Studiu îngrijorător despre calota glaciară

Calota glaciară din Groenlanda a pierdut o suprafaţă de 5.091 de kilometri pătraţi în perioada 1985-2022, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, prima estimare completă a suprafeţei de gheaţă pierdută la acest nivel, informează Reuters.

Micşorarea reflectă cele 1.034 de gigatone de gheaţă care s-au topit odată cu retragerea gheţarilor, surparea gheţii prin ”desprindere” – atunci când bucăţi de gheaţă se desprind din gheţar – la extremităţi.

Acest studiu este de asemenea primul care estimează cantitatea totală de gheaţă pierdută de Groenlanda în mod specific în urma micşorării gheţarilor. Sugerează că estimările anterioare ale modificărilor în bilanţul masic al calotei Groenlandei – cantitatea de zăpadă şi de gheaţă acumulate în fiecare an versus cantitatea pierdută – au subestimat acele pierderi cu până la 20% prin neglijarea micşorării gheţarilor.

Pierderea de 5.091 de kilometri pătraţi reprezintă o suprafaţă de mărimea statului insular Trinidad şi Tobago.

Studiul a folosit peste 200.000 de observaţii satelitare sau realizate cu ajutorul AI ale gheţarilor în scopul analizei acestor schimbări de-a lungul timpului.

”În Groenlanda, sunt zonele din jurul extremităţilor, unde totul se retrage şi se prăbuşeşte”, a spus coautorul studiului, Alex Gardner, cercetător în ştiinţele pământului la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

”Metodele anterioare nu au fost chiar atât de grozave în a măsura o astfel de modificare a calotei. Dar schimbarea este uriaşă”.

Calota glaciară din Groenlanda este una dintre cele două calote rămase, cealaltă fiind situată în Antarctica. Alcătuită din sute de gheţari, acoperă circa 80% din întinderea Groenlandei.

Dacă s-ar topi complet, calota din Groenlanda ar ridica nivelul mării cu circa 7,4 metri.

Întrucât schimbările climatice au dus la creşterea temperaturilor în zonele arctice de patru ori în comparaţie cu restul lumii, oamenii de ştiinţă au spus că, în mod inevitabil, topirea calotei din Groenlanda va ridica nivelul mării cu cel puţin 27 de centimetri din cauza încălzirii produse deja.

Noua estimare privind pierderea gheţii în urma retragerii gheţarilor ar avea un impact redus asupra nivelurilor mării, susţin oamenii de ştiinţă, dar un impact major asupra circulaţiei curenţilor oceanici.

O cantitate atât de mare de apă dulce ar putea consolida curenţii costieri din regiunea Groenlandei şi ar contribui la slăbirea sistemului Atlantic Meriodonal Overturning Circulation, care deplasează apa de la nord la sud şi aduce căldură în Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Ba 7,4 metri, ba 27 centimetri – alarmistii climatici se incurca in propriile minciuni.

 2. trebuie niste pompe de caldura
  (sa tragem caldura din apa rece)
  da’ a venit Carnot acu 200 de ani
  si a spus ca NU SE POATE!!!

 3. La vremea primelor calatorii ale vikingilor in Groenlanda in secolele 9 si 10 calota glaciara era mai mica.

 4. AR contribui …
  AR face, da’ AR si drege …:)
  AR „culisa”, da’ NU știe CUM … 🙂
  Consuma si EI, Savanții Aia făcând diverse FreckNess Științifice o PAINE.
  Desi, IO le-am zis ca Painea TAMPESHTE …

 5. „Calota glaciară din Groenlanda a pierdut o suprafaţă de 5.091 de kilometri pătraţi în perioada 1985-2022”

  Romania are 237.500 km² si vreo 40 de judete.
  237.500 / 40 = 5937.5

  DECI: Groenlanda a pierdut in 37 de ani o suprafata de gheata cit judetul X din Romania.

  GROAZNIC!

  Dar Groenlanda are o suprafață totală de 2.166.086 km² (de 9 ori cit Romania), din care apă 81,1%, ceea ce reprezinta 1.756.695 km² (de 7.4 ori cit Romania), din care a pierdut 5.091 km². Adica: 0.3%.

  Mooooorrrrr! Imi fac karakiri!!!

  Daca luati bani ca sa publicati asa ceva, precizati ca e PUBLICITATE PLATITA!
  Daca nu luati bani… mai sint doar doua posibilitati. Ma abtin sa continui rationamentul.

 6. Ce omit să spună (că cea mai bună minciunè este adevărul …spus pe jumătate): din ce suprafață s-au „pierdut” cei 5.000 de kmp? Pare ceva, nu-i așa, chiar „îngrijorător”, să se piardă 5.000 de kmp, uite ce nenorocire este încălzirea globală și tra la la și tra la la ! Oameni buni, Groerlanda are 2.166.000 de kmp! Și vin slugile astea râioase cu „studiul” lor alarmist?! În 40 de ani, suprafața Groerlandei a fluctuat cu 5.000 de kmp, adică cu 0,23%, acesta ar fi fost un titlu corect! Această suprafață mai crește, mai scade, așa face de milioane de ani dar, nu, este musai să-i furajăm pe proști cu frică! Plus: ne spun „savanții” ăștia cât avea Groerlanda în 1900, 1800, 1700, că doar așa poți înțelege macrofenomenele?

 7. Hai,puneți botul..
  Mai tine minte cineva de cotele de CO²..Da de gaura in stratul de ozon ..
  Vine și „X”-l??!!
  Ce înseamnă o scadere de 5 mii km² din 1985 ?!Cu ce utilaje au fost atunci măsurate suprafețele. 5 mii km²,la o insulă mare cu granite ferfeniță, poate fi o greșeală în calcule .. Bleah, globaliștii se distrează..

 8. Repede, repede, avioane cu prafuri și virusul X care să omoare 75% din populație, nu ăsta vor davosiții?Nu se mai potrivește aia cu 0,04% CO2 care dau foc planetei? Întreabă proștii ce fac eliții cu pădurile? Brian Klaas spune adevărul despre toți psihopații care s-au adunat în moțul politicii și al finanțelor?Pe Graeber l-ați eliminat.Pe Sânge l-ați închis.Irlanda a devenit bantustan cenzurat, ieri.Vreți război și nu știți cum s-o vindeți, „tovarăși”?

 9. Asange, nu Sânge, telefon tâmpit.Mai nou, dacă nu ești atent, îți scrie auto corectorul commenturile.Cum visează satrapii puterii s-o facă AI în viitor.Pe care nu-l vei mai putea decupla decât cu riscul pușcăriei.

 10. se spune ca incalzirea este datorita poluarii, Europa face eforturi si a redus-o, in schimb China se spune ca-i foarte poluata. Curios la noi unde a scazut poluarea creste temperatura iarna incat un ger de minus 10 grade devin temperatura extrema de scurta durata si in China bantuie gerul de mult timp si la cote mari ajungand la minus 20-25 de grade. Astia vand gogosi in crezandu-ne la fel de ingnoranti ca si ei ca sa nu spun ex…din croci…

 11. Ce daca Groenlanda are 2.166.086 km² si suprafata in discutie e de 5.000 kmp :)))Orice prost isi da seama de manipularea ECO ,mai ales ca nimeni nu sufla un cuvant ca Antarctica si-a marit suprafata de gheata si zapada ANTARCTIC ICE SHEET MASS GAINS GREATER THAN LOSSES (antarctica journal-15 nov 2023)
  manipulare jalnica

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.