Strategie secretă între frați?!

De peste trei decenii urmăresc cu multă atenție și îngrijorare evoluțiile politice, economice, sociale și culturale din R.Moldova. Am fost de zeci de ori în stânga Prutului ca să mă documentez asupra realităților de acolo, am vorbit cu foarte multă lume bună din diferite localități rurale și urbane, am discutat cu mari personalități basarabene și formatori de opinie, fără să-mi treacă vreodată prin cap să le ofer lecții sau soluții miraculoase la mulțimea de probleme moștenite de la imperiul sovietic, dar și la cele acumulate după 27 august 1991 încoace.

După ce am intrat în istoria sângerândă a fraților noștri abandonați la 28 iunie 1940 de regele Carol al II-lea și de camarila sa de la guvernare, am ajuns la concluzia că basarabenii reprezintă partea cea mai terorizată a poporului român, care, cu jertfe uriașe a rezistat eroic, și-a păstrat în condiții oribile limba, credința și ființa românească.

Să reținem că procesele de ieșire din comunismul sovietic, în tot spațiul românesc, le-au inițiat intelectualii de la Chișinău încă în 1985, că ei, în singurătate, au luptat și au obținut victorii incredibile – readucerea alfabetului latin, a Limbii române, a Tricolorului național, inclusiv Suveranitatea și Independența față de Moscova imperială.

 • Ce a făcut „noua” clasă politică de la București ca să înlăture marile nedreptăți istorice abătute asupra României în anul 1940 și care au fost politicile oficiale față de teritoriile și românimea de la Est de Prut?
 • S-a dus cineva din țară, de calibrul lui Onisifor Ghibu, să contribuie la procesele de renaștere națională?
 • De unde a venit indicația „prețioasă” ca România să recunoască prima statul moldovenesc apărut pe ruinele imperiului prăbușit?
 • Cine a intervenit și cum s-a întâmplat că Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia, care constituia un front foarte unit și avea o viziune clară de integrare în spațiul românesc (a se citi Declarația de Independență), a început să fie deturnată spre alte obiective decât cele de unitate națională?
 • Nu cumva avea dreptate unul dintre liderii și intelectualii de frunte basarabeni, care îmi spunea că fragmentarea și devierea Frontului Popular din Moldova a început din ziua, când anumite instituții din România l-au „înfiat” pe Iurie Roșca și au trimis „primii experți” la Chișinău?
 • De ce, după trei decenii, când se cunoaște foarte bine că Iurie Roșca și celula sa făceau parte din serviciile secrete rusești, nu apar în spațiul public instituțiile, experții și factorii de decizie de la București, care au conlucrat fructuos cu acest agent sub acoperire?
 • Sau a semnat prea multe „cecuri în alb” pentru milionarii dâmbovițeni și individul cunoaște câte ceva din ramificațiile rețelei implantate de stăpânul de la Est?

Avem întrebări și mai complicate, dar așteptăm, mai întâi, răspunsul la cele de mai sus.
Recunosc că rândurile pe care le înșir, vin ca o reacție la materialul kilometric „Din dosarele discrete ale diplomației românești: implicarea României în susținerea R.Moldova și a președintelui Maei Sandu”, semnat de Iulian Chifu, cel mai „expert dintre experți” în multitudinea de probleme legate de relațiile moldo-române.

Uneori, mă văd nevoit să descifrez textele confuze și insipide, scrise într-o limbă aproximativă, a la Tiraspol, ale lui Iulian Chifu. Din câte am reușit să aflu, în tinerețe Iulian Chifu, mânat de curiozitate, făcea naveta Iași-Chișinău, pentru a-l vedea pe viu și a-l asculta pe magistrul fără epoleți vizibili, Iurie Roșca. În eventuala sa carte de memorii, probabil că Iulian Chifu va recunoaște că dragostea nemărginită față de Basarabia i se trage de la Iurie Roșca. Rămâne să auzim de la el, de unde i se trage și dragostea față de puterea, oricare ar fi, de pe malurile Dâmboviței.

Revin: din articolul anost și încâlcit la maximum, am descoperit că România, totuși, are o strategie față de R.Moldova, doar că e … secretă.

Strategia în vigoare a României a fost elaborată în urmă cu 4 ani, a fost coordonată de către Președintele României, Klaus Iohannis, a trecut printr-o perioadă de pregătire de doi ani și se aplică în ultimii doi ani, constant și gradual, de către Ministerul Afacerilor Externe, cu precădere” – citez din material.
Am apelat la o sumedenie de cunoscuți din instituțiile statului român, inclusiv de la externe, să aflu dacă există cu adevărat o asemenea strategie. Toți au strâns din umeri, punând la îndoială existența strategiei, oricât de secretă ar fi. Iulian Chifu ne liniștește și ne îndeamnă să fim înțelegători, fiindcă „multe dintre acțiunile unui stat nu au un caracter public, tocmai pentru ca devoalarea unor pași și a unor realizări de etapă, de nivel tactic, să nu pună sub semnul întrebării atingerea unor obiective strategice”. Este limpede că marii și tainicii strategi de la București, ca nu cumva să le fie deconspirat planul ultrasecret de către serviciile rusești, pregătesc pe ascuns Unirea, fără să tulbure liniștea Kremlinului și somnul stataliștilor de la Chișinăul.

Neprietenii și dușmanii reîntregirii României nici nu-și dau seama, cât de fin lucrează clasa politică și diplomația română pentru a adormi vigilența Moscovei și a Berlinului. Același Chifu, având acces la strategie, nu rezistă restricțiilor impuse, divulgând că obiectivul intermediar de a o face pe Maia Sandu președinte, deja a fost atins: „România a participat, cu propriile instrumente, la pregătirea unui public avizat și orientat spre susținerea candidaturii Maiei Sandu și victoria sa ca Președinte al Republicii Moldova”. Iar eu, naivul de mine, credeam că alegătorii moldoveni au ales-o președinte pe Maia Sandu, fără să-mi dea în cap că e rezultatul strategiei secrete a Cotrocenilor și Ministerul de Externe.
Refuz să mai aduc citate și, ca cetățean român, care am dreptul constituțional la strategiile politice și de dezvoltare ale țării, cer de la președinție, parlament și guvern, un răspuns foarte clar, dacă România are și implementează strategia secretă față de R.Moldova? Și de ce este secretă? De ce să nu fie cunoscută strategia de frații de la Chișinău, de întregul popor român, de SUA și țările Uniunii Europene? Or, poate se repetă povestea din aprilie 1990, când Ion Iliescu îl ruga pe Mihail Gorbaciov să aibă „grijă” de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, fiindcă ea creează probleme, atât Uniunii Sovietice cât și României socialiste.
Orice strategie „discretă” devine o sursă uriașă de speculații. Mai ales, în relațiile frățești cu românii din R. Moldova. Ei cunosc mult mai bine decât noi și decât rețeaua de „experți” gen Iulian Chifu sau Adrian Dupu (Departamentul pentru relația cu R. Moldova) că, dincolo de ajutoarele tehnice oferite cu generozitate de România Basarabiei, au intrat zeci de milioane de euro către puterea din R. Moldova, pentru a finanța guvernările antiromânești de la Chișinău și programele lor prin care alimentau cu banii contribuabililor români, moldovenismul statalist și românofobia la o parte însemnată din populația îndoctrinată.

articol scris de Dan Hazaparu, Președintele Fundației Române pentru Democrație prin Lege

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

9 Comentarii

 1. Astea cred ca sunt intrebari pentru americani, nu? Ca, ei sunt comandantii Romaniei si ei stiu cui si ce misiuni au dat.

 2. nu stim pe unde-i sunt fratzii lui Dan Hazaparu
  prin Bucuresti se aude numai o phonatzie tenebroasa jidovo-russificata
  adusa de Crivatzul de la Est,
  aia e „moldovineshte”?

 3. Cred ca daca s-ar face un referendum in Moldova nici 30% nu ar vota unirea cu Romania !Si in 1918-1919 unirea s-a facut cu armata, moldovenii de peste Prut nu sunt ardeleni,sunt romani tarcati cu slavi!Si ce facem cu Bucovina furata de Ucraina??Ce facem cu Cernauti?Cu gurile Dunarii?Cu Tiraspolul?
  Situatia exacta este in Austria care e vorbitoare de germana din leagan dar refuza unirea cu Prusia/Germania exact pentru ca populatia e pestrita :germani,slavi,evrei, maghiari!
  E mult mai convenabil pentru toata lumea 2 state romanesti independente si stabile economic!In Romania minoritarii unguri se imputineaza,se retrag spre Ungaria,invatamantul in limba materna este o gafa majora,exact cum rusii si ucrainienii vor pleca incet,incet din Moldova ex-sovietica, cand vor realiza cat de straini sunt!

 4. De la Resetarea declansata brutal in 1989, Germania a avut cel mai mult de profitat. Falangele ei financiare-comerciale si informative au avut efecte imediate si pe termen lung. Banii platiti de guw federal german nomenklaturii kagebiste ca sa accepte reunificarea ( s-a scris de 100 mld $), au fost recuperati treptat prin extinderea si ocuparea Mitteleuropei de retelele kapitalului german. Osteuropa a fost si este terenul tactic in care Poarta germana, Poarta rusa, Poarta franceza si Poarta turca isi fac interesele. Cu ingaduinta boss-ilor din serviciile politicii americane; deci cu inevitabilul amestec de servicii israelite.România ca stat national si Basarabia sunt in acest epicentru al intereselor din „noua ordine Europeana”. Corporatiile kapitalului strategic sustin cu sute de milioane de euro guwernarile din Romania si din R. Moldova. Pt a finanța guwernările antiromânești de la Bukarest si Chișinau trebuie sa se extraga profit inzecit din exploatarea resurselor acestor „state” vitregite. Astfel se explica moldowenismul rusesc in Basarabia, românofobia din Transilvania, sovinismul,cultivarea tziganismului de massmedia germana, rescrierea istoriei si îndoctrinarea populatiei de expertii desantati ai agentiilor americano-evreiesti.

 5. „Strategia lui Iohannis pentru Moldova” ?!? (ca si multe, foarte multe alte „strategii” ?) … He he ! eu unul, cind aud momiia de la Cotroceni molfaind banalitati, cu aere de salvator al natiunii (natiunilor) nu pot sa nu ma gindesc la povestea lui Marin Preda, cu magarul (parca din „Marele singuratic”) : Magarul statea de ceva timp in mijlocul ograzii si privea ginditor, foarte preocupat, se pare … Toate orataniile si dobitoacele din ograda (gaini, giste, oile, cele doua vaci si pina si porcul) incepusera sa fie foarte preocupate cind il vedeau pe magar ca nu mai vorbeste cu nimeni si sta ceas de ceas foarte tacut si preocupat … Pina la urma o gaina isi ia curaj si se duce sa-l intrebe : „Magarule, nu te supara, stii ca pe tine te iubim toti, dar sintem ingrijorati … spune-ne si noua, te rugam, la ce te gindesti ?” … La care magarul ridica mirat capul si raspunde : „Eu ?? Nu ma gindesc la nimic !” …

 6. Interese fraţilor.Peste tot numai interese şi fraierii votează.Când se trezesc e prea târziu şi o mai iau şi peste ochi,ca de altă dată să-i caşte mai bine.

 7. @fekete Tulipan: Armata Romana s-a aflat in Basarabia la chemarea expresa a Sfatului Tarii, care se confrunta cu faradelegile armatei ruse descompusa de bolsevism, precum si a tot felul de raufacatori, unii chiar scosi din inchisori de bolsevici. Chiar daca nu ar fi fost chemata, avea datoria de a-si pazi depozitele, intrucit logistica armatei romane se intindea si dincolo de Prut, datorita lipsei de adincime strategica a teritoriului ramas sub control romanesc, dupa defectiunea Rusiei. La urma urmei, Romania nu putea ramine pasiva, nu numai pentru ca este vorba de un teritoriu etnic romanesc ci si pentru ca dincolo de Prut se desfasurau evenimente periculoase pentru Romania insasi. Basarabia, Bucovina intreaga, Maramursul intreg, facea obiectul revendicarilor ucrainene, bolsevice si nebolsevice. Teza cum ca Sfatul Tarii ar fi votat unirea sub presiunea armatei apartine propagandei bolsevice, niciodata abandonata de rusi, pentru ca le serveste de minune prezentei lor in forta dincolo de Prut chiar si azi.

 8. Pentru prima data aud de numele autorului Dan Hazaparu si sunt sigur ca daca el loveste in Iulian Chifu,este OMUL MOSCOVEI !!! Iulian Chifu loveste in Fed.Rusa saptamanal,foarte documentat,si pe buna dreptate,rusii o merita dupa trollismul pe care il fac,au fost descoreriti cu fabrica de trolli din St.Petersburg din strada Savuschina !Asa ca eu din greseala am intrat pe acest portal pe care nu dou doi bani !Adios!

 9. Consider că este pe deplin justificată solicitarea adresată de dl prof. univ. dr. Dan Hazaparu președintelui Klaus IOHANNIS, parlamentului și guvernului de a informa public opinia publică românească dacă România are sau nu are o strategie secretă față Basarabia / Republica Moldova !?
  Se pregătește oare – pe ascuns – de către actuala Administrație iohannisto-penelistă Unirea Basarabiei cu România fără a se tulbura liniștea Kremlinului și somnul stataliștilor de la Chișinău ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.