SUA impune sancțiuni pentru o membră a Partidului Șor

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat vineri noile sancţiuni ale SUA împotriva Marinei Tauber, membră a partidului prorus Şor, şi a acuzat-o de tentative de subminare a democraţiei, informează Reuters.

Tauber a condus protestele stradale împotriva guvernului proeuropean al Republicii Moldova, în cadrul unei mişcări care, potrivit Chişinăului, este parte a tentativelor susţinute de Moscova de a destabiliza fosta republică sovietică.

„Mulţumesc SUA pentru că a întreprins astăzi o acţiune decisivă împotriva celor care subminează, în interesul Kremlinului, integritatea alegerilor noastre prin cumpărarea ilegală de voturi”, a scris Maia Sandu pe platforma X, potrivit Reuters.

Vineri, Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva Marinei Tauber pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi, arată un comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău.

„Cetăţenii Republicii Moldova merită instituţii şi procese democratice libere şi corecte. Ei merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea reformelor democratice şi economice. Vom continua să sprijinim poporul şi guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic, prosper şi sigur’, a subliniat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Într-o postare pe Telegram, premierul Dorin Recean a salutat la rândul său la decizia Statelor Unite, informează Radio Chişinău.

„Salut decizia Guvernului SUA de a include în lista de sancţiuni persoanele responsabile pentru acţiuni care subminează securitatea Republicii Moldova şi au facilitat interferenţa Kremlinului în alegeri. Sprijinul partenerilor noştri merge mână în mână cu eforturile noastre continue de a lupta împotriva fraudelor şi de a proteja democraţia noastră’, a transmis Dorin Recean.

În octombrie 2022, SUA au impus sancţiuni similare împotriva a 21 de persoane şi entităţi, printre care fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, deputatul fugar Ilan Şor, Partidul „Şor’, scos în afara legii, soţia lui Şor şi Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia şi un apropiat de-al fostului preşedinte Igor Dodon.

Marina Tauber, alături de oligarhii fugari Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc, se află pe lista primelor persoane sancţionate în baza noului regim de sancţiuni al UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, adoptate de Consiliul Uniunii Europene la sfârşitul lunii mai anul trecut, mecanism creat la iniţiativa României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

 1. asa e în democratia UE….opozitia trebuie înlaturata ,numai noi stim ce e bine….pîna s-o satura lume de ei ,si sa vezi alergari atunci….

 2. Dar când alții protestau în revoluțiile colorate sau primăverile arabe împotriva guvernelor legitim alese era corect, nu-i aşa?
  Ruşii au impus vreo sancțiune atunci, împotriva cuiva?
  Asta e diferența: „democrația” americană poate sancționa la greu, dar alții nu au voie.

 3. Asa patesc toti tradatorii care critica Conducerea de Partide si Stat, pe Marele Carmaci.
  Cui nu-i convine sa plece in Rusia. Restu’ ciocu mic.

 4. Să saluți că un cetățean al țării al cărei președinte ești este sancționat de un stat străin este o culme a renegării, o dovadă a creierului șters în pregătirea avută de agent ONG. Se vede cum percepe domnișoara Maia Sandu, vector al implementării democrației occidentale dincolo de Prut demnitatea de Președintele tuturor moldovenilor.

 5. Limpede ne e întregii Planete Mer🌈, Sistemului paraSolar, ba chiar și pentru toată Calea Laptelui DegreZat (1.5%).
  Oameni buni, eu v-am tot spus, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Neo-marxiștii sunt mai răi ca înaintașii lor, Comuniștii de Rit Vechi ! Dacă pun mâna pe putere, își sudeaZă 🌈urile de scaune și doar Atotputernicul mai poate să MUTE DECISIV și să-i scoată de la ciolan, măR🤮g…
  {● ghitZă eduKKatZia e PERNICIOASĂ ●}

 6. Moldorusia nu se va uni niciodata cu Romania in conditiile acestei supuneri totala fata de Ucraina fascista.Cine este tampit pe acolo sa piarda toate functiile dintr-u stat sa devina doar maximum un prefect ca ala de Vaslui.Astia mananca banii romanilor contributori la buget cum mananca banderasii ucrani pe ai contribuabililor amerloci.

 7. @Vioricu Baltescu, ai măcar liceul făcut? Sau te încadrezi la analfabeți funcționali? :)))

 8. Asta e bataie intre neamurile ” alese „. Oaia Sandu nu accepta concurenta, nici jidanii din America, care o sustin.

 9. Bravo americanilor pentru obiectivitate si echitate. Eu l-as sanctiona si pe dictatorul de Putin cu retragerea permisului de conducere si interzicerea calatoriilor cu metroul new-york-ez

 10. @Andreea Ce nu-ti convine? Nu vrei America…atunci dute cu Rusia.Ce-i asa de greu?
  Crezi ca daca scoatem SUA din ecuatie,totul ramane la fel?O sa pupam/slavim o alta putere…in cazul de fata pe criminalul de Putin.
  Asta doresti?

 11. Asa e democrația! Unii se unesc, adică se impeuneaza ca sa facă fata extremismului, alți impun sancțiuni celor din opoziție. În fond la ce ar mai servești opoziția, când licuriciul sau cei de la UE afirma ca ea e dăunătoare democrație? Totalitarismul democrațiilor se plimba cu manusile de box în mâini și abia așteaptă sa ți le bage în gura ca să nu poți vocifera împotriva lui. Moartea e aproape și face tot mai multe victime intre cei care încă mai cred ca Occidentul e intruchiparea democrației și a statului de drept.

 12. Trebuie să ne întrebăm dorim Democrație sau Autocrație ? Oriunde te-ai uita pe hartă, astăzi , nu observi decât terfelirea libertăților cetățenilor și rescrierea drepturilor. Acum avem dreptul: de a asculta doar de sursele de informare oficiale, avem dreptul de a alege doar formațiunile politice agreate (de către cine nu știm), avem dreptul de a fi săraci și înapoiați, avem dreptul de a plăti taxe din ce în ce mai mari (pentru ce nu se prea observă) și în final avem dreptul de a merge la război în numele democrației birocratice. În ultimii 30 de ani am avut dreptul de a crea o clasă politică sănătoasă , dar din păcate ne-am ales cu o birocrație fără margini și o clasă politică tălâmbă. Vom avea oare dreptul să încercăm să iî alungăm de putere ?
  Oare cine o da drepturile cetățenilor ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.