Statul paralel din învățămînt

Decăderea școlii românești începe de la politică. Profesorii din anii 1990 erau între puținii scăpați de șifonul comunist și au fost chemați să pună umărul la construirea noii societăți. Onorabilitatea lor didactică și civică i-a împins în politică de unde s-au întors pofticioși spre învățămînt. Onorabilii ajunși în parlament au făcut legile învățămîntului privat. Și tot ei și-au lăsat porțile deschise pentru învîrteli. Singura activitate îngăduită de lege pentru un parlamentar a fost prestația didactică. Așa se explică și numărul mare de universități private gîndite și făcute pe genunchi. Au ridicat activitatea didactică la rangul de afacere. Cunosc politicieni români care ocupau scaune de ministru și de parlamentar și care mai predau pe la patru-cinci universități. Ciupercăria universitară din țara noastră urmată de armatele de sfertodocți scoase pe bandă rulantă are la bază profesori universitari amestecați pînă în gît în politică.

Universitățile românești în regimul economiei de piață, cu doar cîteva excepții, au devenit sereleuri rentabile pentru cei care le conduc. Exemplele sunt nenumărate. Fiecare și le poate ilustra cu o universitate privată din apropiere sau cu un produs catastrofal al acesteia. Așa cum statul român a scăpat hățurile în mass-media, în justiție și în SRI, în poliție și în politică, la fel de repede și de grav le-a scăpat în sistemul de învățămînt.

Ar merita făcută o cercetare. Cîți oameni din învățămînt au ajuns în politică, pentru cîte mandate, la cîte universități au predat (unde n-au prea făcut mare brînză sau n-au trecut deloc!), ce bani au încasat și cîte nume din elitele catastrofale ale zilelor noastre au produs. Sunt convins că am ajunge la o listă cu minimum două treimi din lumea politică de azi ieșită din fabricile de sfertodocți conduse de prima generație de prostocrați.

Universitățile și de stat și private sunt dominate de clanuri de familie și de grupuri de interese. De la SNSPA-ul cu ifose politice pînă la universitățile mici de provincie, clanurile didatice, politice sau de familie dețin controlul. Ele s-au transformat într-un soi de partide didactice stăpânitoare de putere ca și primarii betonați în fotolii. Cu implicarea generalilor SRI (și din alte servicii) în activitatea didactică, rectorii și decanii și-au asigurat protecția sistemului, conectarea la culisele puterii și o strînsă colaborare cu serviciile secrete. Cazul generalului Florian Coldea, al lui Adrian Ivan și apetitul didactic al lui Eduard Hellvig ne scutesc de exemple și alte comentarii. Ce se petrece la Cluj și, mai nou, la Timișoara ar trebui să ne pună pe gînduri. Caracterul de clan interesat de profit se vede și în ultima decizie a Consiliului Național al Rectorilor (un fel de CSAT butaforic pentru învățămîntul universitar).

Ce credeți că a stabilit inutila și fantomatica instituție, concepută mai mult pentru a se apăra în afara oricărui control extern?

„Pentru consolidarea autonomiei universitare, în paralel cu asumarea responsabilităţii, numărul de mandate ale rectorului este limitat şi este stabilit de către fiecare comunitate academică. Mandatele au durata de cinci ani pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţile româneşti”.

Adică, rectorii din Consiliul Național al Rectorilor au hotărît că rectorii pot fi aleși pe mandate de cîte cinci ani de cîte ori izbutesc să obțină voturile celor din universitatea pe care o conduc. Inclusiv pînă la moarte sau și post-mortem! Rectorii mediocrului peisaj didactic românesc se aleg pe bază de vot.

Rector poate fi și Marcel Ciolacu! Nu contează ce operă au, ce greutate științifică. Să fie foarte citați pe net, să fie votați de personal și să se descurce bine cu banii. Această enormitate cică ar fi pentru „consolidarea autonomiei universitare”.  Fiecare universitate condusă de un rector poate stabili prin vot cîte mandate poate avea rectorul care a pus mîna pe putere.

Iată și lista de mari personalității științifice românești implicate în epocala decizie. Reproduc din comunicatul faimosului CNR:

Alături de cei 64 de rectori sau persoane desemnate sau împuternicite, din totalul de 73 membri CNR, au participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv, preşedintele ARACIS, Mădălin Bunoiu, directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj.

Au lipsit reprezentanţii Academiei de Poliţie, SNSPA, Universităţii Sapienţia, Universităţii Emanuel din Oradea, Universităţii Tibiscus, Universităţii Nicolae Titulescu, Universităţii Maritima din Constanţa, Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca şi UPG Ploieşti„.

Ofensa la adresa cetățenilor din România vine dintr-o anume superioritate. Președinții pot fi aleși numai de două ori. Rectorii de cîte ori decid ei și clanul lor. Cutuma internațională cu maximum două mandate este numai pentru proști. Deștepții pot avea și zece!

Și pentru că acest Consiliu Național al Rectorilor a devenit o instituție de apărat interesele celor care o compun, el n-a scăpat prilejul să emită și o „bulă intelectuală„ de protecție și apărare.

Dotați cu aparate de detecție și cu un supliment masiv de IQ, organul multidisciplinar al rectorilor a stabilit (probabil prin vot!) că rectorul Sorin Cîmpeanu nu a plagiat.

Ei par a spune că plagiatul a fost stabilit de niște proști. Rectorii care știu cu ce se mănîncă științele vă spun că nu-i adevărat.

„Înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenţilor unei anumite facultăţi, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităţilor de proiect şi lucrări practice. Un îndrumător de lucrări practice nu este o lucrare/opera/creaţie ştiinţifică, nu este un document care să presupună expunerea unor elemente de originalitate rezultate din activităţile de cercetare ale autorului”.

Mai vreți ceva?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 37

54 de Comentarii

 1. O ceata de impostori care se sprijini reciproc.
  PS. S-a vorbit și se vorbește enorm despre degringolada din preuniversitar, despre modul în care acest a fost atacat constant de către forțele progresiste și antinationale, dar s-a vorbit foarte puțin despre invatamantul universitar care scoate absolvenți pe banda rulanta si-n care, în marea lui majoritate, contează doar banul și eficienta lui economica. Cum e posibil sa fii student la doua secții ale unei facultăți, sa lucrezi și sa-ti finalizezi studiile la termen? Cum e posibil să muncești in Spania și sa-ti faci studiile la zi în tara? Cum e posibil sa termini o facultate și la un examen de titularizare sa iei nota unu? Cum e posibil sa termini o facultate și sa nu poți inseila o propoziție, caci despre fraza nu are rost sa vorbim? Felicitări domnule Nistorescu. Cancerul a venit și vine de undeva de sus și de foarte sus și s-a întins și continua sa se întindă in toată societatea. Priviți la liderii de sindicat din acest sector. Au un singur obiectiv: remunerația. Calitatea învățământului nu întra în fisa postului pentru care au fost aleși. Remunerația, slugărnicia, impotenta organizatorica și decizioanala, lipsa de atitudine civica, accederea în Parlament sau implementarea ideilor globaliste sunt singurele ideile după care își calauzesc pasii. Restul e praf în ochii unui corp profesoral amorf, lipsit de viziune și de respecta fata de studiu, propria munca, tara și spiritualitate, în marea sa majoritate.

 2. Nu este prima dată când dl. Nistorescu dovedește o foarte bună cunoaștere a mediului universitar mioritic.
  FELICITĂRI !?
  La scară mică, o oglindire a României Eșuate, condusă de o caracatiță securistă. Care, pentru a da lustru Tinichelelor, le-a echipat cu șortZuletZe !?

 3. Excelent articolul, dar nu mentioneaza „radacinile”.Poate vreun coleg de redactie ( dl Spanu??) va investiga.Invatamantul gimnazial e plin de CANCEL CULTURE, PROGRESISM, GLOBALISM ANTIROMANESC etjusdem farinae. Lecturile recomandate pt clasele 3-8 sunt SATANISTE pe față.Numai fantome, vampiri, dinozauri, DRAGONI, aka REPTILE. Si mai vorbesc astia de ” conspirationism”. Iar profii achieseaza, le dau la teme.Ok, nu sunt habotnic, nici crestin macar, dar copiii si părinții ar merita INFORMATI.

 4. Învățămîntul este monopol. Programa. De aceea s-au înființat școlile gratuite și obligatorii.
  Cînd oamenii își vor lua soarta-n mâini acest monopol trebuie desființat.

 5. Asa e in capitalism ORIUNDE.Esenta capitalismului este BANUL, nu moralitatea, nu altceva. Iar cei ce fac legile stiu ce vor sa faca ei, si fac legile astfel incat ce vor face ei sa nu fie incalcari de legi. Asa ca, nimeni nu le poate face nimic.

 6. Excelent articol!!! E precum un uriaș semnal de alarma despre betonarea prin universitati a prostocratiei românești. El deschide multe piste de investigație care tin inclusiv de justite. Ar merita făcută o cercetare a veniturilor acestor satrapi care figurează pe N state de funcții(salar, învățământ la distanta, școală doctorala, programe europene etc)in cadrul propriilor instituții, ca sa nu mai vorbim de cadourile pe care reciproc si le fac unii altora. O mare HAZNA este astazi mediul academic din tara. Haha, deci figura de trista amintire Campeanu si-a cerut o benedictiune de la colegii de mânării? De ce nu de la sindicatul portarilor din universități?

 7. D-le Nistorescu, va felicit!
  Ati punctat gravele probleme ale invatamantului universitar; realitatea este însă crunta și halucinanta!! Familii întregi au confiscat facultati, universități, au creat sisteme de tip mafiot și își asigura mandate fără număr, la decanate, prorectorate si rectorate. Este foarte simplu de probat: cereți decanii, prodecanii și rectorii alături de prorectori, de la toate universitățile din RO, în ultimii 12 ani. Acolo e adevărul!Ei fac legea, sub generoasa și paguboasa regula a autonomiei, adică NIMENI NU CONTROLEAZA BANII PUBLICI, CUM SUNT EI CHELTUITI
  Nu mai e nimic de spus: posturi scoase la concurs cu miile în ultimii 10 ani, fără rost, fără competente, pentru ca majoritatea preda ce nu are în foaia matricola, deci ce habar ar avea. Un dezastru!! O molima a scolii, plina de diplome fără acoperire stiintifica. Număr de școlarizare și atat! Finanțare pentru familiile lor prospere. Cat despre ARACIS, aceiasi indivizi ce evalueaza programe, sunt chemați ulterior în comisii de doctorat și concursuri, în universitățile evaluate, ca răsplată pentru acordarea acreditarii.
  Ți se face o scarba, pentru 3 decenii de mutilare intelectuala. Oribil!

 8. IQ100,
  Destui părinți văd, puțini vorbesc, și mai puțini se plîng învățătoarelor, profesoarelor sau directorilor. (rar mai vezi un învățător sau profesor de română; nr directoarelor e în continuă creștere)
  Mai sînt din cei ce se fac că nu văd. Dintre aceștia sînt părinții celor ce iau note mari pe lecturile recomandate ce le-ai amintit, premianții.
  E un sistem vechi, de cînd cu învățămîntul obligatoriu și gratuit (din birurile plătite de părinți), foarte înșelător. Mulți părinți ce văd răul din sistem cred că e destul că l-au văzut și, dacă le spun copiilor aruncați pe mâna unor străini, scapă. Dezamăgirea acestora e cea mai mare. Vorbe din bătrîno: dacă te bagi în tărîțe te mănâncă porci sau trăiești cu lupii, urlii ca lupii.

 9. Apropos – la clasa a 4a materia Limba română pentru minorități au început anul școlar cu o lectură despre pirați și au continuat așa 3 săptămâni. Ce valoare educativa are o astfel de lectură ? Nici poveste să primească o listă de lecturi. Asta-i școală ?

 10. Pe Ciolacu nu-l intereseaza invatamantul. Putea avea lejer pana acum o diploma de doctor. Aspiratiile sale sunt mult mai sus. Incep sa-l apreciez vazand ca incepe sa se distanteze de Ioanis si echipa de incompetenti ai acestuia. Cel putin incearca sa transmita electoratului psd ca pune piciorul in prag si se gandeste la anticipate. Ceva trebuie sa faca, coabitarea cu securistii lui Petrov din pnl trage psd-ul in jos.Contrar a ce se spune despre el, Ciolacu este un politician bun, destul de inteligent si combinator. Iar faptul ca a crescut langa un tata aviator militar sugereaza ca este si patriot calitate ce conteaza cel mai mult. Asteapta timpul pentru a o dovedi. Spre deosebire de Dragnea care era vulnerabil cand a infruntat inoportun sistemul, Ciolacu pare a fi imun.

 11. La o analiza a pozei, primul pe podium este Mihnea COSTOIU!!, penalul (?!), rectorul fără doctorat (se răsucesc in mormânt profesorii de calibru) al fostei Politehnicii din Bucuresti, înțepenit în funcție de Abramburica. Și nimeni nu pare stânjenit. Bine stam!

 12. Felicitări dle Nistorescu!…păcat jurnaliști ca dvs în românia educată îi numeri pe degetele de la o mână!…
  Iohannis si guvernul meu au alte preocupări, bunăstarea și educația poporului ukrainian!…
  E o vorbă la români „croitorul are pantalonii rupti în fund, iar cismarul pantofii cu găuri în talpă!..”…
  Avem președinte profesor, iar general store doctor!…fără comentarii…

 13. Chiar erea necesar un articol pe tema asta. Dar nu va avea nici-un efect, pentru ca e vorba de sifonarea banilor statului in buzunarul mafiei politice…mafia manualelor, mafia doctoratelor, mafia scolilor de propaganda globalista, mafua scolilir de securisti, mafia wceurilor , mafia constructiilor…etc toate mafii politice . Toti patronii sunt inscrisi in partide. Trebuie data lege ca patronii de firme care sunt membrii de partid sa nu poata face afaceri cu statul. Asta va rezolva totul. Da nu are cine da legea ca-si opresc singuri robinetul. Jaf la drumul mare. Mai grav ca un general ne conduce . Face armata de ras cu hotzii langa el.

 14. Nu! Perioada 2004-2010 a fost curata de mizeria politica! Daca va amintiti, cand au dat drepturi mai multe elevilor decat cadrelor didactice umilidnu-le inclusiv financiar, a fost momentul schimbarii in rau a invatamantului. De atunci au inceput tare in forta doctoratele la S.F. incat au ajuns ca diploma de baza pentru transfer de la o scoala la alta in oras, de a avea liniste si stabilitate pe neprezenta inspectorilor scolari politic la ore! Atat de multe s-au intamplat, de, cadre didactice profesioniste si ddedicate si-au luat diplomele si adeverintele pentru studii(pentru recunoastere si lucrat in domeniu) si vechime si-au luat talpasita din Romania! Dupa 2010-2011 au inceput plasarile politic in invatamant si distrugerea definitiv. Nu ma mira ceea ce se intampla din 2010 pentru ca, mai iau legatura cu cei ramasi in scoli si nimic bun sau favorabil pentru elevi sau invatamant! Este cam ca in sanatate, cadrele primesc finante umilite si dezumanizate si sistemul e aproape de groaza.

 15. Asa a fost mereu, politizarea educatiei dateaza cel putin din „60, dupa ’70 s-a intensificat, copiii erau dusi la cinema ca sa vizioneze „vizita tovarasului on Africa”, unii sportivi absolveau diferite facultati de pe la universitati, se treceau examene cu cartusul de tigari sau alte produse etc etc. O multime de politicieni sunt rezultatele invatamantului de atunci, unii au uitat formule elementare, nu au mai citit nimic, desi au avut mandate in afara cunostintele de limbi straine ale unora sunt modeste sau nici atat.

 16. ” Unul” ,vorbesti prostii! Politizarea invatamantului era fireasca, fenomenul se intampla in toate institutiile statului. Erau pe post de aplaudaci si fiind aproape toti membri de partid disparea departajarea pentru a-i face pe unii sefi pe baza de carnet.Putere aveau cadrele didactice care erau colaboratorii securitatii. Acestia promovau in general fiind cunoscuti ce pedigri aveau si ca atare agreati de nevoie chiar de mari pesonalitati universitare, mai toate devenite lase. A fost un mare scandal in politehnica bucuresteana la o sectie a unei facultati pentru examene de diploma (dar si de admitere) aranjate. A picat aproape toata catedra de specialitatea respectiva,majoritatea cadrelor didactice scoase din invatamant (unele au revenit dupa ’90) sau chiar bagate simbolic la zdup, dar cativa din cei implicati au ramas in continuare bine merci la posturi. Baierii erau cunoscuti ca fiind oamenii securitatii. Deja securitatea era mai puternica decat partidul si in politehnica. Nu mai vorbesc de facultatile de drept. Starea existenta a proliferat si a devenit normalitate dupa ’90. Ai ramas la cliseele cu pionierii.

 17. Am o cunoștință care s-a înscris la a doua facultate( la stat!) dintr-un răsfățat oraș transilvan și nu s-a mai prezentat la nicio sesiune de examene. După trei ani, surpriză: e sunat de la secretariatul facultății și chemat să-și ridice diploma de absolvire! Dacă s-ar zgândări aceste cuiburi de viespi cu niște investigații serioase, s-ar descoperi niște matrapazlâcuri incredibile. Dar au grijă serviciile și masoneria să nu se întâmple așa ceva. Distrugerea învățământului a fost cel mai mare rău făcut României după 1989. De aici au decurs toate celelalte rele. Felicitări, domnule Nistorescu!

 18. Vorbe în deșert. Vorbiți de învîțămât/ ș c o a l a r o m â n e a s c ă / în care cu ” o țuică ” cumperi o diplomă de doctorat.

 19. In Academia Romana situatia nu este alta, din pacate! Nici acolo nu intra un fir de aer de prea multa vreme.

 20. Cine inlesneste promovarea scolii habarnistilor , cine fabrica dottorii ? Banuiesc ca nu maistrul de la tinichigerie . Prostitutia in invatamint a inceput in vremea aprozaristilor , cind contra cost premiul I era adjudecat de majoritatea elevilor dintr-o clasa , cind studentii seralisti si nu numai cumparau examene pe baza de benzina , produse alimentare , KENT , blugi , cafea , bani ….Sa nu uitam utecistii cu fonctii care beneficiau de bonusuri , ei fiind din gasca viitorilor conducatoari .

 21. Ăștia sunt rectorii pe care Geoana ii curtează și cu care vrea sa facă „inovare”, ce sa-ti spun…Butaforia tot butaforie rămâne.

 22. @altul
  Puteti spune orice, insa cei mai multi dintre cei de dinainte de ’89 nu erau mai breji, nu depuneau niciun efort si se complaceau in a face minimul sau nici atat in domeniul lor, cei care se straduiau sa obtina oarecare rezultate erau destul de putini.

 23. Înainte de ’89 s-a instituit mediocritatea cu diplomă de bacalaureat: s-a inversat raportul de obligație elev – profesor. Nu elevul era descalificat pentru cunoștințe insuficiente ci profesorul, constrâns să-l treacă clasa de bine, de rău, pentru a nu fi el penalizat, prin blocarea carierei.
  După ’89 sistemul a fost extins, cu ajustări importante, și asupra învățământului superior. Cu singura diferență că banul a înlocuit rapid calificarea academică. Examenele de admitere, filtrul absolut necesar de preselecție, au fost înlocuite cu peșcheșul, pe care învățăceii erau chemați să-l achite pentru a primi o patalama, intitulata diplomă, fără niciun merit. Noi „Universități” au răsărit, ca ciupercile după ploaie. S-au transformat în banale SRL-uri. Jale. Reclădirea standardelor de exigență și a bunului renume al universităților va mai dura o generație.

 24. Fooooarte bun articol ! Prostocratia ingroapa Romania. Ministerul Invatamantului a fost umplut pana la saturatie cu acesti „progresisti nesatui”, indivizi fara neam si tara carora l-i s-a trasat ca sarcina sa distruga fibra tineretului roman.

 25. Directorii de scoli pusi doar din randul profesorilor, dupa vechime si experienta si rezultate. Fara politica si amestec politic. Politica doar in minister ca lista de manuale si materii predate. Ciuca si Ciolacu nu le are cu scoala.

 26. Cazul familiei Silaghi-Dumitrescu/Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica/UBB
  La un moment dat, doamna era prorector cu cercetarea si sef de catedra, sotul era decan si sef de catedra, fiica si fiul erau asistenti !? In prezent toti sunt profesori/la UBB, iar „distinsa doamna” (pensionara) este Consulul Onorific al Macedoniei la Cluj-Napoca, desi in Cluj traiesc si muncesc multi macedoneni, oameni onorabili. Despre legaturile cu Securitatea/marturiste, cu alta ocazie!?

 27. Acest ” un caiet/îndrumător de lucrări practice”,era depus ca Lucrare de Doctorat?
  Deci s-a facut o tentiva de inselaciune daca era depus pt.a se obtine doctoratl

  „cei 64 de rectori sau persoane desemnate sau împuternicite, din totalul de 73 membri CNR” au hotarit avind „sula in coaste” vorba lui Ilici ,autoritatile prezente – ministrul Educaţiei, Ligia Deca, secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv, preşedintele ARACIS, Mădălin Bunoiu, directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj dindu-le „cheia si curajul”
  Ma uitam sa vad citp de majoritari sunt ,pt ca „paraleli” cu „paralelul”sunt prea mult !
  De ce doresc sa se faca de ris acesti universitari -reali sau spoiti- este o eneigma-
  nu asa mare avind in vedere crepusculul prin care trecem- fara pregatire,fara onoare,fara rusine ,fara competenta cu exceptia functiilor,scaunelor,afacerilor.
  Si totusi ,orice materialism oricit de exacerbat se hraneste cu o anume,oricit de mica doza de spiritualitate.

  Este lucrul etern si imuabil care nu dispare,desi este trist ca tocmai rectorii o neaga,o sugruma,orice urma de cinste,de echitate si echilibru,ei nu Du un exemplu elevilor,studentilor.Sa speram in revizuirea egoismului exacerbat tocmai sin partea unde ar trebui sa lipseasca.

 28. Capitalismul de stat este neproductiv și prolific în păgubirea contribuabilului actual și viitor prin intermediul majorității structurilor statale în frunte cu politica teoretic mandatată să producă bunăstare.Acu, cel puțin p-acilea mergea pe vremuri teoria”învață, ca să nu mai trebuiască să muncești toată viața” care se lipește de minune Romanistanului actual care zace-n datorii, disfuncții și subdezvoltare.Școala românească, admirabilă și sublimă si care lipsește aproape cu desăvârșire, produce cu predilecție vătafi și gargaragii incapabili să repare un pod sau să construiască o autostradă, să asigure un serviciu medical rezonabil sau unul juridic coerent.Despre știință, cercetare sau dezvoltare de tehnologie nici nu poate fi vorba.Ce rămâne e ceva ca bordelul lui Breșnev, cu o liotă de funcționari și chestionare și fără nici o femeie, în care intri, dai banul și ieși în stradă în c..ul gol.

 29. Invatamintul privat in Rom: excrocherie…nu e recunoscut afara, nobody gives a shit about it…iar in Rom merge numai la stat cu spaga….Aleluiaaaa-aleeeeluuuiaaaaa

 30. Excelent articol! Dar cui ii mai „pasă”? Cui? Râde cu lacrimi Popescu Piedone citind Cotidianul! Din ospătar cu ștergar jegos pe antebraț, cu 8 clase la 24 de ani și „apoi” minunea lumii! Din Spuma Mării, cu Liceu, cu Facultate la Petroșani, cu toate categoriile Auto luate în „aceiași zi” la Pitești! Putred, ultraputred de Bogat, nembru PSD și primar de 4(patru) ori Sector 4 și 5 București? Bașca are pe conștiință 66 de copii arși de vii în Chinurile Iadului la Colectiv! Bașca țărani umiliți în Piața Crangasi cu Motorină pusă de Piedone peste agoniseala lor, ca Agheasma Mare de Lăsată Secului! Și Bogdan Licu cu 5 la BAC, 5 la Spiru și șeful CCR-ului? Câmpeanu Prostul Facultății de Îmbunătățiri Funciare, Ministru al Învățământului și șeful Rectorilor? Șerban Nicolae strungar cu 2 bază la Mecanică Fina profesor Universitari de Drept la Titulescu și inițiatorul legii Recursului Compensatoriu de a Umplut la Refuz România de Criminali, Violatori, Tâlhari? Prostii cu Bioterre, Ecologice, Spire, Goldise duc România în Șanț? Da…Strungarul Serbanel Profesor Universitar la Drept? Satana a facut mișto în mod grotesc de poporul român…

 31. Educația e prigonită din 1989. Nu au nevoie de alegători deștepți.

 32. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi are filiale in aproape toate oraselele din Moldova si in Orhei(cu un primar prorus), in care predau pe bani cadrele didactice de la UAIC. La un moment dat, universitarii ieseni predau la o universitate privata din Arad, la invatamanul de zi. Rusine, rusine, rusine!

 33. Cine o fi inventat termenul ,,statul paralel” ? Dupa ce ca avem un sistem de învățământ degradat care ,,produce” absolvenți de liceu analfabeți functionali care nu pot pricepe sensul unei propoziții sau al unei fraze, ,,scule rău intenționată” mai încurca mintea romanilor si cu acest termen. Adică ce se vrea sa se spună cu aceasta manipulare, ca pe lângă statul asta impotent , adus in aceasta situație de trolii rusi năimiți care sunt cuibăriți in posturi cheie care încurca si se opun pe ascuns dezvoltării României mai exsista încă un stat care nu ii lasă ,,sa lucreze “ pe FSN- isti ? Cu minciuna ,,statul paralel “ ne- a tocat fata fostului ziarist comunist Horia Alexandrescu ani de zile la TV. Mai ales militianul de Dragne care își mănâncă liniștit tot ce a furat prin afacerea ,,Teldrum”. Este o noapte a minții care continua …..Numai așa putem avea politicieni ca Ciolan , Buzatu , Flutur, Orbán, porusii din Aur, Stanescu, USR- – isti care ,,salvează” țara si partide fara nicio doctrina care apar înaintea alegerilor ca ciupercile dupa ploaie. Pensiile speciale dinamitand ,,dreptatea “ in aceasta justiție in deriva.

 34. & Nistorescule, ce te-au învățat la școală de scrii așa articole, ?

 35. Ciolacu patriot????Pe bune?Ești neam cu el sau ești chiar personajul sinistru?

 36. producatori de inchipuitzi…
  fara sistem de selectie be baza de rezultate la invatatura si cunostinte pentru ocuparea unui loc in invatzamintul suprior…se vor produce doar aberatzii sociale si hoarde de inchipuitzi cu studii superioare care nu sint in stare sa faca nimic…
  doar pestilentziere sociala la nivel national

 37. Când mă gândesc câte speranțe aveam crezând că odată cu învățământul particular vom avea și noi Oxford-ul , sau Harward-ul nostru în care să se formeze în libertate noile generații ce puteau face din România, nu doar Grădina Maicii Domnului, că asta era deja, ci o nouă Elveție, un nou El Dorado , un tărâm de vis pe care Omenirea să-l recunoască a fi un exemplu de îmbinare a inteligenței umane cu preceptele creștinești puse în slujba tuturor .

  Amară deziluzie ! Și astăzi îmi este rușine, când mă gândesc cât de mult m-am bucurat atunci, în acel Decembrie blestemat, inclusiv de asasinatul ritualic în Sfânta Sărbătoare Creștină a Crăciunului înfăptuit de șleahta de sorosiști instalată rapid la conducerea României , care-și continuă și astăzi , la fel de dăunătoarele activități antinaționale, fără a fi , dacă nu pedepsită, măcar înlăturată de la butoanele puterii.
  Vechea zicală ( mai resfirați tovarăși!) s-a dovedit a fi valabilă din ce în ce mai mult, dar fără punerea ei în aplicare ne-am trezit noi, românii, din ce în ce mai răsfirați în funcțiile de conducere a Țării pe care generații întregi au reușit să ne-o păstreze aproape intactă, cu prețul sângelui, nu a bunăstării… altora 😉 cum încearcă unii astăzi s-o facă !

 38. Câți luptă la Titlul de „Parazit Public nr 1” după excelentul roman „Inamicul Public nr 1”?. Unu’ ar fi Marius Pieleanu, unul dintre cei mai prosti și mai impostori Profesori Universitari din România! Un escroc la un Veceu de SNSPA fost Ștefan Gheorghiu! Apare la Latrine, la România TV, la B1 ca un prostalau, unu care taie frunze câini în mod diabolic! Altu’ e Morsa Competenta Slinoasa si Adormită! Și asta e tot așa, etern la Latrine și etern la România TV. Mereu adormit, mereu pe lângă subiect, mereu plictisit. Altu e Gelu Vișan, Gelu cu 12 clase până la 48 de ani, iubitor de trup de copile (15 ani) atunci când era Pedagog de Școala Nouă în Oltenia! Am exemple Miliarde…
  Ministrul Caciu cu riduri la ceafă precum porcii, cu gușă și cu pungi grele sub ochi, este ca un Vasiliu Birlic al politicii din România! Prost până la Măduva Roșie, cu Romano-Americana făcută la Economie Agrară? Faci un Veceu de Particulară, o mai faci și la disciplina Economie Agrara? Agrară ca cartea studiată de Doina Gradea pusă șefă la TVR din partea PSD? PSD pune proști grămadă în funcții publice ca să fure România în Liniște și Consens? Bioterre Ecologice Spire Goldise Romano-Americane..

 39. Invatamantul e reflexia noastra ca popor. Atata putem la toate nivelurile. Degeaba dam vina pe comunisti, stat paralel, rusi, martieni. Cand era un dictator invatamantul era ce vroia sa fie dictatorul si paradoxal era mai bun. Acum este expresia vointei si capacitatii noastre…

 40. „Invatamantul” romanesc a decazut in ultimul hal, dupa 1990, odata cu infintarea invatamantului privat, organizat haotic, mercantilist, fara reguli clare de tinuta stiintifica! In acest mod au aparut universitati/facultati particulare si in mici orasele de provincie,resedinte de judet sau nu, unde chiar liceele in activitate nu se remarcau prin cine stie ce performante, inainte de anii 90! Au fost apoi legiferate acreditarile, o noua afacere mercantila! Nu s-a plecat de la o evaluare corecta a capacitatilor de asigurare a unei predari a materiilor la nivel UNIVESITAR, fiind doar o intrecere socialista la numar de studenti si catedre! S-a facut loc voit „tipografiilor” de diplome! Mai rau, au aparut apoi, nivelul urmator: scolile doctorale si doctoranzii! O alta afacere banoasa si cu rezultatele ce se stiu! Nici 10% din „doctori” nu sunt pe „meserie”, adica studiul si produsul lor sa fie materialiizat in ceva folositor pentru societate! Gaselnita cu 15% la suta la salariu pentru detinatorii de doctorate, a incununat furtul caciulii! Cercetarea romanesca exista doar pe hartie, la capitolul cheltuieli bugetare, cu mici exceptii! Acum vad ca rectorii pot fi „functionali” chiar pe viata! Vai de tine Romanie, pe ce maini politice, economice(aici sunt strainii), de invatamant, ai ajuns, la prabusirea este totala!

 41. Câmpul tactic al Interesului Naţional dictează ca profesorii să fie cât mai bişniţari şi să facă afaceri cu meditaţii cu elevii, că dacă nu împărţim banii în stil piramidal înseamnă că nu ne iubim ţara!

 42. @de afară: esti in misiune afara? PSD pe stil.nou trebuie lăudat? Si, sanki, resoevtivul lupta cu sustemul? Si dă i si luptă, si luptă si dă i!

 43. In scoli nu se invata carte este un sistem amerlican cu copii aproape analfabeti care invata in scoli sa se drogheaze ,sa fie violenti ,,sa nu si respected invatatorii ,profesorii ,parintii si oamenii in virsta dar invata despre poponari si travestiti obiecte ale scoli occidentale

 44. & Cică Nistorescu e ,,mogul de ziar” și face presă cu orientări politice în funcție de finanțări, ? Nu le are cu presa independentă că a fost format de comuniști deși face presă pro-vest, ?

 45. Atunci si acolo, au fost oamenii …

  35 de ani de la prima anchetă a muncitorilor braşoveni la Securitate (Marius Oprea)

  „După arestarea şi ”anchetarea” lor la Miliţia din Braşov (de fapt, o bătaie continuă) cei 61 de muncitori braşoveni condamnaţi ulterior pentru manifestaţia din 15 noiembrie 1987 au fost transferaţi în arestul Securităţii de pe Calea Rahovei, din Bucureşti. Aici au intrat pe mîna ”profesioniştilor”.

  Aurel Huian a fost anchetat peste opt ore, între 22.10 şi 6.15 dimineaţa. Era socotit, în baza rapoartelor informative primite de la Securitatea din Braşov, drept unul dintre primii instigatori ai revoltei: Aurel Huian şi soţia sa, Maria, (care urma să intre la schimbul trei) au primit, în seara zilei de 14 noiembrie, ca avans 700, respectiv 600 de lei, cu jumătate mai puţin decît sumele cuvenite. Pe „fluturaşi”, la reţineri era trecut un singur cuvînt, a cărui justificare nu a putut fi înţeleasă de nimeni: „social”. Huian, îndemnat de colegii săi de secţie, care au întrerupt lucrul, s a adresat şefului de secţie, care l a acuzat însă de instigare la grevă şi l-a dat afară din birou. Huian relata în 1990 – „Păi cum, bă, de ce aţi venit? Faceţi grevă?”.

  La capătul anchetelor din Calea Rahovei, a reieşit că Aurel Huian, născut în 1959 la Darabani în judeţul Botoşani, ”a participat la actele de dezordine în sec¬ţiile de producţie ale Întreprinderii de Auto¬camioane Braşov.

  Aurel Huian a trăit cu soţia, sub supravegherea Securităţii într-un cămin muncitoresc, unde îl primea adesea pe Corneluş Vulpe, cel ma tînăr dintre manifestanţii de la Braşov, care a împlinit 18 ani în deportare, tot la Dorohoi, deşi sănătatea îi era grav afectată de anchetele din Rahovei. Huian a murit în 10 ianuarie 2021, la 51 de ani. Corneluş Vulpe s-a stins în 19 august 1994, la două săptămîni după ce împlinise 25 de ani…. „

 46. De data asta Dl Nistorescu a scapat total haturile, fapt care nu mai are de-a face cu naivitatea de care-l tot acuz ca sa-l scot basma curata!!! Nici nu stiu cu care soparla sa incep, cu „sifonatii/nu shifonatii” comunismului din educatie/invatamant care in majoritate au spalat creierele copiilor si adolescentilor, rezultatul fiind vizibil astazi…Sau cu rastalmacirea realitatii ca „universitatile particulare” au fost deschise ca mijloace de CAPITALIZARE nu doar a profesorilor,ci si a medicilor si inginerilor
  inregimentati in comunism si trimisi dupa 1990 sa fabrice cadre noi…Am tratat deseori si acest subiect DEMASCATOR al STATULUI SECURIST pe care Dl Nistorescu cu consecventa il numeste „paralel”, plasandu-se astfel paralel realitatii!!! Explicatia mai mult decat clara a acestei substituiri sta in posibilitatea de a „argumenta” mistificarea cu „prostocratia”, care nu-i apartine, dar
  pe care marseaza intrucat scoate de sub reflectoare statul securist!!!Chestia cu „scapatul hatzurilor” e geniala intrucat dintr-un condei pune realitatea cu capul in jos…Nu numai ca nu SECURITATEA AR FACE JOCURILE in Romania, dar substitutul lui „paralel”
  in los SA TINA ZDRAVAN HATZURILE IN MANA „le scapa”, adica in traducere NICI PARALELII NU AU VREO IMPLICARE IN DISTRUGEREA TARII!

 47. Despre istoria care ar trebui predata.

  La proces au fost prezenţi activişti de partid zeloşi, care le-au cerut inclusiv pedeapsa cu moartea, intre ei fiind si Dan Brudascu, fost deputat PRM, fost fondator „Vatra Romaneasca”…
  Cînd, în 2 decembrie 1987 muncitorii braşoveni au fost aduşi acasă din beciurile Securităţii de la Rahova, nu mai arătau a oameni.

  Danut Iacob povesteste cum parintii lui nu l-au recunoscut.
  „mama s-a uitat aşa la mine şi n-a avut nici o reacţie, dar nici o reacţie, nimic. Taică-miu, bineînţeles, cînd a auzit forfota în casă s-a ridicat din pat şi a zis şi el către Dulgheru ”ce-i cu tine, mă, aicea, ce cauţi în casa mea?!”, ”Stai domnule, că uite, ţi-am adus băiatul acasă”. În momentul ăla, pe mine m-au bufnit lacrimile, că maică-mea nu m-a recunoscut. Cînd m-am dus şi m-am uitat în oglindă, îmi intraseră ochii în orbită, slăbisem, arătam ca dracu şi aveam faţa plină de bubiţe, efectiv nu mă recunoşteam nici eu.”

  “L-aţi nenorocit, l-aţi omorît”. Plîngea maică-mea, plîngeam eu, plîngea nevastă-mea, taică-miu, era o durere acolo, jale.

  Brasovul devenise „oras interzis”. ”

  Spicuiri din Marius Oprea

  Am gresit articolul asa ca am pus al doilea comentariu pe tema tot aici pentru ca suferintele stiute si nestiute ale oamenilor din acele zile nu cred ca are cineva dreptul sa le minimalizeze spunand ca au fost numai niste manipulati.

 48. D-le Dragă Justinianus,nota 8 miliarde! Postare „curată”, neinflorata, nepomadata! Sunt parascarbit de Societate! Am rude, sunt muncitori, când plec din București în Provincie, ii găsesc absolvenți de Spiru la Secția Istorie și „pitiți” în SRI, SPP, STS, Pompieri! Ei râd, glumesc, proaspăt pensionari la 48 de ani, cu plus 6000 pensie, până la plus 12 000 pensie! Mă simt Imbecilul României, Idiotul de Serviciu! Ei oricum, sunt cum sunt, nu au vreo vină! Sistemul e putred, Sistemul e cancerigen, infect, Imoral și Ilegal! Faci Spiru la FF și porți Haină militară ca viitor Proaspăt Pensionar? Țară de Ev Mediu, Veceu public! Mă simt stingher în România,atât de singur, atât de Singur și de Stingher!

 49. AVERILE LA CONTROL, RECTOTRI PRESEDINTI DECANI, MOSTENIRILE DIN TATA IN FIU SI LISTA LECTORI=DOCTORI DIN POLITICĂ??

 50. Din nou clonele Securitatii ceausiste s-au ingramadit sa inalte osanale invatamantului sub bolsevici, acesti ticalosi facandu-se ca uita „propaganda desantata facuta comunismului-comandantului suprem” balbait si analfabet in scoli si universitati, au uitat de cursurile de „socialism stiintific”, au amnezie totala la REALITATEA ca inca de la MIJLOCUL ANILOR 1960 elevii ultimilor ani de sapte/opt clase-scoala elementara pt intrarea la liceu, respectiv unsprezece/doisprezece clase-liceu pt intrarea la facultate
  TREBUIAU SA IA ORE/MEDITATII la materiile necesare promovarii!!!De cele mai multe ori ISI PLATEAU PROPRIII PROFESORI care special
  erau sumari la orele reglementare!Or fi uitat securistoizii forumului cum si-a justificat Alogenul Secu-i insusirea infractionala
  a primelor SAPTE CASE? Fiti consecventi ceausistilor sovietizati…

 51. MAI SUNT SINDICACATE IN INVATAMANT SAU TOT PARALELI ACOPERITI???HÂRDAU TV, NISTOR SIMERIANUL, CROITORUL CEL VITEAZ PD-PDL=PSD, ??????

 52. Pentru Tica: poate te-ai lamurit ca nu sunt „absolvent” Spiru Haret sau alte „nimica”! Mi-ai dat nota de trecere( miliardele sunt „bonus”!

 53. @IQ 100 , BULICĂ, invatamantul este p chetiune vitală de securitate si siguranță natională.
  pionierii si utecistii din 89 absoventi de inv privat a la ciolacu, udrea, gorghiu, citu, tudose, doctori si lectori , ministrii plagiatori, nu au culoarea tuciurie sau chnezo-mexicană, ci diplome la tarabe, tobă de carte doar cu coperti, au dat la o parte scpoala de traditie si performanță ca să predea ei educatia sexuală, revoluția in direct, educatia sanitaro-pandmică.doineste si tu pe valea oltului cu praz, obraz si IQ DE 150/160???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.