Studiu. Profilul deţinutului recidivist

Un studiu realizat de specialişti într-un penitenciar din România conturează profilul deţinutului recidivist: provine din familii disfuncţionale, a săvârşit fapte penale în copilărie, abandon şcolar, consumă alcool şi substanţe interzise.

Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului SECURE „O comunitate sigură, educată şi implicată în mod responsabil” implementat de Ministerul Justiţiei şi ANP la Penitenciarul Mărgineni, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian cu suma de 1,7 milioane euro.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate marţi în cadrul unei dezbateri, la care au participat, printre alţii, Mihai Paşca, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, şi Dan Halchin, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În cadrul proiectului au fost efectuate cercetări psiho-sociologice printre persoanele recidiviste, atât deţinuţii din penitenciar, cât şi persoanele eliberate şi aflate sub supravegherea serviciilor de probaţiune, un sondaj în rândul populaţiei, interviuri cu poliţişti, gardieni, deţinuţi recidivişti şi non-recidivişti, angajatori publici şi privaţi, dar şi reprezentanţi ai unor furnizori de servicii sociale.

În urma acestei cercetări se poate constata că profilul recidivistului român este conturat de următorii factori: provenienţa din familii disfuncţionale, săvârşirea de fapte penale din copilărie, abandonarea şcolii, consum de alcool şi substanţe interzise.

* Familia disfuncţională este cel mai important predictor al recidivei penale din România. Unul din opt recidivişti provine dintre minorii faţă de care s-a luat la un moment dat o măsură de protecţie specială (plasament).

De asemenea, 31% dintre recidivişti au avut cel puţin un părinte cu probleme de consum de droguri sau alcool şi 26% au avut măcar un părinte cu cazier judiciar.

Toţi minorii care cresc în familii disfuncţionale caracterizate prin infracţionalitate, prin dependenţe de substanţe ale părinţilor, violenţă domestică, abuz în familie sunt persoane vulnerabile cu o probabilitate mare de comitere a unor fapte penale.

* Jumătate dintre recidivişti sunt foşti minori care au abandonat şcoala. Abandonul şcolar este al doilea factor ca importanţă în determinarea riscului de recidivă.

* Vârsta comiterii primei infracţiuni este un alt predictor important al recidivei. 24% dintre deţinuţi au fost privaţi de libertate în perioada de minorat şi o treime dintre condamnaţi au avut prima recidivă între 18 şi 24 de ani.

Prevenţia şi intervenţiile timpurii sunt cele care pot reduce riscul la recidivă. Minorii care au comis fapte penale, inclusiv bullying, înainte de 14 ani, constituie un grup vulnerabil în privinţa persoanelor condamnate.

* Alte vulnerabilităţi: 38% dintre recidivişti au avut probleme cu consumul de alcool şi 25% au avut probleme cu consumul de substanţe psihoactive sau droguri.

Aproape jumătate dintre recidivişti se aflau sub influenţa alcoolului sau a drogurilor în momentul în care au comis infracţiunile.

* Foştii deţinuţi se confruntă cu dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă având cazier. 84% dintre deţinuţi consideră că locul de muncă reprezintă cel mai important factor al prevenirii recidivei.

* Există un grad ridicat de stigmatizare şi respingere a foştilor de condamnaţi în ceea ce priveşte angajarea şi acceptarea lor în vecinătate, în comunitate sau în familie.

Aproape trei sferturi (71%) dintre respondenţii unui sondaj ar alege în calitate de nou coleg de muncă mai degrabă o persoană deloc pregătită profesional, dar care nu are nicio condamnare penală, în detrimentul unei persoane foarte bine pregătite, dar care a fost condamnată de două ori în trecut.

Totodată, 70% dintre persoanele intervievate nu ar alege să trăiască în aceeaşi localitate cu persoane care au avut mai multe condamnări, 73% nu i-ar accepta ca vecini, 84% nu i-ar accepta ca prieteni apropiaţi şi 89% nu ar accepta ca un membru al propriei familiei să se căsătorească cu o persoană recidivistă.

Realizatorii acestui studiu spun că aceşti parametri vor trebui luaţi în considerare la elaborarea unei strategii naţionale pentru prevenirea recidivei, care să aibă ca obiective reducerea infracţionalităţii şi reintegrarea foştilor deţinuţi în societate. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Deci iata : „FAMILIA CELULA DE BAZA A SOCIETATII”. A mai spus-o cineva mare ! Astazi vedem cum doctrinarii progresismului, al LGBTQ-ului,sorosismul vor desfiintarea familiei. Oare intentia este crearea unei societati de pseudocriminali; in care criminali latenti sunt printre noi ?

 2. La GRADuu’ de Criminalitate la care S-A ajuns, PLANuit, a ii compatimi, recupera la Concurenta cu Restuu’ Oamenilor, care – oriCAT de Greu le-a fost –

  – NU au UCIS,
  – NU AU VIOLAT,
  – NU AU BATUT,
  – NU AU ESCROCAT,
  – NU au deStructurat la Temelie o Societate,
  -NU au distrus Alte VIETI,

  este EXAGERAT si Criminal in Umanismul fata de Recidivistii inRaiti, pentru ca sunt si CAZuri mai deOsebite sau Abuzuri Judiciare, etc.
  sa cheltuim
  – Bani GREI si
  – alte Vieti, ca Ashtia in Recuperare FAC iar Crime si Hotii si Batai, si Violuri si Camata, etc.
  Nimeni dintre Educatorii de Puscariasi Recidivisti, imbatti de propriul UMANISM,
  da’ Umanism UITUC de Victime Trecute sau/si Viitoare,
  CATI din 1000 de Recuperati chiar au fost recuperati cu adevarat?
  Ca sa NU mai „acem Vorbire” de Ordinariile Eliberrii inainte de Termen sau a DStampileide RECUPERAT din Dosarul Recidivistului, contra SPHGA, ca Hotii au de Unde …

 3. gena criminala (defectiunile de perceptie) se dobandeste prin nastere…de aceea nu toti oamenii ar trebui sa faca copii… sunt oameni carora li se declanseaza, de pilda, schizofrenia, in urma unui soc, dar uitandu-te pe linia genetica, observi ca si bunicul sau bunica de o parte sau de alta, avea o „problem”…o „ciclare in gol”…

 4. trebui doua tipuri de puscarii. Pentru recidivisti, puscarie grea si pentru cei care ajung prima data, cu pedepse mici, inchisoare usoara.
  Cat despre cei cu multe recidive, este clar nu se poate reeduca, injectia letala.
  In toata lumea, frica pazeste pepenii.

 5. Persoana foarte pregatita dar cu doua condamnari??!! Pe bune? Unde ati mai vazut asa ceva? Cine a facut chestionarul asta? O psiholoaga careia nu-i placea matematica, nu-i placea fizica, nu-i placea romana si a dat la o facultate de psihologie privata?

 6. 1,7 milioane bani aruncati in buzunarele asa zisilor educatori din sistem, cei cu pretentii de psihologi si alte pseudo-stiinte, care nu aduc nici o valoare reala.
  Cred ca este a bucurie acolo prin minister de se danseaza pe mese atunci cind se finanteaza cite o cheltuiala ca asta.
  Pina si norvegienii stiu ca sint bani aruncati degeaba, dar trebuie sa arate ca . . . se face ceva.

 7. https://www.cotidianul.ro/studiu-profilul-detinutului-recidivist/
  COMPLETARE LA RECUPERAREA OAMENILOR, CHIAR SI DINTRE RECIDIVISTI, REALI DA’ GHINIONISTI SAU, MAI ALES, „LUCRATI” CA TZAPI ISPASITORI
  Pe de Alta PARTE, este EVIDENT ca sunt CAZuri numeroase de
  – ERORI Judiciare „NATURALE” (Prostia Juzior, Probe Masluite, Frica Juzilor Si de Criminali, SI de Paznicii SPURCATI la Spaga, care ii AJUTA pe HOTI, Hoti, etc.
  – „ERORI” Juiciare DIN Strt si din Mintile Perverse ale TUTUROR dn Lantul dePedeapsa, de Alicare a LEGII.

  Deci, TREBUIE o Analiza PUBLICA, prin CONTROL TV Serios IN Vizionare PUBLICAin Timp REAL al Analizei Dosarelor, al TUTUROR Dosarelor si Proceselor, CUM s-au desfasurat Dansele …
  S-ar DUBLA Numarul celor REAL imPricinati si scapati …😊😊😊

  S-ar VEDEA imediat CINE merita a fi recupert sau sa ii fie reparata si reData VIATA Furata de Cazaturi Judiciare (Politisti Constatatori, Personal SMURD, Experti, Medici Legisti, Avocati, Procurori, Juzi, MARTORI Mincinosi, TOTII Spurcatii care au Atingere, cat de Mica, IN ACTUL Justitiar …)

 8. COMPLETARE LA RECUPERAREA OAMENILOR, CHIAR SI DINTRE RECIDIVISTI, REALI DA’ GHINIONISTI SAU, MAI ALES, „LUCRATI” CA TZAPI ISPASITORI
  Pe de Alta PARTE, este EVIDENT ca sunt CAZuri numeroase de
  – ERORI Judiciare „NATURALE” (Prostia Juzior, Probe Masluite, Frica Juzilor Si de Criminali, SI de Paznicii SPURCATI la Spaga, care ii AJUTA pe HOTI, Hoti, etc.
  – „ERORI” Juiciare DIN Strt si din Mintile Perverse ale TUTUROR dn Lantul dePedeapsa, de Alicare a LEGII.

  Deci, TREBUIE o Analiza PUBLICA, prin CONTROL TV Serios IN Vizionare PUBLICAin Timp REAL al Analizei Dosarelor, al TUTUROR Dosarelor si Proceselor, CUM s-au desfasurat Dansele …
  S-ar DUBLA Numarul celor REAL imPricinati si scapati …😊😊😊

  S-ar VEDEA imediat CINE merita a fi recupert sau sa ii fie reparata si reData VIATA Furata de Cazaturi Judiciare (Politisti Constatatori, Personal SMURD, Experti, Medici Legisti, Avocati, Procurori, Juzi, MARTORI Mincinosi, TOTII Spurcatii care au Atingere, cat de Mica, IN ACTUL Justitiar …)

 9. Daca facem doua Feluri de Pushcarii, GHICI CINE va sta in Cele BLANDE?
  Hai, ca NU-I Greu …:):):)

 10. O ultima BUCATA de Text Uitata pe Noptieraaaa … 😊
  Este in CONTINUAREA Textului aparut mai sus …
  SI Frica de Ierarhii Oficiale sau Implicite, fac sa dainuie aceste Triviale Femomene SOCIALE, ieshite din Mentalitatea Cockallara si Manelista raspandita inDarjit in Romania de catre Oamenii lu’ Dreacuu’.
  NIMIC NU se va schimba in NICIUN Domeniu important in Romania, DACA NU se va schimba Mentalitatea …
  CINE sa o faca?
  Infectatii de CockallarNess, de Sus pana Jos?

 11. ADDENDA
  PS 1918 -1940 …
  NU 1018 …
  CE Bine daca am putea A FI in acel An, sa VEDEM si Noi, CUM au venit peste Stramosii NOSTRI UNii, SALBATICI Bashkireezi …:) IN Panonia,

  ca de Acolo NE-AU UCIS UCIS UCIS Stramosii la Inceput,
  in Ardeal au venit DUPA CE au fost TERMINATI 15 000 -20 000 de Talhari Sangerosi au fost si EI, UCISI UCISUIUCISI sau inecati glorios in Raul LECH, la 955 ADde catre Imparatul OTTO devenit ASHA CelMare si Capeteniile lor de HOTI SPANZURATE Rushinos in Piata Publica din RegensBurg TOATE Trei:
  BOLCSU, LEL, SOR.
  Macar lti HOTI UCIGASI,Vikingii se sinUcideau Sefii in CAZ de InFrangere …
  Ca RAGNAR in Groapa cu Serpi Veninosi sau Lupi a Regelui Aella, din Filmul VIKINGII, din 1961 …
  S-a aruncat SINGUR in Froapa, da’ a apucat sa moara cu Sabia’n’Mana.
  Ieshtia TREI VITEJI Maghiari au murit rushinos SI SARBOS, ca daca VEZI
  – CE si CUM face un Spanzurat si
  – cu CE Expresie ramane pe Meckla atunci cand TRECE Dincolo, te sperii sau te bucuri, daca Ala a fost un OM al Dreacuu’ …
  – plus ca se KK pre Dansuu’ SI se si PISHE, zbatandu-se …
  ASHA o Moarte au meritat, ca DeCapitarea era pentru Nobili in TOATE Sensurile semantice …
  AIA Tei Talhari erau niste JEGuri Umanoide care au
  ‘”sfasiat cu Labbele de Animale, pline de Sange, Perdeaua Istoriei UNIVERSALE, Vreme de de Juma’de Secol”,

  CUM FRUMOS si ADEVARAT scria Nicolae IORGA … ,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.