Studiu: Poluarea și riscul de cancer la sân

Expunerea la anumiţi poluanţi atmosferici ar putea creşte riscul de cancer de sân, potrivit unui studiu efectuat pe câteva mii de femei din Franţa, aflat în concordanţă cu alte cercetări recente, informează AFP.

Studiul – cunoscut sub numele „Xenair” – confirmă, printre altele, un risc crescut de cancer de sân în cazul expunerii la dioxid de azot.

Cercetarea a fost realizată de membri ai Universităţii din Leicester (Marea Britanie), ai Centrului Leon Berard şi ai Şcolii Centrale din Lyon (sud-est), ai Institutului Gustave Roussy (regiunea pariziană), ai Institutului naţional pentru mediu industrial şi riscuri (Ineris, cu sediul la nord de Paris) şi ai centrului Bordeaux Population Health (sud-vest).

Cunoaştem factorii de risc genetici şi hormonali pentru cancerul de sân, cea mai frecventă formă de cancer la femei, dar şi pe cei legaţi de vârstă sau de stilul de viaţă (alcool, activitate fizică etc.), însă, în ultimii ani, mai multe studii au evidenţiat rolul anumitor poluanţi.

Autorii unei metanalize publicate în 2021 au indicat expunerea la dioxidul de azot, estimând că aproximativ 1.700 de cancere de sân în fiecare an în Franţa ar putea avea legătură cu acesta. Ei au constatat că rezultatele privind riscul reprezentat de particulele fine sunt mai puţin concludente.

Pe de altă parte, autorii studiului Xenair au explorat asocierea dintre riscul de cancer de sân şi expunerea cronică în doze mici la opt poluanţi atmosferici: poluanţi cu proprietăţi xenoestrogenice – dioxine, BaP, PCB, cadmiu – şi poluanţi la care expunerea este zilnică – particule fine (PM10 şi PM2,5), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), potrivit unui comunicat.

Lucrarea lor s-a axat pe 5.222 de cazuri de cancer de sân (diagnosticate între 1990 şi 2011), dintr-o cohortă naţională urmărită timp de 22 de ani, comparativ cu acelaşi număr de cazuri neafectate.

Pentru fiecare poluant, expunerile medii şi cumulative au fost estimate pentru fiecare femeie, luând în considerare, în special, locul în care aceasta locuia.

Rezultatele au indicat un risc crescut de cancer de sân legat de expunerea la dioxid de azot.

Aceste rezultate vor fi publicate în revista Environmental Pollution. De asemenea, s-a constatat un risc şi în cazul BaP şi PCB153, doi perturbatori endocrini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. tehnologiile 5 g + ? ceva? „digitalizarea”…? hm…? telefoanele si inteligenta aritificiala…?

  2. Insusi mamografia crește nivelul de cancer prin radiatii si instrumente de diagnosticare reale, inofensive, cum ar fi termografia sanilor si testarea electronica sunt eliminate ca si remediile metodice ale lui Hamer, Kelley, Gerson, Nichols, Zapper etc. Mamografia se adauga unei liste lungi de asa zise terapii si proceduri dorite pentru profit si de nu, pentru ca adauga plus valoare campaniei genocidale impotriva oamenilor de pe planeta.

  3. Ooooo, daaaaa! Ce vrajeala de rahat! Sunt doar minciuni, nimic adevarat! Formele de cancer apar de la: violenta si lovituri direct, pe hormonal, din cauza alimentatiei proaste cat si a stresului permanent! Duc adevarul spre ridiculizarea a tot ce spun ei, candvde fapt, altele sunt cauzele!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.