SUA opresc livrările Patriot. Totul va lua calea Ucrainei

România achiziţionează şapte sisteme americane sol-aer Patriot, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA

În ziua în care CSAT a decis să doneze Ucrainei un sistem Patriot, administrația Biden a anunțat o decizie care va avea impact în statele aliate: SUA vor întrerupe toate livrările de sisteme Patriot în străinătate și vor trimite aceste arme Ucrainei. Asta înseamnă că România, Polonia, Germania, Spania, dar și Elvetia, nu vor mai primi sisteme Patriot din SUA. Pentru moment, totul va lua calea Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Washington, John Kirby, a confirmat că a fost luată ”decizia dificilă, dar necesară” de a prioritiza livrările sistemelor Patriot pentru Ucraina. ”Vom reprioritiza aceste aceste exporturi, astfel încât sistemele de rachete care sunt acum în producție să meargă în Ucraina”, a spus Kirby. Primele livrări sunt așteptate la finalul acestei veri. ”Asta demonstrează angajamentul nostru pentru susținerea partenerilor atunci când se află într-un pericol existențial”.

Spania și Grecia au fost primele state asupra cărora s-au făcut presiuni din partea UE și NATO pentru a-și ”sacrifica” sistemele Patriot și a le trimite in Ucraina. Recent, președintele Biden a decis să transfere in Ucraina o baterie Pariot aflată în Polonia. Apoi a urmat decizia Bucureștiului. Șeful Biroului Național de Securitate de pe lângă președinția Poloniei nu a fost deloc încântate de decizia SUA. ”Sistemele americane Patriot nu trebuie transferate din Polonia în Ucraina”, a spus Jacek Siewiera, pe 13 iunie. ”Suntem o țară cheie pentru aprovizionarea Ucrainei și pentru flancul estic al NATO. Apărarea aeriană este necesara aici. Voi dori sa discut cu consilierul pentru Securitate Jake Sullivan”. Ministrul adjunct al Apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, a scris atunci pe Twitter: ”În locul bateriei americane va fi adusă o altă baterie din altă parte a lumii”. ”Polonia nu a fost de acord cu transferul bateriei poloneze Patriot”, a spus ministrul adjunct, cu referire la un alt sistem Patriot, pe care Polonia îl cumpărase din SUA și îl integrase în sistemul de apărare. ”Sistemele Patriot poloneze apără cerul Polonei și asta nu se va schimba”.

Președintele Joe Biden a spus: ”Tot ce avem va merge în Ucraina, până când sunt acoperite necesitățile”. NATO și UE acționează în consecință și pun presiune pe statele membre.

În luna aprilie, la Bruxelles a început un soi de concurs „cine dă mai mult pentru Ucraina”, în timp ce capitalele naționale atrăgeau atenția că stocurile de armament se împuținează. În aprilie, eurodeputații care urmau să-și încheie mandatele au decis să nu aprobe bugetul Consiliului European până când liderii UE nu vor cădea de acord să trimită mai multe sisteme Patriot în Ucraina. ”Este scandalos că Europa, care și-a deschis porțile pentru Ucraina, și Consiliul European nu sunt capabile nici măcar în această situație de urgență să trimită mai multe sisteme anti-rachetă în Ucraina”, a spus Guy Verhofstadt, liderul federaliștilor din Parlamentul European. Tot atunci, în lua aprilie, ministrul ucraineana de Externe, Dmitro Kuleba, declara pentru The Washington Posta că țara sa are nevoie de 26 de sisteme Patriot și că în Vest există aceste baterii. Kuleba spunea că nu va mai cere aceste sisteme într-un mod politicos. ”Diplomația frumoasă și linișitită nu a funcționat. ”Îmi pare rău că va stric petrecerea, dar cine poate să creadă că cea mai puternică alianță militară din lume nu poate să livreze șapte baterii Patriot singurei țări din lume care se luptă cu rachetele balistice în fiecare zi?”, a spus Kuleba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

30 de Comentarii

 1. Ia Chiu Chiu ! De a Americani ! Noi dam Patriot Ucrainei iar Americanii Nu Ne mai da Nici un Patriot si Rămânem Descoperiti pe Dezamare !

 2. Din cate tin eu minte, acum vreo patruzeci de ani, americanii le-au vandut israelienilor niste patrioate, care s-au dovedit a fi total imprecise, iar evvreii au preferat sa-si construiasca singuri rachete. Acum, belicosii de la Washington vor sa trimita in Ucraina toate ruinele astea, in speranta ca macar doua-trei vor functiona. Nasol pentru noi e ca le-am platit.

 3. Probabil că în curând vor amâna și livrările de F-16, F-35 și de tancuri Abrams, etc. Bună afacere pentru cei care le-au plătit deja. Bine că vistieria SUA nu rămâne goală.

 4. ‘Tot ce avem va merge în Ucraina, până când sunt acoperite necesitățile’, deși ‘pacientul’ este la ATI cu prognostic de ‘colaps’.

 5. Ha, ha! Inc-o dovadă că amuricanii-S în cârdășie cu rușii! Vor să stimuleză ș’ să-i ajute pi ruși să-ș’ perfectioneză( deși, sincer nu ierea cazu’) producția ș’ eficacitatia armamientului produs…

 6. ukranii vor plati scump daca vor bombarda rusia in adancime , asa cum preconizeaza de fapt consilierii amerloci, de pe teritoriul ukran ..!satelitii rusi, vor sta cu ochii pe granite ptr a vedea pe unde intra in tara cutiile cu armament , si dupa ce vor distruge 3,4, transporturi cu ” patriot” , amerlocii vor renunta sa mai trimeata !

 7. Robinette a uitat sa spuna esentialul, si anume ca „Tot ce avem va merge în Ucraina, până când sunt acoperite necesitățile” regimului CORUPT – fiindca e vorba de unul din cele mai CORUPTE regimuri din lume – de la Kiev. Transfer al razboiului SUA-Rusia-n Vestul Europei, cu alte cuvinte. Plus ca, pardon, însa e vorba de „arme” deja tehnic depasite, de aruncat la gunoi, de scos metalele rare din ele, daca sunt, si dupa aia, de topit. Ca pâna acuma, le-a topit Frontul de Est. Nimic nou, vorba lui Remarque si @Pentru cine nu stie, sau a uitat.

 8. Adică se escaladează in modul cel mai tembel posibil.. Se incalcă promisiuni și lini roșii anterioare, iar acu practic america intră direct in război cu rusia pe teritoriu ukran.. E o nesăbuință și tîmprenie pe care cu siguranță doar niște dereglați tembeli o pot lua.. La aceste decizii e cazul de ieșit pe străzi și de oprit nebunia unora care duce la dezastru planetar..

 9. Ce bine merge carmangeria mericana. Bah baetz, nu mai avem decat cateva Patrioate pe la fundul ceaunului si le dam la Ucraina. In rest asteptam Patrioate crude de la Walmart sa mai bagam la ceaun. Pana atunci, pauza de masa. Reveniti maine. Hai pa!

 10. Asa ca nu mai credeti tot ce spun labutele inconstiente care afirma ca Romania va primii in schimbul acestui Patriot trimis Ukrainei pe moka, alte arme Patriot sau chiar altele mult mai avansate din punct de vedere tehnic militar.

 11. Kuleba spunea că nu va mai cere aceste sisteme într-un mod politicos. ”Diplomația frumoasă și linișitită nu a funcționat. ”Îmi pare rău că va stric petrecerea, dar cine poate să creadă că cea mai puternică alianță militară din lume nu poate să livreze șapte baterii Patriot singurei țări din lume care se luptă cu rachetele balistice în fiecare zi?”
  Deci ucranii cer si obligatoriu trebuie sa li se dea.

 12. Va rog frumos cine il cunoaste pe marele anilist miltar Radu Tudor, sa ii spuna si lui vestea asta ca sa nu mai manince ce nu trebuie ,ca iar i se apleaca .

 13. Cam ăsta este cinismul și parsivitatea americană ,și cu banii luați și cu un mu mu mare dat,și într-un final ne vor abandona după modelul Afganistan

 14. Bună !
  SUA DA GRATIS? CÂT PAMANT AU CUMPĂRAT IN UCRAINA CU ARMAMENTUL LIVRAT?
  ROMANIA DA GRATIS PT CA ASA A ORDONAT STĂPÂNUL AMERICAN. Ai noștri decidenți sunt de râsul Europei!Lipsiți de curaj, demnitate, patriotism executa tot ce le cere stăpânul american.Niste secături!

 15. @Nils spune:
  21 iun. 2024 la 16:07

  „Deci ucranii cer si obligatoriu trebuie sa li se dea.”
  Dupa cum stim, nu toti accepta. Doar tarile zdrente.

  @Paulian Ionescu, „Romania va primii in schimbul acestui Patriot trimis Ukrainei” una peste ochi. Asta e un sistem dat gratis la ordinul SUA. Mesajul ca vom primii altceva e furaj ptr prosti, propaganda ptr uz intern.
  Probabil va trebgui sa cumapar alt sistem tot cu plata integral in avans. Apoi SUA mai vad daca-l si livreaza sau il doneaza direct in numele nostru.

  p.s. nota bene, am dat ceva de care nu avem nevoie chiar daca l-am platit (curtea de conturi nu se sesizeaza?). Ca nu pot sa cred ca vreun politicant romunesc responsabil si necorupt ar ceda ceva de care are nevoie romania.

 16. singurei țări din lume care se luptă cu rachetele balistice în fiecare zi?”, a spus Kuleba.
  -j. tupeist
  a uitat de gargara izrealului!

 17. @John Steed spune:
  21 iun. 2024 la 16:40

  „Totul va lua calea Ucrainei” Ok, dar cine le plateste/”

  „Asta înseamnă că România, Polonia, Germania, Spania, dar și Elvetia, nu vor mai primi sisteme Patriot din SUA. ”
  Alea 3 ptr romania sunt deja platite.
  „https://hotnews.ro/romnia-va-plati-n-avans-sistemele-patriot-din-banii-ramasi-necheltuiti-pe-corvete-si-bateriile-de-coasta-ministrul-apararii-289447

 18. PS: stiu ce-i doare pe americani, si pe mine ca PRO-TRUMPIST ❤️ pentru ca am straniu acces la sursa … daca au bagat in Ukraina 5 miliarde doar pentru a-l da jos pe cel ales inintea MAIDAN-ului …cate sute (eventual un TRILION 😉 ) au bagat dupa ce-au crezuto alor …ne-reusid totusi in Bielorussia ?)

 19. Transferul de BOGATIE reala (nu nominala) prin INFLATIE
  din economiile poluational globale
  in buzunarul „INVESTITORILOR”
  „prea mari pentru a falimenta din motive de pierdere LEBENSRAUM”
  IQ=?

  (intreaba-ma si-ti explic babeste cum functioneaza furtul economiilor , valorii lor, prin INFLATIE 😉 -> chiar am IQ-ul ala 😛 )

 20. Crezi ca se putea pune taxa inflationara actuala pe LUME fara motiv oficial, fara razboi AMICAL ( straniu linistit in timp)

 21. Mda, de parca ar fi in stare sa produca cate vor fraierii sa cumpere! Noi am cumparat vreo 7 acum multi ani si inca nu au fost in stare sa le livreze pe toate! Mai mult, disperati trebuie sa fie americanii de ne-au fortat sa le dam noi un sistem. In orice caz se va intampla ca si cu alealalte sisteme „donate” de alti fraieri: le vor distruge rusii la foc automat!

 22. Daca NATO nu a reusit sa intareasca Ukraina din 2014 pana la 24 februarie 2022 , cand Russia era inca slaba
  cum pot intarii Ukraina in oficiala pierdere pe toate fronturile acum (acum cand UE e pe scadere PIB economica si re-cumpara masiv GAZ de la rusi) acum cand Russia e militar enorm mai puternica decat Ukraina !

  Nu vad decat faptul ca pentru elegerile electorale din USA (democratii!) vor sa acopere niste investitii aiurea-militare din banii de taxe ai americanilor ! Cineva a dat un TUN banilor din taxe ai americanilor … vezi si AFGHANISTAN ! 🙂

  MAGA !

 23. UE e pe descrestere economica in timp ce USA + RUSSIA sunt pe crestere !
  Mi se pare DOAR mie sau UE e subteran intr-un RAZBOI ECONOMIC cu „aliatul” american si ca … PIERDEEEEEEE ?

  IQ=? Cat timp mai poate sustine UE un RAZBOI CALD cu rusii o EUROPA de facto in FALIMENT si pe trend de descrestere ARTIFICIAL PROVOCATA (NORDSTREAM si „SANCTINUNI” impuse via „cerinte” americanesti FED-iale ! 😉 )

  A nu se uita … UE chiar e in descrestere economica in timp ce se refuleaza pe latura propagandist-razboinica !
  USA pierde Europa daca insista talamb …in timp ce datele economice REAL-MONDIALE o arata „aliat” 🙁 ca VAMPIR sugand „vlaga” europeana !

  Ziceti ca nu-i asa … contraziceti realul spunand ca RUSSIA e in scaderea ECONOMICA in timo ce UE e pe crestere …DACA VA TINE 😀 !

  NU … MAGA ! Lasa senilitatea BIDEN si pe urma, LA DEMNETA 100%, un vice-presedinte NUMIT nu ALES
  ca se vada ce-i sub masca fariseitic yankeie 🙁 !

  I❤️ the old USA, not the new one ! 😐

 24. „Anonim spune:
  23 IUN. 2024 LA 9:46
  Atunci, de ce s-a mai cerut Romaniei sa doneze din putinu ei Ucrainei?”

  TAMAN pentru ca se stia ca ROMANIA va ramane descoperita cotra rusilor din Marea Neagra cand vor ataca si prelua ODESSA !
  Se ante stia ca PATRIOT merge in israel pentru ca e ami important decat Urkania ! MISHTEAAUX chiar e speical vezi JOIA ce vine si vezi … dezastrul democrat din AUGUST ! (nimeni in USA nu va vrea sa ALEAGA un PRESEDINTE senil pentru a conduce ulterior un VICE-PRESEDINTE numit (de cine 😉 SHALOM !) ne-ales !

  Percepi ca „democratia” (si cea yankeie) e o FARSA ? 😀
  IQ=?

 25. UNGURII au primit dezlegare (pentru ARDEAL) de la NATO sa nu ne ajute „in caz de ceva” … adica sa fioe neutrii cu rusii
  EXACT cum am fost noi dupa „23 august” ! REAL su doar scrie in ziarele unguresti asta ?

 26. Faci „aluzii” la o noua YALTA c-o Romanie mai mica … desenata pe shervetzel ?
  Crezi ca peste capul nost’ ni s-a re-pecetluit soarta ! (UNGARIA e stranie ultimele 2-oua decenii !!!)
  (doar PREZUMTII in mintea cuiva care poate gandi neutral!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.