Studiu: Creşterile salariale nu rezolvă lipsa medicilor

Peste 350 de mii de persoane lucrau în anul 2020 în sistemul sanitar public şi privat din România, reprezentând aproximativ 6,6% din totalul salariaţilor, arată studiul „Situaţia personalului sanitar din România”, lansat de Fundaţia Friedrich Ebert România.

„În 2020, peste 350 de mii de persoane lucrau în sistemul sanitar public şi privat din România, reprezentând aproximativ 6,6% din totalul salariaţilor. Excluzând categoria „altor tipuri de personal sanitar cu studii superioare”, pentru care datele sunt disponibile doar începând cu 2015, observăm o creştere semnificativă a personalului sanitar, de la un vârf de aproximativ 270 de mii în perioada anterioară lui 2015 la 330 de mii în 2020. Totuşi, în ciuda creşterii semnificative a personalului sanitar în ultimii ani, România stă destul de prost când vine vorba de numărul de medici la mia de locuitori, doar cinci state (Franţa, Belgia, Luxemburg, Marea Britanie şi Polonia) având în 2019 mai puţini medici la mia de locuitori decât România”, arată studiul.

Situaţia este „ceva mai bună” în ce priveşte asistenţii medicali, dar nici aici România „nu excelează” în vreun fel, din nou, în ciuda unei creşteri puternice în a doua parte a anilor 2010.

Potrivit studiului, din punct de vedere cantitativ, medicina de familie (astăzi o activitate în cea mai mare parte privată) a rămas „mult în urma” celorlalte servicii medicale.

Stomatologii, farmaciştii, dar şi medicii de familie (în special după 2015) au o prezenţă „cu totul neglijabilă” în sistemul public, aceste activităţi fiind practic în totalitate privatizate – împreună, reprezintă aproximativ 37% din personalul sanitar din sistemul privat, faţă de sub 3% în sistemul public.

Studiul relevă că zonele bogate au fost principalele beneficiare ale creşterii personalului sanitar în ultimii ani, în timp ce în zonele sărace vorbim de stagnare şi chiar declin. La o extremă, regiunea Bucureşti-Ilfov are cel mai mare câştig salarial mediu şi cel mai mare număr de personal sanitar mediu pe cap de locuitor; la cealaltă extremă, judeţe precum Călăraşi sau Giurgiu, cu salarii foarte mici şi puţin personal sanitar.

„Creşterile salariale nu au rezolvat însă problema lipsei de personal în afara acestor centrelor urbane dezvoltate, într-o anumită măsură chiar contribuind la creşterea inegalităţilor teritoriale. Creşterile salariale s-au dovedit a fi necesare, dar insuficiente pentru a rezolva problema lipsei personalului din sistemul public de sănătate. (…) Ele ar trebui complementate de alte măsuri privitoare la personalul medical şi sistemul sanitar, dar şi de o strategie mai amplă de reducere a inegalităţilor socioeconomice”, susţin semnatarii studiului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Asta ce inseamna sau ce sa intelegem ca e conditia „vrei medic dai mita”?!

  2. Deci reforma salariala a lui dragnea a adus 60.000 de medici in sistem, care n-au mai emigrat.
    Iar romanii vor fi mai sanatosi.
    Si pentru asta a primit puscarie de la securisti abia doi ani?
    TREBUIA SA-I DEA PE VIATA!

  3. 1.datele INS arată că numărul medicillor a crescut de la 38.997 (în 1990) la 65.740 în 2021,pe cand populatia Romaniei a scazut de la 24 milioane la 19 milioane
    2.În 1990, existau 423 de spitale de stat în România.,in 2010 era 428 ,a mai redus Boc dar azi sunt 368 spitale publice si 160 de spitale private,Romania avand azi 7 paturi de spital la 1000 loc fata de media europeana de 5,3

    Orice om normal la cap ar spune ca e clar o incarcare,reflectata si in bugetul national ,bineinteles!

  4. …2500 DE ABSOLVENȚI DE -„MEDICINĂ” /AN ! UNDE SE DUC -(ABSOLVENȚI SUBVENȚIONAȚI DE STAT)? AR FI MEDICI PENTRU FIECARE LOCALITATE/CU 100 DE LOCUITORI DACĂ NU AR FI „EPIDEMIA BLOCĂRII POSTURILOR ȘI NEPOTISMELE,PUR ȘI SIMPU-MARELE CHIUL LA STAT ȘI MUNCĂ LA PRIVAT !

  5. Atita timp cit Romania este condusa de politicieni cu patru clase primare ,dar au in schimb toti teancuri de diplome luate asa ca biletele de teatru sau cinema ,nu se va face nimic corect si bine in tara asta .

  6. Titlu e misleading. Cresterile salariale sunt o conditie dar nu e suficient scrie chiar in articol. Altfel se intelege ca „bai degeaba le crestem ca nu conteaza”. Ceea ce abia asteapta PNL. Sa nu uitam ca Dragnea a dublat salariile medicilor dar poporul asta e mereu nerecunoscator. Desigur nu e singurul si restul din UE care huzureau pe gazele de la rusi injura acum tot pe …rusi nu pe aia care au pornit razboiul economic.

  7. @ parere , nu e conditia ,ci chiar adevarul. Se vede ca n-ai mai fost prin spitalele de stat. Mai bine . Sa nu fii bolnav sau sa ai rude si prieteni bolnavi.Se pare ca „epidemia”de golit buzunarele bolnavilor si umplerea celor ale doctorilor s-a acutizat . Mai ales dupa „plandemiia’coronavirus.Daca nu dai ,nici nu se uita la tine .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.