Studiu: Cum influențează alimentele sănătatea creierului

O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri de DPA/PA Media.

Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, aduce noi informaţii referitoare la modul în care preferinţele alimentare nu influenţează doar sănătatea fizică, ci au un impact şi asupra sănătăţii creierului.

O dietă echilibrată – care a inclus o cantitate echilibrată de legume, fructe, cereale, nuci, seminţe, leguminoase, lactate, ouă şi peşte în cantităţi moderate – a fost asociată cu o sănătate mintală mai bună.

Potrivit constatărilor, o alimentaţie echilibrată a fost, de asemenea, asociată cu funcţii cognitive superioare şi chiar cu o cantitate mai mare de materie cenuşie în creier – care influenţează inteligenţa – prin comparaţie cu persoanele care urmează o dietă mai puţin variată.

Autorul principal al studiului, profesorul Jianfeng Feng de la Universitatea Warwick din Anglia, a subliniat importanţa adoptării de timpuriu în viaţă a unor preferinţe alimentare sănătoase.

„Adoptarea unei diete sănătoase şi echilibrate de la o vârstă fragedă este crucială pentru o creştere sănătoasă. Pentru a o favoriza, atât familia, cât şi şcoala ar trebui să ofere o gamă diversă de mese hrănitoare şi să cultive un mediu care să susţină sănătatea fizică şi mintală”, a declarat cercetătorul.

În cadrul studiului, preferinţele alimentare ale unui număr de 181.990 de participanţi la programul UK Biobank au fost analizate în raport cu o serie de examinări fizice – care au inclus testarea funcţiilor cognitive, analize de sânge, imagistică cerebrală şi teste genetice.

Preferinţele alimentare ale fiecărei persoane au fost colectate prin intermediul unui chestionar online şi repartizate de echipa de specialişti în zece grupuri (cum ar fi alcool, fructe sau carne).

Subiecţii au fost împărţiţi în patru grupuri, respectiv cu alimentaţie: fără amidon sau cu un conţinut redus de amidon (subtipul 1), vegetariană (subtipul 2), bogată în proteine şi cu un conţinut redus de fibre (subtipul 3) şi echilibrată (subtipul 4).

Un tip de inteligenţă artificială, învăţarea automată, i-a ajutat pe cercetători să analizeze setul mare de date colectate.

Potrivit constatărilor, persoanele cu o dietă echilibrată au prezentat o sănătate mintală mai bună şi funcţii cognitive superioare în raport cu celelalte trei subtipuri.

Studiul, publicat în Nature Mental Health, sugerează de asemenea necesitatea unei modificări treptate ale alimentaţiei, în special în cazul persoanelor obişnuite cu alimente gustoase, însă cu deficit nutriţional.

Prin reducerea treptată a aportului de zahăr şi de grăsimi oamenii pot observa că reuşesc să facă în mod natural tranziţia către alimente mai sănătoase, au notat cercetătorii.

Experţii au indicat, de asemenea, că factorii genetici pot contribui la asocierea dintre alimentaţie şi sănătatea creierului.

Abordând implicaţiile extinse ale studiului, profesorul Feng a subliniat rolul politicilor publice în promovarea opţiunilor alimentare sănătoase accesibile. „Deoarece preferinţele alimentare pot fi influenţate de statutul socioeconomic, este esenţial să ne asigurăm că acest lucru nu împiedică indivizii să adopte un profil alimentar echilibrat şi sănătos. Implementarea politicilor privind alimentele nutritive la preţuri accesibile este esenţială pentru guverne astfel încât publicul larg să fie încurajat să facă alegeri alimentare informate şi mai sănătoase, promovând astfel sănătatea publică în general”, a declarat Jianfeng Feng.

Coautorul studiului, Wei Cheng, de la Universitatea Fudan din China, a adăugat: „Constatările noastre subliniază asocierile dintre tiparele alimentare şi sănătatea creierului, îndemnând la eforturi concertate în promovarea conştientizării (importanţei) nutriţiei şi în încurajarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase în cadrul unor populaţii diverse”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Mda.. Mai nou și astea trebuie ca doctorul să ți le scrie pe rețetă, căci medicamente oricum nu sunt, sau sunt scumpe ca drogurile,..Și nu toți avem rude in parlament..

  2. La fel cum și piata importurilor a orice deșeuri are limite excluse. Produsele sunt ambalate atrăgător cu marca românească și cetățenii având prin lege costul vieții sub orice critica, totul merge uns fară nicio problema! Știați că, în Romania, polenul de la 1-2 specii de plop se numește praf saharian? Șterg acest praf de aproape o lună de zile și tot nu dispare până nu vine iarna! De când îmbobocește=sfârșitul lunii martie, până cade frunza acestor specii de plop, curenții de aer împrăștie polenul încât ai impresia că pervazurile la geam sunt vopsite de cineva peste noapte. Speciile de plop sunt cele care au bobocul și floarea alungite stil trotil sau scobitoare maro-portocaliu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.