Studiu. Mai pregătește învățământul tradițional copiii pentru viață?

Doar 34% dintre români mai cred că învățământul tradițional îi pregătește pe copii într-o mare sau foarte mare măsură pentru viață, arată cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research.

71% dintre cei care au copii sau cunoștințe apropiate absolvenți de liceu sau facultate spun că aceștia au întâmpinat dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

Studiul, citat de Digi24, arată că doar 34% dintre români mai cred că învățământul tradițional îi pregătește pe elevi într-o mare sau foarte mare măsură pentru viață. Procentul e mai mare în rural (39%), față de urban (32%).

56% dintre părinți spun că ar fi dispuși să plătească pentru a le oferi copiilor șansa de a studia domeniile care îi pasionează.

71% dintre cei care au copii sau cunoștințe apropiate absolvenți de liceu sau facultate spun că aceștia au avut probleme în a-și găsi un loc de muncă.

Românii văd printre principalele cauze ale șomajului în rândul tinerilor: lipsa de experiență practică (59%), cerințele prea ridicate ale angajatorilor (48%), lipsa de oportunități în zona în care locuiesc (42%), așteptările salariale prea mari (42%) și alegerea unor domenii de studiu cu perspective limitate (28%).

Guvernul e considerat principalul responsabil pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor absolvenți (42%), urmat de angajatori (18%), tinerii înșiși (10%) și instituțiile de învățământ (9%). 17% cred că responsabilitatea se împarte între toți aceștia.

Aproape trei milioane de elevi încep școala

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. Viata nu inseamna sa iti gasesti loc de munca la o multinationala si sa dai cu badge si sa mergi ca oaia cu trotineta la lucru si sa lupti contra besinilor vacii.

    NU se mai face scoala traditionala, fiindca un sistem de educatie clasic punand acces pe valori perene te pregateste pentru viata.

  2. Invatamantul de azi nu este ancorat in realitatile societatii. Prea multa teorie, toceala. Se cere dezvoltarea empatiei, intelegerii naturii, a culturii, gandire critica, logica, creativitate. Acestea lipsesc la noi.

  3. Normal ca scoala actuala nu-i pregateste pentru a se descurca in viata.Putinii care-si gasesc loc de munca sunt cei din domeniul IT.Ceilalti teoretizind si neinvatind nimic practic , normal ca nu-si gasesc loc de munca . Loc de munca calificat.Angajatorul fie la stat fie la privat te intreaba despre competentele profesionale. Nimeni nu angajeaza pe cineva pentru a incalzi un scaun si a naviga pe google , tik-tok , facebook, etc.Tinerii de azi invatati din leagan cu smartphonul , tableta , laptopul sau PC-ul fara o orientare practica sunt nuli pentru societate.Chiar daca lucreaza pe CNC-uri tot trebuie sa aiba minim de cunostinte despre mecanica , materialele care le prelucreaza , sa stie ascuti un burghiu , un cutit , o dalta ,etc.Nu spune nimeni ca nu-i bun progresul , dar tot factorul uman primeaza. Cineva care stie minui o cheie , o surubelnita , etc.Solutia – CALIFICAREA in orice domeniu.Numai cu IT-isti si soferi nu vom prospera niciodata.

  4. Unde ați mai văzut Dvs învățământ tradițional? În Russia?

  5. Invatamintul singur nu poate produce el singur destepti sau idioti,societatea in care traiesti iti poate oferii sansele sa te realizezi sau sa ramii un neica nimeni.Din nefericire ”artizanii”societatii romanesti nu iti ofera decit posibilitatea sa ramii un idiot.Idiotii sunt mai usor de condus,piinea si circul nu lipseste,ce ne trebuie noua inteligenta.Aferim…..

  6. Invatamantul capitalist pregateste ignoranti functionali, victime utilizabile pentu multinationale, inteligenti si pregatiti sa lucreze pentru ele dar suficient de prosti ca sa inghita si sa creada ca le e bine cu ceea ce li se serveste, nu mai pregateste oameni capabili sa judece ce e bine si ce e rau.

  7. Bun banc: ‘Mai pregătește învățământul tradițional copiii pentru viață?’
    Dar cand i-a pregătit? ca de 30 de ani numai de reformatori cretini are parte invatamantul

  8. Invatamantul romanesc a fost construit special pentru satisfactia, fie si sexuala, a profesorilor, nu pentru elevi/studenti. Mai nou si pentru satisfactia, fie si sexuala, a popalailor. Cum sa invete elevul ceva cand tu il pui sa pune mortaciuni si cruci facute la traforaj ? Defapt, invatamantul romanesc este pentru oricine inafara cui trebuie ! Iar voi slaviti profesori fara elementarul simt al umorului. Nu intamplator, secucu ceausista si-a grupat cea mai mare parte a turnatorilor in randul profilor, aluatul ideal.

  9. pt saloane cu dezabilitati, in loc sa invete sa impleteasca, mici activitati practice in scoala copiii sunt pusi sa lipeasca hartie glasata in „caietele”/cartiele de colorat alta sursa de venit alternativ.
    Dar oare o invatatoare stie sa coasa punctul in cruce/romanesc sau sa impleteasca panusi de porumb ca pe vremea cand invatam eu, ca ar fi fantastic sa stie ca pe vremea bunicii sa faca macrame sau broderie artistica, sa teasa, sa atatea de pare dint-o lume de mult disparuta printre romani, pt ca maghiarii invata si macrame si punctul lantisor si in general broderia artistica si origami…
    In aceeasi tara doua lumi diferite…

  10. Idealul de acum seamănă cu cel de pe vremea împuscatului: să stai pe scaun și să iei bani mulți.Adevărul e că ethosul prost trage țara-n jos.Multinaționalele vor tăia din ce în ce mai mult posturi „de jos” trimițându-le-n India și pe la calculatoare iar sectorul serviciilor e împănat de frecangii cu pile.Nici în construcții nu mai e loc de bengalezi iar statul apasă cât poate privatul.Muncitori cu diplomă vor fi cei mai mulți, în fabrici împinse în România pe motiv de boli profesionale.

  11. Dincolo, firmele își profesionalizează oamenii, chiar și după o educație sumară în scoli. Canada e un exemplu.Aici, meseriașii buni, prost plătiți din varii motive, ori lucrează la negru ori dispar prin Occident.Un sudor cu poanson bate la bani un profesor universitar chiar și-n SUA.Ori statul român și-a bătut joc de resursa umană”de jos” și acum improvizează.Facultățile n-o vor putea compensa vreodată.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.