Stoltenberg, sprijin pentru Rutte

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda, după ce Ungaria şi Slovacia şi-au ridicat obiecţiile faţă de Rutte, relatează agenţia EFE.

„Este un candidat foarte puternic. Are multă experienţă ca prim-ministru. Este un prieten apropiat şi un coleg”, a spus Stoltenberg despre Rutte la Washington, unde luni s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi marţi cu secretarul de stat Antony Blinken.

„Cu anunţul de astăzi al prim-ministrului (ungar Viktor) Orban cred că este evident că ne aflăm foarte aproape de o concluzie (…) Cred cu tărie că Alianţa va decide curând cine va fi succesorul meu”, a mai afirmat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu Blinken.

Mai devreme marţi, noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunţat că Slovacia va susţine candidatura lui Rutte, dar i-a cerut acestuia în schimb sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, ţară ce a rămas complet fără protecţia spaţiului său aerian după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.

Subliniind că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, preşedintele slovac a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

După declaraţia lui Pellegrini, premierul ungar Viktor Orban a anunţat de asemenea că nu mai are obiecţii faţă de candidatura lui Rutte, după ce acesta l-a asigurat că Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, conform înţelegerii deja stabilite săptămâna trecută cu Stoltenberg, cu care Orban a convenit că fonduri ale Ungariei nu vor fi folosite pentru operaţiunile şi acţiunile NATO în Ucraina.

Premierul olandez a semnalat într-o scrisoare trimisă marţi guvernului ungar, făcută publică de Orban pe platforma X, că în calitate de secretar general al NATO va trata „toate ţările cu acelaşi nivel de înţelegere şi respect”, o referire la criticile sale anterioare faţă de situaţia statului de drept în Ungaria.

Orban a refuzat până în prezent să-l susţină pe Rutte, motivându-şi refuzul printr-o declaraţie a acestuia din urmă cu trei ani, când premierul olandez a spus că Ungaria trebuie să fie „pusă în genunchi” şi că această ţară ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, după ce Ungaria a adoptat o lege de protecţie a minorilor care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate.

În scrisoarea transmisă acum Budapestei, Mark Rutte menţionează că a „luat act de faptul” că acele remarci ale sale despre încălcarea statului de drept în Ungaria „au provocat o anumită nemulţumire”.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

Între timp, potrivit Reuters, postul olandez de ştiri NOS relatează, citând surse apropiate acestei chestiuni, că Mark Rutte va fi noul secretar general al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Obligatoriu, Romania trebuie sa adune o turmă de bocitoare sa il felicite pe plavan pentru funcția ocupată…în vis! Hai, facem cheta? Eu donez un scuipat, care donează mai consistent?!
    P.s. vine și 1 octombrie 2024 și plăvanul nesimțit de extra lux din Romania, sta în așteptare, a unei canci numiri la nato, doar televiziunile îl pot numi acolo, cetățenii români îl trimit direct la containerul istoriei politice.

  2. Stoltenberg abea așteaptă să-și înceapă activitatea de director de bancă, post pe care trebuia să-l ocupe încă de acum doi ani!…..

  3. Bietul Johannis ,i sa spulberat si visul asta cu NATO ,la fel ca prostanacu Gioana ,care a intrat in cartea recordurilor ca fiind presdintele unei tari ,doar pt. citeva ore .Curiozitatea romanilor este cine la propus pe prostanac ca sa fie la NATO si cum a ajuns el acolo ,dupa ce ocupase functia de presedinte de tara citeva ore ?

  4. Unul dobitoc, altu imbecil. Evident că se sprijină reciproc,..Dar de ce ei ??

  5. E destept Viktoras : anuntand ca-l sprijina pe Johannis , si-a creat un obiect de negociere : renunta la sprijinul lui Johannis punand conditii .
    Te loveste damblaua cand vezi ce destepti sunt dusmanii nostri si ce muhaiele avem noi la conducere ..

  6. L-au reshapat pe Rutte, care n-a fost in stare sa-si castige alegerile in Olanda, dar e bun ca sef la NATO … viitor de haur avem cu toti expiratii astia gen Frutte sau Wiermer!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.