După mai multe zile de tăcere, candidatul opoziţiei pro-ruse la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a recunoscut miercuri victoria contracandidatei sale pro-europene, Maia Sandu, a cărei legitimitate a fost contestată de formaţiunea care l-a susţinut pe Stoianoglo, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), dar şi de Kremlin, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut.
„Rezultatele arată că am pierdut, chiar dacă, aici, în Moldova, am câştigat. Majoritatea mi-aţi dat votul de încredere”, a transmis Stoianoglo într-o declaraţie, referindu-se astfel la voturile din străinătate, care au înclinat decisiv balanţa în favoarea Maiei Sandu, deşi el a câştigat votul intern.
„Această campanie a expus în mod clar limitele, afilierea politică şi capturarea structurilor-cheie ale statului, inclusiv a presei şi a societăţii civile. Ceea s-a petrecut nu lasă loc de îndoială: acestea nu doar că şi-au abandonat menirea de a proteja interesul public şi drepturile omului. Şi-au demonstrat disponibilitatea de a manipula, isteriza şi a exercita presiuni în interesele unui regim dornic să se menţină la putere cu orice preţ. Este umilitor să vezi cum cei care cerşesc voturi folosesc în schimb falsuri, isteria şi propaganda pentru a ascunde adevărul şi a dezorienta societatea printr-o stare artificială de confuzie, tensiune şi îndoială”, remarcă el.
„Nu e o înfrângere finală, e doar o bătălie pierdută, vă mulţumesc din inimă pentru fiecare vot, fiecare privire de încredere şi fiecare gest de solidaritate (…) Dar nu ne oprim aici. Să recunoaştem, avem nevoie de o consolidare mai largă a societăţii pentru a construi o Moldovă modernă şi justă. E momentul să accelerăm, cu demnitate, chiar şi atunci când alţii câştigă cu orice preţ. Lupta noastră pentru o Moldovă liberă, stabilă şi prosperă abia începe. Mergem înainte, cu fruntea sus, cu aceeaşi dorinţă şi cu voi alături. E doar începutul unui nou drum”, îndeamnă în mesajul său candidatul care a fost susţinut de PSRM.
A doua zi după alegeri, acest partid a transmis, într-o declaraţie semnată de fostul preşedinte Igor Dodon, că nu recunoaşte votul din străinătate şi a calificat-o pe Maia Sandu drept „preşedinta diasporei”, „un preşedinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii şi susţinătorii ei din străinătate”.
Formaţiunea care l-a sprijinit pe opozantul Stoianoglo a reclamat în mod special îngrădirea dreptului de vot în regiunea transnistreană şi faptul că din cele 228 de secţii de votare deschise în străinătate, în Rusia au fost deschise numai două secţii, ambele la Moscova, deşi sute de mii de cetăţeni moldoveni trăiesc în Federaţia Rusă. Cele mai multe secţii de votare au fost deschise în Italia, respectiv 60.
La rândul său, Moscova a considerat nedemocratice alegerile din Republica Moldova şi a criticat de asemenea organizarea a numai două secţii de votare în Federaţia Rusă.
„Fără exagerare, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la independenţa Republicii Moldova, caracterizată printr-o represiune fără precedent împotriva opoziţiei şi a presei independente, în special de limbă rusă, prin amestecul deschis al ţărilor occidentale în procesul electoral şi prin utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorităţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Tratamentul aplicat de Chişinău alegătorilor moldoveni care locuiesc în Rusia „merită o menţiune specială”, a subliniat aceasta. „Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă”, a deplâns reprezentanta MAE rus.
Conform rezultatelor finale, preşedinta Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,67%. La secţiile din străinătate Maia Sandu a obţinut 82.83% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo a câştigat votul intern, cu 51,33%, dar voturile din diaspora, unde au votat peste 300.000 de alegători, au înclinat balanţa în favoarea Maiei Sandu. În străinătate au fost organizate 228 de secţii de votare, cele mai multe în Italia, respectiv 60. Anul viitor se vor desfăşura în Republica Moldova alegeri parlamentare.
Care câștig in interior exterior bla bla bla…..CETATENII CU DREPT DE VOT AU HOTĂRÂT.ADICA AIA DIN DIADPORA CARE AU VOTAT DE PARTEA LUI SANT VALABILI?????DREPTUL DE VOT CONSTITUTIONAL DEMOCRATIC IL AU CETATENII INDIFERENT DE LOC.
Nu cred că e a prorușilor..
Mai mult e antiglobalist și antiLGBT-ist..La anul ei vor câștiga parlamentarele…100%…Va fi cum în Georgia..Schimbările din UE legate de alegerile din SUA va aduce RM la sapa de lemn ce tare nu doresc..Cu timpul Ursula se va face că nu o mai știe pe Sandu..Cum se vede și din comportarea lor cu Zelenschyi..Sătui de el ..
e deprimat!
STOIANOGLU este alesul ,votat de locuitorii de drept ai tarii.Diaspora sa voteze in tara unde s-au mutat.Nu poate hotara romanul/spaniol cum sa traiesc eu in Ro., daca el nu participa la viata cotidiana pentru ca au parasit-o .”diaspora” a devenit o „grupare de manevra „care face ca voturile sa mearga de partea acelora are ii foloseste..exemple in Ro.etc.
Fata lui Stoianoglu lucreaza la banca centrala europeana si astia zic ca e pro-rus si anti-ue!!
Ați luat-o in bot,dragi proruși imberbi.Aveti nevoie de somnifere,ca să puteți dormi.Eu va doresc somn plin cu coșmaruri.Apocaliptice.
Eu propun ca FIECARE cetățean amerloc să aibă 193 de cetățenii ( câte state onu sunt ) ! Sunt alegeri în vatican , americanii votează pe cine ,,vrea” mușchiul lor ! Sunt babe de șters la fund în italia ? Ooooo, șo pe ei(ele) viteji moldoveni ( noi răsuflând ușurați că putem avansa , devenind gunoieri, curieri… ? Am o mare problemă, dacă se unesc(electoral ) INDIA cu CHINA, și-și iau TOATE cele 193 de cetățenii, ce mai face vaticanul cu voturile amerloce? De ce avem trupe de OCUPAȚIE nato pe teritoriul ROMÂNIEI? MARȘ AFARĂ CU nato ( trupele de OCUPAȚIE ) ȘI CU ue DIN ȚARĂ ! SLAVĂ PĂCII, lingători de dosuri amerloce ! Ce spuneți de BRICS?
Sunt plecat din tara de peste 25 de ani. Nu am votat niciodata pentru cei de acasa pentru ca asa este normal odata ce platesc toate taxele aici. Am avut prieteni care au alergat la vot votand total dezastruos pentru romanii de acasa: de doua ori Basescu si de doua ori Johanis.
Alegerile prezidentiale din Moldova au fost premiul de consolare pentru pierderea preconizata a Ucrainei dar posibil si a Transnistiei. Nici judetele gagauze nu sunt batute in cuie. Viitorul va adeveri sau infirma acest scenariu.
În republica moldova, acest individ a fost votata masiv și nu Sandu care a adunat pe rotunjite voturile pentru 2 mandate pe continuitate obligatoriu că în Romania. Apropo, de ce in Romania exista mandate de 5 ani daca peste tot sunt doar de 4 ani în politica? Cei plecați în străinătate, nu au nicio legătură cu țară, locuiesc, muncesc și trăiesc în afara țării și nu au dreptul să decidă soarta unei țări fie și cea de baștină, pentru că, nu trăiesc în țară de baștină.
Măi Imre, ce să zic, ai putea avea dreptate…dar, când „diaspora” (pun ghilimele deoarece cuvântul este folosit greșit, Moldova nu are diasporă) din Occident a primit secții de votare cu sutele iar „diaspora” din Federația rusă numai două (!!!), furtul electoral este masiv și vizibil de pe Lună! Da, Imre, și moldovenii care muncesc în Rusia sunt cetățeni cu drept de vot, ce să vezi! „Amănuntul” acesta l-ai uitat, văd, în argumentatia ta…! Uite d-aia n-are ursul coadă!
in ziua alegerilor, din Moldova ,toata ” floarea” SNSPA-ului din ROMANICA a fost prezenta LA URNELE MOLDOVINESTI, PTR A VEDEA DACA TABLETELE LUCREAZA IN PARAMETRI..!! ALEA DIN TARA AU DAT KIX , IN SCHIMB ALEA DIN ” DIASPORA” AU FUNCTIONAT CORECT ..
Pentru ca lumea sa redevina normala la caputz, primul lucru necesar ar fi ca toti cetatenii lumii sa aiba doar o singura cetatenie, cea a tarii in care isi duc veacul. Restul sunt povesti vanatoresti.
…păi,și copiii dumnelui sunt în păcătoasa diaspora,trâiesc în putreda Europă unde au ajuns datorită spurcatului pașaport românesc…tati nu știe românește,oare fetele știu,sau e suficientă cetățenia?mă întreb și eu,că nu înțeleg cum asemenea „pozne ale firii”,fără obraz sau coloană vertebrala, mai au glas…
Si uite-asa moldovanii de peste Prut scapara stralucita ocaziune de a avea un president gagautz.
Jele mare peste Prut, plang moldovanii dupa Malcacioglu di sar camesile di pi dansii……[Rumburak]
Asa-i Rumburak-pastarnak ! Tu n-ai pierdut ocazia sa alegi un pres neamt,ce ne-a bagat cu gatu-n lant,si acum exulti de bucurie !