlociu, la care sunt aşteptaţi mai mulţi miniştri.

Statele Unite au afirmat că crearea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi, nu în cadrul Naţiunilor Unite. Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat miercuri că „nu vedem cum o rezoluţie în Consiliul de Securitate ne va aduce într-o situaţie în care putem găsi o cale către (…) o soluţie cu două state” (israelian şi palestinian – n. red.).

Palestinienii au în prezent statut de observator la ONU – o recunoaştere de facto a statalităţii în Adunarea Generală, în 2012. Cererea de aderare cu drepturi depline trebuie necesită însă aprobarea Consiliului de Securitate, urmată de votul favorabil a cel puţin două treimi din cei 193 de membri ai Adunării.

Consiliul a sprijinit multă vreme perspectiva a două state alăturate, cu frontiere sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc ca statul lor să cuprindă Cisiordania, estul Ierusalimului şi Fâşia Gaza, teritorii controlate de Israel din 1967. După acordurile de la Oslo între Israel şi Autoritatea Palestiniană, de la începutul deceniului 1990, s-au făcut puţine progrese către crearea unui stat palestinian.

Demersul palestinian la ONU are loc la şase luni de la începutul războiului din Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, în timp ce statul evreu permite extinderea coloniilor în Cisiordania ocupată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Daca „CONSILIUL EUROPEI” a votat pentru KOSOVO care era legal si istoric (CAMPIA MIERLEI) provincie pur sarbesca ins majoritar locuita de etnici albanezi, SA SE RUPA DE SERBIA !

  DE CE „Consiliului de Securitate a ONU” nu ar putea aidoma
  (e aceesi problema: majoritarii palestinieni, pe pamant evreu vreau afara din ISRAEl cu voiau kosovarii afara din SERBIA) fi rezolvati cei di GAZA si CISIORDANIA rezolvati la fel !

  Daca legile sunt aceleasi … nu pot fi 2-oua rezovari ANTAGONISTE izvorate din acelasi DREPT INTERNATIONAL!

  PS: daca nu-i asa e mai rau DREPTUL INTERNATIONAL decat „datul cu banul” …

  INTREB … A RECUNOSCUT ISRAELUL … KOSOVO ?
  Daca „da” … tuppeul lui NETANYAHU e imens …daca „nu” atunci: SHALOM !
  🤣🤣🤣
  IQ=?

 2. „In 2011, Serbia voted to recognize Palestine as UNESCO’s 195th member, against Israel’s wishes. Belgrade declared that it would not have opposed a resolution recognizing Palestinian sovereignty, had one come before the UN General Assembly.[17]

  On 4 September 2020, the State of Israel and the Republic of Kosovo agreed to establish formal diplomatic relations”

  „https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Kosovo_relations”

  ISRAELUL recunoscand KOSOVO … trebuie sa recunoasca si GAZA !
  CA evreu va zic … nu toti evreii eunt destepti ( asta e un mit produs de noi, care-i in avantajul propagandistic al noatru)
  multi evrei sunt prosti-prosti !
  ______________

  Israelul a recunoscut KOSOVO pentru ca:
  – albanezi majoritari din SERBIA in provincia istorica sarba KOSOVO (campia mierlei) aveau dreptul la un stat cu ambasade proprii !

  HALOOOO …. KOSOVE=GAZA … juridic ! Mie deseori ca evreu rusine de neamul meu ! 🙂

  SHALOM !

 3. „Cand veti vedea Ierusalimul inconjurat de osti, sa stiti ca sfarsitul e aproape.”. Deocamdata sunt tari ce Inca sustin Israelul, dar nu pt mult timp. Pt ca se vor intoarce impotriva lor toate tarile. Ce va determina America sa nu isi poata exercita veto-ul? Nu stim, dar vom vedea! Deocamdata Inca mai pot lupta pe cateva fronturi, dar nu pt mult timp. Ce le va declansa caderea? Cand vor darama evreii moschea Al-aqsa ce se afla pe locul fostului templu evreiesc? Vom vedea!

 4. mishteaux bre trol sionist, ISRAELUL recunoscand KOSOVO … trebuie sa recunoasca PALESTINA. GAZA e un lagar de concentrare, smechere

 5. „intox spune:
  17 APR. 2024 LA 22:03”

  Pai eu ce-am zis ? N-am zis ca daca evreii au zis „A” (recunoasterea KOSOVO) trebuie sa recunoasca si „B” (Stat independent palestinian) ?

  De ce ma numesti SINONIST (troll imi poti zice pentru ca-s constient ca la IQ-ul tau nu-mi intelegi „strambele” de IQ=155)
  De ce-mi zici SIONIT cand simpatizez cu co-etnici pe strazi in NY taman contra AROGANTEI SIONISTE care se va intoarce ca un BOOOMERANG contra noastra, a averilor ! Vezi NORMA FINKELSTEIN ! 🙁 NU FI RAU ! <3 ca n-ai motiv ! 🙂

 6. 01364.
  De la data profetiei multe osti au inconjurat Ierusalimul. La propriu. Ba l-au si cucerit si l-au facut una cu pamantul.In alta ordine de idei : dupa cate stiu, Adunarea Generala a ONU a votat in 1948 planul puterii mandatare ( Regatul Unit ) de impartire a Palestinei in doua state : Israel si Palestina,in forma teritoriala figurata pe harta oficial remisa adunarii.Statul Palestina exista de drept, deci.Asadar ce recunoastere ii mai trebuie ? Eventual ar trebui ajutata sa isi recupereze teritoriile cu care a fost inzestrata de ONU in 1948 si care au fost cucerite si apoi anexate de ebrei. Cam asta-i.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.